ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
«Στρώνουν το δρόμο» στους ιδιώτες

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρείται η είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της μέριμνας και φροντίδας των ανήλικων παραβατών

Από την πλούσια δραστηριότητα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Από την πλούσια δραστηριότητα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Τη δυνατότητα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της μέριμνας για τους ανήλικους παραβάτες δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που φέρει τον τίτλο «Μονάδες Μέριμνας Νέων» και ανοίγει πλέον την πόρτα στους ιδιώτες για τον ευαίσθητο αυτό χώρο. Το νομοσχέδιο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, αφορά στη φροντίδα και ποινική αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών και αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Μέριμνας Νέων. Ως τέτοιες προσδιορίζονται οι στέγες φιλοξενίας, οι θεραπευτικές μονάδες, τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων, οι μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης και οι μονάδες απεξάρτησης ανηλίκων.

Στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης νομικά και φυσικά πρόσωπα λαμβάνουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Μέριμνας Νέων». Επίσης, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου, οι υφιστάμενοι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων μονάδων, σε διαφορετική περίπτωση διατάσσεται η διακοπή της λειτουργίας τους με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι μονάδες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα κριτήρια που θα καθορίζει ο νόμος, ενώ θα γίνεται αξιολόγηση αυτών των ιδρυμάτων κάθε χρόνο.

Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ως προσπάθεια να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για την παραβατικότητα των ανηλίκων και έρχεται ως συμπλήρωμα σε προηγούμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλη και αφορούσε στην ποινική αντιμετώπιση των ανήλικων δραστών.

Αυτό όμως που εισάγει είναι η εισδοχή ιδιωτών σ' ένα χώρο που μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν υπήρχε. Βέβαια, και σήμερα λειτουργούν μονάδες (όπως «Ο Αγιος Ονήσιμος», ο Σύλλογος Μέριμνας Ανηλίκων κλπ.), αλλά με το νομοσχέδιο ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για τη λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων και από ιδιώτες, κάτι που είναι αποκλειστική υποχρέωση της πολιτείας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων θα παρακολουθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Μονάδων (ΚΕΣΜ), το οποίο ορίζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα είναι επταμελές με επικεφαλής δικαστικό λειτουργό ανηλίκων και με μέλη το διευθυντή και έναν κοινωνικό λειτουργό της μονάδας.

Σε κάθε μονάδα θα λειτουργεί και Τριμελές Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από έναν δικαστικό λειτουργό ανηλίκων που υπηρετεί στο Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου βρίσκεται η μονάδα. Το Συμβούλιο αυτό, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων στους ανηλίκους, υποβάλλει πρόταση στο αρμόδιο δικαστήριο για παράταση, μεταβολή, άρση των αναμορφωτικών μέτρων, χορηγεί άδειες κλπ.

Περίεργος θάνατος σε Αστυνομικό Τμήμα

Εντονα ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση θανάτου πολίτη που προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα της Ν. Φιλαδέλφειας και πέθανε μέσα σε αυτό. Πρόκειται για τον Αριστείδη Νεοφώτιστο, 25 χρόνων. Οι γονείς του καταγγέλλουν δολοφονική ενέργεια από πλευράς αστυνομικών, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει πως πέθανε αφού «... περιήλθε σε έξαλλη κατάσταση - κρίση». Αξίζει να σημειωθεί ότι με δελτίο Τύπου η Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι ο άτυχος νέος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε σε αυτό νεκρός. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας και της νεκροτομής που θα κάνει η ιατροδικαστής Σ. Μαριανού.

Οπως μας είπε χτες ο δικηγόρος της οικογένειας Νεοφώτιστου, Δημήτρης Κατωπόδης, «οι γιατροί βεβαίωσαν πως στην αναγγελία του νοσοκομείου αναφέρεται ότι ο 25χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Αγ. Ολγα" χωρίς αναπνοή και σφυγμό, ενώ το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειχνε ότι ήταν νεκρός». Επίσης μας τόνισε ότι «στις έντεκα το βράδυ ο Αριστείδης Νεοφώτιστος είχε μιλήσει τηλεφωνικά με την αδελφή του και της είπε ότι χρειάζεται δικηγόρο. Τι συνέβη λίγο αργότερα; Το πτώμα του είχε εμφανή σημάδια από χτυπήματα στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στη δεξιά πλευρά».

Κατά την Αστυνομία προχτές «στις 10.30 το βράδυ από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Φιλαδέλφειας οι Αριστείδης Νεοφώτιστος, 25 χρόνων και ο Χρήστος Μαυρογιώργος, 37 χρόνων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Τμήμα και περί ώρα 23.00 ο πρώτος, όλως αιφνιδίως και απρόκλητα, περιήλθε σε έξαλλη κατάσταση - κρίση, συνέπεια της οποίας ήταν επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Προς εξοικονόμηση χρόνου, η μεταφορά αυτή πραγματοποιήθηκε με περιπολικό όχημα στο νοσοκομείο "Αγ. Ολγα", όπου επήλθε ο θάνατός του, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης των γιατρών. Ενεργείται προανάκριση. Παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή».

ΔΙΚΗ «17Ν»
Εκδήλωση ... υπερβάλλοντος εισαγγελικού ζήλου

Ενταση προκλήθηκε χτες στη δίκη της «17Ν» όταν ο εισαγγελέας της έδρας, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον ...υπερβάλλοντα ζήλο που τον διακρίνει, επιχείρησε να μετατρέψει κατηγορούμενο σε μάρτυρα κατηγορίας, και μάλιστα συγκατηγορούμενών του. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου απευθύνθηκε στον κατηγορούμενο Πάτροκλο Τσελέντη και του ζήτησε να απαντήσει αν συμμετείχε ο ίδιος στην επιχείρηση της «17Ν» στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα τον Αύγουστο του 1988 καθώς και ποιοι άλλοι είχαν ανάμειξη.

Η ενέργεια του εισαγγελέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσώλη, Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να μεταβάλλεται σε μάρτυρα. Με τον Γ. Σταμούλη συμφώνησαν και άλλοι συνήγοροι από τη μεριά της υπεράσπισης, ενώ ζητήθηκε από το δικαστήριο να απαγορέψει την ερώτηση του εισαγγελέα.

Στη συνέχεια ο Χρ. Λάμπρου έκανε λόγο για προσπάθεια της υπεράσπισης να του απαγορεύσει την ελευθερία του λόγου και να τον λογοκρίνει, ο πρόεδρος παρενέβη πυροσβεστικά και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Β. Μαρκής, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να ερωτηθεί αναφορικά με τη δική του, μόνο, συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη.

Ετσι, ο Π. Τσελέντης απάντησε παραδεχόμενος ότι συμμετείχε στην επιχείρηση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα.

Παρέμβαση στη διαδικασία της δίκης για την υπόθεση του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα έκανε και ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος αντέκρουσε την κατάθεση της αστυνομικού Ν. Βεργή ότι ασκήθηκε εναντίον της οποιαδήποτε βία. Ακόμη ο Δ. Κουφοντίνας υποστήριξε ότι η ενέργεια έγινε στη λογική της «17Ν» για άσκηση της ελάχιστης βίας με σκοπό την καταρράκωση του κύρους του κράτους, κάτι, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «επιτεύχθηκε χωρίς ν' ανοίξει ρουθούνι».

Επαναληπτικές εκλογές στη Ν. Μάκρη

Τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στο Δήμο της Νέας Μάκρης αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας, καθώς δέχτηκε ότι 609 ψηφοφόροι που μεταδημότευσαν στη Ν. Μάκρη ενεγράφησαν παράνομα στους εκλογικούς καταλόγους, επειδή θεωρήθηκαν ελλιπείς οι φάκελοι με τα πιστοποιητικά μεταδημότευσης.

Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ του συνδυασμού του νικητή των εκλογών Ι. Λουίζου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και του βασικού αντιπάλου Β. Τζιλάβη (ΝΔ) ήταν 605 ψηφοδέλτια.

Το δικαστήριο αν και δέχτηκε ότι δεν αποδεικνύεται ότι ψήφισαν οι 609 ψηφοφόροι, ωστόσο ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να επιφέρει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Πάντως εκτιμάται ότι οι θιγόμενοι εκλογείς από τη δικαστική απόφαση θα προσφύγουν στο δικαστήριο, προκειμένου να ασκήσουν το ένδικο μέσο της λεγόμενης τριτανακοπής, για να ματαιώσουν την επανάληψη των εκλογών.

Οι μηχανολόγοι ψηφίζουν Πανεπιστημονική

Εκλογές πραγματοποιούνται, την Κυριακή 11/5, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η), στα γραφεία του ΤΕΕ, Καραγιώργη Σερβίας 4, στο Σύνταγμα. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΠΚ) καλεί τα μέλη να συστρατευτούν, προκειμένου ο Σύλλογος να προσανατολιστεί σε αγώνες και διεκδικήσεις, συντονιζόμενος με το εργατικό κίνημα.

Η ΔΠΚ, με διακήρυξή της, τονίζει τη σημασία των εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε μία περίοδο, κατά την οποία κυβέρνηση και ΝΔ επιτίθενται συνολικά στα κεκτημένα δικαιώματα στην ασφάλιση, την παιδεία και την εργασία. Επίθεση - απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλεται από την ΟΝΕ. Το ΔΣ του ΠΣΔΜ-Η, κατά πλειοψηφία, παίζει ρόλο υποτακτικού στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αδρανεί στα προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων.

Δεδομένου ότι η ΔΠΚ μέχρι τώρα είναι η μόνη δύναμη που αντιστέκεται με συνέχεια, διάρκεια και προοπτική, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής αγώνα των κλαδικών συλλόγων για το ασφαλιστικό, καταθέτοντας παράλληλα πλήθος αγωνιστικών προτάσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων, υπογραμμίζει ότι η αποχή «ευνοεί τη διαιώνιση της κυριαρχίας των δυνάμεων που οδήγησαν τον ΠΣΔΜ-Η σ' αυτή την κατάσταση. Με την ψήφο τους τα μέλη αντιστέκονται στην υπάρχουσα κατάσταση και αρνούνται να υποταχθούν στη μοίρα που θέλουν να τους επιβάλουν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ