ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Δραματικές οι συνέπειες για εργαζόμενους και γονείς

Για μεγάλα λόγια της δημοτικής αρχής και εγκατάλειψη τελικά του Δημοτικού Βρεφοκομείου του Δήμου Αθήνας, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Κατήγγειλε το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοί του παρέμεναν απλήρωτοι για Απρίλη - Μάη, όπως και το γεγονός ότι αυξάνεται κατά 10 ώρες εβδομαδιαίως το ωράριο για το εκπαιδευτικό προσωπικό με μεγάλους κινδύνους για τα παιδιά, δεδομένων των κενών που υπάρχουν στο προσωπικό και τη δυσαναλογία στη σχέση παιδιών προς παιδαγωγό. Στηλίτευσε το γεγονός ότι η προμήθεια κόκκινου κρέατος για το 2011 αποφασίστηκε μόλις τώρα, με άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Οτι ετοιμάζονται νέες συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών, άρα ακόμα περισσότερες (από τις 3.300 πέρυσι) αιτήσεις εγγραφής παιδιών από λαϊκές οικογένειες να απορρίπτονται. Εθεσε δε και το ζήτημα της καταβολής τροφείων σε καιρούς κρίσης και δραματικής μείωσης του εισοδήματος.

Εξάλλου στα σχέδια της δημοτικής αρχής για πρόσληψη διάρκειας μόλις δύο μηνών για 210 άτομα στην Καθαριότητα και 16 στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για «έκτακτες ανάγκες» (είναι ήδη υπηρετούντες συμβασιούχοι που έχασαν προσφυγή τους στα δικαστήρια προκειμένου να μην απολυθούν), τόνισε ότι το ΔΣ πρώτα οφείλει πολιτικά να αποφασίσει «όχι» στις απολύσεις, να αναγνωρίσει το δικαίωμα των συμβασιούχων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, να πιέσει σχετικά την κυβέρνηση, μετά να προχωρήσει στις δίμηνες συμβάσεις. Οτι αν ο δήμος περιοριστεί απλά στη δίμηνη παράταση και μάλιστα για τάχα έκτακτες ανάγκες, ενώ οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς, ουσιαστικά υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, μετέφερε το αίτημα των επιτυχόντων του διαγωνισμού της Φιλαρμονικής του δήμου για άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων Γενάρη - Μάη και ανάκληση της απόλυσής τους από τη δημοτική αρχή (αμφισβητεί τη νομιμότητα του διαγωνισμού πρόσληψής τους που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση).

Κρατούμενος σχεδόν ένα μήνα με αστήρικτες κατηγορίες

Συμπληρωματικό απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε στη 17η τακτική ανακρίτρια ο 21χρονος σπουδαστής των ΤΕΙ Φώτης Δήμου, προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην κινητοποίηση της 11ης Μάη, κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, μετά το τέλος της διαδήλωσης, στη διάρκεια επεισοδίων, στο πλαίσιο της γνωστής απαράδεκτης τακτικής των κατασταλτικών δυνάμεων για κατασκευή ενόχων μεταξύ διαδηλωτών ή και άσχετων ανθρώπων (για κατοχή «ορφανών» σακιδίων με μολότοφ που οι αστυνομικοί συλλέγουν στη διάρκεια συμπλοκών και μετά «φορτώνουν» αδιακρίτως σε προσαχθέντες διαδηλωτές), αστυνομικοί τον συνέλαβαν, του «χρέωσαν» μια τσάντα με τέτοιο ενοχοποιητικό υλικό και βρέθηκε προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που επισύρουν κακουργηματικές ποινές, τις διατάξεις του «τρομονόμου» του ΠΑΣΟΚ και τον «κουκουλονόμο» της ΝΔ.

Θυμίζουμε ότι το ένταλμα προφυλάκισης (εκδόθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα) στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις δύο αστυνομικών των ΜΑΤ, αγνοεί τις μαρτυρικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ακόμη περισσότερο τις φωτογραφίες που δείχνουν πεντακάθαρα ότι ο νεαρός σπουδαστής ούτε σακίδιο είχε, ούτε φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα, όπως ψευδώς κατέθεσαν οι ΜΑΤάδες. Ο Δήμου, έχοντας καταθέσει ήδη από 13/5/2011 απολογητικό υπόμνημα, με το συμπληρωματικό επισημαίνει και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνέχεια της ανάκρισης (φωτογραφίες, έγγραφα, μαρτυρίες, βίντεο κλπ.) όπου αποδεικνύεται ότι δεν φέρει κανένα σακίδιο, δεν φορά αντιασφυξιογόνα μάσκα τόσο πριν τη σύλληψή του (στη διάρκεια της πορείας) όσο και κατά τη σύλληψή του, ούτε προκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ»
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ υπεύθυνοι για την κατάσταση στο κέντρο

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας σχετικά με το κέντρο της πόλης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει:

«Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με την παράταξη της ΝΔ υιοθέτησαν ψήφισμα που στην ουσία αθωώνει την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όσο και των δημοτικών αρχών για την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας που βασανίζει τη ζωή των εργαζομένων Ελλήνων και μεταναστών. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καταψήφισαν το ψήφισμα της δημοτικής αρχής που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της κατάστασης αυτής, αλλά ταυτίζεται με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Πάνω στα συγκεκριμένα μέτρα οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ πρότειναν:

  • Να μη χρησιμοποιηθεί η Δημοτική Αστυνομία (ΔΑ) σε ρόλο καταστολής. Η παρουσία της ΔΑ μπορεί να στηρίξει τις λειτουργίες δημοτικών χώρων και υπηρεσιών.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να δημιουργηθούν χώροι ανθρώπινης προσωρινής διαμονής για όσους μετανάστες χρειάζεται να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους για να πάνε στον προορισμό τους.
  • Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στο μισό στους εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους των περιοχών που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.
  • Να μην εγκατασταθούν οι μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στα Νοσοκομεία. Να στηριχτούν προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Να λειτουργήσουν άμεσα κέντρα πρόληψης και στα τρία δημοτικά διαμερίσματα που δεν έχουν ακόμα ιδρυθεί.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα αποκτώντας εργασιακά - κοινωνικά - μορφωτικά δικαιώματα.

Η επίθεση στο δικαίωμα των συγκεντρώσεων των εργαζομένων με το πρόσχημα ότι είναι υπεύθυνες για την υποβάθμιση του κέντρου και της μείωσης του τζίρου των καταστημάτων κρύβει την αλήθεια ότι η μείωση του τζίρου έχει άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων».

Σύλληψη κατά τη διάρκεια της δίκης

Κατά τη διάρκεια της διακοπής της δίκης για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χτες, συνελήφθη ο ένας από τους κατηγορούμενους που δεν είναι προφυλακισμένος, γιατί σύμφωνα με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της εκδίκασης έδωσε στην αίθουσα του δικαστηρίου συσκευασία που περιείχε 5 γραμ. χασίς, σε προφυλακισμένο συγκατηγορούμενό του. Αμέσως οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Ο συνήγορος του Γ. Παπαδάκης λέει ότι «το είδαν όπως λένε, μέσα στο δικαστήριο, αλλά το διαπίστωσαν στα κρατητήρια». Σημειώνεται επίσης, ότι η αστυνομία πραγματοποίησε κατ' οίκον έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου που αυτή την στιγμή κρατείται. Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του προφυλακισμένου κατηγορούμενου. Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι της κατοχής, διακίνησης, εμπορίας ναρκωτικών καθώς και για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών σε χώρο φυλακών.

Απαράδεκτη επίθεση

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν και χθες οι αυτοαποκαλούμενοι «αγανακτισμένοι» πολίτες για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Χτες, γύρω στις 8.30 το βράδυ, ομάδα «αγανακτισμένων» προέβη σε μια απαράδεκτη επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ(μ-λ) που βρίσκονταν στο χώρο με τραπεζάκι για να μοιράσουν υλικό στον κόσμο. Συγκεκριμένα, περίπου 10 άτομα έφτασαν μπροστά στο τραπέζι που έχουν στήσει εδώ και μέρες οι τελευταίοι, τούς επιτέθηκαν, έριξαν τους καφέδες και τα υλικά τους και απαίτησαν να φύγουν από το χώρο, στη λογική ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα στο Σύνταγμα, λογική αντιδραστική και επικίνδυνη.

Χτες, έγινε προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας περίπου 20 «αγανακτισμένων» έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», καθώς, όπως τόνιζαν σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, «διαμαρτυρόμαστε για τα παραπλανητικά δελτία ειδήσεων. Δεν παρακολουθούμε τα γεγονότα στα κανάλια. Τα διαμορφώνουμε και τα βιώνουμε». Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, αποχώρησαν.

Παράνομη έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με καθυστέρηση ενός χρόνου, την ανάρτηση των ονομάτων γιατρών που φέρονται ως φοροφυγάδες, ενώ υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να κατεβάσει τα ονόματα και να αποσύρει από το διαδικτυακό τόπο το σχετικό δελτίο Τύπου.

Τη μη παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών την ερχόμενη Πέμπτη, αποφάσισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος ότι «η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά». Ο Δήμος αντιπρότεινε την παραχώρηση της πλατείας Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου) ή του χώρου στη Νέα Παραλία πέριξ του αγάλματος του Κ. Καραμανλή.

Για «απαγόρευση» της εκδήλωσης έκανε λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Υγεία

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Υγεία και τις επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια πραγματοποιεί ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αγίου Δημητρίου, αύριο Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 19.00. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου (Πηλέως 56), με ομιλήτρια την Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ.

Σήμερα η δίκη για το λατομείο Καραμπίνη

Συνεχίζονται οι δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρώην δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Σήμερα Τετάρτη εκδικάζεται στο πενταμελές Εφετείο του Πειραιά η έφεση που έχει ασκήσει ο Στέλιος Μπενετάτος κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης σε 30 μήνες φυλακή και 50.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη εκμετάλλευση δασικής έκτασης, στο πρώην λατομείο Καραμπίνη. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με αθωωτική την ψήφο του προέδρου και αθωωτική την εισήγηση του εισαγγελέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ