ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πασχίζει να πείσει «εντός» και «εκτός» για το δικό του μείγμα

...και διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει περισσότερα προνόμια για το κεφάλαιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε χτες με το ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σπεύδοντας να τους τάξει μικρότερη φορολογία, συμπράξεις με κεφάλαια του εξωτερικού κι άλλα μέτρα στήριξης, αν αναλάβει την αστική διαχείριση.

Ενδεικτικά, στις κατοπινές δηλώσεις τους, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το 2016 «μία χρονιά μεγάλης χαμένης ευκαιρίας, καθώς ο ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να είχε πάει πολύ καλύτερα (...) εάν η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ήταν καλύτερη από αυτήν που δυστυχώς είδαν οι ξένοι επισκέπτες τους τελευταίους μήνες. Προβλήματα, όπως η διαχείριση του Προσφυγικού, δυστυχώς, υποβάθμισαν την εικόνα της χώρας και είχαν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Και, βέβαια, η πολιτική υπερφορολόγησης που ακολούθησε η κυβέρνηση είχε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου».

Πρόσθεσε, κλείνοντας το μάτι στους μεγαλοξενοδόχους: «Χρειαζόμαστε μια σταθερή φορολογική πολιτική, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, ένα σαφές πλαίσιο χρήσεων γης και ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των επενδύσεων στον τουρισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να αξιοποιήσει πλήρως το αναπτυξιακό του δυναμικό».

Και ακόμα καθαρότερα, σε ό,τι αφορά την επίδοση διαπιστευτηρίων εκ μέρους του, ανέφερε: «Η ΝΔ (...) είναι ένα κόμμα που παραδοσιακά βρισκόταν κοντά στον Τουρισμό. Θα εξακολουθεί να τον στηρίζει και θα εξακολουθεί να τοποθετεί τον Τουρισμό στην πρώτη θέση των κλάδων που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία».

Ο δε πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, επέμεινε: «Να δούμε, επίσης, το μεγάλο θέμα της υπερφορολόγησης που ταλανίζει πολύ μεγάλο κομμάτι των τουριστικών επιχειρήσεων (...) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος ο Τουρισμός, όπως το Προσφυγικό, αλλά και τους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι είναι σημαντικοί. Και να δούμε, βέβαια, και την επόμενη μέρα των επενδύσεων, της ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ένας λειτουργικός επενδυτικός νόμος και μια ειδική διαχείριση στο θέμα των επενδύσεων».

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναπτύξει το δικό του αφήγημα για το κεφάλαιο, κόντρα σε αυτό του Αλ. Τσίπρα, μιλώντας σε «Συνέδριο Επιχειρηματικότητας» που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Κατόπιν, στην προσπάθεια να πείσει και τους «εταίρους» της εγχώριας αστικής τάξης ότι μπορεί να «τρέξει» καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ τα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου, 9 με 12 Ιούνη μεταβαίνει στη Δρέσδη για να συμμετάσχει στην 64η συνάντηση της περιλάλητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προφίλ του ως ικανού να αντιπαρατεθεί με την τουρκική αστική τάξη - βασικά στον ανταγωνισμό των κεφαλαίων των δύο πλευρών για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων - συναντήθηκε χτες με τον Τούρκο πρέσβη, Κερίμ Ουράς, εκφράζοντάς του «τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την αλλαγή της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης με την άδεια ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία». Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και «στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της».

Προσπάθεια για απαντήσεις και εντός κόμματος

Στο μεταξύ, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος και σε άλλα επιτελεία ακούγονται γκρίνιες για την αντιπολιτευτική τακτική και το «στρατηγικό αδιέξοδο» της ηγεσίας Μητσοτάκη, από την ηγεσία της ΝΔ έβγαλαν ανακοίνωση για τις συνελεύσεις των ΝΟΔΕ (νομαρχιακές οργανώσεις) του κόμματος.

«Οι πρώτες συνελεύσεις», αναφέρεται, «σημειώνουν απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ κάθε μέρα που περνά κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Καταγράφεται ενθουσιασμός, μαζική συμμετοχή και διάθεση προσφοράς, όχι μόνο από παλαιά στελέχη του κόμματος, αλλά και από ενεργούς πολίτες που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μπορεί μέσα από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της Συμφωνίας Αλήθειας με την κοινωνία να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης»...

«Υπάρχει σημαντική παρουσία στελεχών από τις τοπικές κοινωνίες που μέσα από το διάλογο και τις φρέσκες ιδέες τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών προτάσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην προσπάθεια της ηγεσίας να πείσει ότι μπορεί να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου.

«ΚΕΝΤΡΟ» - «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Δυσκολίες και αντιθέσεις στα παζάρια ανασύνθεσης

Στον απόηχο της προχτεσινής πρώτης εκδήλωσης της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, την οποία έστησαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.ά., ως μια προσπάθεια ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, κινήθηκαν χτες διάφορες παρεμβάσεις και εκτιμήσεις για την εξέλιξη των εν λόγω διεργασιών.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό «Βήμα», «Η εκδήλωση στο Γκάζι (...) έβαλε στο μικροσκόπιο όλες τις αδυναμίες της παράταξης. Οι ομιλητές ανέλυαν τις - αντικρουόμενες πολλές φορές - απόψεις τους, με σχοινοτενείς παρεμβάσεις σε μια εκδήλωση άνευρη, χωρίς εσωτερικό διάλογο, χωρίς συνοχή και στόχευση, κουραστική (...) Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική, την εκδήλωση παρακολούθησε το σύνηθες ακροατήριο αυτών των εκδηλώσεων (...) γεγονός που προκάλεσε το σχόλιο του Νίκου Αλιβιζάτου (σ.σ: συνταγματολόγος, υποψήφιος το Φλεβάρη του 2015 για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με στήριξη από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ): «Μιλάμε σε μια ελίτ, φοβούμαι ότι δεν μας καταλαβαίνει ο κόσμος».

Χαρακτηριστικό είναι και το ρεπορτάζ από τον ιστότοπο «Protagon», που θεωρείται κλίματος Θεοδωράκη: «Δεν έλειψαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και η αμηχανία (...) η αμηχανία ήταν έκδηλη ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Φάνηκε και στη χειραψία που αντάλλαξε η Φώφη με τον Σταύρο. Οι δύο τους κάθισαν στην πρώτη σειρά έχοντας όμως ανάμεσά τους τον δήμαρχο της Αθήνας (...) και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ (...) Η ταξιθεσία έχει τον συμβολισμό της. Ασφαλώς και δεν έλειψαν από τις δηλώσεις των δυο αρχηγών οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο, το περιεχόμενο και την έκβαση του εγχειρήματος».

Τέτοιες κρίσεις οδήγησαν τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) να εκδώσει, χτες, ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η εκδήλωση ήταν «σημαντική εξέλιξη» και χαρακτηρίστηκε από «μαζική παρουσία πολιτών», «ζεστό κλίμα» και «προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών του παρελθόντος».

Διαφορές

Το βράδυ της Δευτέρας, εξάλλου, ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε να μιλά στο «STAR» για ανασύνθεση στο «κέντρο» αναφέροντας: «Οι παλαιοί υπουργοί έχουν θέση στο εγχείρημα του κέντρου αλλά δεν μπορεί το εγχείρημα να έχει κατά πλειοψηφία πρώην υπουργούς», ενώ συνέχισε ζητώντας «να μπει νέος κόσμος, να μπουν νέοι πολιτικοί, νέοι άνθρωποι».

Πρόσθεσε ότι θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία «ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα εάν αυτός προκύψει. Αλλά με ποιους όρους όμως; Δε μιλάμε για την Δημοκρατική Συμπαράταξη plus, δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό Κίνημα. Να αποφασίσουμε, λοιπόν, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μετά να πάμε σε μια εκλογή από τη βάση και η βάση θα κρίνει ποιος είναι αρχηγός».

Κάτι που βρίσκει αντίθετη την Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωνε την Κυριακή στο ΑΠΕ: «Ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία (...) Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα (...) Γι' αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας».

Ο Κ. Σημίτης

Παραπέρα, ο Στ. Θεοδωράκης αναφερόμενος σε «συνεργασίες» με άλλα αστικά κόμματα τις παρέπεμψε για μετά τις εκλογές: «Μετεκλογικά θα πρέπει να δούμε τις λύσεις. Δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις μεγάλες συμμαχίες», είπε, απευχόμενος παράλληλα πρόωρες εκλογές, διότι «αυτήν τη στιγμή η οικονομία πρέπει να πάρει αέρα. Χρειαζόμαστε τα λεφτά των εταίρων μας. Δε μπορούμε να τα διακινδυνεύσουμε. Αυτό που προέχει είναι με την πίεσή μας η κυβέρνηση να κλείσει τις μεγάλες εκκρεμότητες και να πάρει τις σωστότερες δυνατές αποφάσεις. Να μην κωλυσιεργούν οι αποκρατικοποιήσεις».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να χαρακτηρίσει τον Κ. Σημίτη «κεφάλαιο για τη χώρα». Οτι «είναι ένας άνθρωπος που τον ακούει η Ευρώπη. Εχει ένα απόλυτο θετικό στίγμα στην πολιτική ζωή (...) ήταν ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός. Επιβάλλεται να ακούμε την άποψή του αλλά δε νομίζω ότι ένας πρωθυπουργός 8 ετών θέλει να αναλάβει μεταβατικός αρχηγός σε ένα κόμμα», πρόσθεσε.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου

Η αίθουσα τελετών του Εφετείου ορίζεται για την εκδίκαση της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα αναφέρεται: «Μετά από αποστολή σχετικού εγγράφου του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, το οποίο διαπιστώνει την αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής σε εύλογο χρόνο της δίκης για ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και για άλλες αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αποφάσισε τον ορισμό της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκασή της. Σε περίπτωση δυσχερειών με πράξη του ίδιου του προέδρου η εκδίκαση θα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού. Σε επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης ο πρόεδρος κ. Ν. Δαύρος επισήμανε ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για την επιτάχυνση της δίκης, με την εγγύηση διαφύλαξης όλων των διαδικαστικών όρων».

Για τα 71 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη

Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας της ΤΟ Πειραιά καλεί σε εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (1945 - 2016), αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Τερψιθέας 6).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Συζήτηση με τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Προβολή ντοκιμαντέρ. Εκθεση αρχειακού υλικού. Βιβλιοπωλείο.

Αίτημα για άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών Λαγού - Μίχου

Στη Βουλή έστειλε ο Αρειος Πάγος αίτημα άρσης ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών Ι. Λαγού και Ν. Μίχου, λόγω της συμμετοχής τους μαζί με άλλους κατηγορουμένους - μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στην επίθεση στις 10/7/2013 στον «Κοινωνικό Χώρο "Συνεργείο"», στην Ηλιούπολη. Αφορά στη γνωστή επίθεση από χρυσαυγίτες σε μάθημα αγγλικών ανήλικων παιδιών, κατά την οποία τραυματίστηκε ο υπεύθυνος του χώρου και προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός συμμετείχε στην επίθεση, με το αυτοκίνητο της Βουλής και έτσι εντοπίστηκε από φωτογραφίες των περιοίκων.

Σε αυτήν την επίθεση, συμμετείχαν και ο υπεύθυνος οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Πειραιά, Μ. Μπαρέκας και άλλοι χρυσαυγίτες, που σήμερα είναι κατηγορούμενοι στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ