ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Ισοπέδωσαν εγκαταλειμμένο καταυλισμό μεταναστών

Πάνω από 800 μετανάστες συνελήφθησαν τον τελευταίο μήνα στην περιοχή

Eurokinissi

Η κρατική καταστολή και οι διώξεις των τελευταίων ημερών σε βάρος των μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έφτασε στο αποκορύφωμά της το πρωί της περασμένης Παρασκευής με το γκρέμισμα του εγκαταλειμμένου καταυλισμού στον κάμπο του Λαδοχωρίου.

Συνεργεία του Δήμου και μπουλντόζες προχώρησαν, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, σε μια «εκκαθαριστική» επιχείρηση ισοπεδώνοντας 24 περίπου παραπήγματα και καταστρέφοντας σκηνές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών, τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησε τμηματικά το καθημερινό πογκρόμ διώξεων έχουν απομακρυνθεί περίπου 800 μετανάστες που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια άλλων περιοχών. Αλλοι 200 περίπου έφυγαν άρον άρον για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις - «σκούπα», καθώς δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μέσα στην πόλη για αναζήτηση τροφής και νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση ασύλου για παραμονή στη χώρα έχουν καταθέσει μόλις 12 μετανάστες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται στη χώρα μας με σκοπό να φύγει σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Το σκηνικό των διώξεων των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα, όπου έχουν απομείνει - σύμφωνα πάντα με τις αρχές - 300 μετανάστες, καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει στο ακέραιο την απάνθρωπη αυτή αντιμεταναστευτική πολιτική, που επιβεβαιώθηκε και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν πρόσφατα η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) και φορείς της πόλης με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και την υφυπουργό Εργασίας Αννα Νταλάρα. Συναντήσεις μέσα από τις οποίες δόθηκε η γραμμή για διαρκές και ανελέητο κυνηγητό με επιπλέον μέτρα, όπως η φύλαξη του λιμανιού, χώρος κράτησης - απέλασης των μεταναστών για να μην επιτραπεί σε κανένα μετανάστη να φύγει σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της «ασφάλειας του πολίτη» που προσέδωσε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηγουμενίτσα ο Χρ. Παπουτσής σχετικά με τους μετανάστες. Προστασία που αφορά, όπως είπε, «την υπεράσπιση της υπεραξίας από την κατασκευή του λιμανιού και της Εγνατίας Οδού». Δηλαδή, η προστασία έχει να κάνει με την κερδοφορία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου από την κατασκευή και χρήση των έργων αυτών, που δημιουργήθηκαν από τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση - υπεραξία Ελλήνων και μεταναστών εργατών και που δίνονται προίκα στους ιδιώτες.

Σε αργία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΚΚΕ βρήκε η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τη θέση των συμβούλων του Κόμματος ότι τα αστικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να κρίνουν πολιτικές αποφάσεις και δράσεις

Αδικη, αντιδημοκρατική και παράνομη, χαρακτήρισε ο Π. Ψωμιάδης την απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, ανέφερε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναίρεσή της. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κάτω από πιέσεις, με πολιτικά και όχι νομικά κριτήρια, με στόχο την πολιτική του δίωξη. Επίσης ανακοίνωσε ότι τη θέση του ανέλαβε από χθες ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης, Διονύσης Ψωμιάδης.

Στο μεταξύ, την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΚΚΕ βρήκε η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), με αφορμή τη θέση που είχαν εκφράσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το ότι τέθηκε σε αργία ο περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιάννης Ζιώγας και Τιμοθέα Ρακιτζή, στις 14 Απρίλη 2011 και με αφορμή την απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, είχαν επισημάνει ανάμεσα σε άλλα:

«Θεωρούμε ως μόνο αρμόδιο να κρίνει την πολιτική του και τον ίδιο προσωπικά, μόνο το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τα αστικά δικαστήρια, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρμόδια να κρίνουν πολιτικές αποφάσεις και δράσεις. Πάγια θέση μας είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων και την έμμεση εκλογή των Περιφερειαρχών και Δημάρχων. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο θα είχε τη δυνατότητα να ελέγχει και να ανακαλεί, όταν χρειάζεται, τον έμμεσα εκλεγμένο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Πράγμα το οποίο δεν είναι εφικτό όταν 40% ή και λιγότερο του εκλογικού σώματος εκλέγει τα 3/5 των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες αναφέρει: «Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ που θεώρησε "ως αρμόδιο να κρίνει την πολιτική του και τον ίδιο προσωπικά, μόνο το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο" και ότι "τα αστικά δικαστήρια, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρμόδια να κρίνουν πολιτικές αποφάσεις και δράσεις", λες και οι πράξεις που εμπεριέχουν ποινικές ευθύνες να αποτελούν πολιτική δράση».

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει για τη ΔΗΜΑΡ ότι «στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τη στήριξη και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τη διοίκηση Ψωμιάδη. Μια πολιτική που το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σύμβουλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο δεν "ανέχτηκαν" και δεν υπέδειξαν "χαμηλά αντανακλαστικά", αλλά αντιπάλεψαν και αντιπαλεύουν καθημερινά τόσο το περιεχόμενό της όσο και τον τρόπο άσκησής της. Μια πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά τόσο απ' το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, μια πολιτική που μεγάλο μέρος της περνά και από την Τοπική Διοίκηση μέσω της αντιδραστικής - αντιλαϊκής αλλαγής της διοικητικής δομής ("Καλλικράτης") και που συμφωνεί μεταξύ άλλων και η Δημοκρατική Αριστερά».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Πορεία ζωής και διεκδίκησης

Πορεία ζωής και διεκδίκησης πραγματοποίησαν την Κυριακή 5 Ιούνη εκατοντάδες κάτοικοι των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και τοπικών διοικήσεων να επιτρέψουν την καύση αποβλήτων και σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και να τσιμεντοποιήσουν τις εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων. Στην κινητοποίηση, που οργανώθηκε από τη Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, συμμετείχαν και μαζικοί φορείς της περιοχής (περιβαλλοντικοί σύλλογοι κλπ.).

Η πορεία ξεκίνησε από την είσοδο της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία όπου προγραμματίζεται η καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στην Πολίχνη, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, που σχεδιάζεται να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η πορεία κατέληξε στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, που ο δήμος ετοιμάζεται να το αξιοποιήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να το τσιμεντοποιήσει, χρυσώνοντας το «χάπι» με τη δημιουργία βοτανικού κήπου.

Στη συγκέντρωση στο Παύλου Μελά μίλησε ο Π. Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Σημείωσε ότι τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και στους χώρους κατοικίας είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση του εργαζόμενου λαού. «Οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τα τελευταία δικαιώματα της εργατικής τάξης είναι αυτοί που μας δηλητηριάζουν και τη ζωή μέσα από την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στην "ΤΙΤΑΝ", είναι οι ίδιοι που πουλάνε τους τελευταίους πνεύμονες των δυτικών συνοικιών», σημείωσε.

Κάλεσε το λαό να παλέψει και να απαιτήσει να παρθούν μέτρα ενάντια στη ρύπανση, να μην επιτραπεί η καύση αποβλήτων και σκουπιδιών στην «ΤΙΤΑΝ». Τα στρατόπεδα να γίνουν χώροι πρασίνου για να ανασάνουν οι γειτονιές. Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας που θα μετατρέψει τα στρατόπεδα και τους άλλους ελεύθερους χώρους σε χώρους πρασίνου, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και με ελεύθερη πρόσβαση στο λαό.

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος απολογήθηκε χτες στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ύψους 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου. Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς και της παράβασης καθήκοντος.

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις για ΔΣΕ και Αρη Βελουχιώτη

Το πρωί της Κυριακής 19 Ιούνη 2011, στο Μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων (κοντά στις Μελάτες) και στη Μεσούντα Αρτας, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι ΚΟ Αρτας και Πρέβεζας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και για τον Αρη Βελουχιώτη.

Για τις εκδηλώσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις πούλμαν από Αρτα - Πρέβεζα και από Αθήνα. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραφεία του ΚΚΕ στην Αρτα: 26810.73251 και γραφεία ΚΚΕ στην Πρέβεζα: 26820.72200. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Αθήνα διοργανώνουν διήμερη εκδρομή. Τηλ. 210.8831.368 και 210.8222.952.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της Ενωσης να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις στη Μεσούντα, δηλώνοντας συμμετοχή στην εκδρομή που διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Φθιώτιδας και η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 12.6.2011 και ώρα 11.30 το πρωί, στο Κούρνοβο, εκδήλωση τιμής για τους 106 αγωνιστές κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στις 6 Ιούνη 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεγάρων διοργανώνει την Κυριακή 12 Ιούνη 2011 και ώρα 11 το πρωί, στον τόπο της Θυσίας, στο «Ρέμα της Μπύρας» την καθιερωμένη εκδήλωση για να τιμηθούν οι 10 αγωνιστές που εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στις 17 Μαΐου, αλλά οι άλλοι αγωνιστές πατριώτες Μεγαρίτες που εκτελέστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες από τα στρατεύματα κατοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ