ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων

Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για το «πάγωμα» διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως «απάντηση» στην απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μετά την παρέλευση του 18μηνου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από την Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, περιγράφοντας τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την πρόσφατη απελευθέρωση των 8 στρατιωτικών, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Εχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία και εφαρμόζεται. Εχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας προς την Ελλάδα».

Η ελληνοτουρκική συμφωνία που «παγώνει» έχει υπογραφεί από το 2001 και αφορά την επιστροφή «παράνομων μεταναστών» από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστροφα. Η συμφωνία δεν περιλάμβανε ορισμένα νησιά του Αιγαίου που χρησιμοποιούνταν ως πέρασμα προς την Ευρώπη, τα οποία όμως προστέθηκαν με τη Συμφωνία για το Μεταναστευτικό που υπέγραψε η Τουρκία με την ΕΕ το 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιπτώσεις θα υπάρξουν, στην ουσία, για τις επιστροφές που γίνονταν μέσω του Εβρου.

Πάντως, διπλωματικές πηγές που επικαλούνταν χτες το ΑΜΠΕ, μίλαγαν για «ατυχή» δήλωση, προσθέτοντας πως «αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017».

Αν και ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν αμφισβητεί - τουλάχιστον προς το παρόν - την απαράδεκτη ούτως ή άλλως Συμφωνία του 2016, είναι ξεκάθαρο ότι η όποια εξέλιξη σχετικά με την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» όπως και συνολικά στα Ελληνοτουρκικά, είναι ενταγμένη στο σύνθετο αλισβερίσι που κλιμακώνεται ανάμεσα στην Τουρκία και τη Δύση γενικά, αλλά και ειδικότερα με την ΕΕ.

Αλλωστε, είναι ενδεικτικά και τα σχόλια που έκανε στην ίδια συνέντευξη ο Τσαβούσογλου - σύμφωνα με τα τουρκικά ρεπορτάζ - χαρακτηρίζοντας μεν «απαράδεκτη» την απόφαση αποφυλάκισης των 8 - κατά την Αγκυρα - «πραξικοπηματιών», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση (της Ελλάδας) θέλει αληθινά να λύσει το ζήτημα», ωστόσο «υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Δύση στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, να καταγραφεί ότι τουρκικά δημοσιεύματα εμφάνιζαν χτες τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις (SAT) να έχουν κληθεί σε ετοιμότητα, εξαιτίας - σύμφωνα με το «Αναντολού» - της αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα».

Βάζει «επιδιαιτητή» το ΝΑΤΟ...

Στο μεταξύ, για δηλώσεις που «δεν αποτελούν προκλήσεις απέναντι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις συμμαχικές χώρες» έκανε λόγο από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Π. Καμμένος, σταθερά στην κυβερνητική γραμμή που βάζει σε ρόλο επιδιαιτητή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι «τέτοιου είδους πρόκληση ήταν και η δήλωση Τσαβούσογλου σε σχέση με τη μονομερή (...) κατάργηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό. Γι' αυτό το σημείο ενημέρωσα τους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ενημέρωσε τους υπουργούς Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ενώ ζήτησε και διευκρινίσεις από τον Τούρκο ομόλογό του για το τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα «πακετάρουν» τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω της παρέλευσης του 18μηνου.

...που «σφυρίζει αδιάφορα»

Ολα αυτά την ώρα που κληθείς, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ από Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, να σχολιάσει τις αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν κατηγορούμενοι ως πραξικοπηματίες από την Τουρκία και πως τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν τη «συνεργασία» μεταξύ δύο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, είπε: «Είμαστε ενήμεροι για τα ζητήματα. Τα έχω συζητήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αγκυρα, όπως και με Ελληνες υπουργούς. Το μήνυμά μου είναι να μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι. Το σημαντικό είναι να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ηρεμία και ψυχραιμία».


ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Και το παζάρι συνεχίζεται

Eurokinissi

Συνεχίζεται το παζάρι για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ώστε να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας MIA, πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί «από μέρα σε μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι το τηλεφώνημα από την πλευρά των Σκοπίων θα γίνει, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

Στο μεταξύ, ως ολιγοήμερη παράταση της αναμενόμενης συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες, που θα επικυρώσει τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία, ερμηνευόταν χτες η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που σημείωνε ότι «η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί(σ.σ. η συμφωνία)το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου(σ.σ. στα τέλη Ιούνη),επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμένα. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης, αποδεκτής και από τα δύο μέρη, υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε διοριών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

«Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την επίλυση του ονοματολογικού», έλεγε νωρίτερα ο αν. πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη συνάντηση που είχε με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μιλώντας, εξάλλου, σε πάνελ στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι «η εξωτερική αντίσταση» θα αυξηθεί όσο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλησιάζουν σε συμφωνία που θα «ξεκλειδώνει» την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Δεν διευκρίνισε τι μορφή μπορεί να πάρει αυτή η «αντίσταση», αλλά εκτίμησε ότι μια αποτυχία των συνομιλιών με την Αθήνα θα έχει επιπτώσεις σε ζητήματα Ασφάλειας, όπως επίσης οικονομικές και πολιτικές.

Συνέχισε ότι η αντιπαράθεση για το όνομα έχει ευρύτερο γεωπολιτικό υπόβαθρο, εφόσον υπάρχουν «εξωτερικές επιρροές στην περιοχή». «Είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, «ότι δεν θέλουν όλες οι χώρες να μπει η "Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE είναι υπό ιδιαίτερη πίεση από τη Ρωσία, προκειμένου να μπλοκάρει μια λύση, απάντησε «δεν νομίζω». Πρόσθεσε ότι μπορεί κάποια μέλη του VMRO να θέλουν να εκτρέψουν τις συνομιλίες από τη μέχρι τώρα τροχιά τους, αλλά δεν αναμένει να επικρατήσουν στο τέλος.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χτες το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, και αναπαρήγαγε εδώ το ΑΠΕ, ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Ε. Κούκαν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας». Ο Σλοβάκος πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της ΝΔ πως το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μία ευρύτερη προοπτική», να λαμβάνει υπόψη «όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες» και πως «πρέπει να είναι οραματιστής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ