ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΗ 2013
Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στην απόλυτη φτώχεια

Κάτω από 500 ευρώ λαμβάνουν 1.058.892 συνταξιούχοι. Στα 178,48 ευρώ η μέση επικουρική σύνταξη

Οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να ξεσηκώνονται, όπως έκαναν προχτές στην Αθήνα
Οι συνταξιούχοι έχουν κάθε λόγο να ξεσηκώνονται, όπως έκαναν προχτές στην Αθήνα
Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, παρουσιάζοντας το ενιαίο σύστημα πληρωμής και ελέγχου συντάξεων «Ηλιος». Παρά την προσπάθεια να αλλοιωθεί η πραγματικότητα μέσα από την παρουσίαση των συντάξεων σε μέσους όρους και με στατιστικές αλχημείες (οι κλίμακες είναι ανά 500 ευρώ), αυτή δεν αλλάζει.

Μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων μεταξύ άλλων δείχνει ότι:

Από τα 2.884.347 κύριες συντάξεις, 1.058.892 συντάξεις (δηλαδή το 36,7%) είναι κάτω των 500 ευρώ! Ακόμα χειρότερα. Απ' αυτόν τον αριθμό κύριων συντάξεων, οι 671.542 συντάξεις γήρατος ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 371,65 ευρώ. Για τις 255.693 συντάξεις θανάτου ο μέσος όρος του ποσού είναι μόλις 314,75 ευρώ, ενώ για τις 131.531 αναπηρικές συντάξεις ο μέσος όρος του ποσού είναι 370,63 ευρώ!

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η αντιασφαλιστική πολιτική και οι περικοπές έχουν απτά αποτελέσματα που οδηγούν πάνω από το 1/3 των συνταξιούχων σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.

Επιπλέον ένας ακόμα μεγάλος αριθμός κύριων συντάξεων (1.172.252) το 40,6% του συνόλου, κυμαίνονται μεταξύ των 500 και 1.000 ευρώ. Ομως ο μέσος όρος και αυτών των συντάξεων διαμορφώνεται στα 781,26 ευρώ. Ετσι το 77,3% των κύριων συντάξεων, σχεδόν δηλαδή οι 8 στις 10 είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Συνολικά η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 694,56 ευρώ. Και αυτό το ποσό εκτός από τον εαυτό του, τη συντήρησή του, τα φάρμακά του, τους λογαριασμούς του, ο συνταξιούχος πολλές φορές σήμερα είναι υποχρεωμένος να το μοιράζεται με τα παιδιά του που είναι άνεργα, ακόμα και τα εγγόνια του.

Η μέση επικουρική σύνταξη είναι μόλις 178,48 ευρώ, αποτέλεσμα και των δραστικών περικοπών που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση μάλιστα της επικουρικής λόγω αναπηρίας είναι μόλις 159,47 ευρώ, ενώ η μέση αναπηρική κύρια σύνταξη είναι 568,28 ευρώ, δείγμα της φροντίδας του κράτους προς τους εργάτες που σακατεύτηκαν ή έχασαν την υγεία τους και την ικανότητα προς εργασία στα κάτεργα των καπιταλιστών. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σύνολο 2.884.347 κύριων συντάξεων οι αναπηρικές είναι 274.519, και σε ποσοστό 9,5%, στοιχείο που καταρρίπτει το μύθο περί αναπηρικών συντάξεων - «μαϊμού» οι οποίες ευθύνονται για την κατάσταση του Ασφαλιστικού, και που περισσότερο αποδεικνύει την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης και απέναντι σε αυτήν την ομάδα εργαζομένων. Το ίδιο καταρρέει και ο μύθος περί συνταξιούχων - «ρετιρέ» αφού σε αυτόν το μεγάλο αριθμό, μόλις 733 συντάξεις είναι άνω των 2.500 ευρώ. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η φιλολογία περί «ρετιρέ» εκτοξεύεται μόνο και μόνο για να συμπιεστούν και να περικοπούν οι συντάξεις των 500 και 700 ευρώ.

Τέλος, «μαϊμού» αποδεικνύεται και ο ισχυρισμός των κυβερνώντων ότι αυτοί που έριξαν έξω το ασφαλιστικό σύστημα είναι οι μετανάστες εργάτες, ιδιαίτερα από χώρες γειτονικές, οι οποίοι δήθεν με μεθοδεύσεις λάμβαναν συντάξεις που δεν δικαιούντο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, από το σύνολο των 4.407.288 συντάξεων, κύριων και επικουρικών, μόλις 9.099 συντάξεις αποδίδονται σε συνταξιούχους με ξένη υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), τον Ιούνη του 2013 ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχονταν σε 2.714.034 άτομα και το ποσό που εκταμιεύτηκε για όλες τις συντάξεις 2,281 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση εμφανίζει «το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων γήρατος» στα 907,65 ευρώ. Πρόκειται για αλχημεία, αφού το συγκεκριμένο στοιχείο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το υπουργείο βγάζει στατιστικούς «μέσους όρους» που όμως, όπως παρουσιάσαμε και παραπάνω, δεν αφορούν πραγματικούς συνταξιούχους, αλλά όπως και στην περίπτωση του ΑΕΠ και των μέσων εισοδημάτων, εμφανίζονται οι συνταξιούχοι να ζούνε σαν μαχαραγιάδες. Ετσι αποκρύπτεται το πραγματικό και όχι στατιστικό στοιχείο, ότι σχεδόν 4 στους 10 συνταξιούχους αναγκάζονται να επιβιώσουν με ποσά συντάξεων κάτω από τα 500 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η γνωστή φράση ότι «όταν ευημερούν οι αριθμοί οι άνθρωποι πεθαίνουν»... Αυτή φαίνεται να είναι και η καθοδηγητική αρχή της κυβέρνησης, που πίσω από τη στατιστική κουρτίνα κρύβει τον αργό θάνατο που έχει καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατιά εξόρμηση για την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ

Περιοδεία του Γ. Πρωτούλη στην ΕΜΑΚ Ασπροπύργου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Θριασίου να μάθουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να συζητήσουν με βάση αυτή, να προβληματιστούν για τη διέξοδο από τα σοβαρά προβλήματα που ζουν σήμερα, απευθύνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Θριασίου και Βιομηχανίας του ΚΚΕ με τις καθημερινές εξορμήσεις, τις περιοδείες και τις συσκέψεις που πραγματοποιούν.

Στην 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ασπροπύργου βρέθηκε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναντήθηκε με το διοικητή της, μίλησε με τους εργαζόμενους και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στις 18 Ιούνη, στην Ελευσίνα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η συζήτηση στάθηκε ιδιαίτερα στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν όσον αφορά το ζήτημα της πυροπροστασίας, καθώς η ΕΜΑΚ στελεχώνει ένα πεζοπόρο τμήμα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός για την πυροπροστασία μειώθηκαν πάνω από τέσσερις φορές στο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2013. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δαπανά όλο και πιο μεγάλα ποσά για να εξοπλίζεται ενάντια στον «εχθρό λαό», για να ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική. Επί τάπητος τέθηκε όμως και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο, το γεγονός ότι η βιομηχανία στην περιοχή μαραζώνει, οι επιπτώσεις που συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΕΜΑΚ βιώνουν στις οικογένειές τους, τα προβλήματα της ανεργίας και της ανασφάλειας, τις δυσκολίες να καλύψουν βασικές ανάγκες. Ακόμα, έθεσαν το ζήτημα της ύπαρξης στο σώμα εργαζομένων 3 ταχυτήτων (συμβασιούχων, πενταετία και μονίμων).

Το πολιτικό άνοιγμα των δυο Τομεακών Οργανώσεων συνεχίζεται. Τη Δευτέρα 10 Ιούνη, περιοδείες θα γίνουν στα Μέγαρα και στη Μάνδρα. Στο αμαξοστάσιο, στην Πυροσβεστική, στο Κέντρο Υγείας, στο δημαρχείο και στον ΕΟΠΥΥ των Μεγάρων θα περιοδεύσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο αμαξοστάσιο, στο δημαρχείο και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μάνδρας ο Χρήστος Κολοβός, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

  • Τη Δευτέρα 10 Ιούνη, θα παρευρεθεί στο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που τελεί ο Δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, στις 10.20 π.μ. στο Δημαρχείο και στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.
  • Την ίδια μέρα, Δευτέρα 10 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα την ανεργία, στην πλατεία των Αγ. Αναργύρων.
  • Την Τετάρτη 12 Ιούνη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λάρισα, στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία) Βόιτεχ Φίλιπ, σήμερα Σάββατο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Μαύρο σκοτάδι για τους συνταξιούχους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Γ. Βρούτση σχετικά με το πρόγραμμα «Ηλιος» για την καταγραφή των συντάξεων:

«Το πρόγραμμα "Ηλιος", για το οποίο καμαρώνει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει το μαύρο σκοτάδι στο οποίο κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν καταδικάσει εκατομμύρια συνταξιούχους στη χώρα μας. Δεν μπορεί να κρύψει τις τσακισμένες συντάξεις καθώς και το γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχων ζει με λιγότερα από 500 ευρώ».

ΠΑΜΕ
Κάτω από τα χέρια από τους αγωνιστές συνδικαλιστές

Τη δίωξη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που την ερχόμενη Τετάρτη ξανακάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από προβοκάτσια που έστησε ο υπουργός Εργασίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Την Τετάρτη 12 Ιούνη διεξάγεται η δίκη των 35 στελεχών των συνδικάτων (ομοσπονδιών και σωματείων) και του ΠΑΜΕ που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι έσπασαν την πόρτα του γραφείου του υπουργού Εργασίας.

Πρόκειται για την προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει ο υπουργός Εργασίας για να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζόμενων και του ταξικού τους κινήματος για τα μέτρα που σκόπευε να πάρει σε βάρος του δικαιώματος των εργαζόμενων να έχουν σύνταξη αξιοπρεπή, Πρόνοια και Υγεία.

Θυμίζουμε ότι εκπρόσωποι συνδικάτων στελέχη του ταξικού κινήματος και του ΠΑΜΕ είχαν πάει να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει δομηθεί στις πελατειακές σχέσεις και όχι με τον ιδρώτα, τις κρατήσεις και το αίμα των ασφαλισμένων.

Τα μέτρα που εξάγγειλε από τότε ο ίδιος ο υπουργός και η κυβέρνησή του, που κατακρεούργησαν παραπέρα συντάξεις, προνομιακά επιδόματα και παροχές δίνουν από μόνα τους απάντηση γιατί επιχείρησε να στήσει την προβοκάτσια ότι δήθεν οι εργαζόμενοι έσπασαν την πόρτα του γραφείου του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους για μια ακόμα φορά να καταδικάσουν την κυβερνητική προβοκάτσια να απαιτήσουν:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ