ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες απειλές γενικευμένης επίθεσης στη Γάζα

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής στα περίχωρα της Γάζας

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής στα περίχωρα της Γάζας
Η απειλή μιας γενικευμένης στρατιωτικής εισβολής πλανάται και πάλι πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή ηγεσία φέρεται να εξετάζει, πλέον, σοβαρά, και μάλιστα σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, το ενδεχόμενο εξαπόλυσης μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης.

Αν κάτι «συγκράτησε» την ισραηλινή ηγεσία μέχρι σήμερα από το να «εξαλείψει την απειλή της Χαμάς», είναι ο φόβος ότι μια τέτοιου είδους επιχείρηση σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή θα αποβεί αναμφιβόλως εξαιρετικά αιματηρή. Γεγονός που θα «βλάψει» τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ. Επιπλέον, σίγουρα θα στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες, πιθανότητα που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί «ν' αντέξει» η ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία, όμως, με τη σειρά της, φέρεται να πιέζει για «δραστικές λύσεις» απέναντι στις ρουκέτες που πλήττουν το Νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και έχουν σκοτώσει τέσσερις Ισραηλινούς, τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, από τις αρχές του χρόνου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ρόλο θα διαδραματίσει στη λήψη της όποιας απόφασης και η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του «Καντίμα», εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Πιέζεται να παραιτηθεί καθώς στη θέση που βρίσκεται, ουσιαστικά, δεν μπορεί να φέρει σε πέρας κανένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει προαναγγείλει, κυρίως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αφού θεωρείται πολύ ευάλωτος και αναξιόπιστος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, εξαρχής, είχε δηλώσει ότι το σκάνδαλο που εμπλέκεται ο Ολμέρτ θα επηρεάσει αρνητικά τον παλαιστινιακό λαό. Εκτός, πάντως, της ανάγκης να «εξαχθεί» στον πλέον εύκολο «στόχο» η εσωτερική κρίση, το σίγουρο είναι ότι η ισραηλινή πλευρά, ακόμη και αν δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, δεν είχε καμία πρόθεση να συναινέσει σε πρόοδο τέτοια που θα καταλήξει σε μια βιώσιμη, δίκαιη λύση για το Παλαιστινιακό.

Η ισραηλινή ηγεσία πραγματοποιεί καθημερινά εισβολές και δολοφονίες, επιμένει στο γενοκτόνο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, συνεχίζει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους και τα εποικιστικά προγράμματα, δε συζητά καθόλου τα μείζονα ζητήματα των προσφύγων, των κατεχομένων εδαφών, της προσάρτησης της Ιερουσαλήμ, έτσι όπως αναφέρονται σαφώς στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Την προκλητική αδιαλλαξία της ισραηλινής ηγεσίας ενισχύουν με τη σιωπηλή ή ανοιχτή υποστήριξή τους τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, αφού έχουν συναινέσει στο μεθοδικό διχασμό των Παλαιστινίων, στην υιοθέτηση του ισραηλινού κατοχικού λεξιλογίου και στο φονικό εμπάργκο στη Γάζα.

Μια ενδεχόμενη γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση δε θα προκαλέσει απλώς αιματοκύλισμα. Θα αποτελέσει άλλο ένα αποκαλυπτικό επεισόδιο σε μια μακρά σειρά γεγονότων απροκάλυπτης παραβίασης κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος και δικαίου, τα οποία είναι πλέον εμφανές ότι χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τους ιμπεριαλιστές μόνο όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «δούρειοι ίπποι» για την προώθηση των συμφερόντων τους. Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό κυνισμό, μόνο ο αγώνας των λαών για τα δικαιώματά τους και η αλληλεγγύη όλων μας μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά.


Ε. Μ.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Θέσεις στο «παιχνίδι» διαχείρισης

Σε πολιτικό παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα της προσφυγής που κατατέθηκε από εισαγγελέα της Τουρκίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, βάζοντας ζήτημα απαγόρευσης της δράσης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καθώς και της αφαίρεσης πολιτικών δικαιωμάτων πλήθους στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στο χορό έχουν μπει, εκτός από την αντιπολίτευση και το δικαστικό - στρατιωτικό - πολιτικό κατεστημένο της χώρας, που έλεγχε τη χώρα μέχρι την ανάδειξη του ΑΚΡ, εκπροσώπου των χρηματοοικονομικών κύκλων και των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, προασπιζόμενοι φυσικά τα δικά τους ιμπεριαλιστικά ευρω-ενωσιακά συμφέροντα στην περιοχή.

Η δικαστική προσφυγή πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ υπονομεύει τον «κοσμικό χαρακτήρα» του κράτους και το οδηγεί στους δρόμους του ριζοσπαστικού ισλαμισμού και η αφορμή δόθηκε με την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη χρήση της μαντίλας στα πανεπιστήμια και την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, τα αίτια αφορούν στη διαχείριση της εξουσίας στη χώρα, με τις αντιθέσεις να επικεντρώνονται μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων - Ρεπουμπλικανικό (CHP) και ΑΚΡ - και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι κάνει δεκτή την προσφυγή και προχωρά την υπόθεση στην ΕΕ σήμανε συναγερμός. Στις εκθέσεις προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, σε δηλώσεις για την κατάσταση στη χώρα, υπάρχει παντού μία αναφορά στο πόσο επικίνδυνη εξέλιξη θα αποτελέσει δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει τη λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ επίσκεψη συμπαράστασης στο ΑΚΡ πραγματοποίησαν στη χώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν. Τις θέσεις αυτές επανέλαβε και ο αυστριακός Πρόεδρος, που βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε δημοσιεύματα εφημερίδων, ακόμα και να εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, σε περίπτωση που τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΡ, είδηση που διαψεύστηκε σε έντονο ύφος. Νέος γύρος για να κερδηθούν οι εντυπώσεις δόθηκε μετά από ισχυρισμούς του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι «πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν να επηρεάσουν το δικαστικό Σώμα», σημειώνοντας ότι «εδώ και περίπου ένα χρόνο και πολύ περισσότερο προσφάτως, οι εντεινόμενες συστηματικές επιθέσεις εναντίον της δικαστικής εξουσίας έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που πλέον πλήττονται βασικές αρχές της Δημοκρατίας». Και εδώ υπήρξε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, στην οποία αναφερόταν ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ταχθεί με την πλευρά των κατηγόρων στην υπόθεση που στοχεύει στο κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος, που έχει παραπεμφθεί στο συνταγματικό δικαστήριο».

Η πολιτική διαμάχη μεταξύ των εκφραστών του «κεμαλικού» και του «θρησκευτικού» κράτους, που οδηγεί τη χώρα σε «πολιτική κρίση», δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα προβλήματα και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού, καθώς και οι δύο πλευρές είναι «άξιοι πρεσβευτές» του ιμπεριαλισμού και των συμφερόντων του κεφαλαίου, με εξίσου αντιλαϊκές πρακτικές. Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, που πνίγηκαν στο αίμα, από την αστυνομία, παράδοση, που υπήρχε και στο προηγούμενο «κεμαλικό» καθεστώς. Τα όσα παρουσιάζονται ως αίτια της διαμάχης δεν είναι παρά ψευτοδιλήμματα, στο παιχνίδι της εξουσίας.

Ακρως αρνητική εξέλιξη για το ΑΚΡ κρίνεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, την Πέμπτη, με την οποία ακυρώθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης, που έδινε το δικαίωμα σε φοιτήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια. Οπως αναφέρεται, η τροπολογία αντιτίθεται στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και παραβιάζει τις διατάξεις του θεμελιώδους νόμου του κράτους, ο οποίος αναφέρεται στο λαϊκό χαρακτήρα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που υπογραμμίζουν ότι δεν επιδέχεται τροποποιήσεων.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ανησυχεί το ΑΚΡ, καθώς οι ίδιοι δικαστές θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το κυβερνών κόμμα, αναφορικά με την κατηγορία ότι οι ενέργειές του υπονομεύουν τον «κοσμικό χαρακτήρα τους κράτους και οδηγούν την Τουρκία στην ισλαμοποίηση»...


Α. Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ