ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΜΕΡΚΕΛ
Επαναπροσδιορίζοντας τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η διατλαντική συμμαχία είναι ο θεμέλιος λίθος όλων ενεργειών μας για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος προφανώς στις ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις, υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ στην 6η κατά σειρά επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία επίσκεψη που ουσιαστικά εξελίχθηκε σε διμερή σύνοδο καθώς η Μέρκελ συνοδευόταν από πέντε κορυφαίους υπουργούς, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνεχείς διμερείς συναντήσεις κορυφής για όλα τα θέματα της ατζέντας των δύο, από τη Βόρεια Αφρική και το Αφγανιστάν μέχρι την κρίση στην ευρωζώνη. Στόχος η εξομάλυνση των πρόσφατων εκδηλωμένων αντιθέσεών τους με επίκεντρο κατά βάση τον πόλεμο εναντίον της Λιβύης.

Η Γερμανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη από τη στιγμή που θα φύγει από την εξουσία ο Μουαμάρ Καντάφι, ένα βήμα αναπόφευκτο, στο οποίο συμφωνούν και οι δύο, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Ανκελα Μέρκελ μετά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Εξάλλου, όπως είπε ο Ομπάμα, θα πρέπει να γίνουν πολλά ώστε να στηριχθεί ο λαός της Λιβύης και η οικονομία της χώρας, ενώ οι βομβαρδισμοί θα ενταθούν μέχρι να φύγει ο Καντάφι...

«Περασμένα ξεχασμένα», λοιπόν, όσον αφορά την ανοικτή δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη στάση της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τον πόλεμο, αλλά και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λιβύης και προσφορά στα λάφυρα της Λιβύης εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου για την άρση των γερμανικών αντιρρήσεων, όπως ακριβώς έπραξε και με τη Ρωσία κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G8, τακτική που απέδωσε τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση.

«Περασμένα ξεχασμένα» και όσον αφορά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη στάση που τήρησε η Γερμανία στην κρίση του ευρώ. Η «σύμπνοια» ήταν εμφανής όσον αφορά την «κοινή πεποίθησή» τους ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν «την κρίση στην ευρωζώνη να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» και ότι στην περίπτωση που εκδηλωθεί μία χρεοκοπία στην ευρωζώνη αυτό «θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία», ενώ από την πλευρά της η Ανκελα Μέρκελ τόνισε ότι «τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης μοιράζονται ένα αμοιβαίο συμφέρον» και ότι... «εμείς οι Γερμανοί θα δράσουμε κατά τρόπο ώστε, όπως και να έχει το πράγμα, να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ».

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία και αντιπαράθεση

Ενώ οι δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν στην Πολωνία κοινές ασκήσεις, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η κόντρα για την αντιπυραυλική άμυνα εξακολουθεί να επισκιάζει τις σχέσεις τους.

Παραχωρώντας συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως η Ρωσία δε θα λάβει νομικές εγγυήσεις που έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ για το ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» που δημιουργείται στην Ευρώπη δε θα στρέφεται κατά των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Αν και επανέλαβε πως τα σχέδια του ΝΑΤΟ δεν απειλούν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ρωσίας, χαρακτήρισε την αμοιβαία δυσπιστία ως «κληρονομία» του «ψυχρού πολέμου». Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει, ώστε ν' ανέβει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και να γίνουν οι αμοιβαίες σχέσεις πραγματικά εταιρικές, υποστηρίζοντας πως η αντίληψη των σφαιρών επιρροής απαρχαιώθηκε και η θέση της βρίσκεται στο «σκουπιδότοπο» της ιστορίας.

Σύμφωνα με τα λόγια του, «ο δρόμος προς τη μεγάλη εμπιστοσύνη είναι οι πιο πολλές συζητήσεις, η ανταλλαγή γνωμών και όχι οι σύνθετες νομικές διατυπώσεις τις οποίες θα είναι δύσκολο να συντονίσουν και να εγκρίνουν όλες οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ». Ο Ράσμουσεν τάχτηκε υπέρ της διατύπωσης στα στρατιωτικά δόγματα της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ της θέσης πως ο ένας δεν θα θεωρεί τον άλλο ως πιθανό αντίπαλο, προσθέτοντας πως «θα προτιμούσα να μην υπάρχουν θέσεις στα δόγματα, οι οποίες περιγράφουν τους εταίρους ως απειλή, ακόμη κι αν αυτή είναι πιθανή».

Οπως υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θεωρεί αδύνατο να δημιουργηθεί ενιαίο σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των δύο αντιπυραυλικών συστημάτων. «Ο λόγος είναι απλός: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραδώσει στις χώρες, που δεν έχουν ενταχθεί στο συνασπισμό, καθήκοντα της συλλογικής άμυνας, τα οποία συνδέουν τα μέλη του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟικό εδαφικό σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι ένα μέρος ενός τέτοιου μηχανισμού συλλογικής άμυνας», υποστήριξε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Μιλάμε για μια στενή συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟικού και του ρωσικού συστήματος».

Οι δηλώσεις αυτές του γγ του ΝΑΤΟ, που αποκλείουν κάθε ρωσική πρόταση στο ζήτημα, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως το αμερικανο-ΝΑΤΟικό σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τις δήθεν απειλές από το Ιράν, αλλά συνδέεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να αποκτήσουν πυρηνική υπεροπλία έναντι της Ρωσίας, να μπορούν να καταφέρουν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα χωρίς να φοβούνται το ρωσικό απαντητικό χτύπημα.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που αναμένεται να συνέλθει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.


Ι.Π.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Στο όνομα της ασφάλειας

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

«Η ασφάλεια των πολιτών» είναι το κεντρικό θέμα της 41ης Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) που ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση «λύσεων και αποφάσεων» εντός της Συνόδου, στα πλαίσια που έχουν τεθεί και από το πρόσφατο «Σχέδιο Κεντρική Αμερική» που εκπόνησαν οι ΗΠΑ για άλωση της περιοχής και με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Εντούτοις, η «ατραξιόν» της φετινής Συνόδου είναι η επάνοδος της Ονδούρας, που αποφασίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, μία επάνοδος που ουσιαστικά νομιμοποιεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος που είναι η κυβέρνηση του προέδρου Πορφίριο Λόμπο Σόσα και για το λόγο αυτό προκάλεσε σειρά διαδηλώσεων που κατήγγειλαν την επάνοδό της με «συνοπτικές διαδικασίες» και με όχημα το «σύμφωνο της Καρταχένα» μετά από πρωτοβουλία της Κολομβίας και της Βενεζουέλας. Τέλος, στο πλαίσιο της Συνόδου, η Βολιβία θα καταγγείλει τη Χιλή για τη στάση της όσον αφορά το «δικαίωμά της για έξοδο στη θάλασσα», δικαίωμα που έχασε το 1879 μετά τον πόλεμο του Τσάκο, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Παραδέχονται «ανικανότητα» για το πυρηνικό δυστύχημα

TOKIΟ.-- Tην ανικανότητα των ιαπωνικών θεσμικών οργάνων να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό δυστύχημα στο συγκρότημα της Φουκουσίμα, αλλά και την πιθανότητα η πλήρης τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου να έχει προκαλέσει ρήγματα στους τσιμεντένιους «θώρακες» τριών πυρηνικών αντιδραστήρων επισημαίνει μεταξύ άλλων η 750 σελίδων έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Στην έκθεση, η Ιαπωνία παραδέχεται «μεγάλες ελλείψεις» στους μηχανισμούς επίβλεψης και παρακολούθησης των πυρηνικών σταθμών, αλλά και την ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας (NISA) από τα ισχυρά συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας όπως της εταιρείας ΤΕPCO που ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στο συγκρότημα της Φουκουσίμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η NISA παραδέχεται τώρα ότι τις πρώτες μέρες του πυρηνικού δυστυχήματος της 11ης Μάρτη διέφυγαν στην ατμόσφαιρα διπλάσιες ποσότητες ραδιενέργειας από αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα για τις μολυσμένες περιοχές και αναγκάζει τις αρχές να προχωρήσουν στις εκκενώσεις και άλλων κατοικημένων περιοχών στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Τέλος, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τη συγκρότηση μιας 10μελούς ομάδας ειδικών, «ανεξάρτητων» από τα συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας, με επικεφαλής τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γιοτάρο Αταμούρα, που θα έχει τη δυνατότητα να «ανακρίνει» μεγαλοστελέχη της TEPCO, υπουργούς, ακόμη και τον πρωθυπουργό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ