ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Μέτρα προεκλογικών ... προεκτάσεων

Ψηφίστηκε χτες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης και άλλες διατάξεις»...

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής περιόδου και των σχετικών κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, εξυπηρέτησης συμφερόντων, είναι το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, η κυβέρνηση, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να βρει ερείσματα στον αγροτικό κόσμο, προσπαθεί με τέτοια νομοσχέδια να αρπάξει ψήφους αγροτών ή να τους καταστήσει ομήρους, για να μπορέσει πραγματικά να τους εκβιάσει την ώρα της ψηφοφορίας. Ο πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου, τόνισε, έπρεπε να είναι «μικρορυθμίσεις που αφορούν την καταπάτηση της δημόσιας γης και τη νομιμοποίηση των καταπατητών» και είναι χαρακτηριστικό ότι και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εκτιμά ότι ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά. Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι για μεν το δημόσιο αν οι καταπατητές έχουν έκταση για δέκα χρόνια μπορούν να την πάρουν, ενώ για να τα πάρει κάποιος από ιδιώτη πρέπει να τα έχει καταπατημένα 20 χρόνια. «Το δημόσιο δηλαδή πολύ πιο εύκολα από ό,τι ο ιδιώτης εκχωρεί τα δικαιώματά του σε καταπατητές» είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Στριφτάρης και πρόσθεσε: «Η πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να γίνει η συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων με επιβράβευση των καταπατητών, ενώ εμείς λέμε ότι η συγκέντρωση γης πρέπει να γίνει από τους πολλούς, από τους μικροκληρούχους μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών».

Για σχετική με τους συνεταιρισμούς διάταξη ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί να γίνουν όργανα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, ενώ για τη θεσμοθέτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών παρατήρησε ότι η κυβέρνηση φροντίζει να βγάλει μια νέα γενιά αγροτοπατέρων. Καταλήγοντας τόνισε ότι εάν οι αγρότες δεν αντισταθούν στην πολιτική που συνθλίβει την καθημερινότητά τους και εάν δεν απογαλακτιστούν από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το μέλλον τους είναι προδιαγραμμένο για να φύγουν από την αγροτική παραγωγή.

Με τη σειρά του ο υπουργός Γεωργίας προχώρησε σε κάποιες επουσιώδεις μικροαλλαγές στο νομοσχέδιο και δήλωσε ότι με τις διατάξεις του επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών...

  • Από την πλευρά της η «πράσινη» διοίκηση ΓΕΣΑΣΕ, διά ανακοινώσεώς της διαμαρτύρεται μόνο για τη θεσμοθέτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, κάνοντας λόγο για υπονόμευση και πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος. Ποιοι μιλάνε για τι δηλαδή, ή μήπως φοβούνται οι της ΓΕΣΑΣΕ ότι θα δοθεί σε άλλους η σκυτάλη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, μια και οι ίδιοι απαξιώθηκαν εντελώς στα μάτια των αγροτών. Καλά, πόσο στα σοβαρά να πάρει κανείς τη ΓΕΣΑΣΕ όταν χτες το πρωί ο πρόεδρός της ήταν στο γραφείο του Γ. Δρυ και χτες το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα του διαλόγου;...
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Πάμε όλοι Κέρκυρα»!
  • Αγρότες από όλη τη χώρα «εκστρατεύουν» στο νησί των Φαιάκων κι ετοιμάζουν θερμή, αγωνιστική «υποδοχή» στους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Σταθμός και αφετηρία νέων αγώνων της αγροτιάς το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 12 του Μάη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκου

Ημερήσιος Κήρυκας

Αγρότες από όλη την Ελλάδα «εκστρατεύουν» στην Κέρκυρα για να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διοργανώνει, την ερχόμενη Δευτέρα, 12 του Μάη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκου, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Για την οργάνωση της κινητοποίησης έχουν, εδώ και μέρες, δραστηριοποιηθεί οι τοπικές επιτροπές της ΠΑΣΥ που δρουν σε κάθε αγροτικό νομό της χώρας, ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο και καλώντας τον να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο, ενώ για τη μεταφορά των αγωνιστών της αγροτιάς στην Κέρκυρα συνεταιριστικές οργανώσεις και δήμοι ναυλώνουν λεωφορεία κι άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το συλλαλητήριο γίνεται μ' αφορμή την άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιείται στο νησί κι αναμένεται ν' αποτελέσει την αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και την ξεκληρίζει.

Στην Κέρκυρα οι μικρομεσαίοι αγρότες πάνε για:

  • Να πουν ΟΧΙ στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που θα φέρει ακόμα πιο σκληρά αντιαγροτικά μέτρα
  • Ν' απαιτήσουν την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, καθώς κι αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων, ώστε να διασφαλίσουν βιώσιμο εισόδημα
  • Να ζητήσουν την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών - Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά. - των κατοίκων της υπαίθρου
  • Να διεκδικήσουν αλλαγή των νόμων για τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για να εξασφαλίσουν καλύτερες συντάξεις κι αποτελεσματική ασφάλιση των προϊόντων τους
  • Να προβάλουν το αίτημά τους για στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας και την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Στη Θεσσαλία

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για τη μαζική «απόβασή» τους στο νησί των Φαιάκων βρίσκονται οι Θεσσαλοί αγρότες. Οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Ενώσεις Συνεταιρισμών και αρκετοί δήμοι των τεσσάρων νομών της περιοχής έχουν, ήδη, «κλείσει» λεωφορεία - οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέχρι αύριο Παρασκευή - ενώ κλιμάκια στελεχών της ΠΑΣΥ συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών, με περιοδείες στα χωριά, μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, συνεντεύξεις Τύπου.

Την πεποίθησή τους ότι το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας θ' αποτελέσει σταθμό και συνάμα αφετηρία νέων, πιο μαζικών και πιο δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, μεταφέρουν στο «Ρ» στελέχη της ΠΑΣΥ που δρουν στο θεσσαλικό χώρο.

Ο Β. Γάκης, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνει: «Ο Δρυς αποφάσισε να μαζέψει τους "μουστερήδες" της ΕΕ στο νησί του και για να προβληθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση, αλλά κι επειδή ελπίζει πως οι αγρότες δε θα πάμε τόσο μακριά για να διαδηλώσουμε εναντίον τους. Οι Θεσσαλοί θα του χαλάσουμε τη "φιέστα", με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο...».

Ο Απ. Θωμόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», επισημαίνει: «Οσο μακριά κι αν είναι η Κέρκυρα κι όσο κι αν δυσκολευόμαστε να είμαστε μακριά από τα χωράφια μας αυτό το διάστημα, θα πάμε πολλοί στο συλλαλητήριο για να δείξουμε στον Δρυ και στους άλλους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την αντιαγροτική πολιτική τους».

Ο Ν. Αγγελής, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, τονίζει: «Οχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και στο ...Βόρειο Πόλο να πήγαιναν οι υπουργοί της ΕΕ, θα έπρεπε να μας βρουν μπροστά τους. Γιατί, αν τους αφήσουμε ανενόχλητους, θα μας καταστρέψουν πολύ γρήγορα».

Ο Γ. Σακοράφας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογραμμίζει: «Δε θα πάμε για τουρισμό στην Κέρκυρα. Πάμε για να διαμαρτυρηθούμε και για ν' απαιτήσουμε. Πάμε γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τα χωράφια μας και να μείνουμε στα χωριά μας. Γιατί θέλουμε να ζούμε καλύτερα εμείς και, προπάντων, τα παιδιά μας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Εκλογές - παρωδία από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Συνέχεια των μεθοδεύσεων μετά τις σκηνοθετημένες και νόθες «εκλογές»

Γνήσιες, ανόθευτες εκλογές στο Σύλλογο Γεωπόνων Μακεδονίας-Θράκης διεκδικεί η «Πανεπιστημονική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», καλώντας παράλληλα τα μέλη του συλλόγου να γυρίσουν την πλάτη τους στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις των «συνδικαλιστών» των δεξιώσεων, των δημόσιων σχέσεων και του συμβιβασμού με την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ακόμη δηλώνει ότι θα καταγγείλει τη νοθεία σε όλα τα επίπεδα και θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να ακυρωθούν στην πράξη οι εκλογές-παρωδία.

Σε ανακοίνωση της «Πανεπιστημονικής» με τίτλο «Η κωμωδία στο Σύλλογο Γεωπόνων Μακεδονίας-Θράκης συνεχίζεται» τονίζεται: «Ο κατήφορος της κλίκας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που λυμαίνεται εδώ και χρόνια το Σύλλογο, δεν έχει τέρμα. Η πλειοψηφία του ΔΣ, προσπαθώντας να διατηρήσει τις καρέκλες της και τα προνόμια που αυτές συνεπάγονται, προχώρησε σε μια σειρά από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ΠΑΣΟΚοΣΥΝεταίροι πραγματοποίησαν συνέλευση του ΔΣ και εξήγγειλαν εκλογές, κατόπιν ειδοποίησαν επιλεκτικά τα μέλη του Συλλόγου να ψηφίσουν, επιδιώκοντας να τις πραγματοποιήσουν εν κρυπτώ και να αποκλείσουν την «Πανεπιστημονική» με το «έτσι θέλω», για να μοιραστούν μεταξύ τους τα «οφίτσια» και τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία. Η παρωδία συνεχίζεται με το ...δεύτερο μέρος των «εκλογών», που γίνονται σήμερα, αφού είδαν ότι τα «κουκιά» ήταν λίγα και δε νομιμοποιούσαν με κανέναν τρόπο τη νόθα διαδικασία.

Η «Πανεπιστημονική» δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δε θα νομιμοποιήσει τη νοθεία και δε θα βάλει την υπογραφή της στην απαξίωση του Συλλόγου και του κινήματος των γεωπόνων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε με την αυτενέργεια της βάσης αγωνιστικά βήματα.

Να μη λείψει κανείς

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Ενωτικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες και νέους, να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ την ερχόμενη Δευτέρα, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση, δίνεται απάντηση στον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το πρόγραμμα της «τουριστικής ατραξιόν» των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφερόμενος «στην τουριστική προβολή του νησιού και στη συζήτηση για την ποιοτική γεωργία». Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, με αυτόν τον τρόπο, έδωσε άθελά της «την πραγματική διάσταση της βαθιά αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της, που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, βάσει της πολιτικής της ΚΑΠ και χτυπά βασικές καλλιέργειες της χώρας».

«Η Κέρκυρα, συνεχίζεται, δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση. Από υποδομή έχει ανάγκη, που πεισματικά την αρνούνται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η ΕΕ. Δρόμοι σε άθλια κατάσταση, στους οποίους σκοτώνονται δεκάδες και εκατοντάδες τραυματίζονται κάθε χρόνο. Περιοχές ολόκληρες, που τους στερούν βιολογικούς καθαρισμούς, ανυπαρξία υποδομής δημόσιας Υγείας. Σταδιακή εγκατάλειψη του ελαιώνα που καταστρέφει το πράσινο».

«Οσο για την ποιοτική γεωργία, η καλύτερη επιβεβαίωση για το είδος που προωθεί η ΕΕ είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα, οι "τρελές αγελάδες", το νοθευμένο με σπορέλαια ελαιόλαδο που έχει τη βούλα της. Αν προστεθεί και λίγο από απεμπλουτισμένο ουράνιο που έχει γεμίσει τη Γιουγκοσλαβία, την Αδριατική και το Ιόνιο με τις βόμβες τους, τότε ο κ. Δρυς μπορεί να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο κοκτέιλ ποιοτικής γεωργίας. Ομως, ο κ. Δρυς ξέχασε να βάλει προγράμματα ξενάγησης μετά από τις επισκέψεις στις 2 ιδιωτικές επιχειρήσεις και μία περιήγηση στα 2 εργοστάσια της ΑΕΒΕΚ (λαδιού και γάλακτος) και στην αραχνιασμένη Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Ανεπιθύμητος ο Δρυς στην Καρδίτσα!

«

Ανεπιθύμητη στην Καρδίτσα» χαρακτηρίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καταλογίζοντάς την τις ευθύνες για τα βάσανα των βαμβακοπαραγωγών και, γενικότερα, για το «βύθισμα» του αγροτικού κόσμου της περιοχής στην ανέχεια, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο παραπάνω χαρακτηρισμός ακούστηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Β. Μπούτα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την ενημέρωση σχετικά με το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα και μ' αφορμή τη φημολογούμενη επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου, μ' επικεφαλής τον Γ. Δρυ, την 1η του προσεχούς Ιούνη, στην Καρδίτσα. Ο Β. Μπούτας, αναφέρθηκε στα συνεχή ψέματα της ηγεσίας του υπουργείου προς τους αγρότες και στις προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα τους, σημειώνοντας: «Είναι αυτοί που μηχανεύτηκαν όλα αυτά τα "κόλπα" κατά των βαμβακοπαραγωγών και μας είπαν τόσα ψέματα».

Κι έκανε γνωστό ότι την ημέρα της επίσκεψης η Ομοσπονδία προτίθεται να διοργανώσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στο οποίο θα καταγγελθεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

«Από επισκέψεις έχουμε χορτάσει. Από υποσχέσεις το ίδιο... Καλά θα κάνουν να μείνουν στην άνεσή τους και στην πολυθρόνα τους και να μην έρχονται εδώ, γιατί προκαλούν και διεγείρουν...» υπογράμμισε, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και νομάρχης Καρδίτσας.

Αγωνιστική κάθοδος στα Χανιά

ΧΑΝΙΑ.--

Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγρότες για κινητοποίηση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 12 Μάη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Χανίων, τη στιγμή που στην Κέρκυρα λαμβάνει χώρα η άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Η κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγρότες δεν πάει άλλο. Οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και οι συμφωνίες του ΠΟΕ είναι η μία χειρότερη από την άλλη και δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες ότι με κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές κυβερνήσεις μπορούμε να αποφύγουμε το ξεκλήρισμά μας».

Η ΠΑΣΥ Χανίων, καλεί τους αγρότες του νομού μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα να κατέβουν την Δευτέρα 12 Μάη στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ωθηση αγώνα

Συγκροτήθηκε νομαρχιακή ΠΑΣΥ και ως πρώτος στόχος μπήκε η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κέρκυρας

Ενα αποφασιστικό βήμα για την αναγέννηση και ανάκαμψη του αγροτικού κινήματος στη Μεσσηνία, με στόχο οι μικρομεσαίοι αγρότες να αντισταθούν στο ξεκλήρισμα, που επιβάλλει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, έγινε χτες το βράδυ στους Γαργαλιάνους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συγκέντρωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΠΑΣΥ) του νομού.

Η ΠΑΣΥ έχει πάρει «σάρκα και οστά» σε ολόκληρη τη χώρα και η χτεσινή συγκέντρωση στους Γαργαλιάνους, αποτελεί σταθμό και συνάμα οδηγό, για να μπορέσει η μικρομεσαία αγροτιά με την κλιμάκωση του αγώνα της να προβάλλει τη δική της πρόταση για την ανάπτυξη της γεωργίας. Κοινή εκτίμηση όλων όσοι πήραν το λόγο ήταν πως μόνο η ανάπτυξη μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στη συγκέντρωση, αφού παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι στόχοι της ΠΑΣΥ, όπως έχουν διατυπωθεί στην πρόσφατη Πανελλαδική Σύσκεψη στη Λάρισα και συζητήθηκαν τα οργανωτικά μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των αγροτών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα στις 12 Μάη, συγκροτήθηκε Νομαρχιακή Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Το λόγο στη συγκέντρωση πήρε και το στέλεχος της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας της ΠΑΣΥ σε κάθε νομό για την ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος και ταυτόχρονα αποκάλυψε το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΕΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ που λειτουργούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν αγροτικοί σύλλογοι, όπου δεν υπάρχουν και να λειτουργήσουν όπου υπάρχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Κέρκυρας, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για νέους δυναμικούς αγώνες με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εξοβελίζει τη μικρομεσαία αγροτιά από τα χωράφια της.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Επίκεντρο πάλης και αντίστασης η Κέρκυρα

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, ενημερώνουν, περιοδεύουν και απευθύνουν μαζικό αγωνιστικό κάλεσμα για τις 12/5

Αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα γίνει στις 12 Μάη στην Κέρκυρα, απευθύνουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία και νησιά του Ιονίου. Καθημερινά οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ πραγματοποιούν περιοδείες για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, το οποίο όπως όλα δείχνουν, προβλέπεται να είναι μεγαλειώδες, παρά το γεγονός ότι η περίοδος αυτή βρίσκει τους αγρότες σε περίοδο κορύφωσης των εργασιών για τη μάχη της φετινής σοδειάς.

Στην Κέρκυρα, όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ σαρώνουν το νησί από το βορρά μέχρι το νότο καθημερινά, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Θετική είναι η ανταπόκριση των Κερκυραίων μικρομεσαίων αγροτών στο κάλεσμά της, όπου έχει απευθυνθεί. Η μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της ΠΑΣΥ έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των αγροτών. Κάτι που φαίνεται κι από το γεγονός ότι αρκετοί αγρότες πρωτόβουλα κινητοποιούνται κι απευθύνονται στους αγροτικούς συλλόγους για συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας μαζί με τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί τη νεολαία να δώσει μαζί με την αγροτιά το δικό της αγωνιστικό «παρών». Η νεολαία θα κατασκηνώσει για δύο μέρες στη Δασιά Κέρκυρας και τη Δευτέρα (12/05) το πρωί θα πραγματοποιήσει αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πόλη. Η συγκέντρωση θα γίνει 11.30 στα Γενικά Λύκεια. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η νεολαία θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ.

Οπως είναι αναμενόμενο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων στην Κέρκυρα βρίσκεται η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αγωνιστική στάση των αγροτών. Το κλίμα αυτό περνάει και στον τοπικό Τύπο. Δημοσιεύματα κάνουν εκτενείς αναφορές στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ που όπως παρουσιάζουν η συμμετοχή θα είναι μεγάλη απ' όλη την Ελλάδα με δεκάδες πούλμαν.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η αστυνομία της Κέρκυρας δηλώνει ότι οι δυνάμεις καταστολής «θα είναι ανάλογες» με τον όγκο που αναμένεται να έχει η κινητοποίηση των αγροτών και προετοιμάζονται πυρετωδώς λαμβάνοντας «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού Τύπου σαράντα διμοιρίες των ΜΑΤ και 1.000 επιπλέον αστυνομικοί θα φθάσουν στο νησί. Η Ελληνική Προεδρεία, δηλαδή, ενισχύει τη «φρουρά» προστασίας των εμπνευστών και διαπραγματευτών των νέων ολέθριων προτάσεων της αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Αντιαγροτικό πίτσι - πίτσι...

Επικοινωνιακό αποκούμπι στους συνήθεις βαστάζους της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, αποζήτησε για άλλη μια φορά χτες, ο υπουργός Γεωργίας, μέρες που είναι. Υπουργός Γεωργίας και οι πρόεδροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, συναντήθηκαν χτες στο γραφείο του πρώτου, για να κουβεντιάσουν περί αναθεώρησης της ΚΑΠ. Κι όπως φάνηκε, το συναπάντημα έγινε, για να βγάλει στη συνέχεια μια ανακοίνωση - τίποτα, ο υπουργός Γεωργίας, περί πιο συστηματικής ανταλλαγής απόψεων για την αναμόρφωση της ΚΑΠ με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Κι αν περιμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να βγει τίποτα καλό από κάτι τέτοια επικοινωνιακά συναπαντήματα, ζήτω που καήκανε... Οσο... για κάτι φήμες που κυκλοφορούν τελευταίως, ότι ο Γ. Δρυς θα «γυρίσει» τα μυαλά του Φίσλερ (επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ), φέρνοντάς τον πολλές βόλτες στην Κέρκυρα, μπας και αλλάξει η τύχη των μεσογειακών προϊόντων, μάλλον θα διαψευστούν εκ των πραγμάτων... Γιατί... κυκλοφορούν κι άλλες φήμες ότι ο επίτροπος Γεωργίας έρχεται στην Κέρκυρα, με συγκεκριμένες οδηγίες - προθέσεις για να ληφθεί τουλάχιστον μια ΚΑΠοια πολιτική απόφαση επί Ελληνικής Προεδρίας... Κι όπως φαίνεται, στις περιηγήσεις και δείπνα της Ατυπης Συνόδου υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα, θα φουντώσει το αντιαγροτικό πίτσι - πίτσι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ