ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΝΕ
Ολοκληρώθηκε το θεατρικό διήμερο

«Μικρές ανθρώπινες ιστορίες»
«Μικρές ανθρώπινες ιστορίες»
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα το διήμερο θεατρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΚΝΕ για τρίτη χρονιά. Το διήμερο, που διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη, φιλοξενήθηκε στο θέατρο «Αλκμήνη».

Εκ μέρους της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, καλωσορίζοντας τον κόσμο, σημειώθηκε ότι στόχος του θεατρικού διημέρου είναι να έρθουν σε επαφή περισσότεροι νέοι άνθρωποι και με αυτό το είδος τέχνης, καθώς για την ΚΝΕ η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι δικαίωμα και ανάγκη, μιας και συμβάλλει στην ολόπλευρη διαμόρφωση και καλλιέργεια του ανθρώπου.

Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η καλοδουλεμένη και ευφάνταστη παράσταση «Ο ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, από την ομάδα «Anima» σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο διασκευάστηκε πρώτη φορά για το θέατρο και αναφέρεται στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881), σκιαγραφώντας την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι, επηρεασμένοι από παγανιστικές δοξασίες, τη φτώχεια και την αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία...

Συντελεστές: Διασκευή: Κική Κουβαρά. Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Σκηνογραφία - κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος. Χορογραφίες - επιμέλεια κίνησης: Αννα Απέργη. Κατασκευή σκηνικού - μάσκες: Περικλής Πραβήτας. Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού. Κλαρίνο-ντουντουκ: Γιώργος Δούσος.

Επαιξαν: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

Τη δεύτερη μέρα η Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» παρουσίασε τις «Μικρές ανθρώπινες ιστορίες», μια παράσταση βασισμένη σε δραματοποιημένα διηγήματα του Αντον Τσέχοφ και του Αζίζ Νεσίν, σκορπώντας απλόχερα το γέλιο στον κόσμο που βρέθηκε στο θέατρο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γεννάδιος Πάτσης. Θεατρική διασκευή κειμένων: Ιωσήφ Πολυκάρπου. Σκηνικά: Αλέκα Πλιάτσικα, Ορφέας Χαριζάνης, Παναγιώτης Παπαντώνης. Επιλογή ήχου: Γεννάδιος Πάτσης. Επεξεργασία ήχου: Νίκος Κατσιάδας, Παναγιώτης Παπαντώνης. Σχεδίαση φωτισμού: Αρης Σιγανός. Χειρισμός φώτων - ήχου: Παναγιώτης Παπαντώνης. Σχεδίαση εντύπων: Δήμητρα Τσούκα. Εκτυπώσεις: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Επαιξαν: Αλέξανδρος Γεροκομής, Δάφνη Κανέλλη, Ζαφείρης Κοτσάκης, Σήφης Μανταδάκης, Ελένη Μπλέτα, Παναγιώτης Παπαντώνης, Κλαούντια Τσιόχον, Ορφέας Χαριζάνης.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της παράστασης «Μετά τη Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Μια παράσταση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα και σκόρπισε συγκίνηση στον κόσμο που κατέκλυσε το θέατρο. Με ρεαλιστική, λιτή γραφή, ο συγγραφέας, αντλώντας από μια πραγματική ιστορία - μία από τις πολλές συγκλονιστικές καταστάσεις που βίωσε ο λαός μας - πλάθει ένα συγκινητικό, ανθρώπινο και ταυτόχρονα πολιτικό δράμα. Λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, μια μάνα - χήρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των δυο γιων της...

«Μετά τη Βάρκιζα»
«Μετά τη Βάρκιζα»
Συντελεστές: Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Αννυ Ζερβού. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. Επιμέλεια κοστουμιών - σκηνικών: Ευθύμης Τζώρας.

Επαιξαν: Θεοδώρα Σιάρκου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Ειρήνη Πολυδώρου, Μάνος Κωστής, Σάββας Πογιατζής, Κωστής Σαββιδάκης.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εκτίθεται γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου

Μέχρι τις 29 Ιούλη συνεχίζεται στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης «Γλυπτικός Λόγος», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας. Στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης, κάθε δίμηνο παρουσιάζεται ένα αντιπροσωπευτικό έργο σύγχρονου Ελληνα γλύπτη.

Στο πλαίσιο της έκτης εκδήλωσης της δράσης, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούλη, στο αίθριο του Μουσείου εκτίθεται το έργο του Κυριάκου Ρόκου «Με το χαμόγελο στο μάτι».

Γιορτή πολυφωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας

Το κορυφαίο πολυφωνικό αντάμωμα κάθε χρόνο στην Αθήνα, η μεγαλύτερη εκδήλωση του Πολυφωνικού Καραβανιού κάθε χρόνο στην πόλη, με τη συμμετοχή δεκαέξι πολυφωνικών ομίλων, ηπειρώτικης κομπανίας και θρακιώτικης ζυγιάς - με τη μεγαλύτερη, παρά ποτέ άλλοτε, συμμετοχή - γίνεται το Σάββατο 10 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

Ανω Δερόπολη, Ανω Πωγώνι, Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», Αετόπετρα, «Δελβινιώτικα», «Ισοκράτισσες», Εργαστήρι Πολυφωνίας Π.Σ.Ε., Λαογραφικός Ομιλος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», Πολιτιστική Ενωση Βουθρωτού, Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Δερόπολη», «Πολύφωνο» (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης») θα είναι μαζί μας, με τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Μαζί μας, επίσης, οι LOT KURBETI (Αλβανία) και οι RHODINA (Βουλγαρία) καθώς και οι «Ιώ» σε διφωνίες από τον Βώλακα Δράμας, Κέρκυρα και την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Η γιορτή των φωνών κορυφώνεται με χορό - με προεξάρχουσα την ηπειρώτικη κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου και τη θρακιώτικη ζυγιά του Χρίστου Δανάκη.

Η γιορτή αυτή αποτελεί την κορύφωση της «ΑΝΟΙΞΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ 2017», ενός πλουσιότατου κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων που ολοκληρώνεται λίγο πριν το θερινό ηλιοστάσιο. Και η άνοιξη αυτή ήταν πλουσιότατη για το πολυφωνικό τραγούδι, με μια εξαιρετική άγρα πολυφωνίας, που συμπεριέλαβε την εκδήλωση - αφιέρωμα στα Πολυφωνικά Τραγούδια της Ανω Δερόπολης (20 Μάρτη, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»), την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Λαμπρίδη «ΤΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ» (1η Απρίλη, ΕΡΤ), το Εργαστήρι Πολυφωνίας και τις συναυλίες της «Χαονίας» στο Βερολίνο (27 Απρίλη - 2 Μάη), τον δεύτερο γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού (14 Μάη, στην Αθήνα στον λόφο των Μουσών με διπλάσια συμμετοχή ομίλων και κόσμου), το Ανοιξιάτικο Πολυφωνικό Καραβάνι 2017 σε Βώλακα Δράμας, νότια Βουλγαρία, Μαυρολεύκη - Αναστενάρια, Κερκίνη (20 - 23 Μάη).

«Ορνιθες» του Αριστοφάνη

Την κωμωδία «Ορνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζουν οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης. Η παράσταση ανεβαίνει σε διδασκαλία των Τσέζαρις Γκραουζίνις, Κωνσταντίνας Μάντζαρη και Ολγας Σπυράκη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, που παραχώρησε ο Γιώργος Χατζιδάκις. Η παράσταση, η οποία ξεκίνησε χτες, ολοκληρώνεται σήμερα στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης, στις 21.30.

Η παράσταση είναι μία υπόκλιση της νέας γενιάς ηθοποιών στη σπουδαιότερη ίσως παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης, την ιστορική παράσταση «Ορνιθες», που ανέβηκε το 1959, σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν και έντυσε μουσικά ο Μάνος Χατζιδάκις.

Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και πουλιά μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη γοητεία του παιχνιδιού και του ονείρου. Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο Αθηναίων πολιτών που εγκαταλείπουν την πόλη τους για να αναζητήσουν μια φανταστική πολιτεία και να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο. Πετώντας ανακαλύπτουν τη χώρα των πουλιών, την Νεφελοκοκκυγία...

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δελτία εισόδου υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου «Απόλλων» (τηλ. 2610.273.613).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ