ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνονται βομβαρδισμοί και διπλωματία

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν, χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τη λιβυκή πρωτεύουσα όπου τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους και πλήττουν με αλλεπάλληλα κύματα βομβών εγκαταστάσεις στα προάστια αλλά και στο κέντρο της πόλης πραγματοποιώντας χαμηλές πτήσεις. Οπως επιβεβαιώθηκε και από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση επλήγησαν εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς και άλλων στρατιωτικών σωμάτων μέσα και πέριξ της Τρίπολης. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωνε το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 6 λιβυκών οργανισμών λιμένων.

Καθώς το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τον τρόπο αυτό, εντείνουν τις πιέσεις του προς το λιβυκό καθεστώς, στη Βεγγάζη έφτασαν για πρώτη φορά Ρώσοι και Κινέζοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες. Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Μιχαήλ Μαργκέλοφ, όπως και ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέφυγε επισταμένα να δώσει στην παρουσία του στη Βεγγάζη τη χροιά της αναγνώρισης του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου ως μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού. Τόνισε ότι δεν προωθεί κάποιο διαμεσολαβητικό σχέδιο και ότι βασικός του στόχος είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός προκειμένου οι δύο πλευρές να αναζητήσουν από κοινού λύση και να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο έφθανε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντούλ Αϊ αλ Ομπέιντι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με Κινέζους αξιωματούχους θα είναι και η κατάσταση στη Λιβύη καθώς και η αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ένα βήμα περαιτέρω γεφύρωσης των διαφωνιών του Πεκίνου και της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ελαφρά «στροφή» σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι αρχίζει να γίνεται αισθητή και από την πλευρά της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Μαυριτανός πρόεδρός της, δήλωσε, χθες, για πρώτη φορά ότι «είναι αναγκαίο να εγκαταλείψει την εξουσία ο Καντάφι».

ΥΕΜΕΝΗ
«Σοβαρά τραυματισμένος» ο Σάλεχ

Ενοπλοι του σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμάρ, επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της χώρας, περιπολούν στη Σάνα'α
Ενοπλοι του σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμάρ, επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της χώρας, περιπολούν στη Σάνα'α
ΣΑΝΑ'Α.--

«Πιο σοβαρά τραύματα από ό,τι φαινόταν αρχικά» έχει ο, επί 33 χρόνια, ισχυρός άνδρας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος νοσηλεύεται από το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία μετά από την επίθεση με οβίδες που δέχτηκε το προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις φρουροί του. Αυτό τουλάχιστον διέρρεαν, χθες, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι τους θεράποντες γιατρούς του Σάλεχ. Εννοείται ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν μπορεί να διασταυρωθεί, αλλά μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως ένα καλό πρόσχημα «εξόδου» του Σάλεχ από την εξουσία, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις και των, πάλαι ποτέ, «καλών του συμμάχων», των ΗΠΑ, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση που σοβεί στη χώρα από τις αρχές Φλεβάρη και έχει, ήδη, στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Σάλεχ έγιναν δεκτές με μεγάλες πανηγυρικές διαδηλώσεις από αντικαθεστωτικούς σε διάφορες πόλεις της χώρας. Από την άλλη, στην Τάιζ, αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονταν ότι έχουν θέσει την πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Αντίθετα, στην πόλη Ζινζιμπάρ, μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και σε ενόπλους ισλαμιστές, φίλα προσκείμενους στην «αλ Κάιντα», οι οποίοι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη, αλλά αυτό δε φαίνεται να ισχύει πλέον. Νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για τουλάχιστον 30 νεκρούς ενόπλους και εννιά στρατιώτες.

Δύο πολεμικά πλοία (Fort Victoria - Argus) της Βρετανίας βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης, υποστηρίζουν το BBC και το Sky News, υποστηρίζοντας ότι σε αυτά επιβαίνουν τουλάχιστον 100 ετοιμοπόλεμοι πεζοναύτες. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε μόνο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις ρουτίνας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επανέρχονται οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το θέμα της «συμφιλίωσης» της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν που επιθυμούν το συμβιβασμό, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυβέρνηση της Καμπούλ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εγκάθετου Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και τη θέση της Ουάσιγκτον, μπορεί να προχωρήσει συζήτηση με όσους Ταλιμπάν αποφασίσουν να συνεργαστούν, αποκηρύσσουν τη βία, αποδέχονται το «αφγανικό Σύνταγμα» και διακόπτουν τις σχέσεις με την «αλ Κάιντα». Επίσης, οι Ταλιμπάν που θα προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα, ενώ το αντάλλαγμα είναι συμμετοχή στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, καθώς και αρκετά χρήματα για την εξαγορά τους. Για τη «διευκόλυνση» των συνομιλιών τα Ηνωμένα Εθνη χτες πρότειναν να διαχωριστούν οι «μαύρες λίστες», των Ταλιμπάν από την «αλ Κάιντα», υποστηρίζοντας ότι δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ίδιοι άνθρωποι που λειτουργούν ως «πληροφοριοδότες» των κατοχικών δυνάμεων έχουν διπλό ρόλο, συνεργαζόμενοι και με τους Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν σημειώθηκε νέα επίθεση «Ταλιμπάν» σε ΝΑΤΟικά φορτηγά προμηθειών με προορισμό το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε πετρελαιοφόρα.

ΣΥΡΙΑ
Ενταση κοντά στα σύνορα με Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ._

Σε στάση Σύρων στρατιωτών που αρνήθηκαν να πυροβολήσουν άμαχο πλήθος, απέδωσαν μέλη αντικαθεστωτικών οργανώσεων τον μεγάλο αριθμό απωλειών στις τάξεις του στρατού που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ και αναφέρει 120 νεκρά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζισρ αλ Σούγκουρ στα βορειοδυτικά της χώρας. Τη σημασία του έχει το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές «έρχονται» από περιοχές εντός Τουρκίας όπου έχουν καταφύγει αρκετοί αντικαθεστωτικοί ενώ έχουν μεταφερθεί και τραυματίες από την ευρύτερη περιοχή.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει πληροφορία από κατοίκους της περιοχής, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη μεθόριο με την Τουρκία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο Τζισρ αλ Σούγκουρ έχουν σχέση με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι έχουν βαθιές ρίζες στην περιοχή, όπου σημειώθηκαν αιματηρές ταραχές και καταστολή και το 1982. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, στην περιοχή δεν υπήρχαν όπλα και ό,τι όπλο έχει βρεθεί, προέρχεται από την Τουρκία και έχει βρεθεί στα χέρια μελών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» κατά κύριο λόγο.

Η συριακή ηγεσία δεν σχολίασε καθόλου τις εκδοχές αυτές. Απέστειλε, όμως, επιπλέον στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, μαζί με τις Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, έχουν απεργαστεί ένα σχέδιο απόφασης, που καταδικάζει τη χρήση βίας από το καθεστώς και θέτει τις βάσεις, για ακόμη σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ