ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σε ανακοίνωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε Συρία, Κατάρ και Ιράν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι χτεσινοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εναντίον δυνάμεων του συριακού στρατού, σε συνδυασμό με τη διπλωματική κρίση στο Κατάρ και τη σημερινή επίθεση στο Κοινοβούλιο του Ιράν, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Είναι αυτές ακριβώς οι επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Ρωσία, που οδήγησαν στο διαμελισμό και την αποσταθεροποίηση χωρών, τη στήριξη των ομάδων τζιχαντιστών, τύπου ISIS, με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών των ενεργειακών δρόμων της περιοχής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτό το μακελειό, με το πρόσχημα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, που αφορά ουσιαστικά τη συμμετοχή του εγχώριου κεφαλαίου στη λεία του πολέμου.

Για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει λαϊκό αίτημα αγώνα και διεκδίκησης η απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

ΙΡΑΝ
Επίθεση τζιχαντιστών και στην Τεχεράνη

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη

Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το μνημείο του Χομεϊνί, μετά την επίθεση

Copyright 2017 The Associated

Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το μνημείο του Χομεϊνί, μετά την επίθεση
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και παγκοσμίως. Ολη η περιοχή έχει γίνει επισφαλής», δήλωσε χτες από την Αγκυρα, όπου έφτασε για επίσημη επίσκεψη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με αφορμή τη διπλή, συντονισμένη επίθεση που έγινε χτες το πρωί στην Τεχεράνη. Στόχος των δύο ομάδων ενόπλων ήταν το ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Η διπλή επίθεση τερματίστηκε μετά από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και συγκρούσεις που προκάλεσαν 12 νεκρούς και 42 τραυματίες. Σημειώνεται σε μία περίοδο επικίνδυνης όξυνσης της κόντρας μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με φόντο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη, την πρόσφατη κόντρα των περισσότερων χωρών του Περσικού Κόλπου με το Κατάρ και την επιλογή της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να έρθει σε ρήξη με το Ιράν.

Η πρώτη ομάδα δραστών, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, φερόταν να αποτελείται από δύο άτομα, που εμφανίστηκαν γύρω στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα στο μαυσωλείο του Χομεϊνί, με τον έναν να έχει ζωστεί με εκρηκτικά, που τα πυροδότησε προκαλώντας έκρηξη, και τον δεύτερο να μην προλαβαίνει να τα πυροδοτήσει, καθώς έπεσε νεκρός από τις σφαίρες φρουρών ασφαλείας.

Ακολούθησε, λίγα λεπτά αργότερα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, ένοπλη επίθεση τεσσάρων ανδρών που είχαν γυναικεία αμφίεση στην αίθουσα υποδοχής του κοινοβουλίου και ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και πιστόλια. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους φρουρούς ασφαλείας στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ένας από τους τέσσερις ενόπλους κατάφερε να φτάσει στον τέταρτο όροφο και να πυροδοτήσει ζώνη εκρηκτικών, προκαλώντας έκρηξη. Οι άλλοι τρεις έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Την ευθύνη της ασυνήθιστης για τα δεδομένα του Ιράν επίθεσης ανέλαβαν μέσα σε ελάχιστες ώρες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ισχυριζόμενοι πως ήρθαν στην περιοχή για να μείνουν και να «αποκαταστήσουν την τάξη» υπέρ των Σουνιτών Μουσουλμάνων. Ιρανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσαν σε ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης πως συνέλαβαν και τρίτη ομάδα υπόπτων πριν εξαπολύσουν άλλη επίθεση, ενώ πρόσθεσαν πως «στις 6 Ιούνη εισήλθαν στην Τεχεράνη αρκετές ομάδες τρομοκρατών».

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζανί, καταδίκασε την επίθεση σαν πράξη «δειλίας, που επιδιώκει την υποβάθμιση της μάχης που δίνει το Ιράν κατά της τρομοκρατίας».

Αργότερα χτες βράδυ, οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις στην Τεχεράνη, τονίζοντας πως σημειώθηκε μερικές μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με ηγέτες χωρών του Κόλπου «που στηρίζουν τους τρομοκράτες».

Γεγονός είναι πως επιθέσεις όπως οι χτεσινές είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν σημειωθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979 από την ένοπλη σουνιτική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού».

Διεθνείς αντιδράσεις

Η διπλή ένοπλη επίθεση καταδικάστηκε από δεκάδες ξένους αξιωματούχους, με πρώτο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που επισήμανε πως οι επιθέσεις «αναδεικνύουν την ανάγκη βαθύτερης διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιβεβαίωσε τη βούληση της Μόσχας «να βοηθήσει το Ιράν».

Η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που έχει στενή συνεργασία με το Ιράν, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τεχεράνη», προσθέτοντας πως είχαν υποστήριξη «από αρκετές κυβερνήσεις», δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις. Ο Ιρακινός Πρόεδρος Φουάντ Μασούμ επίσης καταδίκασε τις επιθέσεις.

Ανακοίνωση καταδίκης της διπλής επίθεσης στην Τεχεράνη εξέδωσαν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Εξωτερικών του Πακιστάν, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μετά από αρκετές ώρες η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη». Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τα θύματα και καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ έφτασε χτες στην Αγκυρα, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ο Ζαρίφ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε στενή ανταλλαγή ιδεών με την Τουρκία σχετικά με τα (τελευταία) γεγονότα».

ΣΥΡΙΑ
Οι ΗΠΑ ξαναχτύπησαν δυνάμεις του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες βδομάδες οι ΗΠΑ χτύπησαν το βράδυ της Τρίτης συριακά στρατεύματα στη στρατηγική (μεταξύ άλλων και για τον ανεφοδιασμό ιρανικών δυνάμεων που στηρίζουν τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ) περιοχή αλ Τανφ. Η περιοχή βρίσκεται στα νότια σύνορα της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και «φιλοξενεί» αμερικανική στρατιωτική βάση που έχει φτιαχτεί βεβαίως δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης...

Η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ χτύπησε ομάδα περίπου 60 Σύρων στρατιωτών, άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και μονάδες πυροβολικού επειδή τάχα «έθεσαν απειλή στο συνασπισμό και στις σύμμαχες δυνάμεις» στην περιοχή. Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν πως κατέστρεψαν δύο μονάδες πυροβολικού, ένα αντιαεροπορικό όπλο και προξένησαν υλικές ζημιές σε άρμα μάχης. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Πάντως, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, μιλώντας ως εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ, είχε προϊδεάσει στο τέλος της περασμένης βδομάδας για την προχτεσινή επίθεση κατηγορώντας δυνάμεις που στηρίζονται από το Ιράν πως βρίσκονταν περίπου 30 χλμ. εντός της λεγόμενης «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» κοντά στην περιοχή αλ Τανφ, μολονότι οι τέσσερις αυτές ζώνες δεν έχουν ακόμη ούτε καν καθοριστεί γεωγραφικά επακριβώς.

Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ρωσίας και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που την κατήγγειλε ως «κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Ο Σ. Λαβρόφ τόνισε: «Η επίθεση χτύπησε εκείνες τις δυνάμεις που είναι οι πιο αποτελεσματικές στον αγώνα με τους τρομοκράτες στο έδαφος. Αυτό προκαλεί την ανησυχία μας».

ΚΑΤΑΡ
Σφοδρός ανταγωνισμός συμφερόντων

ΝΤΟΧΑ.--

Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τις περισσότερες χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής, με πρόσχημα την πολύπλευρη στήριξη που προσφέρει (όπως και οι χώρες που το κατηγορούν, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία) σε ένοπλες οργανώσεις, τύπου «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο, οι βαθύτερες αιτίες της έντασης βρίσκονται στον σφοδρό ανταγωνισμό αστικών τάξεων της περιοχής και μονοπωλιακών ομίλων με το Ιράν, για την Ενέργεια και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής. Χτες, δύο ακόμη χώρες (Μαυριτανία και Ιορδανία) σταμάτησαν ή περιόρισαν τις διπλωματικές σχέσεις με το βασίλειο του Κατάρ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας το Κατάρ να ικανοποιήσει «αιτήματα» των χωρών του Κόλπου ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις κατά του Κατάρ ελήφθησαν «με μεγάλο πόνο» και ότι είναι βήματα μίας «καλοπροαίρετης προσπάθειας που επιδιώκει την ανάσχεση του εξτρεμισμού». Τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ζητήσει καμία μεσολάβηση από τρίτη δύναμη, εκτιμώντας ότι οι χώρες του Κόλπου «είναι σε θέση να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ζήτησε αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση της κρίσης, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να εξασθενίσει τον «πόλεμο κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουαρ Γκαργκάς, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, είπε πως «δεν υπάρχει τίποτε να διαπραγματευτούμε με το Κατάρ», κατηγορώντας το πως... «καβάλησε την τίγρη του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» και τώρα «πρέπει να πληρώσει το τίμημα». Κάλεσε την καταριανή ηγεσία να απελάσει άμεσα στελέχη «εξτρεμιστικών οργανώσεων», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την παλαιστινιακή «Χαμάς» και όσες άλλες οργανώσεις «έχουν DNA Αλ Κάιντα», όπως εκείνες «που δρουν σε Σομαλία, Συρία, Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη» κ.α. Απαίτησε από τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη αλ Θάνι να «συμμαζέψει» διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, υπονοώντας το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», που συχνά εμφανίζεται επικριτικό σε ηγεσίες αραβικών χωρών, παίρνοντας στο παρελθόν το πλευρό των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην Αίγυπτο και αλλού. Τα παραπάνω αιτήματα φαίνεται πως μετέφερε χτες στο Κατάρ και ο Κουβεϊτιανός εμίρης, που μετέβη το βράδυ της Τρίτης στη Σαουδική Αραβία, έχοντας αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία.

Ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Κατάρ

Για το ζήτημα του Κατάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με ηγέτες σε Γαλλία, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ιορδανία, Ινδονησία, Μαλαισία, επιχειρώντας αποκλιμάκωση της έντασης, δεδομένων των στενών σχέσεων που έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνησή του με τη βασιλική οικογένεια και μονοπώλια στο Κατάρ.

Χτες βράδυ, επίσης, η τουρκική βουλή έδωσε «πράσινο φως» για την επίσπευση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη στρατιωτική τουρκική βάση στο Κατάρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ