ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2019 - Κυριακή 9 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ομοβροντία νομοθετημάτων μέχρι την τελευταία στιγμή

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών, που ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χειρότερες ακόμα και από αυτές τις απαράδεκτες του κατεπείγοντος, έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής για αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως «πιστός στρατιώτης» του κεφαλαίου, καταθέτοντας τη μία νομοθετική ρύθμιση μετά την άλλη, την τελευταία βδομάδα, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν τη διάλυση της Βουλής, για να προλάβει να τακτοποιήσει «εκκρεμότητες» που στρώνουν το δρόμο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης την επομένη των εκλογών με όποια κυβέρνηση, αλλά και για να υφαρπάξει λαϊκές ψήφους.

Τελευταίο νομοσχέδιο ήταν του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Εργα V και VI της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας», στο οποίο υπουργεία και κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεταν τροπολογίες ακόμα και λίγο πριν την ψήφισή του.

Συνολικά από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, δηλαδή μέσα σε 5 μέρες, στη Βουλή ψηφίστηκαν με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες 5 νομοσχέδια και πάνω από 20 τροπολογίες υπουργείων, με αρκετές από αυτές να είναι ολόκληρα νομοσχέδια.

Ανάμεσα στα νομοσχέδια ήταν και τα δύο - με πάνω από 1.000 άρθρα - για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις αντιδραστικές, οι οποίες περιστέλλουν παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες (βλ. και σχετικό θέμα σελ. 11). Το ΚΚΕ αποχώρησε τόσο από τη συζήτηση στην Επιτροπή όσο και από εκείνη στην Ολομέλεια, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο και τις διαδικασίες.

Οσον αφορά τις τροπολογίες, πέρα από τις ψηφοθηρικές, πέρασαν σειρά μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, διαγραφές προστίμων σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως αυτές των πετρελαιοειδών, αλλά και φοροαπαλλαγές επιχειρηματικών ομίλων που παρέλαβαν επιχειρήσεις μετά την αποκρατικοποίησή τους (π.χ. ΣΕΚΑΠ), «δωράκια» στους ομίλους της Ενέργειας κ.ο.κ.

Υμνοι στην επιχειρηματικότητα σε βάρος της Υγείας

Συγκεκριμένα: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά Νιάρχου έδωσε αφορμή για να υμνηθεί και πάλι η «φιλανθρωπία» των εφοπλιστικών ομίλων από τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ύμνους στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» είχαν υποδεχτεί τη δωρεά η ΝΔ, η οποία δεν συμμετείχε στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η ΧΑ, που αποχώρησαν. Η δωρεά αφορά δύο αεροπλάνα, την ανακατασκευή δύο ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές και μηχανήματα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες «αξιοποιούν αυτού του τύπου τις συμφωνίες, όπως η συγκεκριμένη με το Ιδρυμα Νιάρχου, ώστε να επιδράσει με πολλαπλούς στόχους - ιδεολογικά, βεβαίως - στο λαό, στους εργαζόμενους: Αφενός να καλλιεργήσει, στο έδαφος των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών οικογενειών, το "ανθρώπινο πρόσωπο" του συστήματος του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης, που ευθύνεται και για την εικόνα της Υγείας, έτσι ώστε να συμφιλιωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με την αντίληψη ότι όσο καλύτερα πάει η κερδοφορία των επιχειρηματιών, μπορεί να περισσέψει και κανένα ψίχουλο, και παράλληλα οι εργαζόμενοι να εθίζονται με την αντίληψη για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές όχι ως δικαίωμα, αλλά ως φιλανθρωπία. Διότι την ίδια ώρα που εμφανίζονται ως μεγάλοι ευεργέτες υπέρ του λαού όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θεωρούν για παράδειγμα αιτία πολέμου ακόμα και τη διεκδίκηση μιας στοιχειώδους αύξησης στο μισθό, βελτίωσης συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, διαμορφώνοντας δηλαδή συνθήκες δουλειάς και ζωής με όρους περασμένων δεκαετιών».

Σημείωσε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι δεν «υπάρχει μία» για την Υγεία λόγω των δημοσιονομικών στόχων, προσφέρει απλόχερα χρήμα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ μόνο για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς δίνει 4 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τόνισε ότι αυτό είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους, που με την οργάνωση της πάλης τους θα πρέπει να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, δωρεάν Υγεία, που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες.

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΝΙΜΤΣ

Περιοδεία στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) πραγματοποίησε την Παρασκευή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Συμμετείχαν ακόμα ο Ηλίας Σιώρας, γιατρός, στέλεχος του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Σοφικίτης, απόστρατος ταξίαρχος του Ε.Σ.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Βίλλια, και με μέλη του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, συγκεκριμένα την πρόεδρο Κατερίνα Χαραλαμπίδου, την γραμματέα Μαρία Συμεωνίδου και τον ταμία Νίκανδρο Ζαχαρία.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου, όπως αυτό της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο Χρ. Κατσώτης δήλωσε ότι «κάναμε αυτήν την περιοδεία με κλιμάκιο του ΚΚΕ στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ για να ακούσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με τη ΜΕΘ, την έλλειψη προσωπικού και όλα αυτά που αντιμετωπίζουν συνολικά τα νοσοκομεία και ο τομέας της Υγείας. Συναντηθήκαμε με τον υποδιοικητή του, ο οποίος μας ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, αλλά και με το σωματείο των εργαζομένων, που μας έδωσε συνολικά την "εικόνα" του νοσοκομείου. Σαν ΚΚΕ έχουμε κάνει ήδη παρεμβάσεις με Ερωτήσεις στη Βουλή και θα επανέλθουμε όταν χρειαστεί. Πάνω απ' όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει με τον αγώνα τους να προστατέψουν συνολικά την καλή λειτουργία του νοσοκομείου, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού, κανονική λειτουργία της ΜΕΘ και όλα αυτά που είναι αναγκαία για τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στους ασθενείς».

Ο Ηλ. Σιώρας υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα του ΝΙΜΤΣ, με τα οποία δεν ασχολούμαστε πρώτη φορά, είναι τα βασικά προβλήματα που έχει όλη η δημόσια Υγεία, δηλαδή: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κλειστές κλίνες, υπολειτουργία εργαστηρίων. Αυτά αντιμετωπίζει και το ΝΙΜΤΣ. Το νοσοκομείο έχει ακόμα ένα ιδιάζον πρόβλημα, ότι υπάρχουν τεράστια διοικητικά - νομικά κενά σε σχέση με το πού ανήκει και πού πρέπει να ανήκει. Ανήκει στο ΥΕΘΑ αλλά θα πρέπει να ανήκει στο υπουργείο Υγείας, αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μη στρατιωτικοί. Αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα. Από εκεί και πέρα το τρομερό πρόβλημα να διαθέτει το νοσοκομείο 400 άτομα μη ιατρικό προσωπικό και να θέλει άλλους τόσους, και να προκηρύσσει το υπουργείο 30 θέσεις από τους οποίους οι 8-10 θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα, ή από τους 113 γιατρούς του ΕΣΥ που προβλέπει ο παλιός οργανισμός να υπηρετούν τώρα 45 και να προκηρύσσονται ελάχιστες θέσεις, αυτό αντανακλά ανάγλυφα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο στο ΝΙΜΤΣ αλλά παντού. Η διαρκής απαξίωση των νοσοκομείων και ειδικά του ΝΙΜΤΣ έχει βάλει τους εργαζόμενους σε πολλές υποψίες για τη μελλοντική χρήση αυτού του χώρου συνολικά, αν θα είναι νοσοκομείο, αν θα είναι ξενοδοχείο, αν θα πάει σε πολυεθνικές, επειδή είναι ένα "φιλέτο" στο κέντρο της Αθήνας. Δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε τον κίνδυνο άλωσης του χώρου αυτού και του νοσοκομείου αυτού από ιδιωτικά συμφέροντα και θα αντισταθούμε, φυσικά, με όλους τους εργαζόμενους».

Πατριδογνωμόνιο
Εξω τώρα από το δωμάτιο πανικού!

Με σημαίες, με σημαίες και με ταμπούρλα και σφίγγοντας το χέρι και χαμογελώντας, όπως λέει κι ο ποιητής μας, ο Ρίτσος ολωνών με τη Ρωμιοσύνη του, έτσι θα πάμε και σ' αυτόν τον αγώνα (τον εκλογικό) σύντροφοι και φίλοι και συνοδοιπόροι! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, κι αν υπάρχει δεν τον ξέρουμε, δεν θέλουμε να τον ξέρουμε, και δεν τον επιλέγουμε. Εχει και τρόλια, έχει και φτήνια, αυτός ο άλλος δρόμος, έχει και τερτίπια, και ψώνια, και σκόνη, και χρυσόσκονη, και κυρίως πλασιέδες αυταπατών και ψευδαισθήσεων.

Σ' αυτήν τη φάση του μετεκλογικού και συνάμα προεκλογικού πολτού πρέπει να σταθούμε πολύ ψηλότερα, πολύ δυνατότερα, και κυρίως πολύ πιο αποφασισμένα στο ύψος που μας βάζουν οι αντικειμενικές συνθήκες συνεχώς αναδιαμορφούμενες στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση.

Ανάμεσα σε γκρουπούσκουλα που αρχινάνε απ' τα χειρόγραφα του Ιησού και τα φασισταριά και περνάνε απ' τις κοσμοπολίτικες βαρουφακειάδες και τα όψιμα αριστεροπατριωτικά μοιρολόγια ως το ήθος και το ύφος των μνημονιακών κομμάτων εξουσίας και ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ, και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ πρέπει να σταθεί εκ των πραγμάτων ως η μόνη πραγματική αντιπολίτευση, υπερασπιστική των λαϊκών συμφερόντων. Ωρίμασαν οι συνθήκες για να δει ο λαός ότι με ανακουφιστικές πολιτικές, γυαλιστερά ψέματα και διαστρεβλωτικά ιστορικά αναγνώσματα, όχι μόνον προκοπή και χαΐρι δεν θα δει, αλλά θα επιτρέψει και στη δεξιά, και στην οπορτουνίστικη αριστερή παραλλαγή της, και στον πασοκικό νεομπαλαντέρ, να διαχειριστούν απλώς το δωμάτιο πανικού και βασανιστηρίων στο οποίο τάχα μου μας έσπρωξε η κρίση.

Αυτό το δωμάτιο θέλει γκρέμισμα. Απ' τη λαϊκή αντιπολίτευση. Και στη Βουλή, όπως και στα συνδικάτα, στους δήμους, στις Περιφέρειες, τους τόπους δουλειάς κι όπου αλλού τ' αφεντικά, η εργοδοσία και οι ...νικητές ετοιμάζουν καινούρια βάσανα και καινούρια υπνωτικά χάπια για τις μάζες των ανέργων, των ημιαπασχολούμενων, των απλήρωτων εργαζομένων, των αιχμάλωτων της νέας εποχής, είτε φοράνε κοστούμι στο γραφείο, είτε φόρμες δουλειάς στο χωράφι και την πόλη.

Με σημαίες και με ταμπούρλα τραβάμε μπροστά ως τις 7 του Ιούλη που πυρώνει, όπως λέει ο άλλος ποιητής, ο Ελύτης, να απωθήσουμε το τίποτα για το λαό, που επελαύνει εναντίον του ως δώρο της ηγεμονεύουσας αστικής τάξης. Μπορούμε να διεκδικήσουμε την οργή που γίνεται αντεπίθεση, την απογοήτευση που γίνεται έμπνευση, τη δύναμη να σχεδιάζει ο ίδιος ο λαός το μέλλον του κι όχι να εγκρίνει τα σχέδια που του πλασάρονται απ' αυτούς που τον υποθήκευσαν για έναν αιώνα. Μπορούμε να τους κόψουμε και τη φόρα, και την έπαρση, και τα ψέματα που αντιπροσωπεύουν και στην ΕΕ, και στο ΝΑΤΟ, και στα φόρα που τους γέμισαν με βραβεία και συγχαρητήρια, γιατί έμαθαν να περπατάνε στο ρυθμό των συμφερόντων τους.

Με το ΚΚΕ η ζωή τραβάει την ανηφόρα και θα είναι νικηφόρα!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ