ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Αγωνιστικά για την υπογραφή ουσιαστικής ΣΣΕ

Σε αγωνιστικό πρόγραμμα για όλο το μήνα με αιχμή την υπογραφή ουσιαστικής ΣΣΕ, κατέληξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ με την παρουσία του Συνδικάτου της Αθήνας και επιχειρησιακών σωματείων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε και θα συζητηθεί σε όλα τα σωματεία του κλάδου:

  • 24ωρη απεργία τη μέρα που θα συζητιέται στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
  • Κυλιόμενες αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου μέχρι το τέλος του Ιούνη για την ΣΣΕ.
  • Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων του κλάδου και των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς για συζήτηση και έγκριση ψηφίσματος σχετικά με τη ΣΣΕ.

Στο ψήφισμα καταδικάζονται οι προκλήσεις και οι απειλές των φαρμακοβιομηχάνων ότι «δεν βγαίνουν, θα κλείσουν τα εργοστάσια και θα κάνουν απολύσεις». Οπως τονίζεται, «με κρίση ή χωρίς, ντόπιοι και ξένοι φαρμακοβιομήχανοι θησαυρίζουν», αφού «έχουν μετατρέψει το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι και να παρέχεται δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη, σε πανάκριβο εμπόρευμα». Κερδίζουν από την αύξηση της παραγωγικότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα χαμηλά μεροκάματα και τις ελαστικές μορφές εργασίας. Θησαυρίζουν από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους δίνουν ό,τι ζητήσουν, αφού έχουν στα χέρια τους την έρευνα, την παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου. Κερδίζουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και όλο το λαό. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να απαντήσουν με πόλεμο στον πόλεμο της εργοδοσίας για να σπάσει η αδιαλλαξία της και να υπογράψουν ικανοποιητική ΣΣΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανελλαδική σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 19 Ιούνη απευθύνει με ανοιχτή της επιστολή σε όλα τα σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους στη βάση μιας κοινής πρότασης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011 που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η «Γραμματεία του ΠΑΜΕ - Εμπορίου και Υπηρεσιών παίρνει την πρωτοβουλία συζήτησης και συσπείρωσης του κλάδου σε μια πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες. Σε μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης, αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών και αντεπίθεσης, συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων στον κλάδο απορρίπτουν και γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας», τονίζει μεταξύ άλλων.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ξεκινούν σήμερα οι εκλογές

Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται μεθαύριο οι εκλογές του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο (ηλεκτρική ενέργεια, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες - εναλλακτικές πηγές ενέργειας) να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές στην κατεύθυνση ενίσχυσής του για την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων με ταξικό προσανατολισμό. Οι εκλογές του Σωματείου πραγματοποιούνται στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 1ος όροφος) τις εξής μέρες και ώρες: Τετάρτη 8 Ιούνη 10.30 - 19.00, Πέμπτη 9 Ιούνη 7.00 - 19.00, Παρασκευή 10 Ιούνη 7.00 - 19.00. Για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας.

Η ΠΑΣΚΕ στηρίζει κυβέρνηση - κεφάλαιο

Σε ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, αθώωσης της κυβερνητικής πολιτικής και στήριξης του κεφαλαίου επιδίδεται η ΠΑΣΚΕ, με την τελευταία ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Γραμματείας (2/6/2011), η οποία τιτλοφορείται «Το "φάρμακο" των μνημονίων είναι χειρότερο απ' την "αρρώστια"». Εκεί σημειώνει πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάμεσα στα άλλα:

-- «Συνεχίζει με μέτρα κοινωνικά άνισα και άδικα και θα αποδειχθεί εξίσου αναποτελεσματικό» (σ.σ.: όπως και το Μνημόνιο Ι). Αρα, κατά ΠΑΣΚΕ, τα μέτρα του μνημονίου δεν είναι για τη θωράκιση και ανάπτυξη του κεφαλαίου αλλά «κοινωνικά άδικα. Κοροϊδεύει; 'Η στριμωγμένη από την κατακραυγή των εργαζομένων προσπαθεί να καλλιεργήσει φιλεργατικό άλλοθι στο μονόδρομο της κυβερνητικής πολιτικής μήπως καταφέρει να ενσωματώσει λαϊκή δυσαρέσκεια; Ο,τι και αν κάνει, η συγκεκριμένη τοποθέτηση λέει πάρτε μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, αλλά δίκαια! Καλεί σε αποδοχή μιας πιο δίκαιης φιλοεργοδοτικής πολιτικής.

Ξέρουν ότι το μεσοπρόθεσμο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτά της πλουτοκρατίας. Με αυτή την έννοια, μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο, είναι άκρως «αποτελεσματικά» για την αστική τάξη και την πλουτοκρατία. Για παράδειγμα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι μια χαρά «αποτελεσματική» για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Για την εργατική τάξη, δεν μπαίνει καν θέμα «αναποτελεσματικότητας» ή «αποτελεσματικότητας» του μνημονίου. Είναι αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και καταστροφικό για την εργατική τάξη. Κάθε άλλη συζήτηση είναι απλά «νέτος - σκέτος» και σκόπιμος αποπροσανατολισμός, που υποτάσσει στην αντεργατική πολιτική.

-- «Εκποιεί χωρίς όρους και όρια δημόσια περιουσία στερώντας τη χώρα από "αναπτυξιακά εργαλεία"». Αλήθεια, αν έβαζε «όρους και όρια» θα ήταν μια καλή εκποίηση; Ομως, η εκποίηση είναι εκποίηση και δεν μπορεί να υπάρξουν «όρια» σε αυτήν. Η εκποίηση γίνεται για να ενισχυθεί το κεφάλαιο, για να βρουν τομείς δράσης τα αδιάθετα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια λόγω κρίσης. Αρα, είτε με όρους είτε με όρια είτε όχι, η εκποίηση ενισχύει τους κεφαλαιοκράτες. Η ΠΑΣΚΕ σπέρνοντας αυταπάτες και καλλιεργώντας το δικό της άλλοθι προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια για την πολιτική της - πολιτική στήριξης του κεφαλαίου - μιλά για «όρους και όρια». Σ' αυτά τα πλαίσια ενίσχυσης του κεφαλαίου εντάσσει η ΠΑΣΚΕ και τη δημόσια περιουσία, λέγοντας ότι είναι «αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας». Το θέμα είναι, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με γνώμονα το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού ή προς όφελος της πλουτοκρατίας; Σήμερα, μόνο μια πρόταση είναι πραγματικά φιλολαϊκή. Καμιά εκποίηση! Λιμάνια, Νερό, Ενέργεια κλπ. να είναι 100% λαϊκή ιδιοκτησία.

-- «Η εφαρμογή του μνημονίου δημιούργησε αρνητική επίδραση στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας». Η ΠΑΣΚΕ κάνει τη λαθροχειρία, για να θολώσει τα νερά, ότι ενισχύονται οι τράπεζες, αλλά χτυπιούνται οι παραγωγικές επιχειρήσεις, αυτή εννοούν «πραγματική οικονομία». Αποπροσανατολίζει από το ότι η καπιταλιστική οικονομία είναι ενιαία. Υπάρχει σύμφυση των τραπεζών και των βιομηχανιών. Το πρόβλημα των βιομηχανιών είναι η κρίση. Οι τράπεζες είναι η καρδιά του καπιταλισμού, γι' αυτό τις ενισχύουν στην κρίση. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς το ενδιαφέρον της ΠΑΣΚΕ είναι η σωτηρία του κεφαλαίου.

-- «Ικανοποίηση των αιτημάτων της "Τρόικας" αποτελεί εθνική υποχώρηση». Τώρα μάλιστα... Κατηγορεί την κυβέρνηση για υποτέλεια; Στάχτη στα μάτια για το γεγονός ότι κυβέρνηση - τρόικα πασχίζουν για τη σωτηρία του κεφαλαίου, άρα την καταστροφή του λαού και όχι για την καταστροφή του έθνους.

-- «Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα αρνείται να αποδεχτεί αυτήν την πολιτική και αποδοκιμάζει τους όρους "ιδεολογικής σταυροφορίας του νεο-φιλελευθερισμού"...». Η ΠΑΣΚΕ προσπαθεί να απενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει... αλωθεί από το νεοφιλελευθερισμό, ενώ το «καλό» σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ δε φέρει ευθύνη για αυτήν την ανελέητη επίθεση!

Ποια είναι η πρόταση της ΠΑΣΚΕ; «Αναδιανομή του πλούτου». Τέτοια φιλεργατική πολιτική. Τέτοια κοροϊδία! Μήπως στα χρόνια πριν την κρίση, δηλαδή τότε που υπήρχε καπιταλιστική ανάπτυξη και μάλιστα η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτή που τσάκιζε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που έκανε τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», για να αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών, που έδινε αυξήσεις 1 ευρώ και η ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ το υπέγραφε; Τέτοια αναδιανομή προτείνει η ΠΑΣΚΕ...

Επομένως μεγαλύτερη υπηρεσία απ' αυτή, δε θα μπορούσε να προσφέρει η ΠΑΣΚΕ στην κυβέρνηση, στις υπάρχουσες συνθήκες.


Τ.

«Συντονισμός» για επιδοτήσεις εργοδοτών

Σε συγκέντρωση «πέρα από κόμματα - όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση - και γραφειοκρατικά συνδικάτα» καλούσε χτες στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά η λεγόμενη «Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης». Επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή δυνάμεων οι οποίες στέκονται απέναντι από την ταξική διοίκηση του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά που διεκδικεί ανάπτυξη της Ζώνης με άξονα τις λαϊκές ανάγκες. Κυρίαρχο αίτημά τους είναι: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και μέσα από διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (εργαζόμενοι, επαγγελματικές ενώσεις) να πάρει αποφάσεις άμεσης υλοποίησης για τη σωτηρία της Ζώνης», πρόταση που έχει απορριφθεί από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων της Ζώνης. Μάλιστα, προχτές το απόγευμα σε κοινή σύσκεψη των Σωματείων της Ζώνης, έθεσαν καθαρά θέμα επιδότησης των εργοδοτών (εφοπλιστών, εργολάβων) «για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» και «άνοιγμα στις αγορές για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη», προτάσεις που επίσης έχουν καταδικαστεί από τους εργαζόμενους της Ζώνης. Τελικά, είναι τυχαία όλα αυτά τα καλέσματα «πέρα από κόμματα» που καταλήγουν όμως να στηρίζουν όλα όσα προωθούν τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ