ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα, σε συζήτηση σχετικά με την Ιστορία των Βαλτικών χωρών

Ενα ακόμα αντικομμουνιστικό παραλήρημα εκτυλίχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την «επέτειο» των «εκτοπίσεων πολιτών των Βαλτικών χωρών» από τη σοβιετική εξουσία το 1941, τη διαστροφή δηλαδή της Ιστορίας με την εξύμνηση όλων των φασιστικών στοιχείων και των συνεργατών του ναζισμού στις χώρες αυτές. Η σχετική συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ εντείνει την αντικομμουνιστική της εκστρατεία, όσο η καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται, όσο βαθαίνουν οι δυσκολίες της αστικής διαχείρισης σε μια σειρά κράτη - μέλη της, όσο οι δυνατότητες της αστικής τάξης να χειραγωγεί την εργατική τάξη δεν είναι οι ίδιες με παλιότερα.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η χυδαία αντικομμουνιστική εκστρατεία, στην οποία πρωτοστατούν η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και γενικότερα τα κόμματα του κεφαλαίου, δε στοχεύει μόνον τις μνήμες και τις συνειδήσεις των εργαζομένων στις Βαλτικές χώρες και την αντίδρασή τους στη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που τους έριξε η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Στο στόχαστρο της αντικομουνιστικής αναθεώρηση της Ιστορίας είναι συνολικά οι μνήμες και οι συνειδήσεις όλων των λαών. Και πρώτα απ' όλα των νεότερων γενεών, οι οποίες δεν έχουν ζώσα μνήμη του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, της κολοσσιαίας προσφοράς του στην ανθρωπότητα, στους αγώνες των εργαζομένων απανταχού της Γης για δικαιώματα και ελευθερίες, στην πάλη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ζυγό, στις επεμβάσεις, στους πολέμους.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια υποταγής των εργαζομένων, στη στρατηγική επιδίωξη των μονοπωλίων να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να εμποδίσουν την ανασύνταξη του ταξικού εργατικού κινήματος, τη λαϊκή αντεπίθεση. Αναπόσπαστο στοιχείο του αντιλαϊκού αυτού πολέμου είναι ο χυδαίος αντικομμουνισμός, η διαστρέβλωση της Ιστορίας, η κατασυκοφάντηση της σοσιαλιστικής εξουσίας, των κατακτήσεων της εργατικής τάξης στη Σοβιετική Ενωση, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στόχος τους είναι να εμπεδώσουν στη λαϊκή συνείδηση ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα είναι αιώνιο. Την ίδια στιγμή, δείχνει και το βαθύ φόβο της αστικής τάξης μπροστά στην αναπότρεπτη ιστορική αναγκαιότητα της κατάργησης του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, της αντικατάστασής του από τον ανώτερο σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Το φάντασμα του κομμουνισμού δεν έπαψε ποτέ να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Ο 21ος αιώνας θα είναι η εποχή νέων, μεγάλων, νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό

902

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας σ. Νταγκομπέρτο Ροντρίγκες Μπαρρέρα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ και για την κατάργηση της «κοινής θέσης» της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, καθώς και τη στήριξη των Ελλήνων κομμουνιστών στον αγώνα που διεξάγεται διεθνώς για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά αλληλέγγυο στο λαό της Κούβας και την επανάστασή του απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις, τις απειλές και την υπονομευτική πρακτική του ιμπεριαλισμού.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Για την προβολή της πρότασης διεξόδου υπέρ του λαού

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα για την προβολή της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, Τετάρτη

  • Στις 9.30 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο Λοιμωδών με την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 10.30 π.μ., περιοδεία στη Λαϊκή της Αγίας Βαρβάρας.
  • Στις 11.30 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο Δερματολογικών και Αφροδίσιων νοσημάτων.
  • Στις 12 μ.μ., περιοδεία σε καφενεία της Κάτω Τούμπας.
  • Στις 7 μ.μ., σύσκεψη στη Μενεμένη.
Στην Κρήτη
  • Η Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ» αύριο Πέμπτη 9 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ.
Στη Σάμο
  • Η ΚΟ Βαθέος του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η κρίση, η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία», σήμερα Τετάρτη 8 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Σάμος».
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι

Στις 20 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα

Στο πολιτικό τραγούδι είναι αφιερωμένη η συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στις 20 Ιούνη (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Η συναυλία περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια του αγώνα, που περιγράφουν την ηθική ανωτερότητα του αγωνιζόμενου λαού, τραγούδια που γράφτηκαν για την πρωτόγνωρη αντοχή των κομμουνιστών και του λαού στις φυλακές, στις εξορίες, στις διώξεις του αστικού κράτους. Τραγουδούν με αλφαβητική σειρά: Αντωνοπούλου Ρίτα, Γεωργακάκης Γιώργος, Καπερνάρου Σύλβια, Κούτρας Γιάννης, Μεράντζας Γιώργος, Σακκαλή Ειρήνη, Τσάτσης Λευτέρης. Προσκλήσεις διακινούνται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα στην ΕΑΒ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Παρασκευή 10 Ιούνη την ΕΑΒ.

Στις 9.30 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εστιατόριο της ΕΑΒ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και τη διοίκηση της ΕΑΒ.

Αύριο στο Αγρίνιο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, αύριο Πέμπτη 9 Ιούνη στις 9 μ.μ.

Ομιλίες μελών του ΠΓ της ΚΕ
  • Αύριο Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.
ΛΑΡΙΣΑ
Eκδήλωση σήμερα για τον Κ. Βάρναλη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη οργανώνουν, σήμερα Τετάρτη, 8 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο «ΦΡΟΥΡΙΟ» οι Κομματικές Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Μηλιώνη, δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό στον «902 Αριστερά στα FM», απαγγελίες από μέρος του έργου του, καθώς και πρόγραμμα από μελοποιημένη ποίησή του από ομάδα εκπαιδευτικών.

ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΟΝΤΙΚΑ
Αναρμόδιο δήλωσε το δικαστήριο

Αναβλήθηκε τελικά η δίκη σε βάρος του Νίκου Γόντικα, μέλους του Γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως είναι αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και την παρέπεμψε στο Πταισματοδικείο, αναφέροντας πως οι κατηγορίες σε βάρος του από πλημμέλημα μετατράπηκαν σε πταίσμα. Ο Ν. Γόντικας και ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, σύρθηκαν στο δικαστήριο με κατασκευασμένες κατηγορίες από τα κρατικά όργανα της τάξης, γιατί αρνήθηκαν σε τροχαίο έλεγχο να δεχτούν εξευτελιστική συμπεριφορά από τα αστυνομικά όργανα. Στο πλευρό τους βρέθηκε από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου έξω από τα δικαστήρια που διαδήλωσε την αντίθεσή του για τη δίωξη του στελέχους του Κόμματος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org