ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας

Διαδηλωτές σχημάτισαν με τα σώματά τους το σύνθημα «όχι στην καύση»
Διαδηλωτές σχημάτισαν με τα σώματά τους το σύνθημα «όχι στην καύση»
Μαχητικό μήνυμα ενάντια στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή τους, τον αέρα, τη γη και το νερό, για τα κέρδη των λίγων, έστειλαν σωματεία και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο δήμο Παύλου Μελά, για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή.

Ακούστηκαν δυνατά το ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων, ΟΧΙ στη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ, ΟΧΙ στις μονάδες καύσης υγειονομικών αποβλήτων στη Σίνδο και πουθενά και ταυτόχρονα η απαίτηση για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού της περιοχής.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, η οποία νωρίτερα πραγματοποίησε αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, καθώς και το Συντονιστικό Σωματείων και φορέων του δήμου Δέλτα.

Στη συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη), μίλησε η Αθηνά Μπέλλου από τον Σύλλογο Γυναικών Πολίχνης (μέλος της ΟΓΕ). Οπως είπε, «μας λένε για να μας πείσουν ότι τα μέτρα της πράσινης μετάβασης αφορούν το δικό μας καλό. Πλασάρουν το δίλημμα καύση απορριμμάτων RDF-SRF αντί για πετ κωκ, λέγοντας ότι ρυπαίνει λιγότερο. Το θέμα είναι να μην ρυπαίνει καθόλου! Ο λιγότερος καρκίνος δεν μας λέει τίποτα!».

Χαιρέτισε ο Πάρης Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης είμαστε περικυκλωμένοι από μεγάλες ρυπογόνες δραστηριότητες. Είναι τεράστια η βιομηχανική ρύπανση που εξελίσσεται γύρω από τις γειτονιές μας, την καύση ρύπων από το ΤΙΤΑΝ, από τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ, την νέα επένδυση που ετοιμάζεται στη ΒΙΠΕ της Σίνδου για αποτέφρωση επικίνδυνου υγειονομικού υλικού. Βαλλόμαστε από παντού από επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την υγεία μας, πάνω από το περιβάλλον».

Επίσης, ο Θ. Κοκκονάς, από την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για «να ζούμε σε μια γειτονιά που δεν θα υπάρχει ρύπανση, που δεν θα υπάρχει δυσοσμία (...) βάζοντας στο κάδρο τον πραγματικό φταίχτη για την κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων. Η κινητοποίηση στην πλατεία ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να σχηματίζουν με τα σώματά τους το σύνθημα «όχι στην καύση».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της περιοχής μεταφέροντας το κάλεσμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική

Μαζικές συγκεντρώσεις σε Βόλο και Καρδίτσα

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με σύνθημα «Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας» δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που έγιναν το Σάββατο σε Βόλο και Καρδίτσα, σημαδεύοντας τον ένοχο της καταστροφής του περιβάλλοντος, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ξεχωριστή και μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας.

Μετά από ένα πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και στέκια νεολαίας, οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου αποτέλεσαν ένα σημαντικό σταθμό στον αγώνα που δίνουν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλίας ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών των Αγράφων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Οπως κατήγγειλαν μάλιστα οι μαζικοί φορείς, οι εξελίξεις αυτές έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των δυνάμεών τους στην Τοπική Διοίκηση, που διαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στις κινητοποιήσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των αντίστοιχων Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Στον Βόλο, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση - συναυλία στην παραλία, ενάντια στην καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Στην ομιλία του ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», επισήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν είναι πρόοδος να δουλεύουμε 13 ώρες και να αναπνέουμε θανατηφόρα χημικά. Δεν θα μας ξεγελάσουν με τα φούμαρα της "πράσινης" ανάπτυξής τους, γιατί τη νιώθουμε στα πνευμόνια μας. Μυρίζουμε στον αέρα που αναπνέουμε τι αποτέλεσμα έχει η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, στην ποδιά των οποίων σφάζουν μια ολόκληρη πόλη. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ τη μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης. Οπως σωστά λέει το σύνθημα που έβγαλαν οι μαθητές, "Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική"». Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων, και ο Στέλιος Λημνιός, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Ηλίας Στουρνάρας, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Αγράφων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών, στις ελάχιστες, προσωρινές και με άθλιους όρους θέσεις δουλειάς που αυτές δημιουργούν, στη γιγάντωση, την ίδια ώρα, της ενεργειακής φτώχειας.

Στη Λάρισα, έγιναν εξορμήσεις σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Στα Τρίκαλα, στην ανάρτηση πανό στο «μπαλκόνι των Τρικάλων», στο λόφο που σήμερα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου, προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως έχει καταγγείλει στο παρελθόν, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για τη γιγάντωση του ήδη υπάρχοντος μεγαθηρίου κατά σχεδόν 20 στρέμματα, γεγονός που θα οδηγήσει στην αλλοίωση του φυσικού κάλλους της περιοχής.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις σε Μπαρουτάδικο και Ν. Φιλαδέλφεια

ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ
ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ
Πανό για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος έβαλαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ στο Αλσος Αιγάλεω - Μπαρουτάδικο. «5 Ιούνη. Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, μέρα διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια», γράφει το πανό.

Δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, γυναίκες και πολλοί νέοι και νέες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και των Κομματικών Οργανώσεων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ το Σάββατο 5 Ιούνη και μετέτρεψαν την πικετοφορία ενημέρωσης σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και του δασικού του χαρακτήρα, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαζική πικετοφορία μέσα στο Αλσος, καλώντας τον λαό να αγωνιστεί μαζί τους για να μπουν εμπόδια στην ασυγκράτητη όρεξη του κεφαλαίου διεκδικώντας μεταξύ άλλων να μη χαθεί ούτε σπιθαμή από το Αλσος, να διασφαλιστούν ο δημόσιος, δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας του Αλσους, η προστασία του ως δασικού οικοσυστήματος και κοινωνικού αγαθού, μέσα, πόροι και μόνιμο προσωπικό για τη φροντίδα και αναβάθμισή του.

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζικές εξορμήσεις και παρεμβάσεις

Μαζικές ενημερωτικές εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιούνη οι ΤΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης σε χωριά του δήμου Σιντικής Σερρών και το Σιδηρόκαστρο, με αφορμή την παραχώρηση - εκμίσθωση ορεινής περιοχής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και την «αξιοποίηση» των γεωθερμικών πεδίων στη Σιντική. Αλλά και σε χωριά του δήμου Αμφίπολης και το Ροδολίβος, ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κορμίστα.

Εξάλλου στην Πιερία πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην Κατερίνη και περιοδεία σε χωριά του δήμου Πύδνας - Κολινδρού για το πρόβλημα που αφορά τη μετατροπή σε θαλάσσια χωματερή της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης «Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη Περιοχή».

Στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, έγιναν εξορμήσεις από το Νοσοκομείο «Παναγία» στην Καλαμαριά, μέχρι το πρώην Στρατόπεδο «Κόδρα», στο Φράγμα της Θέρμης, στο Χορτιάτη, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην παραλιακή ζώνη Περαίας - Νέων Επιβατών, στον Λευκό Πύργο για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ.

Στις εξορμήσεις στη Δεντροφυτεία και το Ελαιόρεμα, μοιράστηκε η ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ως «αποτέλεσμα της διαχρονικής συσσώρευσης προβλημάτων μιας συγκεκριμένης δασικής πολιτικής, που εφαρμόζουν επί χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις».

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι το Σέιχ Σου είναι «ο βασικός πνεύμονας σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης. Είναι βασική διέξοδος για την κάλυψη της κοινωνικής ανάγκης ήπιας αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων, επαφής με το φυσικό περιβάλλον». Και καλεί τον λαό να διεκδικήσει την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών και παρεμβάσεων, άμεσα, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, για την ολοκληρωμένη προστασία και οικολογική ανόρθωση του δάσους, άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της εντομολογικής προσβολής με γενναία χρηματοδότηση, μελέτη αναδάσωσης, ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις, απαλλοτρίωση κάθε ιδιοκτησίας και δραστηριότητας που εμποδίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείρισή του ως περαστικού δάσους, όπως και χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών και απασχόληση όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας σε δημόσιο φορέα, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής επιτήρηση. Ακόμη να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου (flyover) μέχρι να ολοκληρωθούν μελέτες και παρεμβάσεις στο δάσος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ