ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Εκλογές - παρωδία επιδίωξε η ΠΑΣΚΕ

Σημαντικά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας»

Οι ταξικές δυνάμεις χάλασαν τα σχέδια της ΠΑΣΚΕ να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σωματείο Υπαλλήλων Εμπορικών - Επαγγελματικών Καταστημάτων και πολυκαταστημάτων Νομού Σερρών, αλλά και την προσπάθειά της να εμποδίσει τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες. Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» (ΠΑΜΕ) κατάφερε να διπλασιάσει τις δυνάμεις της εκλέγοντας 2 μέλη στο ΔΣ, 2 αντιπροσώπους (είχε 1) για το Εργατικό Κέντρο και 1 αντιπρόσωπο (δεν είχε κανένα) για την Ομοσπονδία.

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός αποκάλυψε για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνος είναι όταν ο πρόεδρος του ΕΚ Σερρών, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, απαίτησε, όπως και έγινε, τη σύλληψη του Γ. Φιλιούση, στελέχους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επειδή την ώρα των εκλογών μοίραζε στους εργαζόμενους την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με την οποία καταγγελλόταν η επιχείρηση νοθείας που έστησε η ΠΑΣΚΕ, προκειμένου να ελέγξει το αποτέλεσμα.

Στο σωματείο είναι εγγεγραμμένα 467 μέλη. Η πλειοψηφία του Σωματείου, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, βάφτισε Γενική Συνέλευση μια μάζωξη 19 ατόμων που έκανε την Παρασκευή, «εξέλεξε» εφορευτική επιτροπή, χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και όρισε εκλογές για το Σάββατο και την Κυριακή. Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» δε σταμάτησε να καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση. Το Σάββατο το πρωί έγινε νέα Γενική Συνέλευση παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου με 6 παρόντες εργαζόμενους, αφού προηγουμένως φρόντισε να εμφανίσει ότι οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του σωματείου είναι μόλις 25 εργαζόμενοι.

Οι εκλογές έγιναν «κανονικά»... Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη και τις δύο μέρες. Ηταν εκεί διαρκώς και ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις αθλιότητες της ΠΑΣΚΕ. Αυτό ενόχλησε τον ΠΑΣΚίτη πρώην πρόεδρο του Σωματείου που κάλεσε την δικαστική αντιπρόσωπο να διώξει τα στελέχη του ΠΑΜΕ από το Εργατικό Κέντρο. Προσπάθεια που κλιμακώθηκε με την παρέμβαση του προέδρου του ΕΚ Σερρών, Α. Απιδόπουλου, στην Αστυνομία.

Στις εκλογές συμμετείχαν 170 εργαζόμενοι. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 125 ψήφους από 170 που είχε και εξέλεξε 5 μέλη στο ΔΣ από 6 που είχε. Η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 43 ψήφους από 22 που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές και 2 έδρες στο ΔΣ από 1 που είχε.

Με ανακοίνωσή της η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» σημειώνει: «Ο φόβος και η τρομοκρατία που προσπάθησαν να περάσουν μέσα στους χώρους δουλειάς αλλά και κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν τους βγήκε. Η μάχη συνεχίζεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, όπου θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με ακόμη περισσότερους εργαζομένους, να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα του κλάδου μας, και να φουσκώσουμε το ποτάμι εκείνο που οδηγεί στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο την πάλη μας για λαϊκή εξουσία και οικονομία».

ΗΓΕΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλει τους εργαζόμενους απεργοσπάστες

Απόδειξη του άθλιου ρόλου που παίζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός υπονομεύοντας την ταξική ενότητα των εργαζομένων και την κλιμάκωση της πάλης αποτελεί επιστολή που έστειλε η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προς το υπουργείο Εργασίας, με την οποία επιχειρεί ευθέως να αναγκάσει εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του ΕΚΑ ζητά από το υπουργείο τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης για περικοπή ημερομισθίου της 21η Απρίλη (πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι του κλάδου) στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Notos Galleries». Το αιτιολογικό της επιχείρησης, που επιλέγει να αναπαράγει στην επιστολή του το ΕΚΑ, είναι «ότι το κατάστημα παρέμεινε κλειστό λόγω αποκλεισμού του από διαδηλωτές την ημέρα απεργίας που είχε προκηρύξει το ΠΑΜΕ». Και η επιστολή του ΕΚΑ κλείνει ως εξής: «Αποτελεί τουλάχιστον πρωτοτυπία να περικόπτεται ημερομίσθιο από εργαζόμενους επειδή δεν μπόρεσαν να εργασθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα»!

Αμεση ήταν η απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που υπενθυμίζει ότι ο σύλλογος στις 21 και 22 Απρίλη είχε κηρύξει 48ωρη απεργία με αφορμή το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις που κατέθετε η κυβέρνηση στη Βουλή εκείνη την περίοδο. Σημειώνει ότι η κήρυξη της 48ωρης απεργίας για τον κλάδο κρίθηκε αναγκαία και ήταν και ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στις 11/4/2010.

Ως εκ τούτου, ο σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επιστολή του ΕΚΑ και τονίζει ότι «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη 48ωρη απεργία με όρους σύγκρουσης και ρήξης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, δείχνει τη θέληση των εργαζομένων να διεκδικήσουν το αυτονόητο, να πάρουν στα χέρια τους τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουν». Η επιστολή του ΕΚΑ, σημειώνει ο σύλλογος, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως επιστολή του εργοδότη προς τους εργαζόμενους, γιατί ουσιαστικά εγκαλεί τους συναδέλφους να απολογηθούν γιατί απήργησαν και τελικά ζητά από τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες. Γι' αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη το ότι αυτός ο αντεργατικός νόμος έχει τη σφραγίδα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία μάλιστα είχε καλέσει ανοιχτά σε απεργοσπασία τους εργαζόμενους στις 17 Δεκέμβρη του 2009 (ημέρα επίσης 24ωρης απεργίας κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων).

Και καταλήγει «θεωρούμε ότι η επιστολή αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη στρατηγική του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που είναι η πολυδιάσπαση των εργαζομένων, ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, η προσπάθεια για ενσωμάτωση των εργαζομένων στη λογική της μοιρολατρίας και της συνενοχής στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια χρησιμοποιείται προβοκατόρικα ενάντια στη συλλογική δράση της εργατικής τάξης».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ξανά πρώτη δύναμη η ΔΑΣ ΟΤΑ

Πρώτη δύναμη, κόντρα στην επιχείρηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και των μηχανισμών τους να την αποδυναμώσουν, αναδείχτηκε η ΔΑΣ - ΟΤΑ στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας. Συγκεκριμένα η ΔΑΣ-ΟΤΑ έλαβε 552 ψήφους, 4 έδρες στη διοίκηση, 2 έδρες στην Ελεγκτική Επιτροπή και 14 αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 413 ψήφους, 3 έδρες στη διοίκηση, 1 στην Ελεγκτική Επιτροπή και 10 αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Πρωτοβουλία (ΔΑΚΕ) 126 ψήφους, 1 έδρα στη διοίκηση, καμία στην Ελεγκτική Επιτροπή και 4 αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λάρισας (Αυτόνομη Παρέμβαση) 142 ψήφους, 1 έδρα στη διοίκηση, καμία στην Ελεγκτική Επιτροπή και 4 αντιπροσώπους στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, απευθύνοντας ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους που με την ψήφο τους την ανέδειξαν πρώτη δύναμη, τονίζει ότι «η πρωτιά αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί επιτεύχθηκε κόντρα στην οργανωμένη και λυσσώδη προσπάθεια των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και των μηχανισμών που επιστρατεύτηκαν για βοήθειά τους (δημοτικές αρχές, πιέσεις, εκβιασμοί εργαζομένων, δικαστήρια), προκειμένου να μειώσουν τη δύναμη της ΔΑΣ και να ακυρώσουν τον ταξικό προσανατολισμό του σωματείου. Δείχνει ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την πολύχρονη συνεπή ταξική αγωνιστική δράση της ΔΑΣ και επιθυμούν σ' αυτή τη ρότα να συνεχίσει το σωματείο, ιδιαίτερα μπροστά στη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

Και υπογραμμίζει: «Ωστόσο η απώλεια της μιας έδρας της ΔΑΣ θα δυσκολέψει αντικειμενικά την ταξική, αγωνιστική πορεία του σωματείου μας, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε να ξεπερνούν τα εμπόδια που θα βάζουν οι άλλες παρατάξεις. Γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν άλλο ψηφοδέλτιο στις εκλογές, να συστρατευθούν με το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΑΣ στους αγώνες που έρχονται.

Η ΔΑΣ δεσμεύεται να αξιοποιήσει την εμπιστοσύνη που της έδωσαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, για να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων όλου του κλάδου, κόντρα στα εμπόδια που βάζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) στον κλάδο και γενικότερα, προκειμένου να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιασφαλιστικά και γενικότερα αντεργατικά μέτρα, οι αρνητικές συνέπειες που φέρνει ο "Καλλικράτης" για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων τους.

Θα πρωτοστατήσει στη συσπείρωση και οργάνωση όλων των εργαζόμενων σε δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, νομαρχίες, περιφέρεια, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, σε ένα ενιαίο συνδικάτο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μας χρεώνει μεγαλύτερες ευθύνες. Ξεπερνώντας δυσκολίες και παραλείψεις, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα πορευτούμε μαζί με τους εργαζόμενους στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και πάλης μαζί και με τα άλλα λαϊκά στρώματα, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ