ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Υψηλές κερδοφορίες παρά την κρίση

Στις πρώτες θέσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων οι εταιρείες που ετοιμάζεται να παραδώσει ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Tα δισεκατομμύρια των κερδών που τους εξασφαλίζει το εκμεταλλευτικό σύστημα, ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μετρούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα αφεντικά τους. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των ισολογισμών 4.065 επιχειρήσεων που είχαν δημοσιευτεί μέχρι τα μέσα του Μάη, για το 2010, και τα οποία επεξεργάστηκε η ICAP.

Η διαπίστωση των ερευνητών ότι «η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα δέχτηκε νέο πλήγμα», που πράγματι ανταποκρίνεται στα στοιχεία, σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την πρόκληση που γεννούν τα κέρδη δισεκατομμυρίων που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και σε μία περίοδο που το σύνολο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στενάζει υπό το βάρος της πολιτικής συνεχούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, μόνο και μόνο για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και το κεφάλαιο.

Στο δείγμα που επεξεργάστηκε η ICAP περιλαμβάνονται 923 βιομηχανίες, 1.111 εμπορικές επιχειρήσεις, 248 τεχνικές - κατασκευαστικές, 347 τουριστικές και 1.433 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων προκύπτει στασιμότητα των συνολικών πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, υποχώρηση των μεικτών κερδών κατά 11,6% και μείωση των κερδών προ φόρου. Τα «εντυπωσιακά», όπως θα μπορούσε κανείς να τα δει, μεγέθη των ποσοστών, σε απόλυτους αριθμούς διαμόρφωσαν τελικά τα κέρδη προ φόρου σε 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 και τα κέρδη EΒITDA σε 6,67 δισ. ευρώ.

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι όταν μιλάμε για κέρδη, εννοούμε ό,τι μένει καθαρό στα ταμεία μιας επιχείρησης, αφού τα αφεντικά, φάνε - πιούνε, ξοδέψουν ό,τι ξοδεύουν για την πολυτελή ζωή τους, κάνουν τις διακοπές τους, αγοράσουν τις κούρσες τους, συντηρήσουν τις βίλες και τα ακίνητά τους. Μετά από όλα αυτά και αφού συμπληρωματικά εισπράξουν και το ...μισθό που θεωρούν ότι τους αναλογεί, αυτά που περισσεύουν είναι το κέρδος.

Αξιοσημείωτο και αποκαλυπτικό από μια ακόμα σκοπιά για το χαρακτήρα και τις στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι στις πρώτες γραμμές των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2010 είναι οι επιχειρήσεις πρώην ΔΕΚΟ, για τις οποίες το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει την ολοκληρωτική τους παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αποκαλύπτεται έτσι το ψεύδος και η υποκρισία όσων λένε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και αποκαλύπτεται ότι η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας γίνεται για να παραδοθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις - κλάδοι στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ, αφού πρόκειται για κερδοφόρες επιχειρήσεις, η επιλογή αυτή αυξάνει τα ελλείμματα του Δημοσίου. Στην κορυφή της κερδοφορίας για το 2010 βρίσκονται: Ο ΟΠΑΠ (κέρδη 893,2 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (κέρδη 726,1 εκατ. ευρώ), η COSMOTE (κέρδη 406,1 εκατ. ευρώ), τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (κέρδη 247,8 εκατ. ευρώ), το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (κέρδη 158,5 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ (κέρδη 152,4 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικότερα κατά τομέα δραστηριότητας επιχειρήσεων:

  • Οι 923 βιομηχανίες του δείγματος εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2010 κατά 3,1 δισ. ευρώ και έφτασαν συνολικά τα 27,3 δισ. ευρώ. Τα προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε 188 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 74,2%, ενώ σε 1,44 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη EBITDA.
  • Στο εμπόριο 1.111 επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση πωλήσεων κατά 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρου να μειωθούν κατά 132,1 εκατ. ευρώ.
  • Οι 248 τεχνικές εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμούς για το 2010 είχαν μείωση συνολικών πωλήσεων φτάνοντας τα 1,83 δισ. ευρώ το 2010 και το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο με ζημιές ύψους 98,2 εκατ. ευρώ.
  • Στον τομέα του τουρισμού 347 εταιρείες είχαν μείωση πωλήσεων κατά 4% και διαμορφώθηκαν σε 909,4 εκατ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθούν τα κέρδη ΕBITDΑ σε 128,8 εκατ. ευρώ, με μείωση της τάξης του 13,4%.
  • Στις υπηρεσίες η μείωση κατά 5,2% του τζίρου διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα σε 26,7 δισ. ευρώ. Τα μειωμένα κατά 59,3% κέρδη προ φόρων μεταφράζονται σε 1,18 δισ. ευρώ το 2010 και τα κέρδη EBITDA σε 4,45 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,4% σε σύγκριση με το 2009.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες φορο-απαλλαγές στο κεφάλαιο

Δε θα γίνεται καν παρακράτηση φόρου για τα μερίσματα και τα κέρδη των εφοπλιστών

Εταιρείες εφοπλιστών, η Τράπεζα της Ελλάδας, αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και πολυεθνικές απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου που επιβάλλεται στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο φορολόγησης των διανεμόμενων μερισμάτων με σκανδαλωδώς ευνοϊκότερο τρόπο για τους μερισματούχους, αλλά διατήρησε στο σύνολό τους τις προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο διάφορα τμήματα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομιών, με θέμα «φορολογία των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν τα νομικά πρόσωπα», επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25% στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση είχε κάνει παντιέρα τη φορολόγηση των μη διανεμόμενων κερδών των ανωνύμων εταιρειών, τα οποία ...θα φορολογούσε με συντελεστή 45%. Η ρύθμιση αυτή «άντεξε» λίγους μόνο μήνες, καθώς με νέα ρύθμιση η φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων προσγειώθηκε στο 25%.

Πέραν τούτου όμως υπάρχουν και προκλητικές εξαιρέσεις από το νόμο, καθώς μια σειρά επιχειρήσεις, φορο- απαλλάσσονται, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει άγριο πογκρόμ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, στις περιπτώσεις διανομής μερισμάτων από τις ανώνυμες εταιρείες στους μετόχους απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου 25%:

  • Οι εφοπλιστικές εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν να φορολογούνται με τον αποικιοκρατικό νόμο 27/1975.
  • Το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και με ειδικό νόμο η Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Τα μερίσματα που αποκτούν τα αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια).
  • Τα διανεμόμενα μερίσματα στους μετόχους των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
  • Τα μερίσματα που καταβάλλει θυγατρική ανώνυμη εταιρεία, που εδρεύει στην Ελλάδα, στη μητρική της με έδρα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Τα διανεμόμενα μερίσματα που καταβάλλει θυγατρική ανώνυμη εταιρεία με έδρα την Ελλάδα στη μητρική εταιρεία με έδρα χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν με τη χώρα αυτή έχει υπογραφεί σύμφωνο αποφυγής διπλής φορολογίας.
«ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»
Φέσια 6 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο

Διόγκωση με περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα!

Εξω από κάθε προδιαγραφή κινείται η πορεία εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα και οι τρανταχτές αστοχίες διευρύνονται ακόμη περισσότερο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου - στενός και ευρύτερος τομέας - που μέσα στο α' τρίμηνο έπιασαν ήδη τα 6 δισ. ευρώ, φτάνοντας δηλαδή στο 2,6% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Πρόκειται για τις αναγνωρισμένες οφειλές τους, που χρονίζουν για περισσότερες από 90 μέρες. Για τη συνέχεια και στο βαθμό που τα αποπληρώνουν θα διογκώνουν ακόμη περισσότερο τα ελλείμματα και τις αστοχίες τους μόνο και μόνο προκειμένου να σηκώσουν ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό πήχη. Τα βάσανα και τα αδιέξοδα του λαού αποδείχνονται, καθημερινά και στην πράξη, η απόλυτη ματαιότητα. Απόλυτα φανερό είναι και το γεγονός ότι η επιχείρηση «αναδιάρθρωση», η καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων δεν αφορά μόνο στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, αλλά συνολικά σε κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενάρη με Μάρτη του 2011 από το υπουργείο Οικονομικών:

  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του Μάρτη έφτασαν στα 6,02 δισ. ευρώ από περίπου 5,5 δισ. ευρώ και 5,2 δισ. στους αμέσως προηγούμενους μήνες (Φλεβάρης και Γενάρης 2011 αντίστοιχα). Οπως προκύπτει, τις διογκώνουν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ το μήνα, εμφανίζοντας έτσι και χαμηλότερα ελλείμματα.
  • Οι οφειλές ανά κατηγορία διαμορφώνονται: Υπουργεία: 1,13 δισ. ευρώ, ΟΤΑ: 700 εκατ. ευρώ, νοσοκομεία: 1,69 δισ. ευρώ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: 2,28 δισ. ευρώ, άλλα νομικά πρόσωπα: 215,5 εκατ. ευρώ.
  • Η διόγκωση από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη του 2011 προέρχεται κυρίως από τις οφειλές υπουργείων (321,1 εκατ. ευρώ), ΟΤΑ (109,6 εκατ. ευρώ), νοσοκομεία (172,9 εκατ. ευρώ), Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (280 εκατ. ευρώ).
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράταση υποβολής ως 30 Ιούνη

Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε ηλεκτρονική μορφή ως τις 30 Ιούνη, έναντι της αρχικής ημερομηνίας υποβολής τους στις 15 Ιούνη, δόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών.

Η παράταση ισχύει για δηλώσεις απόκτησης εισοδημάτων από γεωργική δραστηριότητα και μισθωτές υπηρεσίες, ενώ εξαιρούνται ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Α', Β', Γ' κατηγορίας, οι δηλώσεις των οποίων λήγουν στις 15 Ιούνη.

Φορολογικές δηλώσεις σε ηλεκτρονική μορφή ως τις 30 Ιούνη μπορούν να υποβληθούν είτε από τους ίδιους εφόσον διατηρούν κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του λογαριασμούς πρόσβασης, ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxis net.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ