ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κάλπες εγκλωβισμού στα αστικά διλήμματα σε φόντο τρομοφοβίας

Η Μέι σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις
Η Μέι σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι Βρετανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες από τις 7 το πρωί έως τις 10 μ.μ. (τοπική ώρα) με φόντο τα «διλήμματα» που προβάλλουν τα κόμματα της αστικής τάξης για «τρομοκρατία», αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με φόντο το κουρέλιασμα των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης για αξιοπρεπή δουλειά, ζωή, μόρφωση, ποιοτική Υγεία.

Εως την ύστατη στιγμή, η Συντηρητική πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πάσχιζαν να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους με το μέρος τους, με δεδομένη τη μικρή μεταξύ τους διαφορά, που φάνηκε να κυμαίνεται σχεδόν στα όρια στατιστικού λάθους, αφότου ανατράπηκε θεαματικά το αρχικό προβάδισμα άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων που είχε η πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι χτες ξεκίνησε την τελευταία της προεκλογική εμφάνιση από τη μεγαλύτερη κρεαταγορά του Λονδίνου, Σμίθφιλντ, όπου και αποδοκιμάστηκε από την πλειονότητα των χασάπηδων που φώναξαν συνθήματα υπέρ των Εργατικών. Στη συνέχεια μετέβη σε προεκλογικά κέντρα των Συντηρητικών διαβεβαιώνοντας ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα πατάξει «την τρομοκρατία ακόμη και αν χρειαστεί να θιχτούν νόμοι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!

Ο σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν τάζει διάφορα σε λαϊκά στρώματα που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης πλασάροντας ένα διαφορετικό μείγμα και αυταπάτες περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού». Η επιδείνωση των συνθηκών ζωής, του δημόσιου συστήματος Υγείας αξιοποιείται για να προβάλει φιλολαϊκό προφίλ, που ενισχύεται και από τις αυταπάτες που δημιουργούν τα ΚΚ Βρετανίας και Νέο ΚΚ Βρετανίας, τα οποία καλούν σε στήριξή του, στο όνομα της «ήττας της δεξιάς» και μιας «αριστερόστροφης κυβέρνησης», που δήθεν θα δώσει φιλολαϊκές λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα για τον τελικό νικητή των σημερινών εκλογών ήταν θολή έως την τελευταία ώρα, εξαιτίας των αντιφάσεων από αρκετές δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «YouGov» προέβλεπε πως το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 42% των ψήφων και θα κερδίσει 302 έδρες από το σύνολο των 650 της Βουλής των Κοινοτήτων. Ακολουθούν οι Εργατικοί με 38% και 269 έδρες.

Εξελίξεις για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

Οι εκλογές έριξαν χτες σε δεύτερη μοίρα τις ειδήσεις από το μέτωπο ερευνών για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε σε 8 από 7 μετά τον εντοπισμό της σορού 45χρονου Γάλλου στα νερά του ποταμού Τάμεση. Ανακοινώθηκε επίσης η σύλληψη ενός 30χρονου υπόπτου στο Λονδίνο και επιβεβαιώθηκε πως κρατούνται τουλάχιστον δύο ύποπτοι δίχως απαγγελία κατηγοριών στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Χτες επίσης η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις στο Λονδίνο μετά από ειδοποίηση για δύο αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονταν κοντά στις εγκαταστάσεις της νέας αμερικανικής πρεσβείας. Πυροτεχνουργοί βρίσκονταν στο σημείο, όπως και ασθενοφόρα, ενώ η περιοχή είχε αποκλειστεί.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παροτρύνσεις ΗΠΑ και άλλων για «ευελιξία»

Καθώς ετοιμάζεται η συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη έχουν «πάρει φωτιά» οι ζυμώσεις στα επιτελεία των ιμπεριαλιστών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις ισορροπίες σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται καθαρά καθώς ετοιμάζεται η συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, καλωσόρισε τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Κομισιόν επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να είναι σε θέση να υποβοηθούν τη διαδικασία».

Στις ΗΠΑ, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνεχίζει τις επαφές του, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζόναθαν Κοέν, μιλώντας στο συνέδριο της ελληνοκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, σημείωσε ότι «τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων στο νησί. Το άλλο πράγμα είναι ότι ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη ρητορική και οπωσδήποτε σε οποιαδήποτε αντίδραση στις κυπριακές έρευνες».

Αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για την «καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες» για την επίτευξη «διαρκούς και περιεκτικής λύσης» και καλώντας «όλες τις πλευρές, και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και δημιουργικότητα για να φτάσουν σε συμφωνία που θα ωφελεί όλους τους Κύπριους».

Η Τουρκία και ο Ακιντζί

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αφού ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «διαστρέβλωσε» τις ανακοινώσεις του γγ του ΟΗΕ (σ.σ. επειδή η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζει τον προγραμματισμό νέων επαφών ως δικαίωση των δικών της προσπαθειών) σημειώνει πως «όλοι οι συμμετέχοντες (στη Διάσκεψη της Γενεύης) πρέπει να υιοθετήσουν την εποικοδομητική στάση που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύουν, δείχνοντας ειλικρινή βούληση για διευθέτηση».

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατηγόρησε κι αυτός την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επιχειρεί να «διαβάσει» τη συμφωνία όπως εκείνη επιθυμεί, ενώ - σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - είπε ότι δεν αναμένονται άλλες συναντήσεις στην Κύπρο, εκτός κι αν ζητήσει επαφές ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Επέμεινε ακόμα στη σημασία να εξεταστούν παράλληλα όλα τα κεφάλαια στη Γενεύη και ότι ο χάρτης (για το εδαφικό) θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών «μόνο στο τελικό στάδιο».

Κι ενώ οι ζυμώσεις εντείνονται ολόπλευρα, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι Τουρκία και ψευδοκράτος εξέδωσαν νέες παράνομες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Οσον αφορά τις επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, ο Κύπριος ηγέτης συζήτησε προχτές με στελέχη της «ExxonMobil» την πορεία υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφτηκε με τον αμερικανικό κολοσσό, αλλά και ζητήματα που συνδέονται με τις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις. Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος συνάντησε τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, Γκίλαρντ Ερνταν, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια αλλά και την επικείμενη νέα τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ. Σήμερα, ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψίχουλα υπόσχεται στους συνταξιούχους

Μια «σύνταξη αλληλεγγύης» επιφυλάσσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας για τους «ανθρώπους που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και στα γεράματα αναγκάζονται να ζουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο καγκελάριο, Μάρτιν Σουλτς. Ο Μ. Σουλτς έδωσε χτες τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς Γερμανούς, καθώς το 16% των συνταξιούχων ζει σε συνθήκες φτώχειας και πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις συντάξεις που παίρνουν, ακόμη και μετά από 40 χρόνια δουλειάς.

Επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκαν «να σταματήσει η μείωση των συντάξεων» (!) και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάντως στην «Ατζέντα 2010», δηλαδή στα αντεργατικά μέτρα που εισήγαγε το 2003 η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών μονοπωλίων, προβλεπόταν η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 που είναι σήμερα στα 67 χρόνια έως το 2029. Γενικότερα, το πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών είναι ένας «ύμνος» στις επενδύσεις, με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και κρατικές επενδύσεις σε υποδομές που θα διευκολύνουν το γερμανικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, μεγαλώνει το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ (CDU/CSU), με 39%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μ. Σουλτς (SPD), με 24%, σε χτεσινή δημοσκόπηση της «Forsa» για τις εθνικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), οι Πράσινοι και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 8%, και ακολουθεί το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 7%. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει τη συμμετοχή στις εκλογές να ξεπερνά το 80%.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει διώξεις κομμουνιστών στη Ρωσία

Τη σύλληψη δύο στελεχών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, καθώς και την κατάθεση νομοσχεδίου που απαγορεύει τις συναντήσεις εκλεγμένων βουλευτών με εργαζόμενους και που στρέφεται κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με Ερώτησή του προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Φ. Μογκερίνι.

Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, παρατηρείται σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στη Ρωσία, μια επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης είναι τόσο οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, όσο και στην Ουκρανία, καθώς και ανάλογοι περιορισμοί στη δράση των ΚΚ.

Το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται νέα ανησυχητικά κρούσματα στη Ρωσία, όπως η σύλληψη από τις αρχές της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη 2017, δύο στελεχών του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Επίσης, η κατάθεση νομοσχεδίου που απαγορεύει κάθε συνάντηση εκλεγμένων βουλευτών όλων των επιπέδων με τους εργαζομένους, χωρίς την άδεια των αρχών, στρέφεται σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κι έχει ως στόχο να εμποδίσει την επικοινωνία των βουλευτών του ΚΚΡΟ με τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος:

-- Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στις αντιδημοκρατικές ενέργειες των αρχών της Ρωσίας;

-- Πώς τοποθετείται στο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις διώξεις και τα εμπόδια στην πολιτική δράση των ΚΚ;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ