ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα δάνεια με ενέχυρο μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις τεχνοκρατών της ΕΕ που «συστήνουν» πιο επιθετική συναίνεση ανάμεσα στα ελληνικά αστικά κόμματα

Παιχνίδια δισ. ευρώ για την πλουτοκρατία, από τα αντιλαϊκά μέτρα και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, εξελίσσονται στις πλάτες του λαού

Eurokinissi

Παιχνίδια δισ. ευρώ για την πλουτοκρατία, από τα αντιλαϊκά μέτρα και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, εξελίσσονται στις πλάτες του λαού
Εν μέσω σεναρίων για νέο δάνειο ύψους μέχρι και 100 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και με ανταλλάγματα την επίσπευση του μεγάλου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και το βάθεμα των αντιλαϊκών μέτρων, οι εκπρόσωποι της ΕΕ εντείνουν τις παραινέσεις τους προς τα κόμματα της πλουτοκρατίας για μια πιο επιθετική συναίνεση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής λαίλαπας στην Ελλάδα.

Ο Κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, επανέλαβαν ότι τα αστικά κόμματα πρέπει να δηλώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στο μνημόνιο. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι «χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει λύση (...) οι Ελληνες δεν μπορούν να ζητούν βοήθεια από τους άλλους, όταν δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους» και σημειώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς εκεί οι «πολιτικές δυνάμεις αντελήφθησαν πως προέχει η σωτηρία της χώρας», ενώ για την Ελλάδα φοβάται πως «δε θα φθάσουμε σε λιμάνι».

Από την πλευρά του, ο Ο. Ρεν επισημαίνει πως «χρειάζεται πειθαρχία για να προωθηθούν αυτά τα ζητήματα και αν δεν υπάρξει πρόοδος δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου» και ξεκαθαρίζει: «Η δουλειά μου είναι να πείσω τα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, ούτως ώστε να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες. Το καθήκον μου δεν είναι πάντα εύκολο διότι υπάρχει ένα κενό αξιοπιστίας που, ακόμα, αφορά την Ελλάδα, παρόλο που τον πρώτο χρόνο υπήρχε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πολλά πράγματα δεν έγιναν σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Μνημόνιο και γι' αυτό υπάρχουν πολλές αμφιβολίες από τους υπουργούς των άλλων κρατών - μελών, όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα διακομματική συναίνεση και πιστεύω είναι ακόμα πιο βάσιμο, ειδικά όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, τότε κάποιος θα υπέθετε ότι χρειάζεται εθνική ενότητα για να σώσει την οικονομία της χώρας. Αφού έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί όχι στην Ελλάδα; Αυτό το είναι το ερώτημά μου!».

Εθελοντική αναδιάρθρωση

Παράλληλα, ο Ο. Ρεν σημειώνει ότι η ΕΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι ενταγμένο στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο θα ενθαρρύνονται οι τράπεζες να διατηρήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Οπως εξηγεί, η απόφαση για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα οριστικοποιηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 20 Ιουνίου και στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών μετά από μία βδομάδα. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ δηλώνει πως η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «δέχεται πολλές επιστολές από Ελληνες, μεταξύ αυτών και απειλές για τη ζωή μου». Ο ίδιος σημειώνει ότι το νέο δανειακό πακέτο μπορεί να εγκριθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και υπογραμμίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαίες, υποστηρίζοντας κοροϊδευτικά ότι όσο περισσότερες αποκρατικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερες θυσίες θα χρειαστεί να κάνουν οι Ελληνες πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στην κατεύθυνση της απόσπασης της υποταγής του λαού στα σκληρά μέτρα αναφέρεται και δημοσίευμα των «Financial Times». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με διετή εντολή και με τεχνοκράτες σε κομβικά υπουργεία, ανάμεσά τους και τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας και τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.

«Κλειδώνει» το νέο δάνειο

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο της πρώτης άτακτης χρεοκοπίας κράτους εντός της ευρωζώνης». Μάλιστα επισημαίνει ότι έχει αποστείλει στον πρόεδρο της ΕΚΤ σχετικό αίτημα για σημαντική διεύρυνση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου πρακτορείου, το οποίο επικαλείται πηγές κρατών - μελών της ευρωζώνης, χωρίς να τις κατονομάζει, τα σχέδια για ένα δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα «μορφοποιούνται» σε μία πρόταση για ένα τριετές «πακέτο» δανεισμού ύψους 80 ως 100 δισ. ευρώ, «το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρέχουσα συλλογιστική είναι ότι περίπου 25-30 δισ. θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις, άλλα 30 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα και τα υπόλοιπα 30-40 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό μορφή δανείων από το ΔΝΤ (κατά το ένα τρίτο) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (κατά τα δύο τρίτα).

Στη μέθοδο που θα συμβάλει στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής «Sueddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες κερδίζει έδαφος η πώληση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας μέσω τιτλοποίησης των προς πώληση ακινήτων. Σημειώνεται ακόμα ότι προβλέπεται η σύσταση μιας Αρχής Διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα καθορίσει ποια ακίνητα του Δημοσίου είναι προς πώληση και στη συνέχεια θα εκδοθούν πιστωτικοί τίτλοι, χρεόγραφα, τα οποία θα πωληθούν σε επενδυτές και όταν αργότερα πωληθούν τα ακίνητα τότε οι κάτοχοι των τίτλων θα λάβουν τα χρήματά τους με τόκο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δίνει το «πράσινο φως» στην «ανακύκλωση» ομολόγων, σημειώνοντας ότι αν και είναι αντίθετος στο να χρεωθούν ζημιές οι πιστωτές, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της εκδοχής ο ιδιωτικός κλάδος, όπως είχε ζητηθεί πριν από ένα χρόνο με το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη, να τους ζητηθεί να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο χρέους (...) Αυτό δεν είναι χρεοκοπία. Αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ θα θεωρούσε κατάλληλο».

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες, με βάση την ακίνητη περιουσία της. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και φυσικά, εάν γίνει πλήρως κατανοητό από παρατηρητές, επενδυτές και συμμετέχοντες της αγοράς, μπορεί να κάνει τη διαφορά, με προϋπόθεση ωστόσο ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι αξιόπιστη και θα διεξαχθεί με επαγγελματισμό». Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζει ότι «ορισμένα επώδυνα μέτρα είναι αναπόφευκτα για την Ελλάδα (...) Η έκκλησή μου προς τους ηγέτες της Ελλάδας είναι να εξηγήσουν, με ειλικρινείς όρους, στον ελληνικό λαό τι θα πρέπει να κάνουν».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Συστάσεις» με αιχμή το μνημόνιο

«

Συστάσεις» προς τα κράτη μέλη υπέβαλε χτες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» που προωθεί τη στενότερη παρακολούθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα κράτη μέλη. Οι «συστάσεις» γίνονται στο πλαίσιο των συναποφάσεων της ΕΕ τον περασμένο Μάρτη για μετρήσιμο βάθεμα των αντιλαϊκών ανατροπών τους επόμενους 12 ως 18 μήνες. Θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιούνη, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και Απασχόλησης.

Οι συστάσεις της Κομισιόν επισημαίνουν την πρόοδο που έχουν κάνει τα κράτη μέλη όσον αφορά τους στόχους που έχουν καθοριστεί για την «ανάπτυξη» και οι οποίοι περιλάμβαναν μεταξύ άλλων: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μεγαλύτερη ελευθερία απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, αύξηση των έμμεσων φόρων κ.ά.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, οι συστάσεις της Κομισιόν συμπυκνώνονται στην ανάγκη να εφαρμόσει η χώρα απαρέγκλιτα το μνημόνιο, που άλλωστε περιλαμβάνει τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας για ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων και γενικότερα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκαλούν τα μαντρόσκυλα του ιμπεριαλισμού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις δηλώσεις Ρεν και Γιούνκερ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει: «Τρομοκρατικές και προκλητικές είναι οι τοποθετήσεις των μαντρόσκυλων του διεθνούς ιμπεριαλισμού Ρεν και Γιούνκερ, που ο λαός πρέπει να τις ρίξει εκεί που τους αξίζουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ