ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αλγόριθμο το αντιλαϊκό «σφαγείο»

Προσδιορίζονται τα μέτρα - κάβα και ο «αυτόματος κόφτης» στα παζάρια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς». Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης που σχετίζεται με τη ρύθμιση του χρέους. Ο «αναπτυξιακός νόμος» ενισχύει απεριόριστα το κεφάλαιο

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου
Με ειδικό αλγόριθμο θα ενεργοποιούνται τα εφεδρικά αντιλαϊκά μέτρα, σε περίπτωση κάθε απόκλισης από τους αντιλαϊκούς στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και βέβαια του μνημονίου. Αυτό σημαίνει τον σαφή και εκ των προτέρων προσδιορισμό των αντιλαϊκών μέτρων και των δράσεων που θα αναλαμβάνονται ανάλογα με το «πρόβλημα» που εντοπίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα εφεδρικά μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, θα προέρχονται κυρίως από το σκέλος των κρατικών δαπανών. Μάλιστα, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τα «μισόλογα», η λίστα συμπεριλαμβάνει και τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν στην απόδοση συντάξεων και μισθών, αλλά και την παραπέρα απογείωση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών.

Να σημειωθεί ότι η μείωση του κονδυλίου για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα που περιλαμβάνεται στο εφεδρικό πακέτο, συσχετίζεται και με τις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Και βέβαια, δεν ήρθε τυχαία η πρόσφατη παρέμβαση από την πλευρά του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο ο μέσος μικτός μισθός στο Δημόσιο θα έπρεπε να μειωθεί κατά 3% ή 565 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ δείχνοντας το δρόμο των απολύσεων, κάνει ανοιχτά λόγο για παραπέρα συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 50%, που αντιστοιχεί σε 180 χιλιάδες υπαλλήλους.

Επιπλέον, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζονται στο εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται μετά τα τελικά ετήσια απολογιστικά στοιχεία που ανακοινώνει η Γιούροστατ ή με βάση τους τριμηνιαίους ελέγχους για τυχόν «αποκλίσεις», αλλά και των «αβεβαιοτήτων» που θα εκδηλώνονται σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Και ενώ τα παζάρια «προοδεύουν», η πλάστιγγα γέρνει στην πλευρά των τριμηνιαίων ελέγχων...

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Σύμφωνα με την τελευταία ατζέντα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας 9/5«θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και «την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα, με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία».

Σε αυτό το φόντο, οι όποιες διαφαινόμενες συγκλίσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, γύρω από τους όρους «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό πήχη. Να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της προηγούμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είχε επισημάνει ότι το κρατικό χρέος«είναι ένα σύνθετο ζήτημα, δεν είναι μια απόφαση, μάλλον θα είναι ένας μηχανισμός». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα συνοδευτικό μνημόνιο και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» κινούνται σταθερά σε ρότα υπογραφής νέου «συμπληρωτικού» μνημονίου και με την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο βάζει σταθερά στο τραπέζι την «ελάφρυνση» του χρέους, αλλά και με ειδικές ρήτρες με την πλευρά της Γερμανίας και της Ευρωζώνης, που απαιτούν ένα νέο κύκλο συζητήσεων για την «ελάφρυνσή» του, κατά βάση για μετά το 2022.

Παράλληλα, η όποια «ελάφρυνση» στις αποπληρωμές των δόσεων δεν φαίνεται να έχει μόνιμη ισχύ, αλλά θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση, ανάλογα με την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων.

Μνημόνια και εποπτεία «για πολλά χρόνια στη συνέχεια»

Χαρακτηριστική, εξάλλου, για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας που θα συνοδεύσουν έτσι κι αλλιώς την όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, είναι και η επιστολή που απέστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους υπουργούς Οικονομικών του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Σε αυτήν, αφού σημειώνει ότι «οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών έχουν κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παραμένουν σημαντικά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν πριν να γίνει δυνατή μια συμφωνία που θα μπορούσε να συμπεριλάβει το ΔΝΤ» στο πρόγραμμα, τονίζει ότι «συγκεκριμένα μέτρα, αναδιάρθρωση του χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού επαναλαμβάνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 «δε θα είναι μόνο δύσκολος να επιτευχθεί, αλλά πιθανά θα είναι και αντιπαραγωγικός», στέκεται στο εφεδρικό αντιλαϊκό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι αυτά «θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστα μόνο αν βασιστούν σε μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα».

«Καρφώνοντας» την ελληνική κυβέρνηση, η Κρ. Λαγκάρντ επιβεβαιώνει ότι ο «μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης» που προτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περιλαμβάνει «βραχυπρόθεσμες περικοπές» σε κρατικές δαπάνες και «παροδικές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς», σχολιάζοντας ωστόσο ότι οι περικοπές αυτές «δεν υποστηρίζονται από θεμελιώδεις παραμετρικές μεταρρυθμίσεις», όπως και ότι «η Ελλάδα έχει νομοθετήσει μια ντουζίνα αντίστοιχου τύπου μηχανισμούς διόρθωσης στο παρελθόν, οι οποίοι ως επί το πλείστον δε λειτούργησαν». Πέρα, δηλαδή, από την κριτική για «καθυστερήσεις» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, επιβεβαιώνεται ότι οι προβαλλόμενες «αντιθέσεις» και τα παζάρια γύρω από το εφεδρικό πακέτο δεν αφορούν ούτε στο ελάχιστο την αντιλαϊκή του ουσία.

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η αναφορά της Κρ. Λαγκάρντ στην έλλειψη «ισχυρής κοινωνικής συναίνεσης» στην Ελλάδα, ως παράγοντα που καθιστά μη δυνατή τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% στο μακροπρόθεσμο μέλλον...

«Κατά την άποψή μας», καταλήγει, «η διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ στο προβλεπόμενο μέλλον μπορεί να επιτευχθεί, στο πλαίσιο ενός επιτυχούς προγράμματος και ισχυρής ευρωπαϊκής επιτήρησης των κρατικών προϋπολογισμών για πολλά χρόνια στη συνέχεια», ενώ προσθέτει ότι οι τρέχουσες τοποθετήσεις του ΔΝΤ αποτελούν ένα «συμβιβασμό» στο «ελάχιστο δυνατό», «αφήνοντας σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για επόμενο στάδιο»...

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τόσο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ενταθεί και μετά το «κλείσιμο» της πρώτης «αξιολόγησης», όσο και τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας που θα ακολουθήσουν και μετά τη «λήξη» του τρίτου μνημονίου...

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα προβλέπει τη σταδιακή δυνατότητα πώλησης όλων ανεξαιρέτως των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε τρίτους ενδιαφερόμενους «επενδυτές», με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου το Γενάρη του 2018.

Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ. Στο ίδιο καθεστώς υπάγονται και τα «κόκκινα» δάνεια σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που έχουν χορηγηθεί με εγγραφή υποθήκης στην πρώτη κατοικία.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση και η εφαρμογή του νέου «Κώδικα Δεοντολογίας» από την Τράπεζα της Ελλάδας, με τον οποίο εμπλουτίζονται οι υπάρχουσες διατάξεις με στόχο την ένταση των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στα οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά.

«Αναπτυξιακός νόμος» με βάση τις προδιαγραφές του κεφαλαίου

Νέες φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, δωρεάν κρατική χρηματοδότηση, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών μέχρι και 12 χρόνια για τις «στρατηγικές επενδύσεις», αλλά και επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» των καπιταλιστών, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» που δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας, την ίδια μέρα που με ενιαία αντιλαϊκή στόχευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γνωστοποίησε τη μεθόδευσή της για την ψήφιση του βάρβαρου ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Η πρόκληση, μάλιστα, απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται για τις πολύ μεγάλες «στρατηγικές επενδύσεις», καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχηματισμό.


Α.

ΕΕΔΥΕ
Στις 15 Μάη η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 15/5 θα πραγματοποιηθεί η 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. μέχρι το υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ., που θα γίνει ο τερματισμός και η εκδήλωση υποδοχής.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, που δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πορευόμαστε και παλεύουμε για: Εξω το ΝΑΤΟ απ' το Αιγαίο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Σε άλλες πόλεις

Εξάλλου, στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης του Μάη 2016, Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιούν πορείες στις παρακάτω πόλεις:

Πέμπτη 12/5: Καρδίτσα, Σάββατο 14/5: Σάμος, Κυριακή 15/5: Τρίπολη, Κυριακή 15/5: Τρίκαλα, Κυριακή 22/5: Θεσσαλονίκη, Κυριακή 22/5: Βόλος, Κυριακή 22/5: Κοζάνη, Τετάρτη 25/5: Λάρισα, Κυριακή 29/5: Κρήτη.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργατικό δεκαήμερο με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Εργατικό δεκαήμερο με πλούσιες εκδηλώσεις σε όλη την περιοχή, συζητήσεις, συσκέψεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, πραγματοποιεί η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Σήμερα, Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

-- Εγκαίνια της έκθεσης στην Πάτρα με τίτλο «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα». Η έκθεση θα λειτουργεί στο Λαϊκό Θέατρο (Γερμανού και Ηλείας), 18.00 - 21.00, μέχρι την Πέμπτη 12/5.

-- Στις 7 μ.μ., στην Πάτρα, στο Λαϊκό Θέατρο, παρουσίαση της μπροσούρας της ΚΕ του ΚΚΕ «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», από τις ΚΟΒ Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Τηλεπικοινωνιών και την ΟΒ ΙΕΚ της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Πάνος, μέλος του ΤΓ Πάτρας του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Το αλάτι της Γης».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Στο πλαίσιο της τελευταίας μέρας του τετραήμερου εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής και ο Δήμος Χαϊδαρίου για τους 200 κομμουνιστές ήρωες, που μεταφέρθηκαν από τους ναζί από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν εκεί την Πρωτομαγιά του 1944, αύριο, Δευτέρα, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής και θα γίνει η πρώτη επίσημη ξενάγηση στο χώρο.

Στις 9 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ