ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Να δώσουμε νόημα και αξία στην ψήφο μας

Ανακοίνωση μπροστά στη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Μάη

Μπροστά στις φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές, που θα γίνουν την Τετάρτη 13 Μάη, οι υποψήφιοι της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., με ανακοίνωσή τους, καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές να δώσουν με την ψήφο τους αγωνιστική πνοή στους συλλόγους τους, να δυναμώσουν την ενότητα των φοιτητών με τον εργαζόμενο λαό, να δώσουν νόημα και αξία στην ψήφο τους με σιγουριά, αποφασιστικότητα και ελπίδα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε μόλις 3 μήνες συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και συνεχίζει το δρόμο της αντιλαϊκής πολιτικής.

  • Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει ότι "δεν υπάρχει φράγκο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ" συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης συγκυβέρνησης που πετσόκοψε τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων κατά 50%!
  • Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ληστεύει ότι απέμεινε από τα ταμειακά διαθέσιμα των σχολών μας, συνεχίζοντας από εκεί που έμεινε η προηγούμενη συγκυβέρνηση που "κούρεψε" 187 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων μας!
  • Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διακηρύττει ότι "θα σπουδάζετε ανάλογα με την τσέπη σας" την ώρα που η προηγούμενη συγκυβέρνηση σάρωσε την φοιτητική μέριμνα!
  • Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κατήργησε ούτε έναν από τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση.
  • Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε την επέκταση του μνημονίου και ετοιμάζεται να υπογράψει νέα αντιλαϊκή συμφωνία - Μνημόνιο.
  • Μας καλεί να πληρώσουμε το χρέος που δε δημιουργήσαμε εμείς και οι οικογένειές μας για πάντα, υποθηκεύοντας έτσι τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Τα τεράστια εμπόδια στις σπουδές και τη ζωή μας παραμένουν εδώ, για αυτό δυναμώνουμε τις αντιστάσεις απέναντί τους. Η απάθεια και η απογοήτευση δε μας ταιριάζουν.

Υπερασπίζουμε - Διεκδικούμε τη ζωή που μας κλέβουν, τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δυναμώνουμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους για να αντιστέκονται, να διεκδικούν, να βάζουν εμπόδια, να κατακτούν και να μη χειροκροτούν, να μην είναι κομπάρσοι παλιών και νέων πλασιέ της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των επιχειρηματικών συμφερόντων, της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΜΑΖΙ μπορούμε να δυναμώσουμε τη συλλογική διεκδίκηση για:

  • Για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, για επίδομα ενοικίου.
  • Για επαρκή κρατική χρηματοδότηση και επιστροφή των "κουρεμένων" αποθεματικών. Για να μην αδειάσουν τα ταμεία των σχολών μας.
  • Για να ξηλωθεί το αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΕ και οι νόμοι που μετατρέπουν εμάς σε πελάτες και τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις.
  • Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου.
  • Για ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με όλη τη γνώση σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Μπορούμε να δώσουμε νόημα και αξία στην ψήφο μας με σιγουριά, αποφασιστικότητα και ελπίδα.

Μαζί μπορούμε να δώσουμε αγωνιστική πνοή στους συλλόγους μας.

Μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε την ενότητα των φοιτητών με τον εργαζόμενο λαό.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! 13 Μάη στήριξε Πανσπουδαστική Κ.Σ».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την Αντιφασιστική Νίκη

Στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ, 9may.gr, υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τις εκδηλώσεις της Οργάνωσης
Στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ, www.9may.gr, υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τις εκδηλώσεις της Οργάνωσης
Με σύνθημα «μαθαίνουμε την αλήθεια, παλεύουμε γι' αυτήν», απλώνεται η πλούσια δράση της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα μπροστά στην 70ή επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη γίνεται σήμερα Παρασκευή, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), στις 7 μ.μ. Περιλαμβάνει: Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» του Ιβάν Μάισκι Μιχαΐλοβιτς (κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»), από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, προβολή σοβιετικών animation για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη και μικρή έκθεση βιβλίου.

Ακόμα, κινηματογραφικές προβολές, ιστορικοί περίπατοι, εκθέσεις και εκδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα σε Βόλο, Κοζάνη, Εβρο, Χίο, Χανιά, Σπάρτη και Τρίπολη και αύριο σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Λάρισα, Χαλκίδα, Ζάκυνθο, Σάμο, Ικαρία, Ιεράπετρα, Καλαμάτα και Αρκαδία.

Εκδηλώσεις και ιστορικούς περιπάτους προγραμματίζουν για την Κυριακή 10 Μάη Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική και συγκεκριμένα:

- Η μαθητική ΟΒ του Ταύρου οργανώνει παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με θέμα την 9η Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 6 μ.μ., στην πλ. Παναγίτσας.

- Οι μαθητικές ΟΒ Ν. Σμύρνης θα κάνουν ιστορικό περίπατο, στις 5.30 μ.μ., από την πλ. Αντίστασης στην πλ. Τζέμου.

- Η Τομεακή Οργάνωση του Θριασίου θα διοργανώσει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Ηρωες του Μπλόκου της Ελευσίνας, στις 11 π.μ., στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Κωνσταντίνος).

- Η Τομεακή Οργάνωση Κέντρου θα κάνει ιστορικό περίπατο στην Κυψέλη, στις 12.30 το μεσημέρι, σε σημεία μαχών του 1944.

- Οι μαθητικές ΟΒ Κέντρου Πειραιά οργανώνουν σύσκεψη στην οποία θα προβληθεί το βίντεο του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

- Οι ΟΒ Περάματος θα κάνουν ιστορικό περίπατο σε μέρη της περιοχής συνδεδεμένα με την αντικατοχική πάλη.

Ιστορικοί περίπατοι και άλλες εκδηλώσεις προγραμματίζονται, επίσης, για την Κυριακή σε Πιερία, Σέρρες, Ιστιαία, Ηλεία, Ιωάννινα και Κω.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Με στάσεις εργασίας αντιδρούν σε ενέργειες της διοίκησης του Κέντρου

Μια από τις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΕΑΤ
Μια από τις δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΕΑΤ
Σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), αντιδρώντας στην παραπομπή σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) των μελών της επιτροπής διενέργειας διαπραγμάτευσης με εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων για την ανάδειξη της μειοδότριας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών της διοίκησης, που κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης παρενέβαινε επανειλημμένα στο έργο της επιτροπής υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ, επίσης, θεωρεί ότι η παραπομπή των μελών της επιτροπής σε ΕΔΕ αποσκοπεί τόσο στην ακύρωση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης και τη δικαίωση μη επιλεχθεισών εταιρειών, που ήδη έχουν υποβάλει ενστάσεις κατά του ΚΕΑΤ, όσο και στην τρομοκράτηση κάθε εργαζόμενου που αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις της διοίκησης. Παράλληλα, ο Σύλλογος επισημαίνει το γεγονός ότι ως αρμόδια μέλη για τη διενέργεια της ΕΔΕ δεν έχουν οριστεί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του ΚΕΑΤ ή του εποπτεύοντος υπουργείου αλλά συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από το παράρτημα του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, με στόχο την άσκηση πίεσης για κατάληξη στο επιθυμητό πόρισμα.

Χτες πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε τόσο η χτεσινή στάση εργασίας όσο και επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας κατά τις μέρες και ώρες σύγκλισης της ΕΔΕ με το παραπάνω αντικείμενο.

Οι εργαζόμενοι καλούν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να παρέμβει για την άμεση ματαίωση της ΕΔΕ και την αποκατάσταση της ομαλότητας στη λειτουργία του ΚΕΑΤ και απαιτεί την άμεση πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού και να μην υπάρχουν εταιρείες στο ΚΕΑΤ.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κατάθεση υπομνήματος στο υπουργείο Παιδείας

Τις υπογραφές που θα έχουν συγκεντρωθεί πανελλαδικά στο υπόμνημα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καταθέτει αντιπροσωπεία τους αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας.

Το υπόμνημα, που ήδη έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές και απευθύνεται στο υπουργείο Παιδείας, αποτελεί μία πρωτοβουλία αναπληρωτών και ωρομισθίων η οποία στηρίχθηκε και από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο να αναδειχτούν και να απαιτηθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ και χρόνια, να διεκδικήσουν δικαίωμα στον αξιοπρεπή μισθό, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην περίθαλψη.

«Δε μας αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα, ούτε καν την έγκαιρη πληρωμή του μισθού μας, το δικαίωμά μας να αρρωστήσουμε. Χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας», σημειώνεται, ενώ τονίζεται μεταξύ άλλων πως «απαιτείται αγώνας, ενότητα, μαζική συμμετοχή όλων μας στα σωματεία. Απορρίπτουμε τη λογική που μας θέλει διασπασμένους. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα να χωριζόμαστε σε 24μηνίτες, 30μηνίτες, 5μηνίτες, επιτυχόντες ΑΣΕΠ και μη, κατόχους μεταπτυχιακών και μη. Αυτός ο διαχωρισμός αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, αποδυναμώνει τον αγώνα μας, στρέφει τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο».

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αυτοδυναμία της Πανσπουδαστικής ΚΣ στο Σύλλογο Οικοτρόφων Εστίας

Πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία αναδείχθηκε, για άλλη μια χρονιά, η Πανσπουδαστική ΚΣ στις εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Μάη στο Σύλλογο Οικοτρόφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας. Η Πανσπουδαστική ΚΣ σημείωσε άνοδο σε ψήφους, σε σχέση με πέρσι, καταλαμβάνοντας τις 3 από τις 5 έδρες του διοικητικού συμβουλίου.

Οι εστιακοί σπουδαστές έδειξαν, με την ψήφο τους, εμπιστοσύνη στους υποψηφίους της Πανσπουδαστικής ΚΣ και τις δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στο ζωντάνεμα του συλλόγου, στη συζήτηση για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι οικότροφοι στην εστία, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα των εστιακών. Ταυτόχρονα, οι εστιακοί σπουδαστές, με την ψήφο τους, έδωσαν καθαρή και αποφασιστική απάντηση σε όλες αυτές τις δυνάμεις που με τη στάση τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπάθησαν να απαξιώσουν τον αγωνιστικό Σύλλογο Οικότροφων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ψήφισαν 148 σπουδαστές και έγκυρα ήταν τα 137 ψηφοδέλτια (11 άκυρα και 4 λευκά). Η ΠΚΣ έλαβε 77 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ, η ΠΑΣΠ 32 ψήφους και 1 έδρα και η ΔΑΠ 24 ψήφους και 1 έδρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ