ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύριο η απεργία σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, 11 π.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΥΑΘ

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, ενώ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατεβαίνουν σε στάση εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στις υπόλοιπες περιοχές εξαρτάται από τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ).

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις που οργανώνει. Στην Αθήνα, 11 π.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, 12 το μεσημέρι, μπροστά από τα γραφεία της ΕΥΑΘ στην Εγνατία (Συντριβάνι).

Η στάση εργασίας στο Δημόσιο θα γίνει από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου. Επίσης στάσεις εργασίας - αντί για απεργία - θα γίνουν και στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα. Συγκεκριμένα: μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), έναρξη βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Μετρό, έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ. Τραμ, έναρξη βάρδιας έως 7 π.μ. και 11 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Τρόλεϊ, έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ. και 10 μ.μ. έως λήξη βάρδιας.

Ακόμα, οι υπάλληλοι των Οργανισμών Λιμένων όπως και του ΟΛΠ την Πέμπτη θα κάνουν 24ωρη απεργία, ενώ οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ θα απεργήσουν και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, το ΠΑΜΕ αναφέρεται στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώνει την παράδοση των πρώην ΔΕΚΟ στα μονοπώλια και σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κόψουν «τον ομφάλιο λώρο με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που το μόνο που κάνει είναι να ανεμίζει το φλάμπουρο της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους με το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο, η επίθεση δεν έχει τέλος. Οι απολύσεις, η μείωση των μισθών, η αύξηση των ωρών δουλειάς, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η άρση της μονιμότητας, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού είναι αυτά που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Συστρατευτείτε με το ΠΑΜΕ, τη μόνη συνδικαλιστική συσπείρωση που μπορεί να αντιπροσωπεύσει και να εκφράσει τα γνήσια και πραγματικά συμφέροντά σου! Να ορθώσει φραγμό στο τσουνάμι των αποκρατικοποιήσεων, να ισχυροποιήσει ένα εργατικό λαϊκό ρεύμα που θα παρεμποδίσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το σάρωμα των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών δικαιωμάτων. Ολοι στην απεργία, όλοι στη μάχη για τη συθέμελη ανατροπή αυτής της πολιτικής!».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΥΛΕ
Βάζει πλάτη στο ξεπούλημα των λιμανιών

Ετοιμη να βάλει τη σφραγίδα της και στο νέο έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την παράδοση των λιμανιών έως και 100% στους ιδιώτες, εμφανίστηκε η πλειοψηφία της διοίκησης στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες μέσα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης για να διακηρύξει δήθεν την απόφασή της να αντισταθεί στο ξεπούλημα των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, προανήγγειλε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε ήδη με καταλήψεις στα γραφεία των Οργανισμών - για να μην τα βάλουν με την οικονομία και την κοινωνία - και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, θα είναι μεγάλος και θα πάει μέχρι τέλος. Θα είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η μητέρα των μαχών».

Πίσω από τις αγωνιστικές μεγαλοστομίες, αποκάλυψε ότι η ΟΜΥΛΕ διαπραγματεύεται το ποσοστό των λιμανιών που θα ιδιωτικοποιηθεί. Ετσι επανέλαβε πως διεκδικεί το 51% και το μάνατζμεντ να ανήκουν στο κράτος και όλες οι λιμενικές δραστηριότητες να εκτελούνται από εργαζόμενους του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Βέβαια, διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε άλλο ποσοστό ιδιωτικοποίησης δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ετσι πχ θα μπορούσε η κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιώτες το 23% από το 75% που ελέγχει σήμερα το κράτος.

Επίσης διευκρίνισε ότι η πρόταση της ΟΜΥΛΕ για 51% στο κράτος δε σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπάρχουν συνεργασίες με ιδιωτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι τυχόν πώληση μετοχών του Δημοσίου, στην περίπτωση του ΟΛΘ, θα επιφέρει έσοδα 103,5 εκατ. ευρώ, όταν το αποθεματικό του ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία του βαίνει αυξανόμενη και κυμαίνεται διαχρονικά μέχρι 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τέλος σημείωσε ότι η είσοδος της COSCO στον ΟΛΠ αποτελεί αρνητικό παράδειγμα, καθώς δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ ταυτόχρονα αντί για 1.000 θέσεις εργασίας που διαφήμιζαν ότι θα δημιουργηθούν, σήμερα απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι και αυτοί κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες.

Εμείς τι να σχολιάσουμε; Να θυμίσουμε απλά ότι το 1999, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» συμφωνούσαν με τη μετατροπή του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρείες και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο... Τα ίδια έκαναν και όταν εισέβαλε στον ΟΛΠ η COSCO, υπερασπιζόμενοι δήθεν μια καλή και... ελεγχόμενη «ανταγωνιστικότητα». Σήμερα δηλώνουν ότι το 49% μπορεί να παραδοθεί στους ιδιώτες. Αυτό φαίνεται πως δεν είναι δημόσια περιουσία που ξεπουλιέται...

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Ξεκίνησαν απ' τη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Δυναμική απάντηση στην αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα, στο νέο χαράτσι στις συντάξεις τους, στην Υγεία και στην Πρόνοια, έδωσαν χτες οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης μέσα από τη μαχητική και μαζική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη.

Στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, που έγινε στο ΕΚΘ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, κεντρικός ομιλητής, σημείωσε: «Αυτά τα μέτρα μας οδηγούν καθημερινά στη φτώχεια, και στην εξαθλίωση. Δε θα τους αφήσουμε να μας στείλουν στον Καιάδα, ούτε θα επιτρέψουμε να περάσει η λογική ότι τα γηρατειά είναι κόστος. Μαζί με την εργατική τάξη, ενωμένοι, δίνουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσουν τα μέτρα και να ανατραπούν οι αντεργατικές πολιτικές. Είμαστε αποφασιστικά με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετέχουμε στη δράση του. Το μέλλον και η προοπτική βρίσκεται στο ΠΑΜΕ», τόνισε. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία προς τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν σήμερα οι συνταξιούχοι της Κρήτης με συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, ενώ αύριο, Πέμπτη, 9 Ιούνη οι συνταξιούχοι της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή θα συμμετέχουν και οι συνταξιουχικές οργανώσεις από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Αγρίνιο. Επίσης, οι συνταξιούχοι της Ηπείρου πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 16 Ιούνη στα Γιάννενα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση για την ΕΥΑΘ

Σε αγώνα για τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας. Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εργάστηκαν μεθοδικά για να διαμορφώσουν τους όρους και να υλοποιήσουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μετέτρεψαν την ΕΥΑΘ σε ΑΕ, την εισήγαγαν στο χρηματιστήριο και τώρα επιχειρούν να ολοκληρώσουν το έγκλημα».

Καλεί τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και όλο το λαό «να μην αποδεχθούν την ιδιωτικοποίηση του νερού. Να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την πρώτη μέρα που το έκτρωμα με τα αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εισαχθεί στη Βουλή».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι το νερό, «είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή. Πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του δρόμου της λαϊκής εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση του νερού, κατοχυρωμένου ως λαϊκής περιουσίας, θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην παράδοση της εταιρείας στους επιχειρηματικούς ομίλους, χτες από τις 7.30 το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας στην Τσιμισκή και ακύρωσαν δύο διαγωνισμούς που επρόκειτο να διεξαχθούν και αφορούσαν την ανάθεση εργολαβιών για τις «βλάβες δικτύου αποχέτευσης» και το διυλιστήριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ