ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα απεργιακής συγκέντρωσης στην πύλη του εργοστασίου

Παράλληλα καταγγέλλει την υπονόμευση του αγώνα από τις άλλες παρατάξεις, που αποφάσισαν συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ

Από τις εξορμήσεις αλληλεγγύης συνδικάτων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο
Από τις εξορμήσεις αλληλεγγύης συνδικάτων στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο
Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιούνη στη 1 μ.μ. στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα απευθύνουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, καταγγέλλοντας τις υπόλοιπες παρατάξεις για υπονόμευση του αγώνα και της απεργιακής κινητοποίησης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπόλοιπες παρατάξεις στο ΔΣ του Σωματείου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί απέρριψαν την πρόταση του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» για απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ώστε η απεργία της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα να συνδυαστεί με τη συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αντίθετα, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη μαζική μετακίνηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

«Η υπονόμευση και οι πραγματικές διαθέσεις φάνηκαν. Ολοι οι συνδυασμοί και οι παρόντες εκλεγμένοι συνδικαλιστές (πλην του ΕΑΜ) στα λόγια "συμφωνούν" με το γεγονός ότι το εργασιακό έκτρωμα φέρνει τις ανατροπές του αιώνα. "Συμφωνούν" ότι η κύρια μάχη για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων θα δοθεί εδώ, στο εργοστάσιο. "Συμφωνούν και καταγγέλλουν" ότι η ΓΣΕΕ είναι ξεπουλημένη, ότι δεν μας έχει στηρίξει μέχρι σήμερα στον αγώνα μας, ότι έχει δημιουργήσει εμπόδια σε αυτόν. "Συμφωνούν" ότι μία κάθοδος στην Αθήνα θέλει προετοιμασία για να έχει την συμμετοχή των εργαζομένων, για να έχει επιτυχία. Στην πράξη όμως επέμεναν και ψήφισαν τελικά να μη συμμετέχουν σε μία συγκέντρωση εδώ στον χώρο της Λάρυμνας, υπονόμευσαν επί της ουσίας τον αγώνα που δίνουμε 18 μήνες. Αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να κατέβουν όσοι εργαζόμενοι μπορούν και με ό,τι μέσο μπορούν στη συγκέντρωση των χαρτογιακάδων της ΓΣΕΕ», τονίζουν οι εκλεγμένοι του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου».

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στον λαό της περιοχής για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, ώστε να δοθεί δυναμική απάντηση στο εργασιακό έκτρωμα, όπως βέβαια και στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις.

Αλληλεγγύη συνδικάτων

Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και 18 μήνες εξέφρασαν αντιπροσωπείες Συνδικάτων και Εργατικών Κέντρων από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια, με την παρουσία τους στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πύλη του εργοστασίου, δηλώνοντας στους εργαζόμενους ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για απεργιακό ξεσηκωμό στις 10 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά.

Την ίδια στιγμή το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας και στα χωριά της γύρω περιοχής, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για συνέχιση του πολύμηνου αγώνα τους και παράλληλα στον λαό της περιοχής να δώσει συνέχεια στην πλατιά αλληλεγγύη και στήριξη.

Με τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στις παγίδες της κυβέρνησης και με ενότητα και αποφασιστικότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Τονίζει μάλιστα ότι μέσα από τον αγώνα κατάφεραν να βρίσκονται ακόμα στις δουλειές τους, να αποτρέψουν απολύσεις και περαιτέρω περικοπές, και μόνο μέσα από τη συνέχισή του θα μπορέσουν να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση επί ίσοις όροις και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΑΣ ΣΤΟ ΓΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Παρέμβαση ενάντια στην εγκύκλιο φίμωσης των δημόσιων υπαλλήλων

Παρέμβαση ενάντια στην εγκύκλιο φίμωσης των δημόσιων υπαλλήλων πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκλεγμένοι με τη «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) στην Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καθώς και πρόεδροι Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν την απαράδεκτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξέταση δημόσιων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, όπως προκλητικά αναφέρεται, ...συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, ενώ επιτρέπεται να καταθέσουν μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου. Στη διάρκεια της παρέμβασης, αντιπροσωπεία τους επιδίωξε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, για να εισπράξει αρνητική απάντηση από τους αστυνομικούς της φρουράς του, γεγονός το οποίο κατήγγειλαν.

Σε δηλώσεις της η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τη ΔΑΣ, τόνισε ότι μαζί με την αρνητική απάντηση, τους ζητούσαν και τα στοιχεία ταυτότητας, «για να κλείσουμε ...ραντεβού με mail».

Οπως εξήγησε, «το επείγον του ζητήματος δεν προέκυψε με δικιά μας πρωτοβουλία, αλλά από τις ενέργειές τους, που έστειλαν αυτήν την εγκύκλιο προς τους εργαζόμενους», που τους λένε «απαγορεύεται να πείτε την αλήθεια στα δικαστήρια, γιατί αλλιώς θα διώκεστε πειθαρχικά και ποινικά.

Ηταν φυσικό και αναμενόμενο ότι ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και η καταστολή εκφράζονται σε όλες τις διαδικασίες. Δεν μας παραξενεύει γιατί ακριβώς με αυτόν τον αυταρχισμό και την καταστολή θέλουν να τρομάξουν, να φοβίσουν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι απέναντι και στα καθημερινά ζητήματα που συναντάμε, όπως αυτά τα συγκεκριμένα, που τους καλεί να μην καταθέτουν, αλλά και απέναντι σε όλα τα ζητήματα που χτυπούν τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Δεν είναι, λοιπόν, πρωτοφανές, ήταν αναμενόμενο, παραμονές πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας αυτή η στάση απέναντι και σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης.

Νέο «Podcast της ΚΝΕ» αύριο με θέμα το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Το «Podcast της ΚΝΕ» επιστρέφει με νέο επεισόδιο, αφιερωμένο στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο τη ζωή και το μέλλον των εργαζομένων και της νέας γενιάς.

Αφορά τους μαθητές και τους φοιτητές το νομοσχέδιο αυτό; Τι περιλαμβάνει; Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου; Πώς επηρεάζει τη ζωή μας; Γιατί να συμμετάσχει η νέα γενιά στην απεργία; Ποια η εναλλακτική που προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ;

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο Podcast της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

Καλεσμένοι οι: Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αλέκος Περράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της διοίκησης του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Εργάτης σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας

Ενας 48χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας σε εργατικό «δυστύχημα» που σημειώθηκε στο εργοστάσιο «ATLAS TAPES» στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας (ξημερώματα Δευτέρας), με τον 48χρονο να τραυματίζεται θανάσιμα από το μηχάνημα παραγωγής στο οποίο ήταν χειριστής. Την έρευνα για τα αίτια έχει αναλάβει το ΑΤ Λοκρίδας, ενώ συνελήφθησαν τρία άτομα ως υπεύθυνα της βάρδιας.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του 48χρονου και απαιτεί τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.

Παράλληλα τονίζει ότι τα εργατικά «ατυχήματα» δεν αποτελούν εξαίρεση τους χώρους δουλειάς αλλά συχνό φαινόμενο και αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Τονίζει επίσης ότι στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας η υπερεντατικοποίηση αποτελεί τον κανόνα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7ήμερα, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και φόρτου εργασίας. Ζητά μάλιστα να γίνει έλεγχος για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Προειδοποιεί ακόμα ότι η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς θα γίνει ακόμα χειρότερη με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, τσακίζοντας τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και βάζοντας μεγαλύτερα εμπόδια στη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - περιοδείες

Με το σύνθημα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται" - Καταργείται! Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση»

Σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στον Αγιο Δημήτριο στους Αμπελόκηπους, με τον Μαρίνο Μακρή, Γραμματέα της ΤΟ Α' Αθήνας.

Αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο Πάρκο Χαλικάκι, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Την Παρασκευή 11 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην Ηλιούπολη, στο αμφιθέατρο του Πάρκου Καλαβρύτων, με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου), θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

-- Στις 6 π.μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Παύλου Μελά στην Πολίχνη, με τον Μάριο Παλάντζα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη Λέσβο

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 9 π.μ. περιοδεία στους εργαζόμενους της καθαριότητας και τις υπηρεσίες του δήμου Μυτιλήνης, με την Νίκη Τσιριγώτη, δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

-- Στις 11.30 π.μ. στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο, με τον Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη των ΚΟΒ Πόλης και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο πάρκο Χατζηδήμου Μυτιλήνης, με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Εργατικού Κέντρου

Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που ήταν σταθμευμένο μπροστά στην είσοδο του κτιρίου του, σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Η φωτιά, που προκλήθηκε από το υλικό που τοποθέτησαν άγνωστοι στο όχημα, κατασβέστηκε χωρίς ευτυχώς να επεκταθεί.

Η «Εργατική Ενότητα» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα εμπρησμού. Οπως σημειώνει, «τέτοιες πρακτικές είναι όχι μόνο ξένες αλλά και εχθρικές για το εργατικό κίνημα». Επίσης αναφέρει ότι «προβληματισμό προκαλεί η επιλογή της στιγμής για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην προσπάθεια μαζικής και οργανωμένης απάντησης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org