ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΙΟΣ
Του έδειξαν ... το αγωνιστικό «καλάθι»

Πλήθος αγροτοκτηνοτρόφων, εργατοϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων επιφύλαξε χτες αγωνιστική υποδοχή στον Κ. Σκανδαλίδη

Αγωνιστική υποδοχή είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης στη Χίο όπου πήγε χτες να παρουσιάσει το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης πλήθος κόσμου, αγροτοκτηνοτρόφοι, εργατοϋπάλληλοι και αυτοπασχολούμενοι είχαν περικυκλώσει το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και στα προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια όπου παρουσίασε τα αγροτικά καλάθια, συνέχισε και χτες το γνωστό προπαγανδιστικό τροπάρι του. Ανέφερε για άλλη μια φορά πως τα «αγροτικά καλάθια» μπορούν να αποτελέσουν το αντίδοτο στην κρίση... Ως λύση παρουσίασε επίσης τα δημοπρατήρια, τις εταιρικές συμπράξεις και τη συμβολαϊκή γεωργία. Ομως ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι ελαιοπαραγωγοί οδηγούνται στην καταστροφή από τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι. Οι κτηνοτρόφοι το ίδιο. Οι μικρομεσαίοι ψαράδες οδηγούνται στον αφανισμό εξαιτίας των περιορισμών της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ από την άλλη ενισχύονται προκλητικά οι μεγάλες αλιευτικές επιχειρήσεις και οι υδατοκαλλιέργειες.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρατής Κόρακας χαρακτήρισε τα αγροτικά καλάθια ως τα νέα εφευρήματα κοροϊδίας και εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων. «Ημουνα νιος και γέρασα...», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις κατά καιρούς εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Κατήγγειλε την ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τι ανάπτυξη να γίνει, αναρωτήθηκε, όταν πέρυσι ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν 90 εκατ. ευρώ και φέτος είναι 45 εκατ. ευρώ; Το λόγο πήρε επίσης και η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ρούλα Στεφανάκη, η οποία κατάγγειλε την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία πλήττει εξίσου τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες, τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους. Αναφέρθηκε επίσης στα ιδιαίτερα προβλήματα της Σάμου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων των νησιών της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου. Ανάμεσα στα άλλα τέθηκε το πρόβλημα που υπάρχει στην Ικαρία με τα σφαγεία, καθώς και στην περιοχή του Κάμπου Χίου με την υπερφορολόγηση των χωραφιών. Παρέμβαση έκανε επίσης και ο γραμματέας της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ Γιώργος Αμπατζής, ο οποίος έθεσε τον Κ. Σκανδαλίδη προ των ευθυνών του και έκανε αναφορά στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τα νησιά του Αιγαίου, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι ξεχασμένο στα συρτάρια.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Δημόσια διαβούλευση για την πρόσκληση περί σεισμικών ερευνών

Σπεύδει ταχέως η κυβέρνηση να παραδώσει στις πολυεθνικές τα πρώτα δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 17 του Ιούνη, «το προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης», προκειμένου, όπως λέει, «να διασφαλισθεί η διαφάνεια της διαδικασίας και να αποτυπωθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα από διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών. «Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων παραδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο και οι εταιρείες, για συγκεκριμένο χρόνο, διατηρούν το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων».

Το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι να δρομολογήσει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στα μέσα του 2012.

ΔΕΠΑ
Ενδιαφέρον εξαγοράς ποσοστού από Αζερμπαϊτζάν

Πληθαίνουν σιγά σιγά οι «μνηστήρες» για τη ΔΕΠΑ. Αυτή τη φορά εκφράστηκε ενδιαφέρον για εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της εταιρείας Β. Αλίγιεφ, στο περιθώριο ενεργειακής εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, το στέλεχος της SOCAR συνέδεσε το ενδιαφέρον της εταιρείας του με την ιδιότητα του εξαγωγέα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την αμπελουργία και τη σταφίδα

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ οργανώνει ημερίδα με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αμπελουργία και τη σταφίδα. Οι θέσεις του ΚΚΕ» το Σάββατο 11 Ιούνη στις 7 μ.μ., στο Αίγιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Αιγίου.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • 7 μ.μ.: Ανοιγμα ημερίδας.
  • 7.05 μ.μ.: Εισηγητική ομιλία από την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ και βουλευτή.
  • 7.30 μ.μ.: «Η κατάσταση με τα αμπελo-οινικά και την παραγωγή σταφίδας στο νομό Αχαΐας», από τον Χρήστο Αγγελόπουλο, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.
  • 7.45 μ.μ.: Παρεμβάσεις φορέων και παρευρισκόμενων.
  • 9 μ.μ.: Κλείσιμο εργασιών.
ΔΕΠΑ
Συνεργασία με τη ROMGAZ στη ΝΑ Ευρώπη

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε πρόσφατα η ΔΕΠΑ με τη ρουμανική εταιρεία φυσικού αερίου ROMGAZ SA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, «στο Μνημόνιο Συνεργασίας εκφράζεται η βούληση των δύο εταιρειών για συμπράξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ επίσης αποτυπώνονται τα θέματα που θα εξετασθούν από τις δύο εταιρείες, προκειμένου να αποτελέσουν αντικείμενο της κοινής δραστηριότητας».

ΓΥΡΤΩΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ζημιές σε καλλιέργειες

Πολλές αγροτικές καλλιέργειες χτύπησε το χαλάζι στο Μακρυχώρι και στη Γυρτώνη Λάρισας από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής. Κυρίως, επλήγησαν μποστανικά - η ζημιά φτάνει σε μερικές περιπτώσεις το 80% - 90% και σε μικρότερο ποσοστό σε βερικοκιές και ροδακινιές.

Στο Νομό Τρικάλων, σημαντικές ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση σε αγροτικές καλλιέργειες στην Πηνειάδα, στη Νομή, στους Ταξιάρχες, στο Μεγαλοχώρι και στην Πατουλιά.

Στην επαρχία Αγιάς, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η καλλιέργεια μήλων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη η παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και, βέβαια, να αντανακλάται στο μειωμένο εισόδημα που θα έχουν οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας.

Οπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, «πολύ έντονο είναι το φαινόμενο της εμφάνισης φουζικλάδιου, παρά τις επίμονες προσπάθειες και τις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών που δεν απέδωσαν». Και προσθέτει: «Οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις και τις εναλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά και σήμερα, προκαλώντας την εμφάνιση της ασθένειας λόγω της μεγάλης υγρασίας και οι καλλιεργητικές φροντίδες των χωραφιών αύξησαν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής του μήλου».

Καταλήγοντας, η ΕΟΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας ζητούν την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ