ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΛΕΞ
Διευρύνονται οι έρευνες

Την ίδια στιγμή επιχειρείται όλο και περισσότερο η συσκότιση για τα πραγματικά κοινωνικά αίτια που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν

Motion Team

Μέρα με τη μέρα διευρύνεται ο κύκλος των ερευνών προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ Μεχισβίλι. Παράλληλα, τα αντιδραστικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι χειρίζονται την υπόθεση, συσκοτίζουν όλο και περισσότερο τα πραγματικά κοινωνικά αίτια του τραγικού συμβάντος. Συνεχίζεται έτσι η επιχείρηση αποπροσανατολισμού με στόχο να εγκλωβιστεί η κοινή γνώμη στην αναζήτηση ευθυνών στην ελλιπή αστυνομική και οικογενειακή επιτήρηση παιδιών, στους «αδιάφορους» εκπαιδευτικούς, στις «εργαζόμενες μητέρες», στις «χωρισμένες οικογένειες» κλπ.

Ο κύκλος των ερευνών απλώνεται πλέον σε κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 200 μαρτυρικές καταθέσεις έχει συγκεντρώσει η αστυνομία. Καθημερινά από τις πληροφορίες που διοχετεύονται, προκύπτει ότι υπάρχει εμπλοκή ενηλίκων στην υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου. Την ίδια πεποίθηση εκφράζει και η μητέρα του Αλεξ, Νατέλα, η οποία χτες το πρωί μιλώντας σε δημοσιογράφους υπαινίχθηκε συνέργεια ενηλίκων. «Τα παιδιά κάτι κρύβουν ή κάτι φοβούνται», σημείωσε.

Νωρίτερα είχε ζητήσει να επισπευστούν οι έρευνες και να τελειώσει το μαρτύριο που ζει η ίδια και η οικογένειά της. «Εγώ πιστεύω - είπε - ότι ο γιος μου βρίσκεται κάπου ζωντανός. Ισως δεν έχω δίκιο, αλλά επιμένω». Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε ότι η ασφάλεια ζήτησε και παρέλαβε επιπρόσθετο υλικό από αντικείμενα και ρούχα του μικρού Αλεξ, προκειμένου να συνεχίσει τις εξετάσεις για την ταυτοποίηση με τα υπόλοιπα ευρήματα που συνέλεξε από τους χώρους που ερεύνησε.

Την εκτίμηση πως θα καθυστερήσει η άσκηση ποινικών διώξεων εξέφρασε ο δικηγόρος της οικογένειας του μικρού Αλεξ, Πυθαγόρας Ιερόπουλος και επιβεβαίωσε έμμεσα πως οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται και σε άλλες κατευθύνσεις. Μάλιστα πρόσθεσε πως ενδεχόμενα να υπάρξουν και προσαγωγές καινούριων προσώπων και πρόσθετες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, το έργο υπεράσπισης της αστυνομίας σε σχέση με τα όσα της καταλογίζονται για ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια, ανέλαβαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ημαθίας. Μάλιστα, ο γραμματέας Γ. Υφαντίδης, προανήγγειλε σύντομη λύση του μυστηρίου δηλώνοντας ότι είναι υπεύθυνη η στάση της αστυνομίας «και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε ένα βήμα πριν τη λύση».

Την αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια του μικρού Αλεξ, για τη δοκιμασία που περνά, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣΥ), η οποία προχτές, χωρίς αποτέλεσμα, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε, εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την ανακοίνωσή της, καταγγέλλει στο βεροιώτικο λαό το γεγονός της άρνησης της Δημοτικής αρχής που τελικά οδήγησε στην αποχώρηση των εκπροσώπων της ΔΑΣΥ από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και τονίζει πως «χρειάζεται να παρέμβει άμεσα η Δημοτική αρχή, για να σταματήσει η έκθεση των παιδιών, για να προστατευτούν από τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και άπτεται της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, της παιδικής ηλικίας, του κοινωνικού ιστού».

«Η εκμετάλλευση είναι η πιο άγρια μορφή βίας»

Ο «Ρ» συζήτησε με αφορμή το περιστατικό της Βέροιας με τον Κυριάκο Ιωαννίδη, κοινωνιολόγο, καθηγητή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

«Ακούγεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα γεγονότα της Βέροιας ότι τα παιδιά "αντιγράφουν" μια αντίληψη για τη βία που συναντούν στην οικογένειά τους. Δεν είναι η οικογένεια η πρωτογενής αιτία για τη βία. Πρόκειται για βία μέσα σε μια οικογένεια εργατική, που έχει βιώσει την πιο άγρια μορφή βίας, την εκμετάλλευση», λέει μιλώντας στο «Ρ» ο Κυριάκος Ιωαννίδης, κοινωνιολόγος, καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Και προσθέτει: «Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πολύ πιο έντονος στα πιο εξαθλιωμένα, τα πιο καταπιεσμένα και πιο άγρια εκμεταλλευόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης. Ακόμα και τα παιδιά της τάξης αυτής καταλαβαίνουν ότι είναι στερημένα από μια σειρά υλικά και πνευματικά αγαθά. Κατανοούν ότι το σύστημα είναι εναντίον τους και αρνούμενα να ακολουθήσουν τους κοινωνικούς κανόνες, "παραβατούν"».

Σε ερώτηση γιατί παλιότερα ενώ υπήρχε φτώχεια, εκμετάλλευση και εξαθλίωση, τέτοια φαινόμενα δεν ήταν συχνά, ο Κ. Ιωαννίδης απάντησε: «Θα ήταν λάθος να ταυτίσουμε τη φτώχεια με την παραβατικότητα. Βεβαίως, κύρια πηγή βίας είναι η εκμετάλλευση, η οποία βιώνεται από τα πιο καταπιεσμένα και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, όμως η κυριότερη αιτία όξυνσης του φαινομένου είναι η κρίση του ίδιου του καπιταλισμού. Και στις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60 υπήρχε φτώχεια, αδιέξοδα, ταξικοί φραγμοί, παιδική εργασία, όμως σήμερα ο εργάτης και το παιδί του βλέπει έναν τεράστιο πλούτο συσσωρευμένο δίπλα του και τον ίδιο αποκλεισμένο από τα στοιχειώδη. Βομβαρδίζεται από πρότυπα αμύθητου πλούτου και ο νέος που δεν μπορεί να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα γι' αυτό που συμβαίνει, εύκολα οδηγείται σε παραβατική συμπεριφορά».

Αναζητούν τη συλλογική δραστηριότητα

Τα παιδιά και οι νέοι έχουν έντονη την ανάγκη να εκφραστούν, να ψυχαγωγηθούν και να δράσουν συλλογικά. Οταν αυτή τους η ανάγκη δεν ικανοποιείται ούτε στο σχολείο, ούτε στη γειτονιά μέσα από την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού, μέσα από την πρόσβασή τους στο καλό βιβλίο, στο θέατρο και τη μόρφωση, προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους εκτόνωσης και συλλογικής δράσης.

«Το χειρότερο είναι ότι σήμερα υπάρχει το έδαφος, τα βίαια παιχνίδια κι η βίαιη συμπεριφορά να ικανοποιούν τις ανάγκες των παιδιών. Την παιδική ενεργητικότητα, την ένταση, την έκρηξη, τη διάθεση για εξερεύνηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά δε διοχετεύονται σε δημιουργικούς τρόπους. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά που παραβατούν, αλλά για το σύνολο των παιδιών. Το παιχνίδι στον καπιταλισμό στρεβλώνεται», υπογράμμισε ο Κ. Ιωαννίδης.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Τηλε-τρομοκρατία

Με το νέο «τηλεοπτικό θρίλερ» που μεταδίδεται από τη Βέροια σε αλλεπάλληλες συνδέσεις, προσφέροντας ανήλικους μαθητές θυσία στο βωμό της τηλεθέασης, ασχολήθηκε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας (ΕΟΔ).

«Ορισμένοι τηλεπαρουσιαστές και ρεπόρτερς, επιτελικοί τηλεοπτικοί εγκέφαλοι και παραθυράτοι "μαϊντανοί", προκαλούν περιέργεια και σπέρνουν φόβο και τρόμο σε μικρούς και μεγάλους, με αφορμή ένα και μόνο τραγικό περιστατικό, το οποίο προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο», τονίζει το ΕΟΔ σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «με τις υπερβολές αυτές προβαίνουν στο βιασμό της προσωπικότητας και τραυματίζουν τον ψυχισμό των παιδιών και τρομοκρατούν την κοινωνία».

Τις αστυνομικές ανακρίσεις - αναφέρει η ανακοίνωση - μικρών παιδιών ακολουθούν αλλεπάλληλες τηλεοπτικές συνδέσεις και έντυπες αναφορές. «Το θέμα "διανθίζεται" με εξιστορήσεις για τις δραστηριότητες "παιδικών συμμοριών" και άλλα κατορθώματα που γενικεύουν ένα συμβάν, πληγώνοντας καίρια όλα τα μικρά παιδιά», συμπληρώνει.

Ανεργία και φτώχεια συνθλίβουν οικογένειες

Η κρατική μέριμνα για την οικογένεια και το παιδί είναι ανύπαρκτη. Η ανεργία, η φτώχεια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας συνθλίβουν την οικογενειακή ζωή και κάνουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών πραγματικό Γολγοθά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, σε σύνολο 130.902 μονογονεϊκών οικογενειών με παιδιά κάτω των 18 ετών, οι 41.367 ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι το 80,6% των μόνων μητέρων με 4 παιδιά είναι άνεργες και δεν έχουν εισόδημα.

Στις 150.000 ανέρχονται οι λιλιπούτειοι προλετάριοι στην Ελλάδα (το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας) σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού. Ενώ τα παιδιά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο φτάνουν τις 6.000. Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΚΑΠΑ RESEARCH AE το 2001, 7 στους 100 Ελληνες δήλωσαν ότι έχουν υπόψη τους κάποιο ή κάποια παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Απ' αυτούς το 49,2% ανέφεραν περιστατικά παιδικής εργασίας, το 33,8% περιστατικά πορνείας και οι υπόλοιποι άλλες μορφές εκμετάλλευσης («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 11/12/2005).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ