ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Επενδύει» στη διά βίου εκμετάλλευση

Πέντε νέα προγράμματα κατάρτισης ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες 5 προγράμματα διά βίου μάθησης (κατάρτισης και επανακατάρτισης). Σε μια περίοδο που γίνονται συνεχείς μειώσεις κονδυλίων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που στα σχολεία δεν καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες, η κυβέρνηση επιλέγει να «ρίξει» και πάλι χρήμα στη Διά Βίου Μάθηση, δηλαδή στη διά βίου κατάρτιση και εκμετάλλευση, προσηλωμένη στη γραμμή της ΕΕ για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, που θα αλλάζει δουλειές και θα προσαρμόζεται στην «αγορά» (στα συμφέροντα των επιχειρήσεων).

Τα νέα προγράμματα, που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη, είναι αποκαλυπτικά:

«Κουπόνι αρχικής κατάρτισης», με το οποίο νέοι 18 έως 25 ετών θα «λαμβάνουν υπηρεσίες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους (δηλ. δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ)». Ανεξάρτητα απ' το εάν θα καλύπτονται όλα τα έξοδα με το κουπόνι αυτό (κάτι που δε διευκρινίζεται), το σίγουρο είναι ένα: Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση από τη μια εξασφαλίζει πελατεία για τους εμπόρους της γνώσης κι από την άλλη κατευθύνει αυτή την πελατεία σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αφού ορίζει ότι ένα μέρος των κουπονιών θα δίνεται σε «συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως θα τις ορίσει το Υπουργείο Παιδείας από τις λειτουργούσες σήμερα 217 ειδικότητες αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 44 εκατομμύρια ευρώ, για την περίοδο 2011-2015.

«Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα». Σε αυτό το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 44 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013, προβλέπεται να δημιουργηθούν «12.580 τμήματα μάθησης» σε συνεργασία με τους καλλικρατικούς δήμους. Τι υπηρεσίες θα είναι αυτές; Πρακτικά θα είναι σεμινάρια απ' τα οποία θα δίνονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ενώ «ο καλλικρατικός δήμος θα είναι ο τελικός πάροχος των προγραμμάτων». Κι εδώ δε διευκρινίζεται εάν η χρηματοδότηση θα καλύπτει πλήρως ακόμα και αυτές τις «θεματικές ενότητες» που θα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι και δε θα πληρώνουν και απ' την τσέπη τους.

Πάντως, το περιεχόμενο των «θεματικών ενοτήτων» είναι χαρακτηριστικό: Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τρεις τομείς με τίτλους «επιχειρηματικότητα», «οικονομικός εγγραμματισμός» και «πράσινη ανάπτυξη - περιβάλλον». Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους τομείς «νέες τεχνολογίες», «ξένες γλώσσες», «κοινωνικές δεξιότητες και δράσεις», «συμβουλευτική οικογένειας» κ.ά. Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως οι δήμοι θα επιλέγουν τα προγράμματα από μια λίστα, ενώ θα προτείνουν και άλλα, προφανώς σε συνεννόηση με την «τοπική αγορά» και τις «τοπικές ανάγκες». Πρακτικά, δηλαδή, σε κάθε χρονική στιγμή θα προωθούνται σεμινάρια που θα έχουν ανάγκη οι «τοπικές» επιχειρήσεις.

«Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ». Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι θεωρεί πως τα πτυχία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι (και θα είναι ακόμα περισσότερο) κάποια «χαρτιά» που χρειάζονται διαρκή ...ανανέωση. Το πρόγραμμα (προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ) καμία σχέση δεν έχει με την παρακολούθηση των «πρόσφατων εξελίξεων στην επιστήμη και τεχνολογία» στον τομέα τους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκτός απ' τη συγκάλυψη της ανεργίας με τέτοιου είδους προγράμματα, στόχος είναι η προσαρμογή των πτυχιούχων στη στιγμιαία ζήτηση της «αγοράς». Πυρήνας, άλλωστε, της Διά Βίου Μάθησης δεν είναι ν' ανέβει το επίπεδο σπουδών με μια «επικαιροποίηση γνώσεων». Ο απόφοιτος των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα συμπληρώνει το πτυχίο του με κάθε λογής πιστοποιητικά και το «σύνολο» θα αξιολογείται, απ' τον εκάστοτε εργοδότη, μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Τα άλλα δύο προγράμματα, που ανακοινώθηκαν, αφορούν τα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» και την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων» και πάλι στη λογική της ευκαιριακής κατάρτισης. Σε λίγες μέρες, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κατατεθεί και το πρόγραμμα «εισιτήριο στην απασχόληση». Οπως αναφέρεται, «μετά την ολοκλήρωση του/των προγράμματος / προγραμμάτων κατάρτισης, οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσλάβουν μέρος των εκπαιδευθέντων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Για τους όρους και τις προϋποθέσεις που οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους, προς το παρόν, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες...

Κλείνουν ολοήμερα τμήματα σχολείων

Μόνο υπό προϋποθέσεις θα λειτουργούν ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά που είναι μικρότερα από εξαθέσια

Το υπουργείο Παιδείας κλείνει ολοήμερα τμήματα δημοτικών σχολείων, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα και οι θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ σε αρκετά σχολεία που λειτουργούσαν ως ολοήμερα οι γονείς θα πρέπει να βρουν μια άλλη λύση για τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, θα κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα σε δημοτικά σχολεία που έχουν οργανικότητα μικρότερη του εξαθέσιου. Εξαιρούνται όσα από τα παραπάνω σχολεία έχουν τουλάχιστον 60 μαθητές συνολικά και τουλάχιστον 15 μαθητές στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, συνολικά στα ολοήμερα σχολεία φοιτούσαν πάνω από 140.000 μαθητές και για τη λειτουργία τους δούλευαν περίπου 4.000 δάσκαλοι και 7.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, για το κλείσιμο μέρους των ολοήμερων τμημάτων τονίζει: «Η απόφαση αυτή συνιστά νέα επίθεση στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, ανοίγει το δρόμο στην άμεση περικοπή θέσεων εργασίας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Και το μέτρο αυτό αποδεικνύει τι σημαίνει "Νέο Σχολείο": "σχολείο ΑΕ", σχολείο διαφοροποιημένο, σχολείο με απλήρωτους, ελαστικά εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικούς».

«Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας» σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και απαιτεί:

  • «Να μην κλείσει κανένα σχολείο! Καμιά απόλυση! Καμιά συζήτηση για χάσιμο οργανικών θέσεων. Κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση!
  • Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν: 1). Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο, με μαγειρεία και τραπεζαρία, 2). Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών, 3). 15 μαθητές ανά τμήμα κι ένας δάσκαλος να τα βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την επόμενη μέρα.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και Ενιαίο Δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά».
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες έξι δήμων

Οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες κινητοποιούνται για την άμεση λειτουργία και 2ου Εργαστηρίου

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι έχουν δεχτεί απειλές για την κινητοποίηση που ξεκίνησαν με τη μορφή της κατάληψης
Οι γονείς καταγγέλλουν ότι έχουν δεχτεί απειλές για την κινητοποίηση που ξεκίνησαν με τη μορφή της κατάληψης
Σε κατάληψη του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά (ΕΕΕΕΚΠ) έχουν προχωρήσει οι γονείς, με απόφασή του συλλόγου τους, καθώς η τεράστια έλλειψη χώρων που αντιμετωπίζει έχει οδηγήσει μόνο φέτος να έχουν μείνει εκτός σχολείου 30 μαθητές. Στο ΕΕΕΕΚΠ είναι εγγεγραμμένα 150 παιδιά με ειδικές ανάγκες (14-25 ετών) και εκπαιδεύονται σε εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το σχολείο είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και οι χώροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των έξι δήμων που εξυπηρετεί (Πειραιάς, Νίκαια - Ρέντης, Κορυδαλλός, Πέραμα, Σαλαμίνα, Δραπετσώνα - Κερατσίνι). Οι γονείς διεκδικούν την άμεση λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚΠ, καθώς, ενώ η λειτουργία του έχει εγκριθεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά, παραμένει στα χαρτιά.

Η κινητοποίηση των γονιών όμως συναντά, όπως φαίνεται, αντιδράσεις. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κατήγγειλε στον «Ρ» ότι ο σύλλογος δέχεται πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σα να είναι οι ίδιοι οι γονείς υπεύθυνοι για την απαράδεκτη κατάσταση στο σχολείο και μάλιστα κατήγγειλε πως δέχτηκε απειλές ότι θα κινηθούν διαδικασίες να συνταχθεί έγγραφο που να αναφέρει πως ο Σύλλογος παρακωλύει τη λειτουργία του σχολείου, ώστε να ακολουθήσει εισαγγελική παρέμβαση!

Να σημειωθεί ότι οι γονείς αρνούνται τη «λύση» που θέλει τα παιδιά τους να μεταφέρονται σ' ένα κτίριο ακατάλληλο «λόγω εύρεσης υλικών που βλάπτουν την υγεία» (αμίαντος) το οποίο θα συστεγάζεται με το 14ο Γυμνάσιο Πειραιά.

Σήμερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο σχολείο η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των γονιών έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, που καλεί τους γονείς να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των γονιών και μαθητών του ΕΕΕΕΚ με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που διοργανώνει μαζί με τους γονείς αύριο Πέμπτη στις 8.30 π.μ. στο χώρο του σχολείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ