ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεκδικεί «πρώτους ρόλους» στα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

Αποκαλυπτικά τα όσα διημείφθησαν στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ το περασμένο Σάββατο

Από το Συμβούλιο

Eurokinissi

Από το Συμβούλιο
Με την κυβέρνηση να διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, ολοκληρώθηκε το Σάββατο, στη Σόφια, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», όχημα ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ώστε να εμπλακεί πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αλλωστε, για αυτόν το σκοπό η Κομισιόν έχει προβλέψει για την περίοδο 2021 - 2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων, ύψους 13 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό μάλιστα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση φιγουράρει μεταξύ των 4 χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα, έχοντας επισημοποιήσει ήδη από τις αρχές Μάρτη τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα «συνεργατικά» μέτρα της ΕΕ, που καλείται να υλοποιήσει μαζί με άλλες χώρες - μέλη. Μεταξύ τους αυτά για τη «στρατιωτική κινητικότητα» και το «δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης ("logistic hubs") και υποστήριξης επιχειρήσεων», για «ευρωπαϊκό κέντρο πιστοποίησης κατάρτισης για ευρωπαϊκούς στρατούς», «λιμενική και θαλάσσια επιτήρηση και προστασία», «αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης», «ανάπτυξη πλατφόρμας για κοινή χρήση πληροφοριών» κ.ά.

Επίσης, όπως σημειώνεται από πλευράς του υπουργείου Αμυνας, η Κομισιόν πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δισ. ευρώ τη βελτίωση των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) για τη διευκόλυνση της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας», η οποία έχει τεθεί υπ' αριθμόν 1 στόχος από τον έτερο πόλο του ευρωατλαντικού άξονα, το ΝΑΤΟ.

«Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτές τις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών προς όφελος της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών», σημειώνεται από το υπουργείο, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι εμπλοκή και σχέδια του κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι.

Ζητά τη διοίκηση της KNIFIL

Παραπέρα, παρουσία της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ και του αναπληρωτή γγ των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, έγινε «ευρεία ανταλλαγή απόψεων» για τον τρόπο με τον οποίο ΕΕ και ΝΑΤΟ «θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ΟΗΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων», όπως επισήμως παρουσιάζεται η παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων πάνω σε κρίσιμους διαύλους και ζώνες, με προσχήματα «ανθρωπιστικά» ή ό,τι άλλο, κόντρα σε άλλα κέντρα.

Αναζητώντας και εδώ πιο ενεργό ρόλο, η κυβέρνηση εστίασε στη «σημασία της εκπαίδευσης των κυανοκράνων» και στο σχετικό «έργο που επιτελείται» στο σχετικό με το αντικείμενο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, ενώ διά του μετέχοντος υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου «ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ζητήσει να ανατεθεί στην Ελλάδα η διοίκηση της θαλάσσιας επιτήρησης της επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου», την επιχείρηση UNIFIL, που με «καπέλο» ΟΗΕ φορτώνει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ την Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας, μετέχοντας στο Συμβούλιο, έθεσε στους ομολόγους του το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, παρουσιάζοντας πάλι το ότι είναι «Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟικοί», ζητώντας «συνέχιση των προσπαθειών» για την άμεση απελευθέρωσή τους και επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν τάχα ασφάλεια και ελευθερίες στον ελληνικό λαό.

4η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Ν/Α Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνέρχεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Κύπρου η 4η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Τις τρεις πλευρές θα εκπροσωπήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτήρισε την τριμερή σχέση «σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας», ενώ δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου σημείωσε ότι στο πλαίσιό της «θα προωθηθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού "EastMed" (...) ενώ θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Σε πολιτικό επίπεδο, τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το κυπριακό ζήτημα και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η ευρωμεσογειακή συνεργασία».

Χτες, στη Λευκωσία, είχαν προπαρασκευαστική συνάντηση οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι στις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν ότι οι αντιθέσεις με την Τουρκία αναπτύσσονται στο κάδρο που διαμορφώνει το γενικότερο «αλισβερίσι» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούμε την ύπαρξη προόδου στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Αγκυρα και ευελπιστούμε ότι η δήλωση του Τούρκου Προέδρου (σ.σ. ότι η Αγκυρα επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ) θα μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση». Διευκρίνισε ότι με τον Ελληνα ομόλογό του συμφωνήθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «σε συγκεκριμένους τομείς που άπτονται ευρύτερα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας», ενώ «αντήλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν οι εν λόγω συναντήσεις από την μια να διευρυνθούν θεματικά σε συγκεκριμένους τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή, όπως επίσης με κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και πώς μπορεί να υπάρξει μια πιο θεσμική διασύνδεση αυτών των συναντήσεων...».

Από τη δική του μεριά, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «δεν είχαμε μια τυπική συζήτηση» αλλά «μια τολμηρή συζήτηση για να κάνουμε τολμηρά βήματα. Ακουσα με προσοχή μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση της κυπριακής πλευράς για το πώς να ενισχύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή με δημιουργικό πνεύμα». Πρόσθεσε δε ότι συζητήθηκε και το πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η Κύπρος στις «πολλές πρωτοβουλίες» που «τρέχει» η κυβέρνηση σε ευρωατλαντικό «μοτίβο» στα Βαλκάνια, τονίζοντας ειδικά για την Ενέργεια ότι «οι περιοχές μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν αναβαθμιστεί». Οσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι «είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία» και επισήμανε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζητήθηκαν τρόποι και δρόμοι «για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίκτες - με την έννοια των διεθνών σχέσεων - που εμπλέκονται» σε διαδικασίες όπως το Κυπριακό και άλλα κρίσιμα θέματα που αφορούν και την Τουρκία.

ΣΟΥΔΑ
Εδεσε άλλο ένα πλοίο του θανάτου

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook» δεμένο στη Σούδα
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook» δεμένο στη Σούδα
Στη Σούδα έχει δέσει από προχτές Κυριακή το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», πλοίο ενταγμένο στη δύναμη του 6ου αμερικανικού Στόλου που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική και ένα από αυτά που πήραν μέρος στην ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά της Συρίας, χαράματα της 14ης Απρίλη, άλλη μια απόδειξη της ευρείας γκάμας «υπηρεσιών» που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δολοφονικά τους σχέδια.

Γενικώς η Σούδα έχει πάρει «φωτιά» αυτές τις μέρες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Phoenix Express 2018», που διοργανώνει ο 6ος Στόλος, με επίκεντρο τη βάση τους στην Κρήτη και ευρεία συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμμαχους και «εταίρους» των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια από τις τρεις περιφερειακές ασκήσεις που διοργανώνει ετησίως ο 6ος Στόλος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της «συνεργασίας» με τα αφρικανικά κράτη και με επιδίωξη να «βελτιώσει τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο θαλασσίων ζωνών και τις επιχειρησιακές δυνατότητες για την επίτευξη ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Φέτος, έδρα της άσκησης έχει οριστεί το περιλάλητο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), μια από τις πολλές αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές που «φιλοξενεί» η κυβέρνηση. Ηδη μια σειρά γυμνάσια έχουν εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, αν και άλλα κομμάτια της άσκησης απλώνονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Επίσης, στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα έχουν δέσει ήδη μια σειρά πολεμικά πλοία των συμμετεχόντων στην άσκηση. Κάποια διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι πλοία καταφτάνουν εκεί σε δυο φάσεις: Η πρώτη στις 28/4 - 4/5 και η δεύτερη στις 9 - 13/5.

Ετοιμασίες για το «Truman»;

Να καταγραφεί ότι στη β' περίοδο της άσκησης δεν επιτρέπεται στα πλοία των συμμετεχόντων στην άσκηση χωρών να δέσουν στο περιλάλητο κρηπίδωμα Κ-14, το μοναδικό στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο.

Πιθανολογείται ότι η υποδομή μένει κενή για να ετοιμαστεί να υποδεχτεί - αν παραστεί ανάγκη να δέσει και δεν ανεφοδιαστεί, τελικά, στα ανοικτά - το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Harry S. Truman», που έχει καταπλεύσει ήδη συνοδευόμενο από πανίσχυρη αρμάδα πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ζώνη νότια της Κύπρου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ήδη μαχητικά αεροσκάφη που κουβαλά επιχείρησαν κατά στόχων στη Συρία, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις της λεγόμενης συριακής «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» στις μάχες της κατά τζιχαντιστών. Οπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, το αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει αργότερα την πορεία του προς τον Περσικό Κόλπο.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Προχωρούν οι σχεδιασμοί σε υποδομές και έρευνες

«Στρατηγικά πεδία» χαρακτήρισε τη διαμόρφωση υποδομών μεταφοράς προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οι οποίες καθιστούν την Ελλάδα «χώρα - "κλειδί" και σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή», αλλά και την έρευνα και εκμετάλλευση εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας χτες σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων».

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς εκτίμησε ότι εντός του έτους θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού και του Κατάκολου, περιοχές που τα δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και την «Energean», ότι στην Κρήτη μπορεί να ανακαλυφθούν πεδία από 3 έως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΥ εξετάζει προτάσεις που υπάρχουν από εταιρείες για την αξιοποίηση χερσαίων κοιτασμάτων της Β. Ελλάδας σε Γρεβενά, Κιλκίς και Επανωμή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ