ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2015
Σελ. /24
Κοροϊδευόμαστε...

Και όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για «κόκκινες γραμμές». Το είπε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όταν του ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για την κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα σχετικά με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Θυμίζουμε ότι πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το ασφαλιστικό, το εργασιακό, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πως όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει αμέσως τις δεσμεύσεις για τον κατώτατο μισθό, την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και άλλα τέτοια. Τώρα, βλέπουμε κοινή δήλωση του Γιούνκερ (σ.σ. κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από τα γεράκια των αγορών που έπιναν το αίμα του ελληνικού λαού, μέχρι τις 25 Γενάρη γιατί μετά έγινε εταίρος) και του πρωθυπουργού, που αμφότεροι εμφανίζονται χαρούμενοι και συμφωνούν για όσα πρέπει να γίνουν ακριβώς σε ασφαλιστικό και εργασιακά... Τέτοια συνέπεια δηλαδή.

Σαφείς...

«Μία, σαφή και συγκεκριμένη» ερώτηση απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου: «Τι περιμένετε να γίνει στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου που να υποβοηθά και να επιταχύνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τις δυο τελευταίες εβδομάδες; Πώς νομίζετε ότι πρέπει να απαντηθεί το οξύ πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά μέχρι να οικοδομηθεί η συμφωνία;...».

Σαφής και συγκεκριμένη ήταν και η απάντηση του Σαπέν στον Παπαδημούλη: «Οι κανόνες ισχύουν για όλους (...) Σε ό,τι αφορά το σεβασμό προς τους κανόνες, δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες χώρες. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες χώρες που έχουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στη ζώνη του ευρώ, αυτό είναι προφανές (...) Οι κανόνες, όμως, με την ευελιξία που περιλαμβάνουν, είναι ίδιοι για όλους (...) Η Ελλάδα, λοιπόν, θα χρειαστεί να έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη αυτή όμως υπόκειται σε ορισμένους κανόνες. Και το είπατε κι εσείς ο ίδιος, ότι οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τύχουν σεβασμού από την ελληνική κυβέρνηση και πιστεύω ότι έχει τη θέληση να το πράξει»...

... και συγκεκριμένοι

Είπε κι άλλα όμως ο Σαπέν: «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση έχει τη θέληση να αλλάξει κάποια στοιχεία του προγράμματος αυτού. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν αυτά τα στοιχεία που θα αλλάξουν με άλλα (...) Είναι η συνολική ισορροπία του προγράμματος και του προϋπολογισμού που θα πρέπει να διατηρηθεί ώστε να διατηρηθεί και η αλληλεγγύη και η υποστήριξη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και Ευρώπη. Πρέπει να δούμε αυτή την ισορροπία να διατηρείται (...) Στο θέμα της αγοράς εργασίας τώρα, το βασικό ζήτημα δεν είναι αυτή καθεαυτή η αγορά εργασίας όσο η πρόταση για τον ελάχιστο μισθό. Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, καταλαβαίνουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά ο ρυθμός αύξησης αυτού του κατώτατου μισθού, προφανώς, θα έχει επιπτώσεις στη συνολική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί...».

Τι λέει ο Σαπέν; Οτι τζάμπα χρήμα δεν προσφέρεται. Οποιος καίγεται - όπως η κυβέρνηση - να εξασφαλίσει ρευστότητα για την αστική του τάξη, θα πρέπει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα την πληρώσει ο λαός διπλά και τρίδιπλα. Οποιος κόπτεται για την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας - όπως η κυβέρνηση - θα πρέπει να ξεχάσει και τις ανέξοδες διακηρύξεις περί αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, που ούτως ή άλλως αποτελούν μακρινό παρελθόν... Αυτά, κι ακόμα αυτή η κυβέρνηση είναι στην αρχή...

Ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις

Ρωτήθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης ο Ν. Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος που πρόσφατα διακήρυσσε πως διάγουμε περίοδο «ήπιας λιτότητας», τι θα γίνει με τις συντάξεις. Και απάντησε: «Αυτές που υπάρχουν σήμερα δε θα τις πειράξουμε». Ξαναρωτήθηκε: Αυτές που υπάρχουν δε θα πειράξετε ή σήμερα δε θα τις πειράξετε; Απάντησε και πάλι με την ίδια φράση, αποφεύγοντας να κάνει καθαρή τη σημαντική διαφορά που κάνει ένα «κόμμα» στη συγκεκριμένη φράση: «Αυτές που υπάρχουν σήμερα, δε θα τις πειράξουμε», σημαίνει πως όποιος πρόλαβε στη σύνταξη βγήκε. «Αυτές που υπάρχουν, σήμερα δε θα τις πειράξουμε», σημαίνει πως αύριο θα τις πειράξουν. Δεν είναι θέμα λογοπαίγνιου. Ετσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Αλλά με κάτι τέτοιες «δημιουργικές ασάφειες» η κυβέρνηση κάνει παιχνίδι ανάλογα με το ακροατήριο. Αλλους τους εφησυχάζει ότι δε θα πάθουν τίποτα, σε άλλους δηλώνει πως δεν τους αφορά το μέτρο και στ' αφεντικά κάνει καθαρό πως, σε κάθε περίπτωση, το ασφαλιστικό είναι ανοιχτό για νέες ανατροπές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1831 Καταστέλλεται στρατιωτικό κίνημα ενάντια στον Ιωάννη Καποδίστρια.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών» ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στα πλαίσια του καπιταλισμού. Με ορισμένους από τους αριστερούς «Χαρτιστές», όπως ο Χάρνεϊ, είχαν έρθει σε επαφή οι Μαρξ και Ενγκελς, το καλοκαίρι του 1845, με σκοπό τη συγκρότηση Κομμουνιστικής Επιτροπής Αλληλογραφίας για τη στενότερη προσέγγιση διαφόρων ομάδων κομμουνιστών και συμπαθούντων σε Ευρώπη και Αμερική.

1880 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλομπέρ.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρομπέρτο Ροσελίνι.

1921 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

1923 Η Μ. Βρετανία διατυπώνει τελεσιγραφικές αξιώσεις στη σοβιετική κυβέρνηση («Τελεσίγραφο Κόρζον»), απαιτώντας να ανακαλέσει τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της από το Αφγανιστάν και το Ιράν (τους οποίους κατηγορούσε πως δρούσαν κατά των βρετανικών συμφερόντων), να πληρώσει αποζημιώσεις για τις διώξεις κατά Βρετανών κατασκόπων (!) στην ΕΣΣΔ κ.ά., ενώ δήλωνε πως δεν αναγνώριζε τα χωρικά της ύδατα, κινήσεις που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ο σοβιετικός λαός αντέδρασε, στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησής του, με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε καμπάνια υποστήριξης της ΕΣΣΔ, στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν 150.000 εργάτες και κάλεσαν το γερμανικό λαό να υποστηρίξει την ΕΣΣΔ. Στο τέλος, η Μ. Βρετανία υποχώρησε και δέχτηκε να συζητήσουν την επίτευξη συμφωνίας.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πάνω από 25.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1937 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Πίντσον.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια, καθώς και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΚΝΕ.»

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για τη δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ