ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα θητεία Πούτιν με παραμύθια περί «δίκαιου καπιταλισμού»

Ο Πούτιν μετά την ορκωμοσία του επιτηρεί μικρή στρατιωτική παρέλαση
Ο Πούτιν μετά την ορκωμοσία του επιτηρεί μικρή στρατιωτική παρέλαση
Σε «αυτοκρατορικό» σκηνικό ορκίστηκε χτες στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (μετά την επανεκλογή του το Μάρτη με 76,7%), ενώπιον εκατοντάδων καλεσμένων βουλευτών, διπλωματών, επιχειρηματιών και ξένων προσκεκλημένων. Αυτή είναι η τέταρτη προεδρική θητεία του Πούτιν από το 2000 (είχε μεσολαβήσει και μια ως πρωθυπουργός) και θα διαρκέσει μέχρι το 2024, ενώ για να προβάλει το «μεγαλείο της Ρωσίας» εμφανίστηκε με τη νέα, ρωσικής κατασκευής θωρακισμένη λιμουζίνα του.

Στην πρώτη του ομιλία ο Πούτιν, που εκπροσωπεί επάξια τη ρωσική αστική τάξη, εμφανίστηκε με τις γνωστές του πατριωτικές κορόνες, αυτοπαρουσιαζόμενος ταυτόχρονα και ως προστάτης του λαού. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αναλαμβάνοντας καθήκοντα Προέδρου της Ρωσίας, γνωρίζω πολύ καλά την τεράστια ευθύνη μου για τον καθέναν από εσάς, όλους τους πολυεθνικούς μας ανθρώπους, την ευθύνη για τη Ρωσία, τη χώρα των μεγαλοπρεπών νικών και επιτευγμάτων, την ιστορία της και τους προγόνους μας... Καθήκον μου και το νόημα ολόκληρης της ζωής μου είναι να κάνουμε τα πάντα για χάρη της Ρωσίας, για το ειρηνικό και γεμάτο ευημερία παρόν και μέλλον, για τη διατήρηση και τη συνέχιση του μεγάλου λαού μας, για την ευημερία σε κάθε ρωσική οικογένεια».

Σημείωσε επίσης ότι «η Ρωσία γνώρισε δύσκολες στιγμές στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεν έχουν θεραπευτεί όλες οι πληγές, δεν έχουν ξεπεραστεί όλες οι απώλειες και οι δυσκολίες, και η ζωή μάς δημιουργεί νέες προκλήσεις, γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να τις αντιμετωπίσουμε». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει να «κάνει τομές σε όλους τους τομείς της ζωής» και ότι «μια τέτοια επανάσταση μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από μια ελεύθερη κοινωνία που δέχεται όλα τα νέα και προχωρημένα πράγματα και απορρίπτει την αδικία, τη στασιμότητα, τον άκαμπτο προστατευτισμό και τη γραφειοκρατική αδράνεια».

Πίσω από αυτά τα βαρύγδουπα λόγια κρύβεται ο στόχος να βγει η αστική τάξη της Ρωσίας μπροστά, στη σφοδρή διαπάλη με άλλες αστικές τάξεις, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, όπως φαίνεται σε μια σειρά πεδία αντιπαράθεσης. Την ίδια στιγμή, η εξασφάλιση των μεγαλύτερων κερδών για το κεφάλαιο σημαίνει παραπέρα χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, όσο και αν ο Ρώσος ηγέτης «πουλάει» το παραμύθι ενός πιο «δίκαιου καπιταλισμού».

Κατά τ' άλλα, όπως προβλέπεται, ο Πρόεδρος πρότεινε στη Δούμα τον νέο πρωθυπουργό, που είναι και πάλι ο 52χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος και αναμένεται να εγκριθεί. Πάντως το περασμένο Σαββάτο υπήρξαν διαμαρτυρίες από οπαδούς της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν τον Πούτιν ως «νέο τσάρο», και υπήρξαν συλλήψεις εκατοντάδων για συγκεντρώσεις χωρίς άδεια, ανάμεσά τους και του προβεβλημένου στη Δύση Αλεξέι Ναβάλνι, που αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.


ΗΠΑ
Ανασυγκροτούν τον 2ο στόλο λόγω Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία περίοδο κλιμάκωσης του ανταγωνισμού οι ΗΠΑ αποφασίζουν να «στήσουν» ξανά τον 2ο στόλο, που διέλυσαν το 2011 για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Η απόφαση για ανασύσταση του 2ου στόλου ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον επικεφαλής επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον, ο οποίος επικαλέστηκε τη νέα «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» που δημοσιοποίησε ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, τον περασμένο Γενάρη, στην οποία Ρωσία και Κίνα χαρακτηρίζονταν «αναθεωρητικές δυνάμεις» που προσπαθούν να δημιουργήσουν «έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους». Ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον αναφέρθηκε έτσι σε «επαναφορά της εποχής ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων» και σε ένα «πιο περίπλοκο» περιβάλλον ασφαλείας που αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερες «προκλήσεις».

Ο 2ος στόλος, που έως το 2011 διέθετε περίπου 100 σκάφη, θα έχει την έδρα του στη ναυτική βάση Νόρφολκ της Βιρτζίνια και θα διαθέτει πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις. Θα επιχειρεί στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στο Βόρειο Ατλαντικό.


ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενισχυμένη «Χεζμπολάχ» βγάζουν οι κάλπες...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, οι αυξημένες προσφυγικές ροές στο Λίβανο, σε συνδυασμό με την πολυετή οικονομική κρίση και τις συσσωρευμένες ενδοαστικές κόντρες, αλλά και η προ εξαμήνου απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να οξύνει την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, κρατώντας «αιχμάλωτο» για μέρες στο Ριάντ τον Λιβανέζο Σουνίτη πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, αντανακλάστηκαν έντονα στο εκλογικό αποτέλεσμα των λιβανέζικων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Αναδείχτηκε σημαντικά ενισχυμένη η πολιτική πτέρυγα της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», καθώς οι τουλάχιστον 47 βουλευτές που εξέλεξε, της δίνουν πλέον τη δυνατότητα άσκησης βέτο στο νέο 128μελές λιβανέζικο κοινοβούλιο. Ενισχυμένες βγήκαν και οι ακροδεξιές χριστιανικές «Λιβανέζικες Δυνάμεις» (ιδρύθηκαν το 1976 από τον Μπ. Τζεμαγέλ), που σχεδόν διπλασίασαν τις έδρες τους, φτάνοντάς τις σε 15 από 8.

Στους «χαμένους» της εκλογικής αναμέτρησης που έγινε για πρώτη φορά από το 2009, συμπεριλαμβάνεται το «Κίνημα για το Μέλλον» του Σουνίτη πολυεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι (γιος του δολοφονηθέντος το Φλεβάρη του 2005 πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι), που έχασε 11 έδρες και ανέδειξε 21 βουλευτές (από 32 που είχε στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής).

Το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του Λιβανέζου Χριστιανού Προέδρου Μισέλ Αούν έβγαλε 21 βουλευτές (έξι λιγότερους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).

Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εκλογές (που διεξήχθησαν με ένα νέο, αναλογικό εκλογικό σύστημα) φαίνεται πως κυμάνθηκε στο 49,2% (από 54% που ήταν το 2009).

Σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε χτες το μεσημέρι ο Σουνίτης πρωθυπουργός Σ. Χαρίρι, παραδέχθηκε τη μείωση της εκλογικής του δύναμης, αποδίδοντάς την κυρίως στον νέο εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε ωστόσο πως «τείνει το χέρι» σε κάθε Λιβανέζο πολίτη που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, «για να διατηρηθεί η σταθερότητα της χώρας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι θα επιδιώξει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Πρόεδρο της χώρας, Μ. Αούν.

Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Χασάν Νασράλα σε διάγγελμά του τόνισε ότι η εκλογική ενίσχυση του κόμματος «συνιστά μεγάλη πολιτική, κοινοβουλευτική και ηθική νίκη για την επιλογή της αντίστασης».

Οι εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν με βάση έναν περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, που για πρώτη φορά προβλέπει αναλογικό σύστημα. Ωστόσο, παραμένει ως έχει το δαιδαλώδες πολιτειακό σύστημα της χώρας, που ορίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι Σουνίτης, ο Πρόεδρος της χώρας Χριστιανός και ο πρόεδρος της βουλής Σιίτης.

Ισραηλινή αντίδραση

Η σημαντική αύξηση της εκλογικής δύναμης της «Χεζμπολάχ» στη νέα Βουλή του Λιβάνου προκάλεσε (όπως αναμενόταν) έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ. Ξεχώρισε η δήλωση του ακροδεξιού υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, που είπε πως το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα που στηρίζεται από το Ιράν και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο. «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ξεχωρίσει το κυρίαρχο κράτος του Λιβάνου από τη "Χεζμπολάχ" και θα θεωρεί τον Λίβανο υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενέργεια από το έδαφός του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπένετ.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΑΛΥΒΑ
Η ευρωπαϊκή αγορά «πιέζεται» από τους αμερικανικούς δασμούς

Μέτρα για να σταματήσει η αθρόα εισαγωγή ξένου χάλυβα στην ΕΕ ζητούν οι γερμανικοί όμιλοι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για αύξηση των εισαγωγών χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά από εταιρείες χωρών που εξαιτίας των αμερικανικών δασμών δεν εξάγουν πια στις ΗΠΑ κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Χάλυβα, Χανς Γιούργκεν Κέρκχοφ, εκφράζοντας ανησυχίες για τα συμφέροντα των γερμανικών ομίλων χάλυβα.

«Τους τρεις πρώτους μήνες (του 2018), οι εισαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 139% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από την Τουρκία κατά 76%», είπε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Κίνα, θέλοντας να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρείες, ενώ την 1η Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρέτεινε την προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ, του Καναδά και του Μεξικού για ένα μήνα. Ωστόσο η ΕΕ ζητά τη μόνιμη εξαίρεσή της.

Ο πρόεδρος των γερμανικών ομίλων χάλυβα καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε άμεσα ...μέτρα «προστατευτισμού», που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να αποτρέψει την αθρόα εισαγωγή ξένου χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι ο καθορισμός ενός ανώτατου επιπέδου εισαγωγών με βάση τα τελευταία έτη και όλες οι επιπλέον εισαγωγές να υπόκεινται σε δασμούς. «Η αντίστοιχη διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και προτρέπουμε για την ταχεία εφαρμογή», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ (η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ) ο Χ. Γ. Κέρκχοφ θεωρεί ότι «η ΕΕ έχει καλή θέση (για διαπραγματεύσεις), αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο και όχι να είναι διχασμένη». «Το παράδειγμα του χάλυβα μπορεί να προκαλέσει μια ανάφλεξη, που μπορεί να είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, ειδικά για μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η Γερμανία», συμπλήρωσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ