ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
Σελ. /48
Απ' τη μύτη

«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται», λέει το λαϊκό γνωμικό. Αυτό έπαθε και το υπουργείο Εργασίας, με ένα προπαγανδιστικό σημείωμα που μοίρασε προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους πόσο «φιλεργατικές» είναι οι «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζεται να νομοθετήσει. Ισχυρίζονται λοιπόν πως το 8ωρο δεν καταργείται, αφού η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται ύστερα από αίτημα του ίδιου του εργαζόμενου προς την επιχείρηση. «Αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (μετά από αίτημά του) για να "συμφιλιώσει" την επαγγελματική με την οικογενειακή του ζωή (μπορεί) να εργαστεί λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες...», είναι η διατύπωση στο προπαγανδιστικό σημείωμα του υπουργείου. Λίγο πιο κάτω, όμως, στο κεφάλαιο για τις απολύσεις, αναφέρεται το εξής: «Παράδειγμα 2: Εργοδότης προτείνει στον εργαζόμενο να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο εργαζόμενος αρνείται. Ο εργοδότης προχωρά σε απόλυση. Η απόλυση αυτή καθίσταται αυτομάτως άκυρη». Γίνεται δηλαδή φανερό αυτό που «ο κόσμος έχει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι»: Οτι η επιχείρηση μπορεί να απαιτήσει από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10ωρο χωρίς αμοιβή, άρα και να επιβάλει εκβιαστικά τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση! Οσο για τη διαβεβαίωση ότι η απόλυση σε περίπτωση άρνησης είναι άκυρη, ας μας πούνε: Με τη σημερινή κατάσταση στους χώρους δουλειάς, ποιος θα προστατέψει τον εργαζόμενο από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας; Κι επίσης, υπάρχει κάποιος εργοδότης που θα γράψει στο χαρτί της απόλυσης ότι το κάνει επειδή ο εργαζόμενος δεν αποδέχθηκε το 10ωρο; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Λαγωνικά

Εδώ και μήνες, από την έναρξη της πανδημίας, μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού ήταν και παραμένουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα οποία χιλιάδες εργαζόμενοι στριμώχνονται καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, όπου και εκεί έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων κ.λπ. Ολα αυτά συμβαίνουν καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, αλλά για μια σειρά από ΜΜΕ τα ζητήματα αυτά βρίσκονται εκτός «πεδίου», κουκουλώνοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την επικίνδυνη κατάσταση, παρουσιάζοντάς τα λίγο - πολύ ως «φυσικά φαινόμενα», κάνοντας γαργάρα ακόμα και το γεγονός ότι τα περίφημα «νέα λεωφορεία» είναι χωρίς παράθυρα. Αντίθετα, η μόνη ασχολία τους είναι η ατομική ευθύνη... Την Πέμπτη όμως, μέρα απεργίας, επέλεξαν κάποιοι να το παίξουν λαγωνικά και να κάνουν ρεπορτάζ για το στρίμωγμα στα λεωφορεία, για το οποίο ευθύνεται ...ποιος άλλος; Η απεργία στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς! Και όλα αυτά, βέβαια, πλάι στα γνωστά χιλιοπαιγμένα ρεπορτάζ περί «χάους» που προκαλείται από μερικές μειοψηφίες που απεργούν για ...άγνωστους για τους μεγαλοδημοσιογράφους λόγους!

Ούτε σεντ

Αν και το βασικό επιχείρημα για την προστασία της πατέντας είναι «η παροχή κινήτρου υψηλής κερδοφορίας στις επιχειρήσεις ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξής τους», όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοβιομηχανίες, επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν ότι η βασική έρευνα για νέα φάρμακα δεν πραγματοποιείται κατά κανόνα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες αποφεύγουν επενδύσεις «υψηλού κινδύνου», αλλά τα αρχικά στάδια χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους και διενεργούνται από δημόσια ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Οι ιδιωτικές επενδύσεις κινητοποιούνται συνήθως εφόσον υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την αρχική έρευνα και αφορούν κυρίως τα τελικά στάδια της έρευνας, την παραγωγή και την προώθηση του νέου προϊόντος. Παράλληλα, οι δημόσιες δομές έρευνας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης παράγουν ερευνητικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, στο οποίο στηρίζεται τελικά και η έρευνα στον ιδιωτικό τομέα. Κι ενώ τα μονοπώλια παρασκευάζουν φάρμακα με έρευνα χρηματοδοτούμενη από την τσέπη του λαού, πουλώντας στη συνέχεια πανάκριβα τα προϊόντα τους, οι κυβερνήσεις θωρακίζουν τα συμφέροντά τους με τους νόμους για την πατέντα, που προβλέπουν ότι ακόμα και σε περίπτωση άρσης της, απαιτείται «εύλογη και πλήρη» αποζημίωση, με την «πλήρης» να υπερισχύει καθολικά στις νεότερες κανονιστικές ρυθμίσεις. Εννοείται βέβαια ότι και σ' αυτήν την περίπτωση, ο λογαριασμός αποστέλλεται στον λαό. Αποκαλύπτεται έτσι για άλλη μια φορά η υποκρισία όλων αυτών που μιλάνε σήμερα για άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον Covid, τάχα για να σωθεί ο λαός, ενώ έχουν διασφαλίσει ότι τα μονοπώλια δεν θα χάσουν ούτε σεντ αν χρειαστεί τελικά να αποδεσμεύσουν τα πνευματικά δικαιώματα των σκευασμάτων τους.

Σαΐνια

Ανήμερα της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης των εργαζομένων στο Σύνταγμα, ένα site που ειδικεύεται στο «επιχειρηματικό» ρεπορτάζ, το «businessdaily.gr», ανέλαβε να αμολήσει μελάνι σε βάρος του ΚΚΕ. Αλλά επειδή οι επιτελείς του δεν είναι δα και τίποτα σαΐνια, τράβηξαν από τον σωρό την πρώτη προβοκάτσια που έπιασε το χέρι τους και θυμήθηκαν ...«το rolex του Κουτσούμπα». Το δημοσίευμά τους θυμίζει κάτι από το παλιό ανέκδοτο με το σκουλήκι, όπου ο Τοτός, σε κάθε έκθεση που του βάζει η δασκάλα, βρίσκει μια αφορμή για να γράψει για το σκουλήκι, επειδή μόνο για το σκουλήκι είχε διαβάσει. Το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, αλλά πάντα η κεντρική ιδέα είναι ίδια. Κάποιος σκαρφίζεται προφάσεις για να επαναφέρει ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα, συνήθως με όχι και τόσο επιτυχημένο τρόπο... Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μπούρδα έχει απαντηθεί πολλές φορές, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για ρόλεξ, δεν πρόκειται ούτε για «μαϊμού» ρόλεξ, αλλά για ένα συνηθισμένο φτηνό ρολόι, εμείς τους καταλαβαίνουμε απολύτως. Οπως καταλαβαίνουμε και τον εκνευρισμό που τους προκαλούν οι μεγάλες Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Βλέπετε, ως επιχειρηματικό site θα πρέπει να τιμήσουν τον μισθό τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 8 Μάη

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του Λαού»), που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες.

1937 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Πίντσον.

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς. Ξεκινά η βρετανική κατοχή.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ.

Κυριακή 9 Μάη

1874 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμόν.

1936 Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με εργατικό αίμα. Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό του ελληνικού προλεταριάτου πριν από τη δικτατορία Μεταξά.

1945 Ωρα 0.43 π.μ. Στην αίθουσα της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων. Η 9η του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

1947 Στους Φούρνους Ικαρίας, όπου ήταν εξόριστος, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο στήθος ο στρατηγός του ΕΛΑΣ και πρώτος Πρόεδρος της ΠΕΕΑ, Ευριπίδης Μπακιρτζής.

1948 Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1958 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης».

1968 Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της χούντας στα κρατητήρια του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

1978 Δολοφονείται ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Αλντο Μόρο, που το 1963 - 1968 και το 1974 - 1976 διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο Α. Μόρο είχε απαχθεί από την οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και έπειτα από 55 μέρες ομηρίας εκτελέστηκε.

2009 Πεθαίνει ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.

2010 Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και ηθοποιός Λένα Χορν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ