ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δεκαήμερη άσκηση με σενάριο επίθεσης από τη Ρωσία

Από την άσκηση που ξεκίνησε χτες στην Πολωνία

Copyright 2016 The Associated

Από την άσκηση που ξεκίνησε χτες στην Πολωνία
Μία ακόμη γενική επίδειξη δύναμης κάνει από χτες το ΝΑΤΟ με τη διακλαδική άσκηση «Ανακόντα 2016», που ξεκίνησε στην Πολωνία και θα διαρκέσει 10 μέρες, με βασικό της σενάριο την «αντιμετώπιση απειλής από τα ανατολικά», δηλαδή τη Ρωσία. Η άσκηση αυτή έρχεται λίγο πριν από τη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στις 8 - 9 Ιούλη στη Βαρσοβία, που έχει στόχο να εντείνει την επιθετικότητά της στο όνομα της ασφάλειας, όπως και τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, για σφαίρες επιρροής και έλεγχο των αγορών, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε πολλά πεδία σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη άσκηση στην Πολωνία, που μέχρι το 2006 γινόταν δύο φορές το χρόνο, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στην περιοχή από το 1989, δηλαδή τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Φέτος, συμμετέχουν 31.000 στρατιώτες από 19 χώρες του ΝΑΤΟ (της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία) με 3.000 οχήματα και άρματα μάχης, 105 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 12 πλοία. Επικεφαλής διοικητής της άσκησης είναι ο στρατηγός Μπεν Χόουντς, των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που υπογράμμισε ότι στη διάρκειά της θα γίνεται εναλλαγή δυνάμεων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, θα μετακινείται με τον δικό της εξοπλισμό και θα αναπτυχθεί σε όλες τις Βαλτικές χώρες, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ισχυρίστηκε ότι στόχος της είναι η «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της συμμαχίας κατά οποιασδήποτε επίθεσης». Στην ίδια ρότα, ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας, Αντονι Μακιέρεβιτς, μίλησε για «αντιμετώπιση των εξ ανατολών κινδύνων».

Αμεση ήταν η ρωσική αντίδραση από τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, που σημείωσε ότι η άσκηση «δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης». Πάντως, χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσης στρατιωτικά αεροναυτικά γυμνάσια στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε από την άνοιξη του 2014 σε αυτή (κάτι που αμφισβητούν η κυβέρνηση του Κιέβου, οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που βοήθησαν στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης στην Ουκρανία) και στην περιοχή του Ροστόφ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Και ιδιωτικά πανεπιστήμια απέκτησε το μενού!

Δικαιωμένος ότι ακολουθεί το σωστό δρόμο, δήλωσε ότι αισθάνεται ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις που δέχεται τελευταία, σχετικά με προτάσεις στο πλαίσιο του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία. Και η αλήθεια είναι ότι ο θόρυβος που σηκώνεται από τα ΜΜΕ και από τη ΝΔ για δευτερεύοντα και ανούσια θέματα πολύ βολεύει την κυβέρνηση να ταμπουρώνεται πίσω από πλαστές, δήθεν διαχωριστικές, γραμμές που τη διαφοροποιούν από τη ΝΔ, την ίδια ώρα που οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και οι προτάσεις της ΝΔ για την Παιδεία έχουν αρχίσει να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Για παράδειγμα, πολύ τη βόλεψε την κυβέρνηση και τη ΝΔ να συζητάμε για τις «πριγκίπισσες» την ίδια ώρα που και οι δύο κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «αυτονομία» των σχολείων...

Αν διαβάσει κανείς τη δέσμη προτάσεων για την Παιδεία που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας η ΝΔ, πραγματικά θα δυσκολευτεί να βρει διαφορές με όσα ήδη εφαρμόζει ή έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, εξάλλου, το παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας με έναν τρόπο, αφού στην ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τις προτάσεις της ΝΔ λέει χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ προτείνει "έναν ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου που θα προσιδιάζει στον τύπο σχολείου ΕΑΕΠ" ή "τη μείωση της διδακτέας ύλης" χωρίς να διευκρινίζει σε τι διαφέρει η πρότασή της από αυτή της κυβέρνησης»!

Ισως, βέβαια, κάποιος που παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά πράγματα να έσπευδε να αντιτάξει ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ζητά «ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκπαίδευση» και «συνταγματική αναθεώρηση για την πρόβλεψη Ιδρυσης μη δημοσίων, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και ΤΕΙ». Ομως, πλέον, ούτε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι αποκλειστική πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού κ.ο.κ.

***

Ο υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μιλώντας προχτές σε ραδιοφωνική εκπομπή στον «Alpha 98,9» και όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16, «άνοιξε την πόρτα» για ιδιωτικά πανεπιστήμια, με όρο αυτά να είναι «υψηλού κόστους». Είπε επί λέξει: «Είμαι υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά δεν θα δώσουμε τα πανεπιστήμιά μας για ένα κομμάτι ψωμί. Δέχομαι να έρθει κάποιος να ιδρύσει πανεπιστήμιο με ιατρική ή φαρμακευτική σχολή. Δηλαδή, σχολές που απαιτούν κεφάλαια. Οχι να δημιουργηθεί πανεπιστήμιο για φιλολόγους, τα ιδιωτικά να λειτουργούν με κεφάλαια αυτών που θα τα θέσουν». Με άλλα λόγια ο όρος που θέτει ο Θ. Πελεγρίνης είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να είναι ακριβά και καλά πανεπιστήμια, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω την ποιότητα και των δημόσιων πανεπιστημίων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν τάχθηκε ενάντια σε μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Οσο για τα διάφορα κολέγια και άλλα ιδιωτικά μαγαζιά που λειτουργούν στη χώρα μας, ο Θ. Πελεγρίνης δεν αμφισβήτησε ότι αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά είπε ότι προσφέρουν σπουδές που δεν απαιτούν κεφάλαια, που δε χρειάζονται εργαστήρια κ.ο.κ. Εξάλλου, στην τοποθέτησή του έδειξε ότι είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά, θεωρεί πως τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια: «Αυτό που μετράει είναι πόσα προγράμματα ερευνητικά θα μπουν μέσα στο πανεπιστήμιο, για να μπορέσει το πανεπιστήμιο να εισπράξει και να συντηρηθεί», είπε.

Ο υφυπουργός ουσιαστικά προσκάλεσε μεγαλοεπιχειρηματίες να μπουν στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με όρους «υγιούς επιχειρηματικότητας»: «Γιατί δε φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο που χρειάζεται εργαστήρια κ.ο.κ.; Εκεί θέλω να δω, θα υπάρξει τέτοια προσφορά; Κι αν υπάρξει θα τη δούμε! Θέλω να πω είναι πολύ εύκολο να λες δημόσιο ή ιδιωτικό. Οχι! Και τα δύο θα μπορούσαν να 'ρθουνε με όρους όμως υγιείς».

***

Για όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ένας υφυπουργός Παιδείας εκφράζει «προσωπικές απόψεις», όσο κι αν η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου προσπάθησε χτες στη συζήτηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, το 2008 και πριν ακόμα σβήσει ο θόρυβος από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που είχαν εξαναγκάσει τότε το ΠΑΣΟΚ σε ελιγμό, δήλωνε ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (...) το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δεν θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Δεν είναι εχθρικοί ούτε απέναντι στους «φοιτητές - πελάτες» και την «Παιδεία - εμπόρευμα», όπως δεν είναι εχθρικοί απέναντι στην «Υγεία - εμπόρευμα» και το λαό «πελάτη» των υπηρεσιών της κ.ο.κ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αισθάνονται σήμερα πιο «άνετοι», όχι απλά να εκφράζουν τέτοιες απόψεις, αλλά να ζυμώνουν στην ουσία μια συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως έκανε και ο Θ. Πελεγρίνης τοποθετούμενος υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων «με όρους». Κι αυτό γιατί ήδη έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι, ενώ εφαρμόζονται για χρόνια (και συνεχίζουν τώρα από την κυβέρνησή τους) οι αναδιαρθρώσεις που έχουν οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, να επιλέγουν έρευνες με κριτήριο το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες, να εξαφανίζουν τη φοιτητική μέριμνα ή να τη λειτουργούν μόνο ανταποδοτικά κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, θεωρούν ώριμο πια, να ανοίξει στον ιδιωτικό τομέα και η αγορά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ετσι κι αλλιώς, στην πολιτική τους και τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τον ίδιο θα δουλεύουν: Για το κεφάλαιο και τις ανάγκες του.


Γ. Σ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη το Σάββατο 11 Ιούνη

Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη οργανώνει, το Σάββατο 11 Ιούνη, η ΚΕ του ΚΚΕ. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με σκοπό να τιμηθεί η θυσία μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών εξόριστων στο νησί.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ προς τιμήν των αλύγιστων εξόριστων του Αη Στράτη και θα ακολουθήσει μικρό καλλιτεχνικό αφιέρωμα. Θα υπάρχει, επίσης, έκθεση αρχειακού υλικού.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Λαύριο με πλοίο της γραμμής, στις 9 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιούνη. Η επιστροφή, δηλαδή η αναχώρηση από Αη Στράτη, θα γίνει την ίδια μέρα, στις 10.30 μ.μ. και η άφιξη στο Λαύριο, στις 6 π.μ. της Κυριακής 12 Ιούνη.

Η τιμή συμμετοχής είναι 33 ευρώ και περιλαμβάνει το εισιτήριο του πλοίου με επιστροφή και τη μεταφορά από το κέντρο της Αθήνας με πούλμαν προς και από το Λαύριο.

Για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει ανοιχτεί κατάλογος στις Τομεακές Οργανώσεις της KΟ Αττικής, στην KNE και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα ΚΟ Αττικής: 210.5282.500, ΚΕ: 210.2592.111.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ