ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στην επιφάνεια οι ισχυρές εσωτερικές αντιφάσεις

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αποχώρησε απ' το Συνέδριο και προσανατολίζεται στη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα

Τους ισχυρούς εσωκομματικούς τριγμούς και τις φυγόκεντρες τάσεις στο Συνασπισμό, συνέπεια των εσωτερικών του αντιφάσεων, επιβεβαίωσε το έκτακτο συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την ανάδειξη νέων οργάνων.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καινούριο από τις δυνάμεις που διαφοροποιούνται στα επιμέρους με την κεντρική κατεύθυνση της πλειοψηφίας στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες, ο χώρος, που εκφράζουν στο σύνολό τους οι τάσεις και οι συνιστώσες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται από θέση αρχής τη σοσιαλδημοκρατία, φιλοδοξεί να αποτελέσει ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και επιδιώκει να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στη διαχείριση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθ' αυτό το συνέδριο, το βράδυ του Σαββάτου, αφού υπερψηφίστηκαν οι θέσεις, ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε στο Σώμα την απόφαση της «ανανεωτικής πτέρυγας» να αποχωρήσει απ' τις εργασίες του συνεδρίου και να μην πάρει μέρος στην εκλογή νέων οργάνων. Χτες, γνωστοποίησε και την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' το Σάββατο, πληθαίνουν οι φήμες πως είναι θέμα χρόνου η οριστική αποχώρηση της «ανανεωτικής πτέρυγας» απ' τον ΣΥΝ, η συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα, καθώς και πως επίκειται η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών που πρόσκεινται σ' αυτήν (Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης, Γρ. Ψαριανός). Ηδη ο Γρ. Ψαριανός δήλωσε ότι αισθάνεται ανεξάρτητος βουλευτής, συνεργαζόμενος μόνο με τον ΣΥΝ.

Ο Δ. Παπαδημούλης, αν και προερχόμενος απ' την «πτέρυγα» δεν την ακολούθησε στην αποχώρηση απ' το συνέδριο και προς το παρόν κρατά στάση «ουδετερότητας», δηλώνοντας πως επιθυμεί να παίξει ρόλο «γεφυροποιού», χωρίς να αποκλείει την αποχώρησή του, αν η ηγεσία του ΣΥΝ δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ή αύριο, οι εν λόγω βουλευτές θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Διεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο

Χτες, υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» να έχουν προσεγγίσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τέθηκαν εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά την ψηφοφορία για το μνημόνιο, στην προοπτική του να συγκροτήσουν μαζί νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Η Σοφία Σακοράφα, το όνομα της οποίας ακούστηκε χτες, διέψευσε οποιαδήποτε επαφή.

Αλλες πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη υπάρξει προσέγγιση με τους «Οικολόγους Πράσινους» στην κατεύθυνση συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα, όχι όμως πριν ολοκληρωθούν οι περιφερειακές συσκέψεις, που προγραμματίζει η «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Πολλά στελέχη του ΣΥΝ προερχόμενα και απ' το «αριστερό ρεύμα», ανάμεσά τους οι Δ. Παπαδημούλης, Γ. Δραγασάκης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Στρατούλης και Ν. Χουντής, προσπάθησαν να αποτρέψουν την αποχώρηση της «ανανεωτικής πτέρυγας», επιρρίπτοντας πάντως τις ευθύνες για τη διάσπαση στον Αλ. Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στη θέση του προέδρου, δεν ήταν τα προσδοκώμενα για τον ίδιο. Σε σύνολο 1.356 συνέδρων, εκ των οποίων 68 δεν παρέλαβαν κάρτα συνέδρου, ψήφισαν 1.038, 162 ήταν τα λευκά ψηφοδέλτια, 35 τα άκυρα, 785 έλαβε ο Αλ. Τσίπρας και 56 ο συνυποψήφιός του για την προεδρία, στηριζόμενος απ' την «Αριστερή Ανασύνθεση» Γ. Βλαχογιώργος.

Στην νέα ΚΠΕ πλειοψηφεί η «Αριστερή Ενότητα» (συγκροτείται από τάσεις που στηρίζουν τον Αλ. Τσίπρα) με ποσοστό 50,3%, ακολουθεί το «αριστερό ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη με ποσοστό 29,83%, η «πρωτοβουλία 2010» με 17,23%, ενώ οι ανεξάρτητοι και η «αριστερή ανασύνθεση» έλαβαν από 1,16%.

Ολοι κατά πάντων

Εξελίξεις αναμένονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφάνηκαν προθέσεις ξεκαθαρίσματος από πλευράς του Αλ. Τσίπρα. Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου απευθύνθηκε καταρχήν σε όσους τον επέκριναν για τα πεπραγμένα του λέγοντας:

«Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει περίπτωση το κόμμα να γίνει Γκουαντάναμο. Στα κόμματα Γκουαντάναμο δεν ψηφίζουν κατά βούληση οι βουλευτές στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Δεν κάνουν οι τάσεις δική τους εξωτερική πολιτική, δεν έχουν τη δυνατότητα ξεχωριστών διαδικασιών και ανακοινώσεων, δεν εκφωνούν αυτονόμως τη δική τους γραμμή, για στρατηγικής σημασίας ζητήματα (...) Να ενισχύσουμε την πολιτική σύνθεση (...) ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει 4, 5, 6 ταυτόχρονες και ισόποσες εκφωνήσεις γραμμής».

Ακολούθως απευθύνθηκε στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» αναφέροντας: «Το δίλημμα μέσα ή έξω από την ευρωζώνη, ή ακόμα περισσότερο μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί σήμερα να είναι το κεντρικό στρατηγικό ερώτημα (...) το αν θα προσανατολιστούμε σε προγραμματικές προτάσεις ή σε κοινωνικούς αγώνες είναι ένα ερώτημα χωρίς περιεχόμενο (...) η πολιτική μας στρατηγική δεν αφήνει περιθώρια σε κανένα να ισχυριστεί ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ΣΥΝ».

Τέλος, απευθύνθηκε στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ταχθεί με τον Αλ. Αλαβάνο και στον ίδιο, λέγοντας: «Να στείλω ένα μήνυμα καθαρό. Οχι με e-mail, που προσβάλλει αυτό το Συνέδριο, την ιστορία των μελών και των στελεχών του. Οσοι σχεδιάζουν να μας εγκλωβίσουν σε παιχνίδια άγονων αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών, θα πάρουν το μήνυμά τους. Τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ (...) Το κρυφτούλι, όμως, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Από Δευτέρα, θα πάρουμε την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας, μαζί με τις συνιστώσες που επιμένουν να εμπνέονται από το ιδρυτικό μας συμβόλαιο, θα οικοδομήσουμε μια νέα στέρεη πολιτική συμφωνία, απομονώνοντας σχέδια ρήξεων και διασπάσεων».

Απαντώντας χτες από την Κόρινθο, ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι «σε αυτό αποκλειστικά το γήπεδο, με αντίπαλούς μας την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΕ, ενεργοποιείται το Μέτωπο. Σε κανένα άλλο γήπεδο» και συμπλήρωσε πως δεν θα ασχοληθούν με μια εντελώς αδιάφορη θεματολογία.

Μεγαλώνει η πόλωση

Ο Φ. Κουβέλης, αιτιολογώντας στο Σώμα την απόφαση για αποχώρηση, ανέφερε:

«Προσπαθήσαμε να σας πείσουμε ότι η επιμονή στη διατήρηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στο αναγκαίο άνοιγμα του κόμματός μας στην κοινωνία, μας καθηλώνει και μας οδηγεί σε πολλαπλά πολιτικά αδιέξοδα. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με τις παραλυτικές ισορροπίες, την κρίση πολιτικών αξιών και πολιτικών σχέσεων και τη μόνιμη εχθρότητά του προς το κόμμα μας, διαμορφώνει ένα σκηνικό παρακμής που το παρατηρεί όλη η ελληνική κοινωνία (...) Ζητήσαμε την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, το θεωρήσαμε ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας (...) Δεν σας πείσαμε. Δεν θα μετάσχουμε στην ευθύνη υλοποίησης μιας απόφασης και κατεύθυνσης που δεν την πιστεύουμε».

Χτες, στον ρ/σ «Βήμα» ο Φ. Κουβέλης ανήγγειλε την έναρξη μιας διαδικασίας «ανασυγκρότησης του ανανεωτικού χώρου» και συμπλήρωσε ότι «η δημιουργία ή όχι φορέα είναι ζήτημα το οποίο θα κριθεί τις επόμενες ημέρες». Δήλωσε ακόμα ότι τους ενδιαφέρει «η σχέση συνεργασίας με την πολιτική οικολογία, με τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες, με κάθε προοδευτικό ανένταχτο πολίτη» και πρόβλεψε ότι «θα ενταθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Θ. Μαργαρίτης στον «ΣΚΑΪ», όταν ρωτήθηκε για τη στάση του Δ. Παπαδημούλη, είπε: «Νομίζω ότι σύντομα θα καταλάβει ότι ματαιοπονεί, προσπαθώντας για αλλαγή πορείας του κόμματος και θα συμπαραταχτεί κάποια στιγμή με τις πρωτοβουλίες μας».

Τέλος, ο Γρ. Ψαριανός, όταν ρωτήθηκε στον ρ/σ «REAL» για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος δήλωσε «υπάρχουν διάφορες συζητήσεις και προτάσεις (...) Υπάρχει ένα κενό στο χώρο της αριστεράς, ανάμεσα εκεί, ανάμεσα από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ υπάρχει ένα κενό, υπάρχει το κενό της ανανεωτικής αριστεράς».


Αθλιότητες χωρίς τέλος από το κόμμα Καρατζαφέρη

Για να συκοφαντήσει το ΠΑΜΕ, χρεώνει την ανεργία στους εργατικούς αγώνες!

Σε εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης στη συκοφάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος εξελίσσεται ο ΛΑ.Ο.Σ., διεκδικώντας να αναγνωριστούν οι υπηρεσίες που προσφέρει στην προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής προς όφελος του κεφαλαίου.

Μ' αυτό το σκεπτικό και θέλοντας να χρεώσει στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους την αύξηση της ανεργίας, ο ΛΑ.Ο.Σ. προσπάθησε χτες να σχολιάσει τα όσα είπε στη συνέντευξή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις αντεργατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΛΑ.Ο.Σ.: «Οσον αφορά τις ανησυχίες της κ. Παπαρήγα για τα εργασιακά, για να μειωθούν οι απολύσεις και κατ' επέκταση η αύξηση της ανεργίας, χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας. Κάθε λουκέτο που μπαίνει από λάθη της κυβερνήσεως αλλά και από την αδιέξοδη πολιτική του ΠΑΜΕ σημαίνει πρόσθετη ανεργία».

Είναι εμφανής η πρεμούρα του ΛΑ.Ο.Σ. πρώτος αυτός να απλώσει δίχτυ προστασίας στο κεφάλαιο και στα κόμματά του, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ανεργία. Το μεν πρώτο, επειδή επενδύει άναρχα, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη του, ζητώντας μάλιστα να ελαστικοποιηθεί παραπέρα το καθεστώς των απολύσεων, οι δε κυβερνήσεις του, επειδή προσφέρουν το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για να βαθύνει η εργασιακή εκμετάλλευση. Αυτό προσπαθεί να κρύψει ο ΛΑ.Ο.Σ., στοχοποιώντας με ψέματα το ταξικό κίνημα. Παράλληλα, για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, προσπαθεί να περάσει τη «γραμμή» ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να διεκδικεί για να έχει τουλάχιστον τη δουλειά του, ακόμα και αν δουλεύει με όρους σύγχρονης δουλείας.

Η αθλιότητα του κόμματος Καρατζαφέρη πήρε άμεση απάντηση από το ΠΑΜΕ, το οποίο, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου, σημειώνει:

«Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και το κόμμα του είναι υπόλογοι και πρέπει να απολογηθούν στην εργατική τάξη της χώρας γιατί για χρόνια ολόκληρα στήριζαν και στηρίζουν με χέρια και πόδια τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους.

Στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική των απολύσεων, της κατάργησης των συντάξεων, τη σύνταξη στα 40 χρόνια δουλειάς, την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

Αυτό αποδεικνύει με τη στάση του κάθε μέρα στη Βουλή και στους άλλους μηχανισμούς του αστικού κράτους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ