ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παίκτης» των ευρωατλαντικών σχεδίων, «κλοτσοσκούφι» ο λαός

Τέταρτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Τέταρτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η «αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας» βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Ελληνα ομόλογό του Θάνο Ντόκο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία που έχει η «σταθερότητα» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του «διαλόγου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Σάλιβαν υποσχέθηκε τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας», με όλα όσα δρομολογούνται βέβαια εντός ευρωατλαντικού πλαισίου να κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή της διχοτόμησης.

Επιπλέον, «συζητήθηκε η σημασία της καταπολέμησης της επιβλαβούς επιρροής στην περιοχή», με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία, με τον Σάλιβαν μάλιστα να χαιρετίζει «τις πρόσφατες κινήσεις που έκανε η Ελλάδα για την εξασφάλιση της κρίσιμης τηλεπικοινωνιακής και ενεργειακής υποδομής της», ώστε σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό να αποκλείσει τους κινεζικούς ομίλους από το δίκτυο 5G και ταυτόχρονα να προχωρήσει έργα για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Στο ευρωατλαντικό τραπέζι τα Ελληνοτουρκικά

Την ίδια ώρα, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιούνη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δείχνοντας ότι το επικίνδυνο για τους λαούς παζάρι ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας γίνεται πάνω στη βάση που στήνουν ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ, επίσης, ότι στην Τουρκία αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η Ελλάδα (...) έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποδεικνύεται από τις συνεργασίες μας και τις συμμαχίες μας. Ενας ρόλος που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO, αλλά εκτείνεται πέραν αυτών».

Παράλληλα, δίνοντας τον τόνο και για το παζάρι που αναβαθμίζεται, σημείωσε πως στις πρόσφατες επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του «από πλευράς μας επισημάνθηκαν εκ νέου οι τουρκικές ενέργειες οι οποίες αποτελούν βασικό εμπόδιο σε όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στο απώτερο μέλλον, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης».

«Γλαφυρός» ήταν και για τους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα ΝΑΤΟικά σχέδια μέχρι τον Περσικό Κόλπο και παραπέρα, προαναγγέλλοντας την τέταρτη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λέγοντας πως «η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι απλώς παρατηρητής. Είναι παίκτης και διαμορφώνει τις εξελίξεις (...) στόχος μας είναι να αποτελέσουμε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με την Ευρώπη».

Στα ΗΑΕ ο ΥΠΕΞ μεταβαίνει σήμερα και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η διμερής στρατηγική συνεργασία, στη συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας τον περασμένο Νοέμβρη, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στον Κόλπο.

Σε σχέση με την «ανανεωμένη» κατάπτυστη Συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, στη συνέντευξή του ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπογραφεί στο τέλος του καλοκαιριού. «Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ιδανικά, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Η υπογραφή της συμφωνίας θα αποτελέσει επιστέγασμα της ήδη εξαιρετικής σχέσης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και η οποία συνεχίζεται και με την παρούσα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και για τη «συνέχεια» στην εξωτερική πολιτική, παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων.

Σε άλλα μέτωπα όπου επιχειρούνται διευθετήσεις, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Ελλάδας - Αλβανίας δουλεύουν για τη δημιουργία συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ σε σχέση με τις συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε πως αυτές έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη και πως «το υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ο ορισμός ημερομηνίας για την εισαγωγή του κυρωτικού νόμου εναπόκειται στη Βουλή».

Από Λιβύη έως Ιράκ, όπου «καλεί» η αστική τάξη

Στο μεταξύ, την αξία της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» και των κοινών επιχειρηματικών σχεδίων ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ως «όχημα» και για τις υπόλοιπες διευθετήσεις σε βάρος των λαών, ανέδειξε και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα: «Με την Τουρκία υπήρχαν έργα που χρόνιζαν, ορισμένα πιο εύκολα, άλλα ανυπέρβλητα. Σκεφθήκαμε όμως ότι μέσα από αυτά ίσως αυξήσουμε τις πιθανότητες να λύσουμε και άλλα θέματα».

Και πρόσθεσε πως «παραδοσιακά, στη διπλωματία, όπου υπήρχε πολιτική προσέγγιση, υπήρχε και άνθιση της οικονομικής συνεργασίας. Τελικά, μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Η διπλωματία που ξέραμε έχει αλλάξει. Και κάθε μέσο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φέρεις δύο μέρη κοντά, είναι χρήσιμο».

Αναφερόμενος στον κατάλογο 25 κοινών έργων στον οποίο κατέληξαν (οικονομική - επιχειρηματική συνεργασία, μεταφορές - τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, Ενέργεια, Τουρισμός, ναυτιλία, Εκπαίδευση κ.λπ.), σημείωσε ότι «σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, με υποσχέδια ανά έργο. Θα τα ξαναδούμε στις 18 Ιουνίου, όταν βρεθώ στην Αττάλεια για να συναντηθώ με τον Σεντάτ Ονάλ στο περιθώριο του ομώνυμου Διπλωματικού Φόρουμ».

Προανήγγειλε ακόμα ότι «επίκεινται επισκέψεις στη Λιβύη, στο Ιράκ, αλλά και μία βαλκανική περιοδεία». Σημειωτέον, στο Ιράκ αναμένεται να ηγηθεί εκεί ευρείας επιχειρηματικής αποστολής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς όπως εξηγεί ο Κ. Φραγκογιάννης, αναλύοντας τις «ευκαιρίες», «η χώρα μας εισάγει σχεδόν το 50% του πετρελαίου της από το Ιράκ, ενώ η χώρα αυτή έχει ανάγκη από νέες υποδομές - φανταστείτε ότι υποχρεώνονται να εισάγουν ρεύμα από το Ιράν ενώ θα μπορούσαν να παράγουν π.χ. από το φυσικό αέριο. Υπάρχει επομένως πεδίο ανοιχτό για τις ελληνικές εταιρείες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ