ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αίτημα για συζήτηση με αιχμή τα προβλήματα της νεολαίας

Κατατέθηκε χτες από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και ζητείται να γίνει σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων

«Η νέα γενιά ήδη βιώνει και θα βιώσει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε όλους τους τομείς», σημειώνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο αίτημα για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση
«Η νέα γενιά ήδη βιώνει και θα βιώσει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε όλους τους τομείς», σημειώνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο αίτημα για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση
Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων για τα προβλήματα της νέας γενιάς ζήτησε, χτες, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Η επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

Η νέα γενιά ήδη βιώνει και θα βιώσει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε όλους τους τομείς. Οι αντιδραστικές αλλαγές πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η βίαιη αντιπαιδαγωγική επίθεση, η υποβάθμιση της γνώσης, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα συμβαδίζουν με την πιο έντονη διαπλοκή της Παιδείας με την επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στη διαμόρφωση των προγραμμάτων, και την ακόμα πιο έντονη εμπορευματοποίηση της Παιδείας.
  • Η αύξηση της νεανικής ανεργίας, η κατάργηση, επί της ουσίας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που προβλέπεται και στο μνημόνιο με την τρόικα, προχωρά μαζί με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία, την πλήρη απαξίωση του βασικού πρώτου μισθού, τη μετατροπή των συντάξεων σε επίδομα "φτώχειας".
  • Οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον αθλητισμό και στον πολιτισμό αξιοποιούν μια κοινωνική ανάγκη για την παράδοση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την μετατροπή τους σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
  • Η εξάπλωση των ναρκωτικών παίρνει το χαρακτήρα κοινωνικής μάστιγας ενώ τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης περικόπτονται, ενισχύοντας το αδιέξοδο χιλιάδων εξαρτημένων και των οικογενειών τους.

Οι αρνητικές αυτές αλλαγές, που επιταχύνονται στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, οδηγούν σε ραγδαία χειροτέρευση της θέσης των νέων και γενικότερα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητάμε να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων».

Δραστηριότητες του ΚΚΕ

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις - περιοδείες για τις πολιτικές εξελίξεις και την προβολή της πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις.

-- Σήμερα, Τρίτη 8 Ιούνη στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην ταβέρνα «Παραγάδι» διοργανώνει η ΚΟΒ Χαριλάου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη 9 Ιούνη

  • Σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Νεάπολης «Π. Τιμογιαννάκης» της ΑΕ Κοκκινιάς του ΚΚΕ, στις 7:30 μ.μ. στο θεατράκι της πλατείας Δ. Κουμπάκη στη Νεάπολη της Νίκαιας, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο καφέ «Αραξοβόλι» (Εργατών Τύπου 38, συνοικία Τυπογραφικά, Ηλιούπολη) θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου.
  • Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αθ. Δασκαρόλης» διοργανώνει η ΚΟΒ Μεσσήνης του ΚΚΕ.
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου, θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. ο Νίκος Μωραΐτης βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 10 Ιούνη

  • Στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία του Ευόσμου με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.
  • Στο Νοσοκομείο Λευκάδας, στις 10 π.μ. και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 12 μ. θα περιοδεύσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομούς Χανίων και Ρεθύμνου θα περιοδεύσει την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Ιούνη ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Την Πέμπτη

-- Στις 10:30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., περιοδεία - συζήτηση στη σχολή Εμποροπλοιάρχων (ΑΕΝ) στη Σούδα Χανίων.

-- Στις 8 μ.μ., ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.

  • Την Παρασκευή

-- Στις 12 μ., περιοδεία στο ξενοδοχείο «ΛΟΥΗΣ», στο Μάλεμε Χανίων.

-- Στις 4 μ.μ., περιοδεία - συζήτηση στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη Χανίων.

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (πλατεία Αγοράς).

Στο Σαρωνικό έφτασε τούρκικη φρεγάτα

Νέο περιστατικό - το πρώτο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν στην Αθήνα - προσέγγισης τουρκικής φρεγάτας στις ακτές της Αττικής εκδηλώθηκε χτες. Το πλοίο «Γιλντιρίμ», που είχε αποπλεύσει προχτές από το ναύσταθμο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, μετά από πορεία ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, πλέοντας εντός και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έφτασε χτες το πρωί στις 9 στο Σαρωνικό Κόπλο. Ακολούθως, πέρασε ανάμεσα στην Κέα και το Σούνιο και κατευθυνόμενη βόρεια, διαπλέοντας κοντά στις ακτές της Αττικής, πέρασε το στενό του Καφηρέα, μεταξύ Ανδρου και νότιας Εύβοιας για να βγει στα διεθνή ύδατα στο κεντρικό Αιγαίο.

Οπως εκτιμάται, η πορεία του τουρκικού πλοίου μπορεί μεν να ήταν συνεχής και να μη περιελάμβανε ανάλογες προκλήσεις, όπως σε προηγούμενα περιστατικά, αλλά είναι στα όρια της «αβλαβούς διέλευσης». Πέρα από τα πολιτικά μηνύματα που επιχειρεί να στείλει η τουρκική πλευρά σε σχέση με το Αιγαίο, εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή έχει και επιχειρησιακές στοχεύσεις που συνδέονται με τη λειτουργία των ελληνικών οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι «Εξοσέτ» που έχουν σαν αποστολή την εξουδετέρωση του τουρκικού στόλου που βγαίνει στο Αιγαίο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με το ΕΚ Ξάνθης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Συγκέντρωση για τη βάση της Σούδας

Σε κινητοποίηση ενάντια στη δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ καλεί το λαό η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, η οποία, την Κυριακή 13 Ιούνη διοργανώνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και από κει μηχανοκίνητη πορεία προς τη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

Σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών

Αύριο, Πέμπτη 10 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ, για τη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό, αύριο Τετάρτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ., η Αχτίδα Νότιων Συνοικιών καλεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεγίστης 20, Καλλιθέα). Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

Περιοδεία στη Μυτιλήνη

Περιοδεία στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 10 Ιούνη, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, στις 8.30 μ.μ., με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- Στις 8 π.μ., επίσκεψη στο ΙΚΑ Μυτιλήνης και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ. επίσκεψη στα δικαστήρια, συζήτηση με τους εργαζόμενους και παράσταση στην Εισαγγελία για τα τελευταία γεγονότα με τις προσαγωγές τοπικών στελεχών του ΚΚΕ επειδή στάθηκαν αλληλέγγυοι στους απεργούς ναυτεργάτες.

-- Στις 11 π.μ. επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ. επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ., συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Λέσβιον».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ