ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
«Ανοιχτό βιβλίο» τα προσωπικά δεδομένα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με την «Washington Post», η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το FBI έχουν άμεση πρόσβαση στους διακομιστές εννέα «κολοσσών» του διαδικτύου και κατ' επέκταση στα στοιχεία των χρηστών τους. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, πρόκειται για τις «Microsoft», «Yahoo», «Google», «Facebook», «PalTalk», «AOL», «Skype», «YouTube» και την «Apple», οι οποίες είναι και οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εφημερίδα επικαλείται άκρως απόρρητο έγγραφο των αμερικάνικων αρχών, όπου περιγράφεται ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «PRISM». Με το πρόγραμμα αυτό, οι υπηρεσίας ασφάλειας των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε συνομιλίες ήχου και βίντεο, φωτογραφίες, e-mail, αρχεία και στοιχεία σύνδεσης, «για τον εντοπισμό ξένων στόχων», όπως λένε. Είναι φανερό ότι τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα όλων των χρηστών του ίντερνετ, είναι εκτεθειμένα στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Αυτό που επιπρόσθετα επαληθεύεται, είναι ότι η έκθεση αυτή των χρηστών μεγαλώνει επικίνδυνα, όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες στο διαδίκτυο που βασίζονται στη μεταξύ τους ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, όπως είναι το facebook, κάνοντας τη ζωή τους, τους φίλους τους, την οικογένειά τους και κατ' επέκταση τα όποια «πιστεύω» τους, ανοιχτό βιβλίο για τις άγρυπνες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και καταστολής. Επειδή οι καιροί που ζούμε είναι «πονηροί», δε δικαιολογούνται να μην έχουν γνώση οι φύλακες...

Χρυσές δουλειές οι φαρμακοβιομηχανίες

Mε αυξημένη κερδοφορία έκλεισε τη χρήση 2012 η βρετανικών κεφαλαίων ελληνική εισαγωγική - εμπορική εταιρεία φαρμάκων «GlaxoSmithKline», η οποία συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες του τομέα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσιεύουν οι οικονομικές εφημερίδες, τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο μειώθηκαν κατά 7% (στα 208,55 εκατ. ευρώ, από τα 224,15 εκατ. ευρώ το 2011), λόγω κυρίως της μείωσης του όγκου των πωλήσεων και των τιμών σειράς φαρμάκων. Ταυτόχρονα όμως,η εταιρεία «συμπίεσε τις δαπάνες της εμπορικής λειτουργίας της» και κατέγραψε κέρδη 22,89 εκατ. ευρώ, από 22,52 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Συνυπολογίζοντας και τα άλλα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, προκύπτουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 56,6% (24,40 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 15,58 εκατ. ευρώ το 2011).

Ορισμένες παρατηρήσεις: Οι «αναδιαρθρώσεις» στην Υγεία και στο Φάρμακο, για τις οποίες η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό της σπατάλης, τσάκισαν εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού αυξήθηκε μέχρι και στο 100% η συμμετοχή τους στο κόστος αγοράς των φαρμάκων. Είχε όμως ελάχιστη αντανάκλαση στην κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου, που συνεχίζουν να κάνουν χρυσές μπίζνες, έστω και με μείωση του όγκου των πωλήσεων. Δεύτερο, η επιχείρηση λέει ότι στην αύξηση της κερδοφορίας της συνέτεινε η «συμπίεση» των λειτουργικών δαπανών. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αυτό μεταφράζεται σε αντεργατικές ανατροπές όλων των ειδών (απολύσεις, μειώσεις μισθών, παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και πάει λέγοντας...). Και τρίτο, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν μονοπώλια που καταγράφουν υψηλή κερδοφορία, αξιοποιώντας και τους νόμους που φτιάχνει το πολιτικό τους προσωπικό για να τις σώσει από την κρίση, βυθίζοντας το λαό στη φτώχεια.

Συμπέρασμα: Οταν όλο το σύστημα λειτουργεί για τα μονοπώλια, ο λαός δεν μπορεί να προσδοκά σωτηρία με άλλο τρόπο, πέρα από το να παλέψει για την κοινωνικοποίησή τους. Εκεί βρίσκεται η πραγματική διέξοδος. Και στο συγκεκριμένο παράδειγμα, εκεί πρέπει να τον κατευθύνει η ανάγκη για δωρεάν φάρμακο σε όποιον το χρειάζεται.

Δικαίωμα των παιδιών οι διακοπές

Καλοκαίρι μέσα στις σχολικές αίθουσες καλούνται να περάσουν το καλοκαίρι τα παιδιά ακόμα περισσότερων λαϊκών οικογενειών, οι οποίες τσακίζονται κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης που καλούνται να πληρώσουν. Στην ανάγκη τους για διακοπές έρχονται να «απαντήσουν» διάφορα προγράμματα που εφαρμόστηκαν κατά καιρούς σε διάφορους δήμους. Με τη συμμετοχή ΜΚΟ ή επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τους Δήμους για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων με οικονομική μάλιστα συμμετοχή των γονιών, γεννώντας μια σειρά ερωτήματα γύρω από το περιεχόμενο, την ασφάλεια, τις υποδομές που τα συνοδεύουν.

Σήμερα που ολοένα πληθαίνουν εκείνοι που θα μείνουν στα αστικά κέντρα καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν για διακοπές, είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρχει με ευθύνη της πολιτείας πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά, δωρεάν καλά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα έχει εργασιακά δικαιώματα. Για δημιουργία κατάλληλων χώρων άθλησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας σε κάθε δήμο και γειτονιά, ώστε το παιδί να περνά δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.


Η Χρυσή Αυγή βρήκε τον «ένοχο»

«Ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει νόμος που ορίζει τα ζητήματα της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αυτό στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ». Τα λόγια αφορούν στην παρουσία Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και ανήκουν στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο σε συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής στην παρέμβασή του κατονόμασε τον «ένοχο» για την κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και τι δεν είπε στην παρέμβασή του: Για «βία της αριστεράς στα πανεπιστήμια», για «στημένες Γενικές Συνελεύσεις», για «μυαλά επιστημονικά» που «στερήθηκε η πατρίδα μας από σταλινικές πρακτικές που δεν προσέφεραν τίποτα στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα», για «τα ΚΝΑΤ και τους τραμπουκισμούς του ΚΚΕ και τη σταλινική ΚΝΕ», για «ανελεύθερες πρακτικές που δεκαετίες τώρα το μαρξιστικό κατεστημένο, που έκανε κουμάντο μέσα στα ΑΕΙ, εφάρμοζε»...

Η Χρυσή Αυγή αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, ότι όχι μόνο δεν είναι «αντισυστημική» αλλά ευθυγραμμίζεται απόλυτα με όσους θέλουν σιωπή ιχθύος στα ανώτατα ιδρύματα, όσους απεχθάνονται την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση για σπουδές με βάση τις λαϊκές ανάγκες, για τη δυνατότητα των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν, και φτιάχνουν το νομικό οπλοστάσιο για να την καταστείλουν. Τους προτρέπει μάλιστα ανοιχτά να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Σίγουρα με μεγάλη ικανοποίηση θα άκουσε ο ίδιος και οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επιβλήθηκαν ποινές σε φοιτητές που ζητούσαν να οριστεί ημερομηνία για την εξεταστική τους. Οτι από τα πανεπιστήμια δεν λείπει ο αυταρχισμός και ότι θα εντείνεται όσο το πανεπιστήμιο γίνεται επιχείρηση.

Ο λαός να απαντήσει στην απαγόρευση των διαδηλώσεων

Και να λοιπόν πώς από τα επιχειρήματα των αστικών επιτελείων και του αστικού Τύπου για «κυκλοφοριακά εμφράγματα και λουκέτα στα μαγαζιά εξαιτίας των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας», ήρθε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που απαγορεύει τις διαδηλώσεις σύμφωνα με τη βούληση του τοπικού αστυνομικού διευθυντή. Προεδρικό Διάταγμα σε πλήρη εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων. Τι κάνει η κυβέρνηση; Συνδέει το μέγεθος της διαδήλωσης, της κινητοποίησης με τη «σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης». Και λέει ότι μπορεί ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής να κρίνει και να αποφασίσει ότι μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν 10.000 και παραπάνω άνθρωποι, είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας αλλά κύρια με τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, μεγαλοξενοδόχων της περιοχής. Αυτό εννοούν όταν λένε «κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, σύμφωνα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την κυβέρνηση δεν ανήκουν στην «κοινωνικοοικονομική ζωή»των πόλεων...

Αξίζει να θυμίσουμε τα εξής:

-- Αυτό που βλέπουμε σήμερα σαν ΠΔ της συγκυβέρνησης είναι η πρόταση που έχουν κάνει εδώ και μερικά χρόνια ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι και ο δήμαρχος Αθήνας. Πρόταση που στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος να παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, την ίδια τη ζωή τους, αυξάνοντας συνεχώς την εκμετάλλευση. Αυτό εννοούν εμπόδια στην «κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης».

-- Το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θεωρούσε τελεσθέν έγκλημα τις κινητοποιήσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο από τους εργάτες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με το επιχείρημα ότι «παρεμποδίζεται η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματία».

-- Τον Απρίλη του 2012 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο που προτρέπει στην άσκηση διώξεων ακόμη και στην εφαρμογή του αυτόφωρου εναντίον όσων συμμετέχουν σε καταλήψεις κτιρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Ολα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για να θωρακίσει η αστική τάξη την εξουσία των μονοπωλίων. Το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του στρέφονται ευθέως κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων, σε μια περίοδο μάλιστα που ξετυλίγεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Η άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, το Κράτος και η Δικαιοσύνη της επιχειρούν να εμπεδώσουν με κάθε τρόπο το δόγμα «νόμος και τάξη», να τσακίσουν με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς, την τρομοκρατία και την καταστολή τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Οσο κι αν πασχίζουν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν όχι μόνο το δίκιο με το μέρος τους, αλλά και τη δύναμη να το επιβάλουν, ανατρέποντας στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο, Προεδρικό Διάταγμα και νομοθέτημα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ