ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΟΠΑΛ
Ελεύθεροι οι «καταδικασθέντες»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Μόνο με δικαστικό φιάσκο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική χτεσινή ετυμηγορία ινδικού δικαστηρίου στο κρατίδιο Μάντια Πραντές σχετικά με τους ένοχους για το βιομηχανικό έγκλημα της Γιούνιον Καρμπάιντ στην πόλη Μποπάλ στις 3/12/84 με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Το δικαστήριο έκρινε οκτώ άτομα ως ένοχα για πρόκληση θανάτων εξ αμελείας, ανάμεσα στους οποίους δε συγκαταλέγεται ο τότε διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Γιούνιον Καρμπάντ, Γουόρεν Αντερσον που ζει όλα αυτά τα χρόνια ελεύθερος στη Ν. Υόρκη. Ομως, και η ποινή σ' αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι κάθε άλλο παρά δίκαιη μπορεί να θεωρηθεί: Επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 δολαρίων στον καθένα και διετής φυλάκιση αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Στη δε εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 10.000 δολαρίων.

Οσο για τον Αντερσον; Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της ινδικής δικαιοσύνης προς τις ΗΠΑ, ούτε ανακρίθηκε ποτέ, ούτε έγινε ποτέ η έκδοσή του, ούτε καν δικάστηκε ερήμην!

Και να σκεφθεί κανείς πως αυτή η απόφαση - που είναι ύβρις για τα αμέτρητα θύματα του δυστυχήματος στην πόλη Μποπάλ πριν 26 χρόνια - εκδόθηκε μετά από δίκη-μαμούθ διάρκειας 19 ετών...

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Αντιπαράθεση για τη χούντα της Ονδούρας

ΛΙΜΑ.--

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Ονδούρα εξακολουθεί να προκαλεί τρομακτικές εντάσεις στη Λατινική Αμερική και να αποτελεί σημείο σύγκρουσης μεταξύ της πλειοψηφίας των χωρών και των χωρών που ακολουθούν τις ΗΠΑ. Για μία ακόμη φορά η σύγκρουση είναι ανοικτή και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα του Περού, όπου διεξάγεται από χτες η Σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).

Οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ειδικά μετά την εκλογή του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα είναι η προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος με το πρόσχημα της «αλλαγής σελίδας». Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε χτες την επιστροφή της Ονδούρας στον ΟΑS, πρόταση που αναμένεται να απορριφθεί από την πλειοψηφία των χωρών - ακόμη και το Μεξικό είναι αντίθετο - που θεωρείται μάλλον δεδομένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως «φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το σενάριο της προηγούμενης Συνόδου που επισκιάστηκε από την προσπάθεια επιστροφής της Κούβας και του τερματισμού του εμπάργκο, αλλά αυτή τη φορά με αφορμή την Ονδούρα και οι ΗΠΑ με μερικούς συμμάχους θα φαίνονταν ότι βρίσκονται απέναντι από την πλειοψηφία», όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΝΥ Τάιμς».

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Εκουαδόρ που είχε τη στήριξη της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας να τεθεί ως θέμα στην ατζέντα η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η κοινή διακήρυξη για την πώληση και μεταφορά στην Τουρκία φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης και το προσύμφωνο για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας υπογράφτηκαν χτες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ.-- Επτά νεκρούς άφησαν πίσω τους οι επτά διαδοχικοί ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τη πολιτεία του Οχάιο και προκάλεσαν επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αυξήσεις της τάξης του 70% από την 1η Οκτώβρη ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η ταϊβανέζικη «Foxconn Technology», η οποία τροφοδοτεί μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες υπολογιστών, όπως οι «Dell», «Apple» και «Hewlett - Packard» μετά το κύμα αυτοκτονιών στα εργοστάσιά της στο Σενζέν της Κίνας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στη σιιτική συνοικία Αμίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαγδάτης.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ξεπερνούν τους 300 πλέον οι άνθρωποι, που πέθαναν από δηλητηρίαση μολύβδου είτε στη διάρκεια εξορύξεων σε παράνομα χρυσωρυχεία στο βόρειο κρατίδιο της Νιγηρίας Ζαμφάρα είτε επειδή κατανάλωσαν νερό από μολυσμένους υδροφόρους ορίζοντες της περιοχής τους τελευταίους μήνες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δώδεκα παιδιά σκοτώθηκαν χτες όταν έπεσαν σε ποτάμι εξαιτίας της κατάρρευσης ξύλινης γέφυρας στο Ατσεχ της δυτικής Ινδονησίας.

ΤΑΜΠΑ - ΦΛΩΡΙΔΑ (ΗΠΑ).-- Η βιομηχανία χάρτου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι σκοπεύει να φυτέψει δέντρα γενετικά μεταλλαγμένου ευκάλυπτου της βιοτεχνολογικής εταιρείας «ΑrborGen» σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας τις αντιδράσεις τοπικών οικολογικών οργανώσεων για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στο ντόπιο οικοσύστημα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατοχική ... ειρήνη

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η αιμορραγία του έμψυχου υλικού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που προσπαθούν να επιβάλλουν διά των όπλων και της κατοχής την «ειρήνη» τους, συνεχίζεται καθώς δέκα ακόμη ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, πέντε εξ αυτών Αμερικανοί, σκοτώθηκαν σε διάφορα περιστατικά στο Αφγανιστάν την Κυριακή, στον ταραγμένο Νότο αλλά και το μέχρι πρότινος «ήσυχο» βορά.

Την ίδια στιγμή όμως, η «ειρήνη» προωθείται μέσω της «κυβέρνησης» του εγκάθετου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι που έχοντας το πράσινο φως από τους προύχοντες της «τζίργκα» ανακοίνωσε την επανεξέταση όλων των υποθέσεων κρατουμένων στο Αφγανιστάν για συμμετοχή σε ομάδες των Ταλιμπάν με στόχο την απελευθέρωση όσων βρίσκονται υπό κράτηση εξαιτίας αμφισβητήσιμων στοιχείων. Το διάταγμα πάντως κάνει αναφορά μόνο σε όσους κρατούνται σε αφγανικές φυλακές και όχι σε εκείνους που βρίσκονται υπό κράτηση από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα. Ο Καρζάι έκανε επίσης αποδεκτές τις παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών Χανίφ Ατμάρ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμρουλάχ Σαλέχ μετά την επίθεση με ρουκέτες που δέχθηκε η «τζίργκα» κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της την προηγούμενη βδομάδα.

Οσο ο Καρζάι προωθεί την «ειρήνη» καθ' υπόδειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ συνεχίζει να προωθεί τα σχέδια για τη δημιουργία τεράστιας βάσης στο Μαζάρ ε Σαρίφ, που θα καλύπτει περίπου 70.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει, κέντρο επικοινωνιών, κέντρο τακτικών επιχειρήσεων και εκπαίδευσης, ιατρικό σταθμό κ.ά. Η ανέγερση της βάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα ένα χρόνο, όταν με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων θα αρχίσει η υποτιθέμενη «σταδιακή αποχώρηση».

Στο Πακιστάν, τουλάχιστον πέντε άμαχοι, τρία παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση εναντίον στόχων «τρομοκρατών, στο Οραζκάι, όπου κατά τις αρχές σκοτώθηκαν «14 εξτρεμιστές».

ΗΠΑ
Οι «Μένγκελε» της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.---

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση Μπους να μπορεί να αποδείξει «ότι οι βελτιωμένες μέθοδοι ανάκρισης είναι νόμιμες» και ότι οι μέθοδοι ανάκρισης δεν εμπίπτουν στα βασανιστήρια, η CIA στρατολόγησε Αμερικανούς γιατρούς που χρησιμοποίησαν τους κρατούμενους που βασανίζονταν και ως «πειραματόζωα», όπως αναφέρει έκθεση της οργάνωσης «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (PHR), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και η οποία ζητά το άνοιγμα ποινικής έρευνας.

Η έκθεση της οργάνωσης βασίζεται σε δημόσια έγγραφα και αναφέρει ότι ο γιατροί που εργάζονταν υπό τις διαταγές της CIA δεν αρκούνταν μόνο στην «παρακολούθηση» βίαιων ανακρίσεων που γίνονταν στους «υψηλής σημασίας κρατούμενους», αλλά «έβγαζαν και γενικά συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους» της ανάκρισης. Στόχος τους ήταν επίσης να μπορούν να "δικαιολογούν νομικά" αυτές τις πρακτικές στις περιπτώσεις που οι πράκτορες που συμμετείχαν στις ανακρίσεις κατηγορούνταν για βασανισμό. Τουλάχιστον, 14 κρατούμενοι είχαν εξαφανιστεί στις μυστικές φυλακές της CIA μεταξύ του τέλους του 2001 και του Σεπτέμβρη του 2006, οπότε και επανεμφανίστηκαν στο Γκουαντάναμο.

Μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε προσομοίωση πνιγμού, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε προγράμματα στέρησης ύπνου, αναγκαστικής γύμνιας ή ακόμα και σε έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα. Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα «συνέλεγαν ιατρικές πληροφορίες» για τις συνέπειες των «βελτιωμένων τεχνικών», οι οποίες αργότερα «χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού», ενώ σημειώνει ότι «χρησιμοποίησαν τη γνώση τους ως όπλο ενάντια στο ανθρώπινο σώμα και το νου» ως άλλοι ...ναζιστές όπως ο «γιατρός» σατράπης «Μένγκελε».

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Οι ειδικοί θα καθορίσουν τα σύνορα...

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Διεθνής ομάδα ειδικών θα αναλάβει τελικά τον καθορισμό των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων Κροατίας και Σλοβενίας έπειτα από το αποτέλεσμα του προχτεσινού δημοψηφίσματος στη Σλοβενία, όπου το 51,5% των ψηφοφόρων θεώρησε το συγκεκριμένο τρόπο ως την καλύτερη μέθοδο τερματισμού μίας διμερούς συνοριακής διένεξης 20 χρόνων. Η καταμέτρηση του 99,9% των ψήφων έδειξε ότι «όχι» ψήφισε το 48,5% των περίπου 1,6 εκατ. ψηφοφόρων.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σλοβενία προκάλεσε ικανοποίηση σε ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και στον Πρόεδρο της Κροατίας (ευελπιστεί πλέον σε ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ) Ιβο Γιοσίποβιτς, που σχολίασε ότι η ετυμηγορία της κάλπης «είναι νίκη για τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ευρώπη».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Η βουλή επικύρωσε τον ανασχηματισμό

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και το διορισμό νέου πρωθυπουργού και έξι κυβερνητικών αντιπροέδρων επικύρωσε χτες η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της ΛΔ Κορέας στη διάρκεια έκτακτης οργανωτικής συνεδρίασης του σώματος στην Πιονγιάνγκ. Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται σε μία κρίσιμη περίοδο έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τις αιτιάσεις της Σεούλ πως η γείτονα Πιονγιάνγκ ευθύνεται για το ναυάγιο της κορβέτας «Τσεονάν» στα τέλη Μάρτη, μολονότι αρχικά Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ουόν Σι Χουν, είχαν δηλώσει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη βύθιση του σκάφους με τη ΛΔ Κορέας...

Νέος πρωθυπουργός εξελέγη ο 81χρονος βουλευτής Τσόε Γιονγκ Ριμ, άνθρωπος με πλούσια πολιτική εμπειρία και όχι εξειδικευμένες οικονομικές γνώσεις όπως είχαν οι προκάτοχοί του και δη ο προηγούμενος πρωθυπουργός Κιμ Γιονγκ Ιλ που είχε απολογηθεί τον περασμένο Φλεβάρη για την αποτυχημένη νομισματική μεταρρύθμιση που φούσκωσε τον πληθωρισμό και μείωσε σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες των Βορειοκορεατών.

Τα ξένα ΜΜΕ ξεχώρισαν ως «σημαδιακή» εξέλιξη το διορισμό του γαμπρού του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, του 68χρονου Γιανγκ Σονγκ Θεκ, στην κρίσιμη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας. Θεωρείται ότι ο Γιανγκ Σονγκ Θεκ έχει στενές σχέσεις με τον τριτότοκο γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Τζονγκ Αν, που αναμένεται ως ο πιθανότερος νέος ηγέτης της ΛΔ Κορέας εάν και εφόσον αποσυρθεί ο πατέρας του απ' την ενεργό πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ