Motion Team |
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη |
Στην Αθήνα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και από κει ξεκίνησαν την πορεία τους, με κατεύθυνση τη Βουλή, μέσω των οδών Πεσματζόγλου, Σταδίου και Βασ. Γεωργίου. Οταν περνούσαν από την πλατεία Κλαυθμώνος συναντήθηκαν με τη συγκέντρωση των κατοίκων των Ανω Λιοσίων (που διαμαρτύρονταν ενάντια στη λειτουργία της χωματερής στην περιοχή τους), οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους κατά της ίδιας πολιτικής που γεννά και τα προβλήματα στην περιοχή τους.
Από τη συμβολική περικύκλωση της Βουλής |
Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά καλούν όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές, να μην περάσουν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια και της Λισαβόνας, που θα μετατρέψουν τους αποφοίτους σε φθηνό, ευέλικτο και μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ενώ θα οδηγήσουν τα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους και τις ανάγκες της αγοράς, ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Εξάλλου, αντίστοιχες αποφάσεις ενάντια στα νομοσχέδια υιοθετούνται και από άλλα συλλογικά όργανα των ιδρυμάτων. Το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου Αθήνας, ενώ σήμερα συζητά για το θέμα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Τη δική τους αγωνιστική απάντηση, ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον τους μέσω της υποβάθμισης των σπουδών τους και της ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων, έδωσαν φοιτητές και σπουδαστές, χτες το βράδυ, με δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Οι φοιτητές, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «ΟΧΙ στο νομοσχέδιο της Μπολόνια. Μέτωπο ενάντια στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Δωρεάν και Δημόσια» και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, απαίτησαν την απόσυρση των αντιδραστικών νομοσχεδίων.
Δυναμική πορεία πραγματοποίησε το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης χτες το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η συγκέντρωση του Συντονιστικού Θεσσαλονίκης έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου. Από εκεί ξεκίνησε μαχητική πορεία στις οδούς Αριστοτέλους, Τσιμισκή και Εγνατία με κατάληξη τα γραφεία της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.
Οι φοιτητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής απαιτώντας δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ αποσαφήνισαν πως ο αγώνας τους ενάντια στα «Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης» και στην «αξιολόγηση» δε σταματάει εδώ. «Τέρμα πια η κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», «Πτυχία με δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», φώναζαν.
Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της ΕΕ όπου εκπρόσωπος του Συντονιστικού εξέφρασε τη διαμαρτυρία των φοιτητών για τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να περάσει τα νομοσχέδια για τη «διά βίου εκπαίδευση» και την «αξιολόγηση» στη μέση της εξεταστικής περιόδου, και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.
Στις Σέρρες η συγκέντρωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ έγινε στην κεντρική πλατεία μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, οι δυνάμεις της ΠΚΣ και του ΠΑΜΕ έκαναν πλατιά ενημέρωση στο κέντρο των Σερρών για την «αξιολόγηση» και τη «διά βίου μάθηση».
Παρέμβαση - διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση
«Τα δικά μας παιδιά διώκονται από τα σχολεία. Τα δικά μας παιδιά δέχονται την αντιεκπαιδευτική επίθεση. Το ζήτημα της Παιδείας πλήττει την εργατική τάξη, πλήττει τα παιδιά της».
Τα πράγματα χτες το πρωί, ειπώθηκαν με το όνομά τους, χωρίς περιστροφές και ψευδαισθήσεις, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν εκπρόσωποι εννέα ταξικών συνδικάτων, στο υπουργείο Παιδείας.
Τα συνδικάτα των Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μετάλλου, Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργίας, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Κλινικών και Επισιτισμού - Τουρισμού, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στα νομοσχέδια της «αξιολόγησης» και της «διά βίου μάθησης» που προωθεί το υπουργείο, απαίτησαν την απόσυρσή τους και έκαναν σαφές ότι η ενημερωτική καμπάνια για θέματα Παιδείας των συνδικάτων που ήδη ξεκινά θα φτάσει σε κάθε εργάτη και κάθε μαθητή.
«Με τη λεγόμενη αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εφαρμογή της δήθεν "διά βίου μάθησης" προωθείται ουσιαστικά η πολυδιάσπαση, η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση των σπουδών, γι' αυτό και απαιτούμε την απόσυρση των νομοσχεδίων. Γιατί αυτό που επί της ουσίας θα αξιολογείται θα είναι το κατά πόσον τα ιδρύματα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, κατά πόσον οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα αποτελούν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και η έρευνα θα επιφέρει γιγάντωση των κερδών των πολυεθνικών», επισήμαναν οι συνδικαλιστές με υπόμνημά τους προς το υπουργείο.
Ομως, η υπουργός Παιδείας, αν και είχε ενημερωθεί για τη χτεσινή παράσταση, δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων «για ενιαίο και 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, με υψηλού επιπέδου σπουδές, εξ ολοκλήρου δημόσιες και δωρεάν και πτυχία με αξία για δουλιά με πλήρη δικαιώματα».
Τελικά, οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον Κ. Ράμμα, ειδικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος αρχικά προσποιήθηκε ότι δεν ξέρει τίποτα για το «έγκλημα» που γίνεται σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης, στη συνέχεια επιδόθηκε σε μια προσπάθεια μετάλλαξης της πραγματικότητας. «Οι απόψεις σας ταυτίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης», ήταν η προκλητική απάντησή του στους εκπροσώπους των εργαζομένων, που όχι μόνο βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και συνειδητοποιούν ότι η ανατροπή της είναι η μόνη διέξοδος για πραγματική Παιδεία σε όφελος του λαού.
Motion Team |
Παρότι το νομοθέτημα για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εκφράστηκε η πολιτική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα σχέδια για την ανώτατη εκπαίδευση. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Γ. Χουρμουζιάδης έκανε λόγο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Το νομοσχέδιο στηρίζεται σε αξίες που αντλούνται από την αγορά», επισήμανε ο Γ. Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας πως στόχο αποτελεί το να προσαρμοστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην παγκόσμια αγορά, που θα προσφέρει ταχύρυθμη και αναλώσιμη κατάρτιση και θα οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές βλέπουν την υποβάθμιση των σχολών με εστίες και λέσχες ακατάλληλες. Παράλληλα, όσον αφορά στη θεσμοθέτηση του παραρτήματος πτυχίου σημείωσε πως αυτό «θα πάρει τον χαρακτήρα της συστατικής επιστολής».
«Οι διαδικασίες αξιολόγησης δεν αποβλέπουν στην επιβολή ποινών αλλά στην καταγραφή των προβλημάτων», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, σημειώνοντας: «Τόσο η πολιτεία όσο και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη λύση τους». Το στίγμα πάντως των κυβερνητικών επιδιώξεων έδωσε και η εισηγήτρια της ΝΔ, Μ. Κόλλια, η οποία μίλησε για πανεπιστήμια που θα παρέχουν τίτλους σπουδών «στοχεύοντας στην ανταγωνιστικότητα». Σημείωσε δε ότι βάση αυτής της επιλογής αποτελεί «η πολιτική βούληση της ΕΕ που εκφράστηκε τον Μάρτιο του 2000 στη Λισαβόνα». Σύμφωνη με την αρχή ότι η αξιολόγηση πρέπει να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Συλβ. Ράπτη, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοθέτημα λόγω «έλλειψης πρότερου έντιμου βίου της κυβέρνησης» καλώντας τη να ξεκαθαρίσει το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Το νομοθέτημα καταψήφισε και ο ΣΥΝ.
Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι οι μόνοι που τάχθηκαν υπέρ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «διά βίου μάθηση». Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γ. Χουρμουζιάδης εξέφρασε την αντίθεσή του, μιλώντας για ένα νομοθέτημα που επαναπροσδιορίζει την έννοια της μάθησης με τους όρους και τα ζητούμενα της ελεύθερης αγοράς. Οπως είπε, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία οδηγούνται «έξω και μακριά από τις ξεκάθαρες ανάγκες του κοινωνικού ανθρώπου και την παραγωγή επιστημονικής γνώσης» και μετατρέπονται σε «περιοχή ανεξέλεγκτων ανταγωνισμών». Παράλληλα, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι με τις επιμέρους διατάξεις του νόμου «στήνεται μια νεοπλασματική γραφειοκρατία, αμείλικτος εχθρός της γνώσης».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής: