ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια στις 14 Ιούνη στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!» να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ

Συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 14 Ιούνη, ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει νέα μέτρα πάνω σε όσα ήδη έχουν φορτώσει αυτή και οι προκάτοχοί της στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, επιστρατεύοντας παράλληλα κάλπικες υποσχέσεις για τη «μεταμνημονιακή» εποχή, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε δυνάμωμα της πάλης με σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!».

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, θα γίνει την ίδια ώρα, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συλλαλητήρια έχουν ήδη οριστεί και στις εξής πόλεις: Βόλος (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών), Καλαμάτα (7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου), Κατερίνη (7 μ.μ., Πλατάνι - σιντριβάνι). Κιλκίς (7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης).

«Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες" να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Οπως επισημαίνει, το νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, αρκετά από τα οποία «όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το "τέλος των μνημονίων", αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει έως σήμερα με βάση τον "Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας"».

Καλέσματα από ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις

«Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ. Αυτό αποδεικνύει και η πρόταση της εργοδοσίας του κλάδου (ΣΦΕΕ) για την ΣΣΕ, που επιδιώκει να διαμορφώσει το νέο εργασιακό πλαίσιο με επιδείνωση των όρων αμοιβής και εργασίας», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης απολαμβάνει προνόμια και επιδοτήσεις, ενισχύει την κερδοφορία του και τη θέση του στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ για τους ναυτεργάτες επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ και της ασφάλισης στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ - ΕΦΚΑ, διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διαρκώς μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιδεινώνεται το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού».

Με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας για τα παρακάτω αιτήματα:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κάτω οι φόροι - Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ «ATHENS LEDRA»
Με τους αγώνες τους απέσπασαν συμφωνία για υπογραφή ΣΣΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση των εργαζομένων, μετά τη θετική εξέλιξη
Από τη χτεσινή συζήτηση των εργαζομένων, μετά τη θετική εξέλιξη
Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα έφερε ο αγώνας των εργαζομένων στις Κατασκευές, αυτήν τη φορά στο εργοτάξιο του «Athens Ledra». Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά την πανεργατική απεργία στις 30/5, είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από σήμερα με απεργία, διεκδικώντας υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων του τελευταίου διαστήματος και ύστερα από την προκήρυξη απεργίας (...), φαίνεται ότι ασκείται πίεση στην εργοδοσία. Πιο συγκεκριμένα η εργοδοσία αποδέχτηκε τη διεκδίκηση του Συνδικάτου και όλων των εργαζομένων για υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στο κατώτερο μεροκάματο, μέτρα ασφάλειας και υγείας κ.ά.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων άμεσα συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοταξίου, θέτοντάς τους το ζήτημα αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη τους αποφασίστηκε η αναστολή της απεργίας στις 8 Ιούνη, αφού η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει την υπογραφή της Σύμβασης».

«Δεν εφησυχάζουμε!», τονίζει το Συνδικάτο, «στο επίκεντρο της πάλης μας, εκτός από την υπογραφή μπαίνει και η εφαρμογή της Σύμβασης αυτής, όπως και όλων των εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν υπογραφεί στα εργοτάξια της ανακαίνισης του ξενοδοχείου "Αστέρας Βουλιαγμένης" και της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, γιατί ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται.

Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα όταν με επιμονή και οργάνωση δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη. Κλιμακώνουμε τη δράση μας για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας».

Απεργούν σήμερα οι σιδηροδρομικοί

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, αντιδρώντας στην πώληση των εταιρειών του σιδηρόδρομου και με αφορμή τη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Στο πλαίσιο της απεργίας θα κάνουν συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., έξω από το κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «υπηρετεί αποφασιστικά και αταλάντευτα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», αλλά και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που έχει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία και στα σωματεία και προσπαθεί να εξωραΐσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προτάσσει ταυτόχρονα την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα «για σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις».

Κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα στη ΛΑΡΚΟ

Να γίνει Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της πάλης με βασικό αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης ζητά το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) ΛΑΡΚΟ, απευθυνόμενο στα σωματεία και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Με αφορμή και τη συνάντηση των σωματείων με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, όπου διαπιστώθηκε ότι η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει στο περαιτέρω χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό (εφάπαξ), το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ επισημαίνει ότι η διοίκηση με τις πλάτες των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΕΑΚ «εφαρμόζει κατά γράμμα και χωρίς να "ανοίξει μύτη" το "στρατηγικό σχέδιο". Μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ οδηγούν με συγκεκριμένη τακτική τη ΛΑΡΚΟ στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Η ΝΔ, με τις δυνάμεις της στο συνδικαλιστικό κίνημα, συμφωνεί σε αυτήν την κατεύθυνση και αποπροσανατολίζει».

Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ζητά να γίνει Γενική Συνέλευση για επιχειρησιακή ΣΣΕ και καλεί σε πάλη για: Να σταματήσει κάθε ενέργεια από την κυβέρνηση που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Κατάργηση των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ. Να δοθούν τα σπίτια στον οικισμό στους εργαζόμενους και να μη χρησιμοποιείται η περιουσία των εργαζομένων για εξαγορά ψήφων. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Να μετατεθούν οι εργαζόμενοι που έχουν σακατευθεί με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ σε ελαφρότερα πόστα εργασίας κ.ά.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες σωματείων

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου πραγματοποιεί εκλογές μέχρι αύριο 9/6 στα γραφεία του (Περιάνδρου 18). Σήμερα οι εκλογές γίνονται από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι. Αύριο θα γίνουν από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

-- Παράταση δόθηκε στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, εκλογές θα γίνουν και αύριο Σάββατο (11 π.μ. - 7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.

-- Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Σάμου, στη Χώρα, στις 11/6 (4 μ.μ. - 9 μ.μ., Δημοτικό Κατάστημα) και στο Βαθύ στις 13/6 (τις ίδιες ώρες, στο Εργατικό Κέντρο).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε χτες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας, διεκδικώντας πολιτικές πραγματικής στήριξης των ανέργων και ουσιαστικά μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με πλήρη και σταθερή δουλειά.

Οπως καταγγέλλει το ΕΚΛ, η κυβέρνηση με τη σωρεία των επιδοτούμενων προγραμμάτων ολιγόμηνης απασχόλησης έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ «σε οργανισμό στήριξης της εργοδοσίας», προώθησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, στο νομό Λάρισας υπάρχουν 25.000 περίπου εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ωστόσο η πραγματικότητα αντανακλάται μόνο εν μέρει στον αριθμό αυτόν, καθώς αρκετοί άνεργοι που δεν προσδοκούν τίποτα από τον ΟΑΕΔ, δεν επιδιώκουν καν να γραφούν στο μητρώο του, ενώ οι εργαζόμενοι για 3 - 4 μέρες το μήνα, στην Οικοδομή και άλλους κλάδους, δεν καταγράφονται ως άνεργοι αλλά ως εργαζόμενοι.

Το Εργατικό Κέντρο κατέθεσε στην περιφερειακή διευθύντρια αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματά του. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Επίδομα 600 ευρώ το μήνα σε όλους τους ανέργους, όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά. Να πληρωθούν τις αποζημιώσεις απόλυσης και τα δεδουλευμένα τους οι 144 απολυμένοι της πρώην ΕΑΣ Λάρισας και να τους δοθεί άμεσα εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών τους. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος για όλους. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, αερίου και μείωση 50% των τιμολογίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ