ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές μηχανορραφίες στο Σουδάν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με παρέμβασή του χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση σχετικά με τις δηλώσεις της Υπατης Εκπροσώπου της Ενωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Επιτροπής για την κατάσταση στο Σουδάν, ανέφερε τα εξής:

«Οι πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις στο Αμπγέι, η εισβολή των στρατευμάτων του Βορείου Σουδάν και οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δείχνουν πόσο αβάσιμοι ήταν οι πανηγυρισμοί των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση του Νοτίου τμήματος της χώρας στις 9 του Γενάρη. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι εξίσου αιματηρή με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι προφανές ότι Βορράς και Νότος, στην τροχιά των ιμπεριαλιστών και θύματα του ανταγωνισμού των δυνάμεων αυτών και της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε, δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν μια ευθεία σύγκρουση. Το πετρέλαιο, τα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού και ουράνιου που διαθέτει το Αμπγέι είναι αυτό που εδώ και 20 χρόνια επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με διάφορα προσχήματα ποικίλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πότε ως "μεσολαβητές της ειρήνης", πότε ως πολέμιοι της Αλ Κάιντα, πότε ως "επενδύτες" ή ως "εγγυητές της αυτοδιάθεσης των λαών". Αυτός ο ανταγωνισμός ευθύνεται για την έκρυθμη κατάσταση και για τον κίνδυνο ενός νέου, ακόμα πιο αιματηρού εμφύλιου πολέμου αφού τώρα θα υπάρχει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως φαίνεται να επιδιώκουν οι ευρωενωσιακές δυνάμεις μετά και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.

Είναι επιτατική η ανάγκη να τεθεί τέρμα σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σουδάν, σε κάθε πράξη εχθρότητας και αντιπαράθεσης μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

Μόνον εάν ο λαός του Σουδάν στο Νότο και στο Βορρά πάρει την τύχη στα χέρια του και παλεύοντας από κοινού ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στους τοπικούς υποστηρικτές τους θα μπορέσει να αποτρέψει τον πόλεμο, θα γίνει κύριος του φυσικού πλούτου για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και των σύγχρονων αναγκών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Λιθουανίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θυροκολλά την επιστολή διαμαρτυρίας
Ο βουλευτής του ΚΚΕ θυροκολλά την επιστολή διαμαρτυρίας
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, επισκέφτηκε χτες την πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα και θυροκόλλησε επιστολή διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη ποινική δίωξη σε βάρος του Αλγκιρντας Παλέτσκις, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας, στη βάση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας, και επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων που συνέβηκαν το Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα.

Η επιστολή απευθύνεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaite, στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Λιθουανίας Andrius Kubilius και στην Πρόεδρο του Σέιμ Irena Degutiene. Στην επιστολή σημειώνεται πως η δίωξη του Α. Παλέτσκις είναι μια δίωξη πολιτική, που δείχνει πως στη σημερινή Λιθουανία καταπατούνται τα στοιχειώδη πολιτικά, δημοκρατικά δικαιώματα και γίνεται από τις αρχές της χώρας συνειδητή προσπάθεια για τον περιορισμό της δράσης όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την τακτική και καλεί την πολιτική ηγεσία της Λιθουανίας να σταματήσει εδώ και τώρα την πολιτική δίωξη σε βάρος του Αλγκιρντας Παλέτσκις.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
Επικρίνουν τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ειρωνικά χαμόγελα προκάλεσε χτες στους υπουργούς Γεωργίας χωρών της ΕΕ με μεγάλη αγροτική παραγωγή η πρόταση του επίτροπου Γεωργίας της ΕΕ Ντάσιαν Σόλος για συνολικές αποζημιώσεις ύψους 150.000.000 ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν από τη διατροφική επιδημία με το εντερο-αιμορραγικό βακτήριο «e.coli» στη Γερμανία. Υπολογίζουν ότι το πάγωμα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε μεγάλες εξαγωγικές αγορές όπως της Ρωσίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας κοστίζει εβδομαδιαία 207 εκατ. ευρώ στους Ισπανούς, 100 εκατ. στους Ιταλούς, 50 εκατ. στους Ολλανδούς και από 30 εκατ. στους Γερμανούς και Γάλλους αγρότες.

Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας χτες στο Λουξεμβούργο η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ χαρακτήρισε «ανεπαρκέστατη» την πρόταση του Επιτρόπου διεκδίκησε αποζημιώσεις στο 90% - 100% των ζημιών. Εντονη ήταν και η αντίδραση των ομολόγων της από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο Ντάσιαν Σόλος αργότερα υποσχέθηκε να φέρει νέα πρόταση με περισσότερα χρήματα...

Την ίδια ώρα ο έτερος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας, Τζον Ντάλι, προσπάθησε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο να εκτονώσει τις ισπανικές αντιδράσεις επικρίνοντας τη Γερμανία για τις «ανακριβείς και πρόωρες» κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Ισπανίας.

Πυρά δέχεται η γερμανική κυβέρνηση και από το Σύνδεσμο Γερμανικών Νοσοκομείων (DKG) αφού οι μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνώσει τον αριθμό νοσομειακών γιατρών, κλινών και νοσηλευτών. Γεγονός που εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί η τρέχουσα διατροφική κρίση έχει προκαλέσει χάος στα γερμανικά νοσοκομεία. Ως χτες οι νεκροί από την επιδημία έφθασαν τους 24, τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.325, εκ των οποίων τα 642 είναι περιπτώσεις «Ουραιμικού Αιμολυτικού Συνδρόμου».

  • Συμπτώματα από το «e.coli» εμφάνισε Γερμανίδα τουρίστρια κατά την παραμονή της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η ασθενής έχει ήδη επιστρέψει στην πατρίδα της σε καλή κατάσταση.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην παραγκούπολη της πρωτεύουσας Σιτέ Σολέιγ εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την Αϊτή.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Σε 100.000 ανέβασαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Αμπγέι του κεντρικού Σουδάν όταν η πόλη κατελήφθη από στρατεύματα του βορρά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 ακόμα αγνοούνται στην περιοχή Γκιζού της Κίνας, εξαιτίας πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια και καταστρέφοντας υποδομές. Στην περιοχή Γουάνγκμο που έχει χτυπηθεί χειρότερα από την καταστροφή αναφέρονται τουλάχιστον 45.000 άστεγοι, μέχρι στιγμής.

ΚΙΤΟ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στο Εκουαδόρ για την υπογραφή σειράς συμφωνιών με τον ομόλογό του, Ραφαέλ Κορέα. Συμφωνίες που θα ενισχύσουν όπως δηλώνουν τη διμερή συνεργασία και τις σχέσεις στο πλαίσιο της ALBA και του Unasur.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε χτες πως έχουν καταγραφεί από τις αρχές της άνοιξης τριπλάσιες πυρκαγιές δασών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 6.170.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει ήδη στάχτη το 2011. Σημειώνεται πως μετά τη θέσπιση του δασοκτόνου κώδικα του 2006, χιλιάδες δασικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί ενώ διαλύθηκε το σώμα των δασοφυλάκων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Κροάτες που ζουν στις ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν χτες έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την καταδίκη των Κροατών στρατηγών Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και ζήτησαν την απελευθέρωσή τους.

ΠΕΡΟΥ
Νέος Πρόεδρος ο Ογιάντα Ουμάλα

ΛΙΜΑ.--

Τη δέσμευσή του «για οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική ένταξη» επανέλαβε ο Ογιάντα Ουμάλα, νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών της Κυριακής στο Περού, απευθυνόμενος στους οπαδούς του που συνέρρευσαν στην πλατεία 2ας Μαΐου στην πρωτεύουσα Λίμα. «Θα προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις της παραγωγής στη γεωργία και στη βιομηχανία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα», τόνισε.

Δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τη διαχειριστική πολιτική που θα ακολουθήσει, η οποία δεν συνιστά πραγματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι η ψήφος προς τον Ουμάλα σημαίνει την πλήρη απόρριψη προς την χρόνια ακολουθούμενη πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων και παράδοσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας στο κεφάλαιο, εγχώριο, αλλά, κατά κύριο λόγο, πολυεθνικό.

Η νίκη του Ουμάλα - με πολύ μικρή διαφορά από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι που βρίσκεται στη φυλακή - έγινε αποδεκτή διθυραμβικά από πολλούς. Κατ' αρχήν οι χαρακτηριζόμενες ως αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική έκαναν λόγο για μεγάλη αλλαγή, νίκη της «αριστεράς» και πλήγμα στην Ουάσιγκτον, καθώς της στερεί έναν εκ των δύο κύριων συμμάχων της στη Νότια Αμερική. Ο άλλος είναι η κυβέρνηση της Χιλής, υπό τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος εντούτοις έσπευσε πρώτος όλων να συγχαρεί τον Ουμάλα. Οι ΗΠΑ επίσης έσπευσαν να τον συγχαρούν και να δηλώσουν έτοιμες να συνεργαστούν μαζί του. Ενδεικτικές αντιδράσεις ήταν του χρηματιστηρίου του Περού που κατέγραψε άνοδο - ρεκόρ 12,5% και των γνωστών εταιρειών «Goldman Sachs» και «JP Morgan», που καλούν τους επενδυτές «να αγοράσουν Περού».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org