ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αοριστολογίες και υπεκφυγές για την ολοκληρωμένη προστασία των καμένων εκτάσεων στα Γεράνεια Ορη

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την άμεση και ολοκληρωμένη προστασία, τη ρητή απαγόρευση κάθε άλλης χρήσης των καμένων εκτάσεων (Γεράνεια Ορη, περιοχή Αλεποχωρίου, Μεγάρων κ.ά.) από την καταστροφική πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας, την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με μέτρα ανάσχεσης πλημμυρών και αντιπλημμυρικών έργων, πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες απαίτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στο πλαίσιο της συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Πρόκειται για πάνδημα αιτήματα του λαού της περιοχής και όχι μόνο, στα οποία όμως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όσο και αν προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι η καταστροφή ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας και ειδικά τη διαχείριση του συγκεκριμένου κρατικού δάσους που κάηκε.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Εχοντας ως δεδομένο ότι το εν λόγω καμένο πλέον δασικό οικοσύστημα πρέπει άμεσα να προστατευτεί με άμεσα μέτρα ανάσχεσης πλημμυρών, με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, αλλά και αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο αυτής της συνολικής διαχείρισης που έπρεπε να υπάρχει για προστασία του δάσους που κάηκε, δεν ρωτάμε, ζητάμε, κύριε υπουργέ, να εξασφαλιστεί συνολικά η αποκατάσταση του δάσους, η υλοποίηση μελέτης διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες». Ειδικά για τα αντιπλημμυρικά προειδοποίησε ότι η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη, ήδη είναι Ιούνης και το Σεπτέμβρη αρχίζουν οι βροχές...

«Δεύτερον - συνέχισε - ζητάμε να υπάρξουν τα κατάλληλα κονδύλια και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι στο Δασαρχείο Μεγάρων υπηρετεί ένας μόνο δασολόγος και κανένας άλλος. Τι να πρωτοκάνει ο άνθρωπος;

Τρίτον, ζητάμε να απαγορεύσετε πλήρως την εγκατάσταση ΑΠΕ και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών σε όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά και για το συγκεκριμένο, ώστε να είναι αντικίνητρο στην κυριολεξία το να γίνονται εμπρησμοί και μετά να μπαίνει "καλλιέργεια" ανεμογεννητριών».

Ο υφυπουργός ανέφερε μεν ότι «εμείς θα εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης όλες αυτές τις εκτάσεις, ώστε με τη δική μας παρέμβαση να ξαναπρασινίσουν», ότι δεν πρόκειται στις καμένες εκτάσεις να «τοποθετηθεί ούτε βίδα από ανεμογεννήτριες», ότι υπάρχουν τα χρήματα και το προσωπικό κ.ά., ωστόσο όσον αφορά τα απαραίτητα έργα με έμμεσο τρόπο έριξε τις ευθύνες στους περιφερειάρχες. Σχετικά με τις Δασικές Υπηρεσίες παραδέχτηκε ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 17 χρόνια, όμως αυτό που δεσμεύτηκε ήταν 700 προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, δηλαδή συμβασιούχων και 300 μονίμων, που είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Η Δ. Μανωλάκου επέμεινε στη δευτερολογία της ότι «δεν θέλουμε το γενικό πλαίσιο, γιατί μπορεί να γίνει, μπορεί και να μη γίνει τίποτα. Γενικό πλαίσιο έχουμε ακούσει πολλές φορές. Θέλουμε να μας πείτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», «πότε θα μπουν τα συνεργεία για τα έργα;», «τα λέμε έτσι πιεστικά διότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις με ένα νέο αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό νομοθετικό έργο, γιατί θέλει να ενισχύσει τους "πράσινους" καπιταλιστές. Αυτό γίνεται συνεχώς. Και, μάλιστα, την ώρα που διοχετεύονται πακτωλοί χρημάτων στις επενδύσεις της "πράσινης" οικονομίας, συνεχίζει να υπάρχει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας και έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας στη διαχείριση των δασών». Ωστόσο συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε από τον υφυπουργό.

Κριτήριο για την Πυροσβεστική δεν μπορεί να είναι το κόστος - όφελος

Στο μεταξύ, την αναβάθμιση σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Σημείωσε πως πρέπει να στελεχωθεί πλήρως με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, να υπάρξει ανανέωση του εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας. Επίσης, ζήτησε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και την ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην Πυροσβεστική για δεκαετίες παραδέχθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ισχυρίστηκε ότι πλέον θα γίνουν όλα από την αρχή με χωροταξική αναδιάρθρωση των δομών και των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κριτήριο για την Πολιτική Προστασία δεν πρέπει να είναι το κόστος - όφελος, όπως συμβαίνει ήδη, αλλά οι πραγματικές ανάγκες του λαού, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης και ειδικά για την Πυροσβεστική σημείωσε ότι για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η «Fraport», στέλνονται πυροσβέστες στα αεροδρόμια που της έχουν παραχωρηθεί, χωρίς, μάλιστα, να έχουν αντικατασταθεί στις υπηρεσίες τους.

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Νέες επιβαρύνσεις μέσω «αντικειμενικών τιμών»

Στη δημοσιοποίηση των νέων «αντικειμενικών τιμών» στην ακίνητη περιουσία, που θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Γενάρη 2022, προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με κατεύθυνση τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και τη διόγκωση των τιμών σε λαϊκές περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ένταση της φοροληστείας προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στις αντικειμενικές των ακινήτων για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά και πάνω από 200% σε όσες θα ενταχθούν από το 2022. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, «οι όποιες μεταβολές και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφερθούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών», ισχυριζόμενος ότι «δεν δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακινήτων».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι αντικειμενικές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά. Μαζί με αυτά έρχονται και τα νέα αυξημένα «ανταποδοτικά» χαράτσια, που θα πληρώνονται όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές ακινήτων, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι σχετικά ανοδική, καθώς:

  • 7.634 ζώνες (55% του συνόλου) εμφανίζουν αύξηση, με μέσο όρο αύξησης 19,5%.
  • 2.860 ζώνες (21% του συνόλου) εμφανίζουν μείωση, με μέσο όρο μείωσης 14,7%.
  • 3.314 ζώνες (24% του συνόλου) παραμένουν αμετάβλητες.

Το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες, αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού, από 85% σήμερα, καθώς πολλές περιοχές της επικράτειας ήταν εκτός συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Χίος, η Σάμος, η Ηλεία, η Ναύπακτος, η Κέρκυρα και άλλες περιοχές ήταν εκτός του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται με βάση την κατώτερη τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβρη θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα αναφορικά με τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022.

Την ίδια ώρα, στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με τους «θεσμούς» προβλέπεται και ειδική ρήτρα σχετικά με τον εισπρακτικό στόχο για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ (τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιλαϊκός λογαριασμός θα παραμένει «στο ύψος του», ανεξάρτητα από τις «αντικειμενικές» ή και τις εμπορικές τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων και παρά τις όποιες «εσωτερικές», «παραμετρικές αλλαγές».

Σε κάθε περίπτωση, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, μαζί με τις άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, αποτελεί μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ανάπτυξη βασισμένη στο κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασυμβίβαστες

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, σε Ανακοίνωση της Γραμματείας της σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη» και το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Οι λαοί αντιμετωπίζουν τη διαρκή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του κλίματος, που θα προκαλέσει τεράστιες συνέπειες για την ανθρωπότητα (...) Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της προωθούν τη δική τους "ατζέντα", της αποκαλούμενης "πράσινης ανάπτυξης" ως διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση (...) Ο καπιταλισμός χρηματοδοτεί την λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" με μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία "παίρνονται" από τους εργαζόμενους και συγκεντρώνονται για παράδειγμα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" της ΕΕ. Αυτά χρησιμοποιούνται για μία αναδιάρθρωση της παραγωγής με έναν τρόπο δήθεν φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ είναι σχεδιασμός των μονοπωλίων να εντάξουν τεχνολογίες στην παραγωγή με μόνο κριτήριο τα κέρδη τους και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων (...) Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, για τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής, με σκοπό τη διαρκή απόσπαση κέρδους (...)

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων τονίζει ότι μόνο με τον σοσιαλισμό μπορεί και πρέπει να σταματήσει η κατασπατάληση των πόρων του πλανήτη μας, να οικοδομηθεί μία οικονομία, η οποία θα είναι πραγματικά υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και να προσφέρει στον εργαζόμενο πληθυσμό του πλανήτη τη δυνατότητα για μια ποιοτική και υγιή ζωή. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι αντιμέτωπα με το καθήκον να δώσουν περιεχόμενο στη λαϊκή ανησυχία κι αγωνία για την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και να συνδεθεί αυτή με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και την ανάγκη ανατροπής του.

Παλεύουμε για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και η σχεδιασμένη οικονομία θα λειτουργεί με κριτήριο την ολοένα διερυνόμενη παραγωγή, για το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, για τα συμφέροντα και την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών (...)

Η Κομμουνιστική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία χαιρετίζει την πάλη των εργαζομένων της Ευρώπης για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, για την προστασία των δασών και του υδροφόρου ορίζοντα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση του νερού, ενάντια στην αλλαγή χρήσης της γης, ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ, ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών (RDF - SRF) και άλλων επικίνδυνων "εναλλακτικών" καυσίμων, όπως το πετ-κοκ, ενάντια στους νέους "περιβαλλοντικούς" φόρους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των θαλάσσιων παραλιών».

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Εκδήλωση με θέμα «Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς - Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό» διοργανώνει την Τετάρτη 9 Ιούνη η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου (μέλος της ΕΕΔΥΕ), στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ιλιον στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ