ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινή δράση και αγώνες

Κάλεσμα συσπείρωσης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού

Ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, καθώς οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο θέαμα - ακρόαμα συσπειρώνονται, συντονίζουν τη δράση τους για να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, να ανατρέψουν τα σχέδια της ολοσχερούς παράδοσης του πολιτισμού και των εργαζομένων σ' αυτόν στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Οι καλλιτέχνες ζουν την κάθετη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Χάνουν κάθε εργασιακό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιδόματα, περίθαλψη. Οδηγούνται στην εξαθλίωση. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Η ανεργία είναι τεράστια σε όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Ολοένα περισσότεροι οδηγούνται στην ετεροαπασχόληση.

Μειώθηκαν οι μισθοί και τα επιδόματα των ηθοποιών και μουσικών στα κρατικά θέατρα, στις κρατικές ορχήστρες, στα ΔΗΠΕΘΕ, στα δημοτικά μουσικά σύνολα, στα ωδεία, ενώ μειώθηκαν πολύ οι αμοιβές στον οπτικοακουστικό τομέα.

Οι δήμοι απολύουν καθημερινά δεκάδες μουσικούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, ενώ πολλοί άλλοι που δουλεύουν ως συμβασιούχοι στη δημόσια εκπαίδευση προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ με όρους εργασιακής σκλαβιάς.

Στους εικαστικούς, λογοτέχνες, μουσουργούς, μουσικούς, ακόμα και το βιβλιάριο απορίας δίνεται περιορισμένα, «μετ' εμποδίων», ενώ το Ασφαλιστικό τους παραμένει άλυτο. Παράλληλα, οι λεγόμενες «τιμητικές συντάξεις» του ΥΠΠΟΤ, μοναδικός πόρος για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους δημιουργούς, έχουν απελπιστικά συρρικνωθεί.

Ετσι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συσπείρωση και κοινή δράση. Γι' αυτό οι φορείς (ΣΕΗ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Εργαζομένων του Χώρου του Χορού - ΣΕΧΩΧΟ, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών Μικρού Μήκους, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, κ.ά.) καλούν σε κοινό αγώνα όλα τα σωματεία και τους φορείς του πολιτισμού, για να υπερασπιστούν την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη, αλλά και να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.

«Αγώνας τώρα για την προστασία της ζωής μας από την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος, τη βαριά φορολογία και την ακρίβεια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό πλαίσιο που συνυπογράφουν οι παραπάνω φορείς και καλούν όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού να το υπογράψουν.

Γιατί, όπως επισημαίνουν, «είναι η πολιτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, ακολουθώντας και συμπράττοντας στις επιλογές της ΕΕ. Το αστικό κράτος "αποσύρεται" - συνειδητά και εσχάτως όχι και τόσο "διακριτικά" - από την οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού, αξιοποιώντας φυσικά και την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της "αγοράς". Η πολιτική αυτή προϋποθέτει και την απαξίωση των κρατικών δομών και θεσμών στήριξης του πολιτισμού, όπως συμβαίνει με κάθε κλάδο και τομέα που ετοιμάζεται για ξεπούλημα (Υγεία, Παιδεία κ.λπ.)».

«Η ΕΕ δεν τηρεί κανένα "πολιτιστικό" πρόσχημα στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη υποταγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Ομολογούν ότι η καλλιτεχνική παραγωγή πρέπει να συγκεντρωθεί σε μεγάλα μονοπώλια πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας και σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η κινητικότητα των καλλιτεχνών».

«Αγώνας τώρα - τονίζουν - για να εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους».

Προτείνουν καλλιτεχνικές δράσεις των σωματείων, κινητοποίηση που θα ξεκινάει από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα καταλήγει στο ΥΠΠΟΤ, στις 22 Ιούνη, και απεργία τη μέρα που θα έρθουν για συζήτηση στη Βουλή τα νέα μέτρα - λαιμητόμος.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων!

Τη συνειδητή πολιτική απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας χάριν της «αγοράς», που καραδοκεί φανερά, εκ μέρους (και αυτής) της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για την άσχημη κατάσταση των μουσείων.

Ο ΣΕΑ αναφέρει ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθούν 12 εκατ. ευρώ για όλες τις Υπηρεσίες και τα μουσεία σε όλη τη χώρα!» και σχολιάζει:«Εντύπωση προκαλεί η σύγκριση των ποσών αυτών με τα ποσά που διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς ποσό (12 εκατ. ευρώ) είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από το ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011...».

Οι κλειστές αίθουσες ακόμη και σε μουσεία επιπέδου Εθνικού Αρχαιολογικού, τα «μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που έχουν πρόσφατα εγκαινιαστεί ή αναστηλωθεί» και «παραμένουν κλειστά από τις αρχές του χρόνου», συνιστούν «εικόνα εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς», που «είναι ευθέως ανάλογη της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που έχει επιβληθεί στον πολιτισμό».

Ο ΣΕΑ εκτιμά ότι «η απαξίωση των δημόσιων μουσείων δεν είναι τυχαία, ούτε εξαρτάται μόνο από την "έλλειψη κονδυλίων" σε περίοδο κρίσης, όπως παρουσιάζεται (...) Πρόκειται για συνειδητές επιλογές, που σχετίζονται με τη σταδιακή προσπάθεια τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να περάσει πιο εύκολα η μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα με ΔΣ διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό (όπως στο νέο Μουσείο Ακρόπολης), η ιδιωτικοποίηση κάποιων λειτουργιών τους και η απόλυση εργαζομένων από αυτά (...)».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δημόσια μουσεία να απαξιωθούν, ούτε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας να γίνει βορά σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα», τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

  • Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κηρύσσει στάση εργασίας αύριο (11 πμ - λήξη του ωραρίου) και καλεί όλα τα μέλη του να δώσουν «μαζικό και αγωνιστικό "παρών"» έξω από το ΥΠΠΟΤ, στις 11 π.μ., απαιτώντας: «Αμεση επίλυση των προβλημάτων που προξένησε η πολιτική των κυβερνήσεων στο χώρο του πολιτισμού» και αντιστεκόμενοι στο «"σάρωμα" των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων δεκαετιών».
«Χρώματα» στο ... σκοτάδι

Δε φτάνει που η κυβερνητική πολιτική επιβουλεύεται σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, στερώντας και τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν, με θράσος αποσιωπούν τις ευθύνες τους και απίστευτα κυνικά παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο. Χαρακτηριστική η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, μετά την παραίτηση του αρχιμουσικού, Μίλτου Λογιάδη. Στην ανακοίνωση, όπου υπενθυμίζεται ότι «το ΥΠΠΟΤ επανεξετάζει συνολικά το θέμα των ορχηστρών» (!), αναφέρεται πως «διαχρονικά οι προϋπολογισμοί της Ορχήστρας ήταν ελλειμματικοί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέρχεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους μουσικούς και διοικητικούς υπαλλήλους και να έχει συσσωρευτεί έλλειμμα που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ». Αποσιωπά, βέβαια, ότι το κράτος διέκοψε την ετήσια επιχορήγηση της Ορχήστρας - απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή της, ενώ έδωσε νέα «χείρα βοηθείας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καταβάλλοντας 2,6 εκατ. ευρώ για δάνειό του στην Εθνική Τράπεζα. Δεν αναφέρει, επίσης, την υποχρέωση του κράτους (με το νόμο 2273/1994, που κατέστησε την Ορχήστρα αυτοτελές ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από τον υπουργό Πολιτισμού και επιχορηγούμενο από το Δημόσιο) για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και για τον ετήσιο προϋπολογισμό των δραστηριοτήτων της.

Ανακοίνωσε μόνο ότι υπογράφτηκε απόφαση επιχορήγησης 300.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση μέρους των οφειλών, που «θα» εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες και ότι με προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΤ θα γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση ένταξης της Ορχήστρας στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Στα Ιωάννινα πραγματοποιούν συναυλία σήμερα και αύριο στο Θέατρο ΕΗΜ, οι «Πυξ Λαξ». Οι «Πυξ Λαξ» ξανασυναντιούνται επί σκηνής, όπως είχαν σχεδιάσει με τον αξέχαστο Μάνο Ξυδούς, δίνοντας οκτώ μεγάλες συναυλίες. Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στην Αθήνα - Ολυμπιακό Στάδιο (13/7), Κύπρο - Στάδιο Αγίας Νάπας (30/7), Καρπενήσι (7/8), Θεσσαλονίκη - Καυταντζόγλειο Στάδιο (7/9), Πάτρα - Παμπελοποννησιακό Στάδιο (17/9) και Ηράκλειο Κρήτης (26/9).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ