ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιθετική συναίνεση πίσω από τα πυροτεχνήματα

Ευρωπαϊκή περιοδεία του Α. Σαμαρά, με στόχο να πείσει για την αποτελεσματικότητα του «Ζάππειο 2»

Η ΝΔ βγήκε στη γύρα για να διαφημίσει το δικό της φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα. Η πολιτική της είναι συμπληρωματική του ΠΑΣΟΚ και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί οργανωμένα από το λαό
Η ΝΔ βγήκε στη γύρα για να διαφημίσει το δικό της φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα. Η πολιτική της είναι συμπληρωματική του ΠΑΣΟΚ και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί οργανωμένα από το λαό
Την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» προβάλλει ως άμεσο και βασικό στόχο η ηγεσία της ΝΔ, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα: Να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση και εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και ταυτόχρονα να μην εμφανίζεται ότι ταυτίζεται πλήρως μαζί της. Πίσω από αυτόν το στόχο, η ηγεσία της ΝΔ θέλει να αποκρύψει την πλήρη και έμπρακτη συναίνεση και στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και ταυτόχρονα να ασκήσει πίεση για να ενσωματωθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική τα γενναία μέτρα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2».

«Αμεσος και βασικός στόχος μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «δεν είναι η έλλειψη συναίνεσης που εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φράση αυτή επανέλαβε και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προχτεσινοβραδινές δηλώσεις των Ζ. Γιούνκερ και Ο. Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, που είχαν χαρακτηρίσει απαραίτητη την πολιτική συναίνεση για να προχωρήσει «το πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Α. Σαμαράς, στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν. Οπως είπε, διατύπωσε τη θέση της ΝΔ «για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό», σπεύδοντας όμως ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ότι «συμφωνούμε απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους». Πιστεύει όμως ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί καλύτερα με τη δέσμη των φιλομονοπωλιακών προτάσεων που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Γάλλο πρωθυπουργό χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εννοείται για «επενδύσεις» από τα μονοπώλια.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργότερα από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, επισημαίνεται «η ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ». Το κλίμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει και στις επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ χαρακτηρίζει διχαστικό και αποπροσανατολιστικό τέχνασμα την ιδέα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοψήφισμα. «Πάνω στη λανθασμένη πολιτική που βλάπτει την ελληνική οικονομία πάνε να προσθέσουν και ένα δημοψήφισμα που διαιρεί τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «δεν έχει αποφασίσει ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί». Στη γραμμή της ανοιχτής και πλήρους συναίνεσης κινούνται ωστόσο την ίδια στιγμή μια σειρά στελέχη της ΝΔ. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ζήτησε χτες «εθνική συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας» και εγγυήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προσαρμογή της δομής στο νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα

Σήμερα και αύριο οι εργασίες στις Βρυξέλλες

Τη νέα δομή διοίκησης της λυκοσυμμαχίας, στη βάση του νέου στρατηγικού δόγματος που αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, αναμένεται να οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών μελών, που συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της νέας δομής, το ΝΑΤΟ θα καταργήσει το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης και στη θέση του θα εγκατασταθεί το στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων που θα μεταφερθεί στην Τουρκία από την Ισπανία. Ταυτόχρονα, καταργείται το Ναυτικό Στρατηγείο που ήταν στην Νάπολη της Ιταλίας και οι αρμοδιότητές του θα μεταφερθούν στη Βρετανία. Καταργούνται τέλος τα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το CAOC-7 στη Λάρισα και το CAOC-6 στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας.

Από την ελληνική πλευρά σχολιάζεται πως οι εξελίξεις αυτές δεν θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και πως η ανάληψη από την Τουρκία του χερσαίου στρατηγείου θα της δημιουργήσει προβλήματα στο ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών χερσαίων επιχειρήσεων σε χώρες που δε θα επιθυμούσε. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, που στηρίζονταν και από το ΝΑΤΟ, σε τίποτα δεν αλλάζει, αφού το πρόβλημα περνάει πιο σθεναρά στα κεντρικά ΝΑΤΟικά όργανα, το οποία ελέγχουν τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο των ΝΑΤΟικών χωρών.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η άσκηση έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ενεργειακού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, με την επωνυμία «ΙΩΝΑΣ '11». Ο χώρος διεξαγωγής της άσκησης βρισκόταν 30 ν. μίλια ανατολικά της Ρόδου, περιλαμβάνεται στο ελληνικό FIR και είναι κοντά στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, εάν αυτή οριζόταν με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Στη διάρκεια της άσκησης δεν υπήρξε στρατιωτική τουρκική παρουσία στην περιοχή, ωστόσο σε άλλες περιοχές του Αιγαίου σημειώθηκαν χτες 24 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Πάντως το ζήτημα της έμπρακτης κατοχύρωσης της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης, σε όλη την έκταση του θαλάσσιου χώρου των διεθνών υδάτων που καλύπτει το FIR Αθηνών (έλεγχος πτήσεων) παραμένει ανοιχτό, με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Σημειώνεται πως η έρευνα και διάσωση έχει άμεση σχέση με τη στρατιωτική παρουσία σε μια περιοχή και κατ' επέκταση με την κατοχύρωση του ίδιου του δικαιώματος άμυνας και επιχειρησιακού ελέγχου.

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιώργο Ρήτα

Κηδεύτηκε χτες στο Μώλο Φθιώτιδας

Με τη σορό του σκεπασμένη με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος που τίμησε για 72 χρόνια, κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στο Μώλο Φθιώτιδας ο κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιώργος Ρήτας, που έφυγε προχτές από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 χρονών. Τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ απηύθυνε ο Τάσος Χρονάς. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Ρήτα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Γιώργος Ρήτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καραβίδια του Μώλου Φθιώτιδας από αγροτική οικογένεια το 1921. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ το 1939. Δραστήρια συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στη φασιστική κατοχή της χώρας μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Συνέχισε τη δράση του στο ΔΣΕ, όπου έφτασε στο βαθμό του Λοχαγού και από αυτήν τη θέση ευθύνης συμμετείχε στη μάχη και την κατάληψη του Καρπενησίου. Μετά την ήττα πήρε και αυτός το δρόμο της προσφυγιάς και κατέληξε στη Σοβιετική Ενωση, που με συντροφική αλληλεγγύη τον αγκάλιασε. Συνέβαλε στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σαν καλός και φιλότιμος προλετάριος, που αντιλαμβάνεται τον προλεταριακό διεθνισμό, στον Κόκκινο Στρατό, όπου έφτασε στο βαθμό του Ταγματάρχη.

Στη συνέχεια, πέρασε στην παραγωγή χωρίς να διακόψει ούτε λεπτό την πολιτική - οργανωτική του δουλειά. Μέλος της ΚΟ Τασκένδης, αναδείχθηκε μέλος της Γραμματείας της και οργανωτικός Γραμματέας, συμμετείχε στην 12η Ολομέλεια του 1968, όπου συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της οπορτουνιστικής αντίληψης στο Κόμμα. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ενωση παντρεύτηκε την συντρόφισσα Μάντολα και έκανε δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Μαρία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνέχισε τον αγώνα με την ίδια απαράμιλλη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την τάξη του. Διέμενε στο Μώλο και αναδείχθηκε μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας και της ΕΠ Στερεάς.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org