ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Στο υγειονομικό προσωπικό μετακυλίει η κυβέρνηση τις ευθύνες και τα αποτελέσματα των ελλείψεων
  • Απαράδεκτη στοχοποίηση συνδικαλιστή νοσοκομειακού γιατρού από βουλευτή της ΝΔ, με απειλές και «προειδοποιήσεις»
  • Καταγγελία από την ΟΕΝΓΕ

«

Εχω στα χέρια μου υποθέσεις ασθενών», «μπορεί να βρεθείς εμπλεκόμενος», «μη με ξαναπιάσεις στο στόμα σου», «να είσαι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις σου»: Αυτές τις απαράδεκτες απειλές καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ ότι εξαπέλυσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μ. Σαλμάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μάκη Αραβανή, παθολόγο στο ΓΝ Αγρινίου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Ο λόγος; Μια δήλωση με την οποία ο συνδικαλιστής των νοσοκομειακών γιατρών έδινε απάντηση στη στοχοποίηση των υγειονομικών από την κυβέρνηση και στην προσπάθεια να μετακυλιστούν σε αυτούς οι τραγικές ευθύνες για την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Θυμίζουμε ότι η νέα στοχοποίηση και οι απειλές, έπειτα από τις κάμποσες ΕΔΕ και τις στερήσεις μισθών σε νοσοκομειακούς γιατρούς που καταγγέλλουν τις ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας, ήρθε μετά τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης για αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Μάλιστα, μέσω της 6ης ΥΠΕ ανακοινώθηκε έρευνα σε βάρος του διευθυντή της ΜΕΘ, στοχοποιώντας σε τελική ανάλυση το ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ τα 3 δεν λειτούργησαν ποτέ, γιατί καμία κυβέρνηση δεν προσέλαβε μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό. Και τα μόλις 5 κρεβάτια μετά την εκτεταμένη διασπορά στον νομό Αιτωλοακαρνανίας μετατράπηκαν σε ΜΕΘ COVID, νοσηλεύοντας μικρό αριθμό από όσους χρήζουν εντατικής θεραπείας COVID και από τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής (αφού π.χ. το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν έχει καν ΜΕΘ!), αφήνοντας στο έλεος των διακομιδών όλους τους υπόλοιπους ασθενείς που χρειάζονταν εντατική. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε διασωληνωμένος που παρέμεινε 4 μέρες εκτός ΜΕΘ και τελικά διακομίστηκε ...στο Νοσοκομείο Πύργου.

Στο φόντο αυτό, λοιπόν, την Παρασκευή 4 Ιούνη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Σαλμάς. Μετά τη συνάντηση με τον διοικητή, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση του νοσοκομείου, τα ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ COVID αλλά και της κλινικής COVID, εκφράζοντας τον «σεβασμό» και την «εκτίμησή» του στο προσωπικό, φτάνοντας βέβαια να πει - σαν να μην έχει ευθύνες η κυβέρνηση για την παραπάνω κατάσταση - ότι «τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, δεν ήταν υπέρ του κόσμου, αλλά εναντίον του κόσμου»!

Στο μεταξύ, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, διαμηνύοντας ότι διαφορετικά θα προχωρούσε στην παύση του. Χτες επρόκειτο να μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας ...«για τη διερεύνηση της υπόθεσης», ενώ ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου υπέβαλε την Κυριακή την παραίτησή του.

Μία ακόμα προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών στους υγειονομικούς

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Μάκης Αραβανής έκανε τη δήλωση που εξόργισε τον βουλευτή της ΝΔ το περασμένο Σάββατο, αφού αναδείκνυε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμιζε ότι «14 μήνες μετά από την έναρξη της πανδημίας ο βουλευτής της ΝΔ επισκέφθηκε το νοσοκομείο και επιχείρησε να στοχοποιήσει για τη θνησιμότητα τους ιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Αυτούς που από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή, δίνοντας καθημερινά και νυχθημερόν τη μάχη δίπλα στους ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή».

Σημείωνε ότι «επιχείρησε έτσι να συγκαλύψει τις δικές τους εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα ενίσχυσης που δεν πήραν για το ΓΝ Αγρινίου, δηλώνοντας ουσιαστικά άγνοια και έκπληξη!».

Και πιο συγκεκριμένα ο συνδικαλιστής της ΟΕΝΓΕ αναδεικνύει τα εξής:

  • «Για πάνω από ένα χρόνο σε όλους τους τόνους, σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους αρμόδιους αναδείξαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ότι πρέπει να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του προσωπικού που θα απασχολείται στην κλινική COVID από τα άλλα τμήματα (Παθολογική, ΤΕΠ).
  • Σε μια νύχτα ορίστηκε το ΓΝ Αγρινίου ως νοσοκομείο αναφοράς COVID χωρίς να πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις στελέχωσης, χωρίς να διαθέτει καν τον ίδιο μοριακό αναλυτή για τουλάχιστον 10 μήνες, με ό,τι συνέπειες είχε αυτό στην καθυστέρηση των αποτελεσμάτων, στη διασπορά στην Παθολογική κλινική πέρυσι, κ.λπ.
  • Είχε ζητηθεί ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας να προκηρυχθούν και να προσληφθούν άμεσα 4 παθολόγοι και 2 πνευμονολόγοι για την κλινική COVID, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και δεν έκαναν τίποτα.
  • Μέσα από συνεχείς αναφορές των ιατρών, παρεμβάσεις, ενημερώσεις, ανακοινώσεις προς όλους τους αρμόδιους, τονίζαμε και επισημαίναμε ότι δεν μπορεί ένας εφημερεύων ειδικευμένος παθολόγος να καλύψει ταυτόχρονα τις ανάγκες της κλινικής COVID, της Παθολογικής κλινικής, του ΤΕΠ COVID και του Παθολογικού ΤΕΠ, και μας αγνοούσαν επιδεικτικά... Και ο κατάλογος των αιτημάτων είναι μακρύς!».

«Κυβέρνηση, υπουργείο, 6η ΥΠΕ, διοίκηση ΓΝ Αγρινίου γνώριζαν καθημερινά για την πληρότητα της κλινικής, τη θνησιμότητα, την υποστελέχωση και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει το υγειονομικό προσωπικό, και αγνοούσαν τα αιτήματά μας, τις επισημάνσεις μας!», σημειώνει ο Μ. Αραβανής. Και θυμίζει ότι όλα τα παραπάνω τέθηκαν εκ νέου σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στις 9 Μάη στο νοσοκομείο, με την παρουσία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου. «Ως εδώ! Υπουργείο, 6η ΥΠΕ, διοίκηση νοσοκομείου είναι υπόλογοι! Εχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε εμείς τα εξιλαστήρια θύματα. Οι ιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό θα συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή, με αυταπάρνηση, να δίνουμε τη μάχη στο πλάι των ασθενών μας, όπως το κάναμε 14 μήνες τώρα, αλλά και πριν την πανδημία. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή, η οποία πρέπει να ακουστεί και θα ακουστεί», σημείωνε στη δήλωσή του ο Μ. Αραβανής.

ΟΕΝΓΕ: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας

Στην καταγγελία της για τις απειλές του βουλευτή της ΝΔ προς τον Μ. Αραβανή, η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι «ο κ. Σαλμάς επιδίωξε να εκφοβίσει τον συνάδελφο επειδή "τόλμησε" να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης, της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Επειδή "τόλμησε" να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο επιχείρησε να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει, ο βουλευτής έδειξε «πόσο "σέβεται" έναν συνάδελφο που όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου εφημερεύει μόνος του, χωρίς άλλο ειδικευμένο παθολόγο, καλύπτοντας ταυτόχρονα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την Παθολογική κλινική και την κλινική Covid. Εναν γιατρό που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, κάνει 6-7 ενεργείς εφημερίες τον μήνα και όταν εφημερεύει δουλεύει συνεχόμενα 30 και 32 ώρες χωρίς ξεκούραση.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια, η οποία όμως δεν είναι ούτε μεμονωμένη, ούτε ξεκομμένη από την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των εργαζομένων».

Η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει: «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός για να εκφράζουμε δημόσια τις απόψεις μας. Δεν ανεχόμαστε τη λογοκρισία. Δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να καταδικαστούν και έχουν ήδη καταδικαστεί αποφασιστικά στη συνείδηση των συναδέλφων». Καλεί δε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να πάρουν δημόσια θέση για την απαράδεκτη ενέργεια του βουλευτή της ΝΔ.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά και «στη βροχή απολύσεων γονιών και ΑμεΑ». Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Σωματείου Μισθωτών - Τεχνικών (ΣΜΤ) και του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data».

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και του ΣΜΤ συναντήθηκε αργά το απόγευμα με τον Γ. Σταμάτη, γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, όπου απαίτησαν «να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου και των άλλων αναπήρων και χρονίως πασχόντων αλλά και γονέων ΑμεΑ που απολύθηκαν αυτό το διάστημα».

Παράλληλα καταδίκασαν το αντεργατικό νομοσχέδιο, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 10 Ιούνη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στα Προπύλαια.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη

Παρέμβαση στη Βουλή για τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης και την προσπάθεια εκφοβισμού των γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου έκανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παναπαστάσης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οπως ανέφερε, «οι βουλευτές της ΝΔ, εκφράζοντας και τη θέση της κυβέρνησης, θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι χρόνια τώρα το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με το ξέσπασμα του κορονοϊού, να έχει φτάσει στα όριά του. Οταν έγινε, επίσης, νοσοκομείο αναφοράς για την COVID, η κυβέρνηση, επιτρέψτε μου την έκφραση, σφύριζε αδιάφορα στα αιτήματα των φορέων, των σωματείων, των ίδιων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο για να παρθούν έγκαιρα μέτρα. Τρίτον, υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας μέρες για την εισαγωγή τους. Για αυτούς δεν ξέρουμε. Ισως και να έζησαν, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, εκτός ΜΕΘ.

Στην Αιτωλοακαρνανία αυτά τα γνωρίζουν και οι πέτρες. Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρυφτεί, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην περιοχή. Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι βουλευτές σας τα επικοινωνιακά κόλπα για μερική απόδοση ευθυνών σε γραφειοκρατικά προβλήματα ή σε ανθρώπους που βρίσκονται επικεφαλής σε πόστα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ