ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η λαϊκή κινητοποίηση συνεχίζεται παρά τη φονική καταστολή

Από διαδήλωση στις 5 Μάη όπου συμμετείχαν και υγειονομικοί

Copyright 2021 The Associated

Από διαδήλωση στις 5 Μάη όπου συμμετείχαν και υγειονομικοί
Πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στην Κολομβία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που για άλλη μια φορά απάντησε με τα όπλα και με δολοφονική βία στις μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες που ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη.

Από την κρατική καταστολή σε αυτές τις 10 μέρες έχουν πεθάνει τουλάχιστον 37 άνθρωποι (σύμφωνα με λαϊκές οργανώσεις τα θύματα ξεπερνούν τα 40), ενώ επίσημα αγνοούνται πάνω από 80 άνθρωποι. Την Πέμπτη, σε εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των προηγούμενων ημερών, δολοφονήθηκαν 3 διαδηλωτές από αστυνομικούς. Οι ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (ESMAD) έχουν επίσης τραυματίσει πάνω από 280 ανθρώπους (πολλούς εκ των οποίων νέους που φέρουν τραύματα στα μάτια), σε πάνω από 900 υπολογίζονται οι συλληφθέντες, ενώ υπάρχουν και 10 καταγγελίες για βιασμούς από τις ESMAD.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ιβάν Ντούκε αναγκάστηκε να αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο, που ήταν η θρυαλλίδα για το λαϊκό ξέσπασμα και την απεργία σε μια σειρά κλάδους την οποία προκήρυξε η Εθνική Επιτροπή Απεργίας στις 28/4 και κράτησε μέχρι τις 6 Μάη. Επίσης παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Α. Κασκαρίγια, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν ελιγμό εκτόνωσης, ορίζοντας διαμεσολαβητή για «διάλογο». Περαιτέρω, ξεκίνησε συναντήσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις και έχει καλέσει σε συνάντηση για τις 10/5 με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, όπου δεσμεύεται ότι θα παραστούν ο Πρόεδρος και η αντιπρόεδρος. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε καθοριστεί τι θα κάνει η Εθνική Επιτροπή, ωστόσο υπήρχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (FECODE), που καλούσαν σε κλιμάκωση του αγώνα.

Οι δυνάμεις καταστολής χτυπάνε στο ψαχνό

Copyright 2021 The Associated

Οι δυνάμεις καταστολής χτυπάνε στο ψαχνό
Τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συγκροτούν την Εθνική Επιτροπή είναι πρώτα απ' όλα να σταματήσει η φονική κρατική καταστολή, να διαλυθούν οι ESMAD, να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών (μέσα στο 2021 έχουν σκοτωθεί 57 ηγέτες λαϊκών οργανώσεων και 22 πρώην αντάρτες, ενώ από το 2016 οι δολοφονίες ξεπερνούν τους 1.150), να παρθούν πίσω τα νομοσχέδια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και για τις συντάξεις, να παρθούν μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία και για ενίσχυση του εισοδήματος.

Η βάρβαρη καταστολή προκάλεσε και την αντίδραση του ΟΗΕ, που ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση.

Την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο κολομβιανό λαό εκφράζουν οργανώσεις και φορείς από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία οργάνωσε σε πολλές χώρες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβε και το ΠΑΜΕ στην κεντρική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα (βλ. σελ. 24).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Οργή για τα σχέδια έξωσης 200 οικογενειών Παλαιστινίων

Ξεχειλίζει εδώ και μέρες η οργή στη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς 200 οικογένειες Παλαιστινίων κατοίκων της περιοχής απειλούνται με έξωση, υπό το πρόσχημα δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που είχαν εβραϊκές οικογένειες πριν τον πόλεμο του 1967. Στις αντιδράσεις των Παλαιστινίων οι ισραηλινές αρχές απαντούν με καταστολή και συλλήψεις.

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις αναγκαστικές εξώσεις Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές «ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου». Σε υποκριτικές «καταδίκες» χωρίς κανένα αντίκρισμα προχώρησαν Γαλλία, Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναβαθμίσουν τον «διαμεσολαβητικό» τους ρόλο.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση των θυμάτων της κατοχικής βίας. Μόνο μέσα στο τελευταίο 10ήμερο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει στη Δυτική Οχθη τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους (ανάμεσά τους έναν έφηβο μόλις 16 ετών και μία 60χρονη), επικαλούμενοι ως συνήθως «απόπειρες επίθεσης». Σοβαρότερη πιθανότητα κλιμάκωσης υπάρχει αυτήν την Κυριακή, κατά τη λεγόμενη «Νύχτα του Πεπρωμένου», πριν τη λήξη του μήνα του Ραμαζανιού, αλλά και κατά τις εκδηλώσεις για τη Μέρα της Ιερουσαλήμ, που έχουν προγραμματιστεί για το ίδιο 24ωρο.

Τα παραπάνω καταγράφονται σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο και στις πολιτικές εξελίξεις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Αφενός, η Παλαιστινιακή Αρχή αποφάσισε ματαίωση των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μάη, καταγγέλλοντας το Ισραήλ που απέρριψε το αίτημα για τη διεξαγωγή των εκλογών και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδικεί ως πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Αφετέρου, στο Ισραήλ συνεχίζονται τα μετεκλογικά ενδοαστικά παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρ. Ρίβλιν έδωσε την Τετάρτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του «Γιες Ατίντ», Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα, με κοινό παρονομαστή την αντίθεσή τους στη συνέχιση παραμονής του Μπ. Νετανιάχου στην εξουσία.

ΜΑΓΧΗ
Βρετανογαλλική αντιπαράθεση για την αλιεία

Δεκάδες γαλλικά αλιευτικά σκάφη αναπτύχθηκαν την Τετάρτη στα ανοιχτά της νήσου Τζέρσεϊ στη Μάγχη, διαμαρτυρόμενα για τους όρους πρόσβασης στα αλιεύματα της περιοχής, όπως διαμορφώνονται μετά το Brexit. Τα σκάφη αποχώρησαν αργά το βράδυ, αφού προηγουμένως στην περιοχή αναπτύχθηκαν δύο βρετανικά πολεμικά πλοία.

Η νήσος Τζέρσεϊ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, αποτελεί κτήση του βρετανικού στέμματος (crown dependency), ενώ θεωρείται ανεξάρτητη διοικητικά.

Η Γαλλίδα υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως η χώρα της είναι έτοιμη να καταφύγει σε «αντίποινα» εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση της πρόσβασης των Γάλλων ψαράδων στην περιοχή. Απαντώντας στη Βουλή σε Ερώτηση για την πιθανότητα επιπτώσεων στη «μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος» στο νησί (η ηλεκτρική ενέργεια φτάνει κατά 95% από τη Γαλλία με υποθαλάσσια καλώδιο), είπε ότι «θα λυπηθώ αν χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», αλλά «αν χρειαστεί θα φτάσουμε». Κατήγγειλε επίσης ότι οι νέοι όροι πρόσβασης που θα πρέπει να πληρούν τα γαλλικά αλιευτικά για την περιοχή διαμορφώθηκαν «μονομερώς».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι με βάση τη συμφωνία για το Brexit «οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους». Σχετικά με τις αναφορές για την ηλεκτροδότηση του νησιού, είπε ότι «τέτοιες απειλές κατά του Τζέρσεϊ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτες και δυσανάλογες», ενώ πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και τις αρχές του Τζέρσεϊ στο θέμα των όρων πρόσβασης στα αλιεύματα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου (σ.σ. για το Brexit), ας περιμένουμε λοιπόν ότι οι Γάλλοι θα χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς της νέας μας Συνθήκης για την επίλυση των προβλημάτων».

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Πολλαπλές κάλπες για τοπικά κοινοβούλια και δήμους

Πολλαπλές κάλπες στήθηκαν την Πέμπτη στη Βρετανία, για την εκλογή των τοπικών κοινοβουλίων σε Σκοτία και Ουαλία, αλλά και για δημοτικά συμβούλια και δημάρχους σε πόλεις της Αγγλίας, μεταξύ τους και στο Λονδίνο.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής ελάχιστα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν αργότερα το βράδυ και το Σάββατο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα στη Σκοτία, καθώς το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) επεδίωκε μια νέα επικράτησή του προκειμένου να ενισχυθεί το αίτημά του για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα με τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών για τη βουλευτική έδρα του Χάρτλπουλ στη βόρεια Αγγλία: Ενα ακόμα παραδοσιακό προπύργιο των Εργατικών (για 56 χρόνια) πέρασε στους Συντηρητικούς, με την υποψήφιά τους Τζιλ Μόρτιμερ να πετυχαίνει θεαματική νίκη παίρνοντας το 52% των ψήφων, έναντι 29% του υποψηφίου των Εργατικών.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Προχωρά η εφαρμογή της εύθραυστης «ειρηνευτικής» συμφωνίας

Ικανοποίηση για την «ομαλοποίηση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε την Πέμπτη ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία, λέγοντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις «που αναπτύσσονται κατά μήκος της γραμμής επαφής και ο διάδρομος του Λατσίν ενεργούν ως εγγυητής ασφάλειας».

Στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται από τον Νοέμβρη πάνω από 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, που προβλέπεται από την «ειρηνευτική συμφωνία» να παραμείνουν επ' αόριστον, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει ντε φάκτο τη ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, διαβεβαίωσε ότι η Αρμενία θα λάβει όλα τα μέτρα για την εφαρμογή των συμφωνιών και ότι είναι πρόθυμη «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε εποικοδομητικό διάλογο» με τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και των υποδομών που συνδέουν τον θύλακα με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το πόσο εύθραυστη είναι η «ειρηνευτική» συμφωνία αναδεικνύεται και από τη διαμάχη για την «Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν», που αποτελεί αποκομμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και συνορεύει με την Αρμενία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Ιράν. Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ για δημιουργία του διαδρόμου Ζανγκεζούρ «είτε το θέλει η Αρμενία είτε όχι», ο Λαβρόφ παρέπεμψε στην τήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μακελειό από επίθεση της αστυνομίας σε φαβέλα

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε φαβέλα (φτωχογειτονιά) του Ρίο ντε Τζανέιρο στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, όπως δηλώθηκε, κατά εμπόρων ναρκωτικών. Η φαβέλα Ζακαρεζίνιο στα βόρεια έγινε πεδίο μάχης. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο «24 υπόπτων» και ενός αστυνομικού. Πολλές μαρτυρίες κατοίκων ωστόσο κάνουν λόγο για επιδρομές και δολοφονίες από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς μέσα σε σπίτια. Με δεδομένο ότι αυτές οι πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές είναι χτισμένες πάνω σε λόφους, με στενά δρομάκια, καταγγέλλεται ότι υπήρξαν θύματα «στον σωρό», ανάμεσά τους αρκετοί έφηβοι. Τέτοιες αστυνομικές επιχειρήσεις, που υποτίθεται σε συνθήκες πανδημίας είχαν αποκλειστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (αφήνοντας ένα «παραθυράκι» αν πρόκειται για πολύ έκτακτες περιστάσεις), παίρνουν συχνά εκδικητικό και ρατσιστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Igapare», η αστυνομία του Ρίο ευθύνεται για το θάνατο 453 ανθρώπων από το Γενάρη έως το Μάρτη φέτος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ