ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Σχέδιο και δράση για τα εργατικά συμφέροντα

Παρεμβάσεις σε γειτονιές και εμπορικά καταστήματα έγιναν το Σάββατο. Οι οικοδόμοι ξεκίνησαν περιφερειακές συσκέψεις. Πρόγραμμα δράσης και από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Με αιχμή και το ξεθεμελίωμα του Ασφαλιστικού, τα ταξικά συνδικάτα κλιμακώνουν την πάλη τους
Με αιχμή και το ξεθεμελίωμα του Ασφαλιστικού, τα ταξικά συνδικάτα κλιμακώνουν την πάλη τους
Δράση για να μετατραπούν οι τόποι δουλειάς σε χώρους συζήτησης των εξελίξεων και κλιμάκωσης της πάλης με την πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων αναλαμβάνουν οι ταξικές ομοσπονδίες και τα συνδικάτα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση την περασμένη Παρασκευή 12 Εργατικά Κέντρα, 7 κλαδικές Ομοσπονδίες και 7 κλαδικά συνδικάτα απηύθυναν με κοινή τους ανακοίνωση κάλεσμα σε ταξικά συντονισμένη πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια που επιβάλλει το μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώνουν τη δράση τους οι ταξικές δυνάμεις κατά κλάδο, με δεδομένο ότι η επιτυχία κάθε μάχης θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων και με στόχο την καλύτερη προετοιμασία, για να δώσει η εργατική τάξη νέα απεργιακή απάντηση.

Τέτοια παρέμβαση έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας, με έμφαση τα εμπορικά καταστήματα και στόχο να δυναμώσει η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων σε όλες τις εργατογειτονιές.

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο, αποφάσισε πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα υλοποιήσει μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου. Αναλυτικά, αποφάσισε:

  • Να οργανώσουν όλα τα Σωματεία του κλάδου, άμεσα, Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων.
  • Πρόγραμμα συσκέψεων των σωματείων με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ως εξής:

-- Στο Βόλο, την Παρασκευή 11 Ιούνη

-- Στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 14 Ιούνη

-- Στην Αθήνα, την Τετάρτη 16 Ιούνη

-- Στην Πάτρα, την Παρασκευή 18 Ιούνη.

  • 24ωρη πανεργατική Πανελλαδική απεργία για τις μέρες κατάθεσης του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.
  • Κλαδική απεργιακή κινητοποίηση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Κλαδική συγκέντρωση στις 23 Ιούνη το απόγευμα στην Αθήνα με πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή η πρώτη περιφερειακή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή οικοδόμων από τη Θεσσαλία. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε γιαπί και σε κάθε άλλο χώρο δουλειάς του κλάδου, να δώσουν ταξική αγωνιστική απάντηση στις ραγδαίες αντεργατικές - αντιλαϊκές εξελίξεις. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πάσουλα. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η ανάγκη να σημάνει γενικός ξεσηκωμός για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικό περιεχόμενο, κόντρα στην αδιαλλαξία της μεγαλοεργοδοσίας και στη συμβιβαστική στάση της ΓΣΕΕ.

Την πανθεσσαλική σύσκεψη, ακολουθούν, την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιούνη, οι εξής συσκέψεις:

  • Δυτική - Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 10 π.μ.
  • Δυτική Ελλάδα: Εργατικό Κέντρο Αρτας, 10.30 π.μ.
  • Πελοπόννησος: Εργατικό Κέντρο Πάτρας, 11.30 π.μ.

Την ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση και δράση των οικοδόμων μαζί με την Ομοσπονδία ανέδειξε και η χτεσινή συνάντηση με τους εργοδότες του κλάδου. Η εργοδοσία, επικαλούμενη την κρίση και τον περιορισμό των έργων αλλά και το ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΕΓΣΣΕ, αρνήθηκε αυξήσεις. Από τη μεριά της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ξεκαθάρισε ότι θα δυναμώσει την πάλη για συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις, ανεξάρτητα από τη θέση των εργοδοτών, αλλά και τις κινήσεις της ΓΣΕΕ.

Ακόμα, σε άλλους κλάδους:

  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 10 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, την Τρίτη 15 Ιούνη, θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σύσκεψη για τη λαϊκή κατοικία

Σ' αυτό το πλαίσιο, ειδική σημασία αποκτά η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας να ανοίξει τα ζητήματα της λαϊκής κατοικίας και της ανεργίας, από την πλευρά του περιεχομένου που χρειάζεται να έχει η ανάπτυξη για να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ετσι, την Πέμπτη 24 Ιούνη, θα καλέσει με δική της πρωτοβουλία σε σύσκεψη αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους από όλο τον κλάδο, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, εργαζόμενους στην τσιμεντοβιομηχανία, στη χαλυβουργία, την ΠΑΣΕΒΕ, για να ανοίξουν πλατύτερα το ζήτημα.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ «BANQUET»
Καταγγέλλει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων

Το παιχνίδι που έστησαν σε βάρος των 30 εργαζομένων του εστιατορίου BANQUET στη Θεσσαλονίκη, η εργοδοσία και συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η επιχείρηση απασχολούσε ανασφάλιστους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους, χωρίς να τηρεί τις συμβάσεις εργασίας, όπως αποδείχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ. Μέσα στον Απρίλη απέλυσε εργαζόμενο που διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Στα μέσα του Μάη έκλεισε το κατάστημα και πέταξε στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας ότι το ΠΑΜΕ κλείνει το μαγαζί.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο, «οι εργοδότες "μάντρωσαν" τους 22 εργαζόμενους, με απειλές τους στρέφουν εναντίον των συναδέλφων τους που έχουν κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, έκλεισαν παράνομα το μαγαζί προχωρώντας σε λοκ άουτ.

Από την άλλη μια "επιτροπή αλληλεγγύης" μαζί με 2 μέλη του ΔΣ του σωματείου, δεν "επιτρέπουν" στους 8 συναδέλφους που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Αυτή η "επιτροπή" μαζί με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εν αγνοία του συνδικάτου συμφώνησαν με την εργοδοσία την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου με την οποία βέβαια το συνδικάτο συμφώνησε (αφού ενημερώθηκε μετά τη συμφωνία).

Μετά την υπαναχώρηση του εργοδότη, εν αγνοία του συνδικάτου υποχώρησαν και συμφώνησαν να προσληφθεί ο απολυμένος σε άλλη επιχείρηση του εργοδότη και σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις. Οταν ο εργοδότης αθέτησε και αυτή την υπόσχεση και έκλεισε το μαγαζί, έντρομοι οι της "επιτροπής" και του ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση που είχαν με το ΕΚΘ απαίτησαν να μην βρίσκονται εκπρόσωποι του συνδικάτου. Ζήτησαν κοινή πρωτοβουλία της "υπερ-επαναστατικής επιτροπής" και του ΕΚΘ, απειλώντας ότι αν συμμετέχει και το συνδικάτο, θα αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας την πρωτοβουλία.

Την ίδια ώρα λένε ψέματα στους εργαζόμενους: τη μία λένε ότι δεν βρίσκουν το συνδικάτο και την άλλη, ότι το συνδικάτο τα γνωρίζει όλα.

Οι "υπερ-επαναστάτες" που συνεργάζονται με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για εργοδοτικό. Δεν θέλουν μόνο να κρύψουν τις ευθύνες τους. Θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό που σχεδιάζουν εδώ και πολύ καιρό: σε διασπαστικό σωματείο. Ο,τι ακριβώς κάνει και η ΠΑΣΚΕ όπου βρίσκει ταξικό σωματείο που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πάντα με τη βοήθεια των εργοδοτών. Το πρόβλημά τους είναι το ΠΑΜΕ».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής ξεκαθαρίζει προς κάθε πλευρά ότι απαιτεί την επαναπρόσληψη του απολυμένου και την επαναλειτουργία του εστιατορίου με όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. «Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστεί με τον γενικότερο αγώνα της εργατικής τάξης για την ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου εργοδοσίας - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων και των εφοπλιστών που καταδικάζει όλους τους εργαζόμενους σε φτώχεια και ανεργία. Σε αυτή την κατεύθυνση το συνδικάτο θα παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους και όχι πίσω από την πλάτη τους».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εντείνονται οι ρυθμοί

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δράση για την επιτυχία της εξόρμησης για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, που συνεχίζεται με τη μορφή λαχειοφόρου αγοράς. Η εξόρμηση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη και κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ. Μέχρι στιγμής το 100% του πλάνου τους έχουν πιάσει οι τοπικές Γραμματείες σε: Ικαρία, Λακωνία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λιβαδειά, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Εβρο, Κιλκίς, Γρεβενά.

Στην πλήρη κάλυψη του πλάνου τους πλησιάζουν οι Γραμματείες σε: Ρόδο, Ρέθυμνο, Ηλεία, Αργολίδα, Κορινθία, Φωκίδα, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Καβάλα, ΔΕΗ Κοζάνης.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Αύριο η σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για την αντιμετώπιση της νέας επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και, συνολικότερα, του δημόσιου πλούτου της χώρας, είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τετάρτη 9 Ιούνη 2010, 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2οςόροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Με ανακοίνωση το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή και τονίζει ότι η κυβέρνηση μετά τα τελευταία βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα «προχωράει αδίστακτη στην τελική φάση των ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ και συνολικά όλου του δημόσιου πλούτου της χώρας, που τον παραδίδει βορά στα αρπακτικά νύχια των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων τους, προκειμένου να αυξήσουν παραπέρα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους». Πιο κάτω αναδεικνύει την ανάγκη για ξεσηκωμό με τη γραμμή του ταξικού αγώνα και της ανατροπής αυτής της πολιτικής και καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη «για να εμποδίσουμε το νέο έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων» και να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org