ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε καταλύματα μεταναστών εργατών γης

Ολική καταστροφή για τους μετανάστες εργάτες που γλίτωσαν από θαύμα
Ολική καταστροφή για τους μετανάστες εργάτες που γλίτωσαν από θαύμα
Η ολοκληρωτική καταστροφή των λιγοστών υπαρχόντων, εκατοντάδων μεταναστών, ήταν το αποτέλεσμα της φωτιάς που ξέσπασε χτες στις 10 το πρωί από άγνωστη αιτία, κατακαίγοντας τα καταλύματα που έμεναν, στο χωριό Νέα Μανωλάδα. Κοντά τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κάμπου του ΚΚΕ.

Από τη φωτιά κάηκαν τα περίπου 40 καταλύματα όπου έμεναν εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, φτιαγμένα από νάιλον, τα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφά τους, χρήματα, ρούχα, κρεβάτια, και ό,τι άλλο είχαν. Περίπου 63 φιάλες γκαζιού έσκασαν από τη φωτιά, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν. Μετά από την καταστροφή πολλοί μετανάστες έμειναν «στο δρόμο», αφού δεν υπάρχουν υποδομές έστω και για προσωρινή στέγαση.

Πέρα από την καταστροφή που βιώνουν οι περίπου 500 μετανάστες, η φωτιά ανέδειξε για άλλη μια φορά τις συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν και να δουλεύουν αλλοδαποί εργάτες γης για ένα μεροκάματο. Ενα πενιχρό μεροκάματο μετά από αρκετές ώρες παραμονής μέσα στα θερμοκήπια. Για 7-8 ώρες δουλειά αμείβονται με 24 ευρώ, ενώ κάθε μήνα πληρώνουν 20 ευρώ νοίκι ο καθένας για να μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα παραπήγματα. Εκεί, επιβιώνουν στοιβαγμένοι ανά 5 ή 10 άτομα, καμιά φορά ακόμα και 30.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν στην περιοχή 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα. Εγιναν δε έρευνες, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν εγκλωβισμένοι μέσα σε κάποιο από τα καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 280 μετανάστες έχουν δηλώσει στις αρχές ότι έχουν χάσει τα έγγραφά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών στα χωράφια και τα θερμοκήπια της Ν. Μανωλάδας παραμένει, αφού τα κέρδη της «βιομηχανίας» φράουλας είναι πάνω από τη ζωή, την υγεία και τις ανάγκες των εργατών. Το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης σε χώρους ανθρώπινους ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, ούτε και το ζήτημα της μαύρης εργασίας χωρίς δικαιώματα. Μετά το 2013, όπου σημειώθηκε το έγκλημα με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό από σκάγια 38 εργατών μεταναστών, οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν πολλά, χωρίς να γίνει τίποτα.

Την ίδια ώρα, αναμένεται και η συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις εθιμοτυπική επίσκεψη της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, για την αντιμετώπιση μιας τραγωδίας που προκαλείται από την κυβερνητική πολιτική, η οποία καταβαραθρώνει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Σε ανακοίνωσή της για την πυρκαγιά στα παραπήγματα των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, η Γραμματεία Προσφύγων - Μεταναστών του ΠΑΜΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης (...) Οι εξελίξεις αναδεικνύουν επίσης τις ευθύνες της εργοδοσίας των μεγαλοφραουλάδων, καθώς και των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντά τους, διαιωνίζοντας τη βάρβαρη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης».

Η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό (...) Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι σημερινές αρχές της Περιφέρειας και του δήμου όπως και οι προηγούμενες έχουν βαρύτατες ευθύνες, ξέρουν το πρόβλημα και δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό όλα αυτά τα χρόνια για να λυθεί, αντιθέτως στηρίζουν και διατηρούν αυτήν την άθλια κατάσταση. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει αρκετές φορές το ζήτημα του σύγχρονου δουλεμπορίου και τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών γης, με δυναμικές ενέργειες κόντρα στο κλίμα βίας και τρομοκρατίας.

Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής να εξασφαλίσουν τη διαμονή των εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες. Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Διεκδικούμε όπως και για όλους τους εργαζομένους (Ελληνες και μετανάστες) συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα - ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνάνε τις 8 ώρες τη μέρα και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους» κ.ά.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρίου

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σ' ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο), στον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου του Ρίου, ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, που έγινε προχτές, Τετάρτη. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πολιτική που εφαρμόζει στην Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), είναι αυτή που έχει οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε αδυναμία λειτουργίας και παράδοση της Υγείας στα χέρια των επιχειρηματιών. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού "κόστος", την ώρα που χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της Υγείας. "Ανάπτυξη" στο χώρο της Υγείας σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες, φθηνούς εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανεπαρκείς παροχές Υγείας. Ταυτόχρονα, προωθείται η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας - από τα έσοδα των ίδιων των νοσοκομείων, δηλαδή από την "πώληση υπηρεσιών Υγείας" σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, και η λειτουργία τους ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" (...).

Οι μετακινήσεις προσωπικού θα αποδυναμώσουν κι άλλο τις κλινικές που οριακά λειτουργούν, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήδη εξαντλείται σε απανωτές εφημερίες, θα επωμιστεί επιπλέον ευθύνες. Ούτε η μεταφορά εξοπλισμού από άλλα νοσοκομεία της περιοχής μπορεί να είναι λύση, την ώρα που δεκάδες ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Πάτρας, αφού τα περιφερειακά αδυνατούν. Η αποδυνάμωση, σε προσωπικό και εξοπλισμό, νοσοκομείων και κλινικών μπορεί να λύσει προσωρινά το πρόβλημα της ΜΕΘ του Ρίου, θα δημιουργήσει όμως επιπλέον προβλήματα, που δεν θα μπορούν να λυθούν με μεσοβέζικες λύσεις. Οσο παραμένουν οι αιτίες, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού και η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, τα ζητήματα αυτά θα συνεχιστούν και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επανέλθουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, ειδικά μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο και τις άδειες του προσωπικού».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να παλέψουν οργανωμένα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας, αλλά και συνολικά, με μια πρώτη απάντηση να δοθεί στις κινητοποιήσεις του δήμου Πάτρας στις 15 και 17 Ιούνη, με αίτημα: Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατρών και νοσηλευτών, όλων των ειδικοτήτων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα νοσοκομεία, αλλά και τα Κέντρα Υγείας, με σχέσεις μόνιμης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πλήρης στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΦ και ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ.
  • Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών στον δημόσιο τομέα Υγείας. Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες διάγνωσης και νοσηλείας.
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι περιφερειακές δομές να είναι εφοδιασμένες με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ.
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει συζήτηση σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο 1 του νέου κτιρίου της Νομικής. Το θέμα είναι: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή. Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε για ολόκληρη ζωή!». Θα μιλήσει η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

«Μη μένεις στην εξέδρα θεατής... Αγωνίσου! Κάνε τον Αθλητισμό μέρος της ζωής σου». Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η Οργάνωση Ηγουμενίτσας της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν στο τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που διοργανώνει την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιούνη στα γήπεδα «7χ7 ΣΤΑΥΡΟΥ» (προς Δρέπανο). Η συμμετοχή στο τουρνουά είναι δωρεάν και στις εκδηλώσεις του διημέρου θα συμμετάσχει και το ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος», με ενημερωτικό περίπτερο, ομάδα ποδοσφαίρου και ομιλία στελέχους του θεραπευτικού προσωπικού του Συμβουλευτικού Σταθμού Ηγουμενίτσας. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 6977 015684.

Συγκέντρωση και πορεία σήμερα στο Μενίδι

Με αφορμή τον ένα χρόνο από τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή από αδέσποτη σφαίρα

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή Μάριου, στην αυλή του σχολείου του, στο Μενίδι, από αδέσποτη σφαίρα και σήμερα, Παρασκευή, η Ενωση Γονέων Δήμου Αχαρνών και ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., έξω από το γήπεδο του Αχαρναϊκού, πορεία στην κεντρική πλατεία Αχαρνών και επιστροφή στο 6ο Δημοτικό Σχολείο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης» και το Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Εκδήλωση για το ΧΥΤΥ και τις θέσεις του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Νέας Μάκρης - Μαραθώνα Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Σάββατο 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση στο Γραμματικό (κεντρική πλατεία), με θέμα «Οι εξελίξεις με το ΧΥΤ"Υ" Γραμματικού και η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο νοσοκομείο ο κρατούμενος απεργός πείνας

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μεταφέρθηκε χτες ο κρατούμενος, απεργός πείνας από τις 30/5, Δ. Κουφοντίνας, καθώς η κατάσταση της υγείας του εμπνέει ανησυχία στους γιατρούς. Ο κρατούμενος, που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια για τη δράση της «17Ν», σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση παρουσιάζει καρδιολογικά προβλήματα και έχει χάσει περισσότερα κιλά απ' ό,τι θα έπρεπε, σε σχέση με το διάστημα που κάνει απεργία πείνας.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ευρεία σύσκεψη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Ευρεία σύσκεψη φορέων, σωματείων και συλλόγων ενάντια στους πλειστηριασμούς διοργανώνεται τη Δευτέρα 11 Ιούνη, στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου. Η σύσκεψη πραγματοποιείται για να συζητηθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μάη, η κυβέρνηση εντάσσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε να πάρει τα εξής μέτρα: Πλήρη διαγραφή οφειλών σε άνεργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ με μέσο όρο οικογενειακού εισοδήματος την τελευταία 5ετία έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο. Επίσης, σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ με οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και μία κατοικία. Διαγραφή προσαυξήσεων και δόσεις σε άλλες κατηγορίες οφειλετών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ