ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
Σελ. /40
Υψηλή εποπτεία

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε τις προάλλες ότι οι ΗΠΑ έχουν «δύο βασικούς ΝΑΤΟικούς συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο», την Ελλάδα και την Τουρκία, και πως κάνουν ό,τι μπορούν «για να εξασφαλίσουμε πως οι ΝΑΤΟικοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν «έναν εποικοδομητικό διαμεσολαβητικό ρόλο που ενθαρρύνει την επικοινωνία αλλά και την προσπάθεια για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές». Μετά απ' αυτές τις δηλώσεις, και ο πλέον δύσπιστος αντιλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ γίνονται με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Και επομένως, η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με όχημα τα ΜΟΕ, έχει την κάλυψη και του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, εκθέτοντας σε κινδύνους τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για «ιστορικά βήματα» το επόμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προετοιμάζοντας το έδαφος και κάνοντας ευκολότερα τα πράγματα για την επόμενη κυβέρνηση...

Ενας κόβει...

Τις γνωστές θέσεις για «μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%», αλλά και μια σειρά άλλων κινήτρων για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, επαναλαμβάνουν τα στελέχη της ΝΔ με κάθε αφορμή, δηλώνοντας την ανυπομονησία τους να παραλάβουν την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, με αφορμή τις επισημάνσεις της Κομισιόν ότι μπορεί και να μην πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξαιτίας των προεκλογικών «παροχών» της σημερινής κυβέρνησης, η ΝΔ παρουσιάζει τη δική της «ατζέντα αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης» ως το «ελιξίριο» που θα αποσοβήσει αυτόν τον κίνδυνο.

... άλλος ράβει

Λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν για τις προτάσεις της ΝΔ σχετικά με το Φορολογικό: «Κάποιες από αυτές ήδη εμείς τις έχουμε εξαγγείλει, κάποιες τις έχουμε εφαρμόσει ήδη, κάποιες όλες όμως, αν στο σύνολό τους εφαρμοστούν, θα έχουν ένα κόστος υπέρβασης από τα δημοσιονομικά πλαίσια». Κατηγορούν δηλαδή τη ΝΔ ότι οι δικές της προτάσεις οδηγούν σε «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και ταυτόχρονα εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» για την έκθεση της Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν κινδυνεύουν στο παραμικρό! Και οι δυο διαφημίζουν το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο και καβγαδίζουν για το ποιος μπορεί να το υλοποιήσει καλύτερα. Πυρήνας αυτού του σχεδίου είναι οι στόχοι του κεφαλαίου, τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θυσίες και λιτότητα διαρκείας για το λαό. Αυτό είναι το σιδερένιο πλαίσιο που σφίγγει τις λαϊκές ανάγκες και όχι βέβαια η «παροχολογία» ή οι «νεοφιλελεύθερες εμμονές» που καταλογίζουν ο ένας στον άλλο. Και αυτό το πλαίσιο πρέπει να αμφισβητήσει ο λαός, αν θέλει να πάρει πραγματική ανάσα.

Αρρυθμίες

Υποδείξεις στους απερχόμενους δημάρχους και περιφερειάρχες να μη «χαλαρώσουν» εν μέσω τουριστικής περιόδου, μέχρι να αντικατασταθούν από τους νεοεκλεγέντες, έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στη Γενική Συνέλευση του συνδέσμου των μεγαλοξενοδόχων. Οπως είπε, μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να υπάρξει κενό, επειδή «δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αρρυθμία». Οι υψηλοί στόχοι των ξενοδόχων και συνολικά των τουριστικών επιχειρήσεων γι' αυτήν τη σεζόν, δεδομένου και του σκληρού ανταγωνισμού με άλλες χώρες και ομίλους της περιοχής, απαιτούν τη συστράτευση όλων. Γι' αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χτυπάει το καμπανάκι σε δήμους και Περιφέρειες να μην υπάρξει καμία «αρρυθμία» από πλευρά τους, επιβεβαιώνοντας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι καταλυτική η συμβολή της Τοπικής Διοίκησης στη στήριξη του «τουριστικού θαύματος», δηλαδή της κερδοφορίας του κλάδου. Και πώς να μην είναι, αφού από τους δήμους και τις Περιφέρειες περνάνε μια σειρά ζητήματα, όπως: Τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και ζητήματα εφαρμογής της αντεργατικής νομοθεσίας, για τους εργαζόμενους - σκλάβους στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η «κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό και την τουριστική ανάπτυξη», που σημαίνει προνόμια και διευκολύνσεις για το τουριστικό κεφάλαιο. Η οριοθέτηση «Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» και η κατάρτιση «σχεδίου ανάπτυξης υποδομών», που σημαίνει στήριξη της κερδοφορίας τους και με τις αναγκαίες υποδομές. Δικαιολογημένα λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ αγωνιά για ενδεχόμενο «κενό» στη μετάβαση από την προηγούμενη στην επόμενη περιφερειακή και δημοτική αρχή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Τοπική Διοίκηση είναι «βραχίονας» στα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 8 Ιούνη

1867 Γεννιέται ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, που θεωρείται ο «μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών» (Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων).

1916 Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουάτσον ανακάλυψαν το DNA (1953). Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1962.

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1947 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια».

1954 Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

1962 Πεθαίνει ο ποιητής και λογοτέχνης Στέλιος Σπεράντζας.

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης, ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε - από τον Κώστα Καραγιώργη - πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944, σύμφωνα με μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

1973 Μετά από 34 χρόνια δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο παραδίδει την «πρωθυπουργία» στον ναύαρχο - και έμπιστό του - Λουίς Μπλάνκο. Ο Φράνκο παραμένει «αρχηγός του κράτους».

1999 Το G8 (οι χώρες που θεωρούνται πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά στον κόσμο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.

Κυριακή 9 Ιούνη

1781 Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσων, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1898 Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916 Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1974 Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

1983 Η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών, κερδίζει τις βρετανικές εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.

1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org