ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα μηνύματα για το 21ο Συνέδριο

Συνεχίζουν να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο για το 21ο Συνέδριο, μεταφέροντας τόσο τις ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου όσο και την εκτίμηση προς το ΚΚΕ για τη συνεισφορά του στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και την πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα μηνύματα αυτά (ολόκληρα τα μηνύματα δημοσιεύονται στο «902.gr» και συγκεντρώνονται στη διεύθυνση www.902.gr/node/261661).

Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας

Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του Κόμματος των Κομμουνιστών της Σερβίας ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Ντέγιαν Γιοβάνοβιτς, τονίζει:

«Με την ευκαιρία του 21ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και όλα τα μέλη του Κόμματος των Κομμουνιστών της Σερβίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Κόμμα σας και δίνουν την πλήρη στήριξή τους στις εργασίες του Συνεδρίου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι κατά το 21ο Συνέδριο θα πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας.

Παρακαλώ μεταφέρετε τους θερμούς μας χαιρετισμούς και τις ευχές μας στην Κεντρική Επιτροπή και σε όλα τα μέλη του αδελφού ΚΚΕ».

ΚΚ Μάλτας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας στο μήνυμά του αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας εκφράζει τους θερμούς αδελφικούς του χαιρετισμούς στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 21ου Συνεδρίου του, στις 24-27 Ιούνη.

Οι Κομμουνιστές της Μάλτας εύχονται ότι οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου θα φέρουν σε πέρας καρποφόρες εργασίες και θα φέρουν το ΚΚΕ σε καλύτερη θέση στον αγώνα για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, αγώνα στον οποίο το ΚΚΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή στο πέρας της 100χρονης ιστορίας του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μάλτας έχει την βαθιά πεποίθηση πως τα αποτελέσματα αυτού του Συνεδρίου δεν θα ωφελήσουν μόνο την εργατική τάξη της Ελλάδας, αλλά και την εργατική τάξη σε άλλες χώρες.

Αυτό θα είναι καταλύτης για την ενοποίηση όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού μια για πάντα».

ΚΚ Μπανγκλαντές

Στο μήνυμά τους εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπανγκλαντές ο πρόεδρός του, Μουτζαχιντούλ Ισλάμ Σελίμ, και ο ΓΓ της ΚΕ, Σαχ Αλάμ, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σε μια χρονιά που όλος ο κόσμος βιώνει μια θανατηφόρα εξάπλωση της πανδημίας Covid-19. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή η πανδημία έχει αποκαλύψει τη χρεοκοπία του σύγχρονου καπιταλισμού, όσον αφορά την παροχή επαρκούς επείγουσας ιατρικής περίθαλψης και μαζικού εμβολιασμού. Επιπλέον, η παγκόσμια αστική τάξη προωθεί τον λεγόμενο εμβολιαστικό εθνικισμό και το μονοπώλιο του εμπορίου φαρμάκων. Κατά συνέπεια, η υγειονομική περίθαλψη για τον βασανισμένο λαό έχει μετατραπεί ολοκληρωτικά σε εμπόρευμα αντί να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (...)

Είναι προφανές ότι στη διεθνή σκηνή, η πανδημία Covid-19 δεν θα μπορούσε να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση του ιμπεριαλισμού, ιδίως του αμερικανικού. Οι ιμπεριαλιστικές και σιωνιστικές δυνάμεις έχουν γίνει πιο επιθετικές από πριν. Η πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη εκθέτει ξανά το βάναυσο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και των συμμάχων τους. Ο ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να ονειρεύεται την αποικιοποίηση. Πρόσφατα, στο πλαίσιο της πολιτικής της "στροφής στην Ασία", μια τετραμερής συμμαχία ασφάλειας υπό τις ΗΠΑ, που αποτελείται από την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία, αναβίωσε και αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια των χωρών της Ασίας - Ειρηνικού. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποτελούν μια συνεχή απειλή για το Ιράν, τη Συρία και πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα για τις αραβικές χώρες που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο (...)

Το ΚΚ Μπανγκλαντές προσπαθεί να αγωνιστεί ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα μας, στην αδίστακτη εκμετάλλευση από την άρχουσα αστική τάξη και την καταπιεστική κυβέρνηση που εκπροσωπεί την εν λόγω αστική τάξη, καθώς και ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τον κοινοτισμό. Αναπτύσσουμε αγώνες των εργαζόμενων τάξεων, προκειμένου να επιτύχουμε μια επαναστατική δημοκρατία με σοσιαλιστική προοπτική. Το ΚΚ Μπανγκλαντές ενώ παλεύει μέσα στη χώρα μας ενάντια στους ταξικούς εχθρούς, προσπαθεί επίσης να εκτελέσει το διεθνιστικό του καθήκον, ως μέρος της διεθνούς εργατικής τάξης».

ΚΚ Ιρλανδίας

Στο μήνυμά του εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, ο Γενικός Γραμματέας Γιουτζίν ΜακΚάρταν αναφέρει:

«Το Συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έντονων αγώνων από τους λαούς του πλανήτη και σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, που έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων εργατών και αγροτών.

Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού συνεχίζουν να οδηγούν σε πολέμους, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Επίσης ο ιμπεριαλισμός οδηγεί τον πλανήτη σε μία οικολογική άβυσσο. Το σύστημα του μονοπωλιακού καπιταλισμού δεν είναι ικανό να επιλύσει τις διαρκώς και μεγαλύτερες αντιφάσεις του, και οι δράσεις του αποτελούν έκφραση της ολοένα αυξανόμενης οικονομικής αδυναμίας, παρά έκφραση οικονομικής δύναμης.

Γνωρίζουμε ότι το 21ο Συνέδριό σας θα είναι ακόμα μία σημαντική προσφορά στην εξέλιξη του ΚΚΕ και της ελληνικής εργατικής τάξης στο σύνολό της, στην ενίσχυση των δυνάμεων κατά της ΕΕ, όχι μόνο εντός της Ελλάδας αλλά και στα μέλη κράτη της ΕΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι το 21ο Συνέδριο θα σημειώσει ενδυνάμωση του Κόμματός σας σε κάθε επίπεδο και με τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις, ιδιαίτερα την ελληνική εργατική τάξη».

Γερμανικό ΚΚ

Στο μήνυμα του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος ο Πρόεδρός του, Πάτρικ Κέμπελε, και η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Ρενάτε Κόπε, χαιρετίζουν το ΚΚΕ και το 21ο Συνέδριό του, επισημαίνοντας τα εξής:

«Αγωνίζεστε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 100 χρόνια, είστε μια ενεργή και σημαντική δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος, παλεύετε ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη διάλυση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην πολιτική πολέμου του ΝΑΤΟ, για μια αντικαπιταλιστική επαναστατική προοπτική, για τον σοσιαλισμό.

Γι' αυτό είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα σας, όπως επίσης και στη δική μας χώρα και παγκοσμίως.

Επομένως, ευχόμαστε στο Συνέδριο του Κόμματός σας εποικοδομητική συζήτηση, καλά αποτελέσματα και μια επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των αποτελεσμάτων και στην εξωκοινοβουλευτική σας πάλη και στις επερχόμενες εκλογές.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία με το Κόμμα σας στο μέλλον και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη που μας δείξατε στη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Κόμματός μας στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

Για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό!».

Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

Στο μήνυμά του ο Μπασάμ Αλσάλχι, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Στο κόμμα μας, το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή θέση αρχών του Κόμματός σας στην υποστήριξη των δίκαιων υποθέσεων των λαών, με πρώτη την υπόθεση του Παλαιστινιακού μας λαού και τον αγώνα του να επιτύχει τα νόμιμα δικαιώματά του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στην παλαιστινιακή γη, την αυτοδιάθεσή του και ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.

Εκτιμούμε επίσης τον ενεργό και θετικό ρόλο που διαδραματίζει το Κόμμα σας στην παγκόσμια οικογένεια των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και στον κοινό αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και για τον σοσιαλισμό.

Ενώ αναμένουμε να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφικών μας κομμάτων, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Κόμμα σας θα βγει από αυτό το Συνέδριο ισχυρότερο και πιο αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα για το συμφέρον της εργατικής τάξης και του φιλικού ελληνικού λαού.

Ευχόμαστε επιτυχία στο 21ο Συνέδριο του Κόμματός σας

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!».

ΚΚ (Ελβετία)

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος (Ελβετία) ο ΓΓ της ΚΕ, Μασιμιλιάνο Αι, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Με αφορμή τη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου σας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμές μας ευχές για καλές εργασίες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία στον ιδεολογικό και στον οργανωτικό τομέα και είναι ικανό να κινητοποιήσει μεγάλες μερίδες του λαού και της εργατικής τάξης, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, όπως επίσης και κατά των ρεφορμιστικών αυταπατών. Οι συνθήκες της νέας καπιταλιστικής κρίσης κάνουν απαραίτητο για τα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα να ισχυροποιηθούν και, σεβόμενα την αμοιβαία αυτοτέλειά τους, να συντονιστούν με ενιαίο τρόπο.

Το Κόμμα μας αντιμετωπίζει πάντοτε τα ντοκουμέντα και τις αναλύσεις σας με ενδιαφέρον. Ειδικότερα, η εμπειρία σας στη δουλειά των συνδικάτων και οι μελέτες της ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας μάς βοηθούν, ενώ προσπαθούμε να τα προσαρμόσουμε στην ελβετική πραγματικότητα, για να καταφέρουμε και εμείς μια καλύτερη πολιτική παρέμβαση σε αυτούς τους τομείς.

Το Κόμμα μας προετοιμάζεται επίσης για να εισέλθει σε προσυνεδριακή φάση. Από μεριάς μας, θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ισχυροποίησης των Οργανώσεών μας και βελτίωσης της πολιτικής ανάδειξης στελεχών, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση ανάμεσα στην πρωτοπορία και τις ευρείες λαϊκές μάζες πιο αποτελεσματικά και να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε ισχυρότερους δεσμούς με την εργατική τάξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ