ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
Σελ. /48
 ΑΡΘΡΟ
Η παρέμβαση στον χώρο του αθλητισμού, κομμάτι της προσπάθειας να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Στο 3ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στη Θ. 38 για την «άνοδο του βαθμού οργάνωσης της εργατικής τάξης» σημειώνεται πως «οι δράσεις στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, δράσεις αλληλεγγύης, με οργανωμένη παρέμβαση στον ελεύθερο χρόνο, επιδιώκουμε να γίνουν κυψέλες συσπείρωσης», ενώ και στη Θ. 54 επισημαίνεται η αναγκαιότητα να δουλέψουμε ουσιαστικότερα σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, αθλητικά σωματεία, χώρους άθλησης.

Η παρέμβαση στον χώρο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού ως προς το περιεχόμενο αλλά και τις μορφές είναι κομμάτι της προσπάθειας Κόμματος - ΚΝΕ να μπουν στο επίκεντρο της πάλης η διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, οι δυνατότητες αλλά και τα εμπόδια για την ικανοποίησή τους.

Η δράση μας στον χώρο του δομημένου - αγωνιστικού αθλητισμού αποτελεί μόνο ένα σκέλος αυτής της πολύμορφης προσπάθειας. Ομως η δράση αυτή γίνεται επιτακτική αν λάβουμε υπόψη ότι στο αγωνιστικό κομμάτι ο αριθμός των ενεργών σωματείων είναι περίπου 6.500 πανελλαδικά, ή με άλλα λόγια ένα σύνολο 500.000 περίπου ατόμων που από διαφορετική θέση (αθλητές, προπονητές, μέλη ΔΣ, γονείς) έχουν συστηματική επαφή και ενασχόληση με τον αθλητισμό, αποτελώντας στην τεράστια πλειοψηφία παραγωγικές ηλικίες, που κοινωνικοταξικά μας ενδιαφέρουν, και πολλά νέα παιδιά.

Ανάγκη η δημιουργία ενός μετώπου διεκδίκησης


Λαμβάνοντας υπόψη ότι «η συμμετοχή στην πάλη διαμορφώνει προϋποθέσεις αγωνιστικής πείρας», αυτήν τη στιγμή μπορούμε να πρωτοστατήσουμε σε ένα μέτωπο που αποτελεί ανάγκη και διέξοδο, μπορούμε με τις θέσεις μας να εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε και να ανιχνεύσουμε στον αθλητικό κόσμο σημαντικές εφεδρείες για το δυνάμωμα του ταξικού εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας, που σήμερα δεν μας περνάνε καν απ' το μυαλό.

Κάποιες σκέψεις για τον σχεδιασμό αυτής της δουλειάς.

1. Να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για τον κόσμο που ασχολείται με τον αθλητισμό στον περίγυρό μας. Αμεσα να προχωρήσει η καταγραφή αυτού του κόσμου, η κατηγοριοποίησή του ανά ιδιότητα και άθλημα, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά την παρέμβασή μας. Υπάρχει σίγουρα πολύς τέτοιος κόσμος γύρω μας. Η πείρα από την προσπάθεια στην Αττική να συγκεντρωθεί αυτή η εικόνα έδειξε ότι χωρίς πολύ κόπο μπορούμε γρήγορα να καταγράψουμε έναν σημαντικό όγκο κόσμου, δίνοντας νέες δυνατότητες στην παρέμβασή μας.

Για να προχωρήσει αυτό είναι αναγκαία η χρέωση υπευθύνων σε κάθε Οργάνωση. Παντού υπάρχουν σύντροφοι που είτε ασχολούνται οι ίδιοι με τον αθλητισμό, είτε γενικά δείχνουν ένα μεράκι γι' αυτήν τη δουλειά, και πρέπει να αξιοποιηθούν.

2. Διεκδικητικά πλαίσια στο έδαφος με συμμετοχή όλων των φορέων. Τα αιτήματα που προβάλλουμε σε κεντρικό επίπεδο δεν μπορούν να «κατεβαίνουν» ανεπεξέργαστα όπου προσπαθούμε να σχεδιάσουμε μια παρέμβαση. Κάθε πόλη ή συνοικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες όσον αφορά τον αριθμό αθλουμένων και νεολαίας, άρα και την ανάγκη για αθλητικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που μπορεί να είναι διαλυμένες, κλειστές ή να παραχωρούνται αποκλειστικά σε σωματεία - ΑΕ, τους ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, τις κλιματολογικές συνθήκες, ακόμα και την τοπική παράδοση ως προς την ενασχόληση με κάποιο συγκεκριμένο άθλημα.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τα αθλητικά σωματεία. Είτε λόγω κακής συντήρησης - το κόστος της οποίας κάποιες φορές φορτώνεται στα ίδια - είτε λόγω του ότι σε πολλές περιπτώσεις σωματεία και εκατοντάδες αθλούμενοι στοιβάζονται στους ίδιους χώρους, οι επιπτώσεις και στην ποσότητα και στην ποιότητα των προπονήσεων είναι δραματικές, οδηγώντας αρκετές φορές και πολλά παιδιά να διακόψουν την ενασχόληση με το άθλημα. Με τον νέο νόμο της κυβέρνησης, δήμοι και Περιφέρειες έρχονται να βάλουν νέα εμπόδια στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, διώχνοντας από αυτές όσα σωματεία δεν εγγραφούν στο Αθλητικό Μητρώο.

Είναι προφανές πως αυτά δεν είναι ζητήματα που αφορούν στενά τα αθλητικά σωματεία, αλλά ανάγκη για το σύνολο του λαού και των παιδιών του. Επομένως είναι πεδίο για να αναπτύξουν πρωτοπόρα δράση και να πάρουν πρωτοβουλίες Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Σύλλογοι Γονέων, Εκπαιδευτικών, Γυναικών, Φοιτητών, Μαθητικά Συμβούλια. Αποκτώντας καλή γνώση του χώρου και των αναγκών, οι φορείς στους οποίους πλειοψηφούμε ή παρεμβαίνουμε ακόμα και από θέσεις μειοψηφίας μπορούν να διαμορφώσουν διεκδικητικά πλαίσια που θα τραβήξουν στη δράση τα αθλητικά σωματεία και τα μέλη τους, θα αναδείξουν τον ρόλο του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης, τις επιπτώσεις από τη μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και την αντιμετώπιση του αθλητισμού ως εμπορεύματος. Αντίστοιχα ζητήματα είναι σημαντικό να αναδειχθούν και από τους εκλεγμένους μας στην Τοπική Διοίκηση.

3. Από το ...γήπεδο, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες. Η απόκτηση δεσμών με τον αθλητικό κόσμο πρέπει να έχει ξεκάθαρο ότι στα αθλητικά σωματεία συμμετέχουν εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, που ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, αλλά σίγουρα όχι το μόνο. Για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Υγείας δεν μπορούν να αφήνουν έξω από τον σχεδιασμό τα αθλητικά σωματεία, τα οποία όχι μόνο μπορούν να συμμετέχουν, αλλά και να εμπλουτίζουν με δικά τους αιτήματα (γιατρούς σε προπονήσεις και αγώνες, δωρεάν εξετάσεις με κρατική ευθύνη κ.λπ.) ή ακόμα και να συμβάλλουν με άλλες μορφές (π.χ ένας αγώνας δρόμου ή ποδοσφαίρου για την ανάδειξη των αιτημάτων, την έκφραση αλληλεγγύης κ.λπ.).

Η σχέση αυτή είναι και αντίστροφη. Η δράση των εργατικών σωματείων, των συλλόγων, της νεολαίας πρέπει να περιλαμβάνει και πλευρές που θα αναδεικνύουν ότι είναι κοινή η αιτία για την επιδείνωση των όρων δουλειάς και μόρφωσης και για το ότι στον ελεύθερο χρόνο οι λαϊκές ανάγκες (αθλητισμός, πολιτισμός κ.λπ.) έχουν μετατραπεί σε πανάκριβα εμπορεύματα. Τέτοιες πλευρές θα συμβάλουν στην προβολή των διεκδικήσεών μας για αθλητισμό - δικαίωμα για όλο τον λαό, αλλά και στο στερέωμα των δεσμών με αθλητικούς συλλόγους. Για παράδειγμα, έχουμε θετική πείρα από εκδηλώσεις εργατικών σωματείων στην Αττική με θέματα σχετικά με την Αθλητική Ψυχολογία και το παιδί, την επίδραση του αθλητισμού στη σχέση γονέων - παιδιών, που είχαν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον. Μία ακόμα μορφή παρέμβασης θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση «ημερών αθλητισμού» για τα παιδιά των μελών του συνδικάτου, σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία της περιοχής τους, για τη γνωριμία με όχι και τόσο δημοφιλή ή εύκολα προσβάσιμα αθλήματα (π.χ. αναρρίχηση, στίβος, σκάκι), ή η διοργάνωση κάποιου αθλητικού τουρνουά για τα παιδιά.

4. Συμμετοχή στα αθλητικά σωματεία. Η παρέμβασή μας δεν μπορεί να προχωρά μόνο «απέξω». Είναι προβληματικό ότι ακόμα και στις γραμμές μας συχνά υπερπροβάλλουμε φαινόμενα σήψης στον χώρο του αθλητισμού - που προκύπτουν αντικειμενικά, λόγω της εμπορευματοποίησής του και του μοντέλου λειτουργίας του, που στηρίζεται στους χορηγούς - και τα αξιοποιούμε ως δικαιολογία για να μην εμπλακούμε στον χώρο.

Στον καπιταλισμό, «διαφθορά» υπάρχει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και προφανώς αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για το αν θα παρέμβουμε σε έναν χώρο ή όχι. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει κόσμος «υγιής», τον οποίο θέλουμε και μπορούμε να κερδίσουμε. Αυτήν την περίοδο και μέχρι τα τέλη του Ιούνη υπάρχουν σωματεία που θα εκλέξουν νέα ΔΣ. Λόγω του Μητρώου δεν πρόλαβαν να κάνουν εκλογές μέσα στην καθορισμένη προθεσμία, και θα ολοκληρώσουν τώρα τις διαδικασίες τους. Επιδιώκουμε μέλη και φίλοι του Κόμματος να εκλεγούν σε αυτά. Υπάρχει αρκετός κόσμος με καθημερινή επαφή και κύρος στα σωματεία (παλαίμαχοι αθλητές, πρώην παράγοντες, γονείς). Θέλουμε να βρεθούμε «μέσα» στα σωματεία, να μπορούμε και από αυτήν τη θέση να δουλέψουμε τα αιτήματα και την αντίληψή μας. Είναι δουλειά που πρέπει να σχεδιαστεί και να παρακολουθηθεί από τις Οργανώσεις.

Προφανώς η παρέμβαση του Κόμματος στον αθλητισμό δεν εξαντλείται στα παραπάνω. Οι επεξεργασίες μας για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση, η πείρα από την οργάνωση της αθλητικής δραστηριότητας στον σοσιαλισμό, που είναι και στόχος μας να μελετηθεί βαθύτερα, η αντίληψή μας για το πώς θα λύσει αυτά τα ζητήματα μία κοινωνία στην οποία ένα κομμάτι του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος θα επιστρέφει σ' αυτόν σχεδιασμένα, οργανωμένα, με δωρεάν, σύγχρονες παροχές, με σύγχρονα μέσα στο σχολείο και στη γειτονιά, είναι πλευρές που πρέπει να γίνει προσπάθεια να αφομοιωθούν από όσους καταπιαστούν με αυτό το καθήκον. Ετσι θα γινόμαστε ικανότεροι να τις προσαρμόζουμε ανάλογα με τον χώρο και τον κόσμο που μιλάμε, να πολιτικοποιούμε την παρέμβασή μας, να φωτίζουμε πιο καθαρά τη διέξοδο.


Πάνος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Αθλητικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ